Nejste přihlášen/a.
Don Papa je super, s tím nemineš rukou vedle, dále bych doporučoval například Diplomatico, či Dictador, to jsou další moc skvělé značky.
Hele, ja teda nejsem zadny extra znalec rumu, ale to Diplomatico Reserva me chutove vzhledem k jeho cene a povesti docela zklamalo.
Záleží asi na tom, k čemu ho chcete. Já jsem zrovna včera kupovala rum, protože budu péct cukroví a tak jsem koupila ten Božkov s lodí. Dneska jsem ho rozdělala a stojí za velký prdlajz. Skoro vůbec to nevoní po rumu. To už snad bude lepší ta rumová tresť a vyjde to levněji. Jsem hodně naštvaná. Všechno tady šidí a mění receptury, aby si nahrabali. Je mi z těch lidí šoufl. Kdybych bydlela někde u hranic, tak tady nekoupím vůbec nic. A to se ještě odváží mít reklamy, "nakupujte hezky česky". Fuj! takže já teda "hezky česky" nenakupuji a pokud mohu, tak se jim vyhnu. Bohužel, ten rum jinak koupit nemohu. Byla to naše receptura a byl opravdu voňavý. Teď už je lepší koupit chemickou rumovou tresť rovnou. Stejně ji tam dávají a i na té asi šetří, když to ani nevoní.
Aha, tak já už nevím asi nic. Dříve se kupoval jeden rum a vonělo to. Tak co mám teda koupit, aby to vonělo jako rum za "komoušů"? Budu ráda, když mi někdo poradí. Nehledám alkohol k pití , ale tu vůni.
Jindřichohradecký rum je dobrý . Pokuď seženete ten v hranaté flašce , tak ten je prvotřídní . Na nálepce maj BUM.
@suzymon To, o čem píšete není rum, je to jen dochucený líh. Proto se to také nemůže jmenovat rum. I v dobách dávno minulých k tomu přidávali slovíčko "tuzemský". A jen tak mimochodem, kvalitní rum se odlišuje i cenou - je několikonásobně dražší, než tuzemák.
Nojo, to chápu a vím, že není Rum jako Rum. V cizině jsem kdysi marně sháněla ten náš voňavý Rum . Nikde ho neměli a že tam bylo všelijakých rumů. Jenomže já ho nechci na pití, ale do toho cukroví a jenom kvůli té vůni. Nevadí, už jsem si koupila tu rumovou tresť. Ta opravdu voní jako ten můj starý komunistický rum.
Akorát mi tam přece jenom chybí také ta trochu alkoholová chuť a tak ten "rum" co jsem koupila, dochucuji tou trestí a je to.
@suzymon, omlouvám se, že s rumy ani tuzemáky nemám žádnou konkrétní radu, ale jenom jsem poukázala na to, že každá z kategorií má pro svoje označení přesné požadavky. S příklady zůstanu u Božkova.
Rum je lihovina vyrobená kvašením a destilací melasy z cukrové třtiny (plné znění jde dohledat). Proto voní i chutná (a často i vypadá) jinak než náš tuzemák. To je například Božkov Republica, 0.5 litru v akci asi 199 Kč.
Tuzemák je lihovina vyrobená z lihu, vody a rumových aromat anebo rumové tresti, obsah ethanolu minimálně 37,5 % (celá definice ve vyhlášce č. 248/2018 Sb.). Např. Božkov Tuzemský. V akci většinou za 99,90 Kč, někdy i víc. Ten kupuji já, protože ten rozdíl v ceně mě jednou do roka, někdy i jednou za dva roky, nevytrhne a Tuzemský je, alespoň myslím, poslední léta stejný. Bohužel si nevzpomínám, jestli voněl stejně i před 20, 30 nebo i více lety.
A pak je ještě další kategorie, do které patří právě "šizené" tuzemáky - v uvozovkách proto, že netuším, jestli jsou lepší nebo horší, ale nesplňují podmínky pro označení "tuzemák" nebo "tuzemský". Např. Božkov Tradiční, který má méně alkoholu a když jsem se vloni dívala, měl i jiné složení než Tuzemský. V akci se ale prodává i pod 90 Kč, dokonce myslím, že v Tescu ho loni měli za 79,90.
Asi tak . Kořalka z cukrové třtiny je rum . Ale je to čistá bílá lihovina (něco jako vodka) . Ale takzvaný hnědý rum kde máte to aroma se dělá takzvaně tak , že zkaramelizujete na panvi cukr (kuler) a tím ochutíte tuto kořalku a ta zhnědne . To dodá bílému rumu vuni hnědého . Tudíž když dobře uděláte kulér a namícháte tam náš běžný líh , muže být tento tuzemák lepší a chutnější než rumy z cukrové třtiny.
Božkov smrdí a vždycky smrděl stejně, Pokud to vážně necítíte nechte si udělat test na covid.
Do cukroví jedině jindřichohradecký.
Do koktejlu Havana ,
na pití Zacapa pro chlapy
a pro holky Legendario.
Jsem v pořádku, co se covidu týče, protože cítím jiné bylinky a jídla také. Božkov sice jakoby voní, pro mne to smrad není, ale pak to už není vůbec cítit. Namočila jsem do něho lískové ořechy a za chvilku nebylo cítit skoro nic a chuť jakoby to byla nějaká sladká voda. Má 37.5 % alkoholu, tak to bude asi kvůli tomu. Už na to kašlu, zase až tak důležité to pro mne není. Jak jsem psala, vyřešila jsem to tou trestí. tvrdý alkohol nepiji a nějaký sladký už vůbec ne. Takže legendario bych určitě nepila, i když jsem ta holka . Vím, že ženy mají rády sladké pití, já ne. Vína kupuji zásadně suchá a Sekt Bohemia jedině brut.
Legendário není žádný sladký tlamolep ale jemný, jen lehce stařený kvalitní rum. Důstojné pití pro počestné holky slušných mravů.
Jendad a Hd-"rumu"z Fruko schulz je víc druhů ! slabší (říkáme meu buchťák ) 37,5% a na čerpačce je za 100 svlasní lahví úpak za 95kč.Silnější má 40% a je o něco dražší. Pak je v té hranaté lahvi -původně se jemnoval Rum Pražské Gardy, dnes je to Bum Pražské gardy.Viz odkaz -tuzemáky- fruko.cz/... . a také frukoil.cz/...
Jen vlastní zkušenost -v minulosti i když jsem si dal panáka Božkovského-silně mne pálila žáha,u JH rumu po půllitru nic.
Hg, teď jste mne fakt rozesmál. Tak já asi nebudu důstojná, ani počestná dáma slušných mravů . Moc se mi líbí výraz "tlamolep"! Slyším to poprvé v životě a opravdu se mi ten výraz líbí...
Díky za obrodu mé slovní zásoby
.
Kupovat Božkov, může jen cenový masochista, protože stále snižují procenta a pomalu je z něj babské pití. Jediný "tuzemák" se 40%, se vyrábí v tuzemském Liptovském Mikuláši.
Ani to "babské pití" to není. Stojí to za h..no, je to jen nějaká podivná voda. No ale už jsem chytřejší a vím, co mám hledat na štítku, než si něco takového koupím. Já jsem koupila normálně v Penny, nic jsem nezkoumala. Vidím Božkov, tak šup do koše. Já kupuji jednou za rok, jenom do pečiva.
Divili,by ste sa z čoho sa vyrába ten tuzemský um 40% z Liptovského Mikuláša. Pre bežné liehoviny sa lieh vyrába z kukurice,pre kvalitnejší lieh sa používa obilie. Od cukrovej repy pre spracovanie na lieh sa upustilo celkom. V LM je len plnička,výroba liehu prebieha v Leopoldove. Čo sa týka jednotlivých aróm,tak si ich vyrábajú sami a majú na to aj svoj vývoj.Taká Demänovka je naozaj výluh z bylín,čo sa pridá do liehu.
DVD trochu se mýlíte.Nevím jestli Božkov,ale Fruko Schulz vyrábí i 40%rum,tedy tuzemák ! A jinak Víte proč vyrábí s méně procentní nejen rum? U 40% alkoholu je vyšší daň než u toho s 37.5%.Průměrná cena za buchťák je nyní cca100kč a za 40% je pak 140kč (alespoň u nás v JH)
Suzi pokud chcete dle mého názoru dobrý rum ,tak mi v sz písněte adresu a já Vám pošlu ať již čepovaný "buchťák"37,5% nebo 40% s plachetničkou z JH!
Už jsem to tady psal dříve, jak se objeví Macháček v reklamě, tak se jdu při nákupu podívat na Božkov a musím se smát, protože opět snížili procenta. Už jsme to tady probírali u Fernetu, ale ono je to u Božkova se vším, rumem počínaje, přes griotku, zelenou, až po vaječňák...Božkov = Dr. Max u lekáren! Nejdražší není nejlepší! Za socialismu byl nejlepší JH rum s plachetnicí...
Tak teď koukám do letáku a vidím v Penny půl litru "Božkov" s tou plachetnicí, který je "zlevněný" ze 160 korun na 130 korun a je ještě ke všemu dochucený mandlovou trestí a má pouze 30% alkoholu. Tak to musí být už jenom nějaká navoněná voda. A tu si mohu udělat doma z vody a třeba vodky a té mandlové tresti a vyjde mne půl litru tak dvacku a podle mne to bude lepší. Je to všechno fuj a tajxl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.