Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak uchovat svěcenou vodu

Od: martin100 odpovědí: 16 změna:

Dobrý den , mám jednu otázku . Lze uchovat vodu , aby vydržela i dva roky? Dostali jsme několik litrů svěcené vody a mě zajímá , zdali je možné si třeba litr nebo dva uchovat v malých lahvičkách o objemu 250 ml na horší časy . Jde to nějak "zavařit" , nebo něco , aby se voda nekazila a byla i po roce pitná? Vím , že ji lze poměrně jednoduše sehnat a tudíž není potřeba ji uchovávat , ale já bych si to raději do zásob uschoval :) . Děkuji a přeji hezký den

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

5x

To, že farář vodu posvětil, znamená pro vás co? Svěcená, nesvěcená, pro mně VODA, teče mi denně nemám potřebu ji uchovat. Dejte po kostkách zamrazit a máte vystaráno.

daniela1
hodnocení

3x

I když jsme ve Volné diskusi a každý může mít svůj názor, myslíte, že je normální reagovat na slušný, smysluplný dotaz stylem, jakým odpověděli zatím všichni, kromě @bimbam?

Jediným způsobem, jak svěcenou vodu uchovat, zůstává pravděpodobně její zmrazení.

Sice odpověď bimbam není vůbec o svěcený vodě, ale odpověď je jediná správná. Tak to jsem rád, že to vím.

Ona sama otázka je drtivou většinu lidí dost zvláštní, tudíž jsou i zvláštní odpovědi.

daniela1

Čistá voda taky není svěcená voda. A taky nepíšu, že odpověď od @bimbam je jediná správná, ale je jediná slušná, respektující tazatelův názor, víru.

Mě na tom asi nejvíc fascinuje, kolik divných (často přímo blbých) dotazů se tady za nějaký čas, třeba za týden, objeví, přičemž ty jsou asi v pohodě, ale jak jde o uchování svěcené vody, je to najednou k smíchu, čistá voda, voda jako voda, voda jako každá jiná, hloupost, obyčejná voda, placebo...

Mně se některé zdejší odpovědi také nelíbí. Nahlásila jsem otázku, že nemá být ve volné diskusi. Požádala jsem o přesunutí. Už jistě před hodinou. A nic... Sysové jsou asi s vývojem odpovědí spokojení. Jsou, no, co víc?

hodnocení

1x
Zavařit do sklenic čistou vodu, to zde ještě nebylo. Musím se smát.

hodnocení

0x

Je to voda jako každá jiná, to, že kolem ní prošel farář nic neznamená. Takže schovávat vodu je hloupost. Znám vodu z jedné studánky, která je slabě radioaktivní, má výbornou chuť a podle místních právě ta radioaktivita ji uchová dlouho čerstvou. Působí blahodárně na klouby.

razman

Pokud si dobře vzpomínám na dětská léta a vesnický kostel, tak pan farář při obřadu svěcení vody sypal do vody sůl.Nemusím snad vysvětlovat proč ale jenom připomenu,že svěcená voda má pro věřící velký význam.To jen aby pochopili i ti co nechápou ale radí rádi :)

A o tom to je, protože tomu věří...nic jiného, reálně to nic neznamená.

razman

Dotyčný se neptal zda má něčemu věřit či nevěřit ale jak uchovat vodu svěcenou aby se nezkazila*cert*

Ok, každý ví, že obyčejná voda se uchovávat nedá...takže celý dotaz postrádá smysl.

razman

No ale není ten malý rohatý smajlík hezký?

hodnocení

0x

Předpokládám, že víte, co je Turzovka. Voda z Turzovky není svěcená, ale pro věřící má rovněž velký význam. Vím, že někteří lidé uchovávali vodu z Turzovky v PET lahvích v mrazničce. Jak dlouho? Nevím přesně, snad rok.

hodnocení

0x

Proboha na co, jde o obyčejnou vodu, nad kterou farář pronesl nějaká slůvka, k čemu vám to bude?

hodnocení

0x

To je spíše tak, že vše, v co člověk věří, funguje. Pokud té vodě věříte, tak bude fungovat, i kdyby byla zkažená. Kdysi jsem cosi měla, brala jsem jakési prášky a jednou jsem kamsi šla a hned jsem si říkala, jak se dobře cítím, jak ty prášky zabírají. No prostě fajn den. Večer jsem přišla domů a prášek ležel na stole, protože jsem na něj zapomněla. Říká se tomu placebo.

hodnocení

0x

No já slyším poprvé, že se svěcená voda pije. Není původně určená na to kropení věřících při nějakém slavnostním obřadu? Nebo snad bývá i v těch malých nádobkách v kostele a tam si lidi namočí prsty a pokřižují se tou svěcenou vodou. Ale že by ji farář dával pít, to jsem ještě neslyšela. A myslím si, že by Vám asi řádně "vynadal", kdybyste mu řekl, že si ji chcete doma zavařit, jako marmeládu. Není to nějaké zneuctění té svěcené vody? A také by mne zajímalo, kde se dá svěcená voda sehnat po litrech a za jakým účelem ji lidé kupují. Nebo ji farář nalévá někde z kádě zdarma? Fakt koukám jako "tele na nová vrata", co se tady všechno dozvím.*co*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]