Nejste přihlášen/a.
Souhlasili byste se zkrácením zejména letních prázdnin na 5 nebo 6 týdnů? Jako učitelka si nedovedu představit, že by se skoro celé ztracené jaro a teď část podzimu nijak nedohánělo. Distanční výuka je pouze z nouze ctnost, především slabší žáci, celý první stupeň, žáci učilišť a odborných škol zameškali hrozně moc. Samozřejmě by se jednalo jen o malou náhradu ztraceného času, ale lepší než nic. Myslím, že kratší prázdniny by se pak už mohly zavést napořád, dnes už jsou 2 měsíce přežitek a pro mnoho rodin je problém to vykrýt.
Také jsem pro zkrátit prázdniny na měsíc. Rodiče menších dětí vyčerpali dovolenou, v prázdniny bude problém zajistit na 2 měsíce hlídání, děti prd umí, takže by to prospělo všem.
Ona to zas taková blbost není, ale možná jak pro koho. Naši mladí vycamrali letošní dovolenu k důvodu zavření škol. Nejsou jedinní co nebyli na společné dovolené.
A příští rok mohou mít v prázdniny max. 2 týdny dovolené, když se postřídá matka s otcem, tak pokryjí červenec. Srpen je v luftě a společná dovolená taky. Proto si každoročně převádí asi 10 dní dovolené do dalšího roku. Letos si nemají co převést.
Asi jste zapomněl, že letos nebyly žádné příměstské tábory i normální tábory byly omezeny, tudíž nebylo kam děti odložit a rodiče se v hlídání děti z 1. st. základní školy museli střídat. Není to kouzlo jednoho rok, takto to praktikují pořád, letos je vyjímka. Navíc prý deti jsou přenašeči covidu a tak mladí odmítli naši výpomoc, že jsme v rizikovím věku.
Já na rodzdíl od tebe odpověděla na dotaz a nyní splečně plevelíme vlákno. Jen se šťouráš v mých odpovědích. Má poslední reakce na tebe - stojím si za tím, že rodiče letos si vyplácali dovolenou z důvodu covidu, nemožnost trávit dovolenou společně a proto by měly být prázdniny zkráceny na měsíc. V loni vypomáhali s hlídáním přes prázdniny prarodiče, letos to není možné, vloni byly tábory, letos prd. atd. Tak co ti není jasné? Asi jsi řešil hlídání malých děti tak v minulém století bez covidu, kdy se neudělovalo volno ze škol s minimálním předstihem
A klidně mě můžeš smáznout nebo zablokovat.
Je to jak kde, vnučky jsou v 5 a 1 tř. matka učí v MŠ, pokud měla na 6.30 holky se učily samotné, pokud měla odpolední dohlížela na tu menší. Tu starší jen denně zkontrolovala a zjistila co se naučila, zbytek doplnili z knih. Dovolené ani minutu a OČR také ne. Ohřát oběd v mikrovlnce holky umí, stejně půl MŠ bylo v karanténě a zbytek musel makat, žádné OČR, dovolená, zřizovatel zakázal, jen doporučil aby ředitelka umožnila děti brát sebou a vymezila jim místo na učení. Komu prospěje zkrácení prázdnin? Většina rodičů pošle dět min. na příměstský tábor, babičky snad také fungují.
No, především nezanedbatelné tisíce dětí vůbec žádnou distanční výuku neabsolvovalo.
Mimochodem - nejdůležitější by bylo, podívat se na obsah výuky.
Česká školní inspekce zjistila, že v Česku kvůli distanční výuce vypadlo ze vzdělávacího systému minimálně deset tisíc dětí. Asi dvě procenta škol pak ani do konce února nezahájila online výuku.
Ne
Nevidím k tomu důvod. Nevím jak vaše děti, ale ty moje jedou distanční výuku na plný plyn - představa, že teď mají "volno" a něco se "bude muset dohánět" je mimo. Někdy si myslím, že dostávají ještě větší záhul, než při normální výuce - v některých předmětech určitě. To, že by se jim ještě navíc zkrátily prázdniny, je absolutní nesmysl.
Pokud na výuku vaše škola nebo vaše děti kašlou, je to váš problém.
Ano
Byla bych pro zkrácení. Jenom ale letos, další roky, pokud bude situace s covidem dobrá, bych byla pro ponechání 2 měsíců. Jako tomu bylo vždycky.
Děti jsou různé, stejně jako dospělí. Distanční výuku někdo bral vážně, snažil se, vypracovával úkoly sám. Jiný se flinkal, podváděl, opisoval...Je to už zřejmé z těch zvýšených žádostí o vyřešení úloh na poradně, z těch povzdechů, že "nemám už 3 měsíce zápisky..." Přece jen, pobyt ve škole, společná práce, vysvětlování naživo, přinese dětem víc, než sedět u počítače. Navíc, když to pan učitel nevidí, svádí to k různým podvůdkům, jako opsání apod.
Jen málokteré z dětí mají některého z rodičů učitele, aby jim vysvětlil látku stejně jako ve škole. Když ve škole dítě nepochopí, učitel se snaží znovu vysvětlit. Ale co vysvětlí prodavačka, uklízečka, zámečník, zedník...? I když jsou to všechno potřebné profese, ty děti ale potřebují opravdu učitele.
Vidím to tady u nás. Houfy dětí lítají po vsi takřka od rána do večera, ale žádné smysluplné hry. Jen to vřeští, jako stádo opic. Kromě vzdělání jde díky covidu do kopru i kázeň.
Proto bych letos pro zkrácení prázdnin byla. Ta mrcha /covid/ totiž kromě ostatních oblastí /sport, kultura, stravování, nákupy, výlety.../ zamíchal i se vzděláním. A to tak, že se chudáci děti z toho budou dostávat pořádně dlouho. Jaga.
Me by to bylo jedno. At si nahore rozhodnou jak chteji.
Svoje deti bych na tu dobu ze skoly omluvil a hotovo.
Ostatni at si delaji co chteji.
NE, mluvím za obě vnučky. Nevím jak u vás ale u nás to oddřela matka, vnučku v 1.tř. naučila psát i číst, vnučka v 5tř. se denně 4h učila u PC, pak úkoly a přečíst látku probranou. Ve Světě mají prázdnin víc a my je dětem vezmeme? Šlápl jste na hrábě? Nepamatuji si, že po uhelkách krátili letní, jsem ročník.1961.
lidus ale Vaše dcera je učitelka, ne? Tedy má vzdělání na to učit děti. A teď si představte, že já přijdu domů z práce v 17:00 a mám nakoupit, uvařit, aby dítě mělo druhý den co jíst, ještě naučit dítě to, co učitelka nedělá a pak skenovat a posílat úkoly a to i tak naprosto zbytečné úkoly, jako herbář a zvířátko z kaštanů. Dítě má jít ze školy naučené, ne že bude výuku suplovat rodič. A nyní je ta výuka online, tak mají učit online. Naše učitelka si odučí hodinu a já pak každý den dvě hodiny včetně sobot a nedělí učím dítě a dělám s ním úkoly. Přiznám se, že na básničky a čítanku fakt už nemám kdy. A ošetřovačku si brát nebudu, tu jsem měla na jaře a za tu almužnu sedět doma nebudu. Takže já tu jejich distanční výuku beru s rezervou a hlavně se z toho neposrat. Když něco nebude, tak prostě nebude. Zvláštní je, že v naší škole, když byla prezenční výuka, zdaleka se neprobralo tolik látky, jako za distanční výuky a zdaleka nebylo tolik úkolů. To jsem procházela prázdné sešity a ptala se co jste dělali, jaktože nemáš úkol. Dnes to nestíháme psát.
Ano
Taky jsem si kdysi myslela, že kraviny jsou na nic, ale i ty kraviny přispívají k logickému myšlení a celkovému zvládnutí života. Člověk, který umí používat mozek, se nenechá tak snadno nachytat vším možným v dnešní zblbělé době. Najděte si někdy na Podnikatel .cz insolvenční rejstřík a vyjádření lidí, kteří usilují o povolení oddlužení. To je čtení, že blbost mlátí dvířkama od chlívka.
Dajko, místo češtiny by se to dalo učit na některém soudobém programovacím jazyku. Na češtině to stejně už pomalu nejde. Ona bývala jazykem, kde mnoho jevů podléhalo jasným pravidlům, protože šlo vlastně o jazyk umělý. Obrozenci ho vytvářeli skoro z ničeho. Jenže péčí našich jazykozpytců se kodifikuje taková zparchantělost, že to děti jen kazí.
Zkrátila, škoda že to neudělali už v létě.
Já bych celkově prázdniny přesunula na červen a červenec, jednak by se to dětem nepletlo a jednak jsou nejdelší dny. Pokud budou chtít nechat pouze zimní čas, pak se bude začátkem srpna stmívat už ve 20:00 a to na dovolené a o prázdninách nechceš. Takže já bych prázdniny zkrátila tak, že by šly děti do školy o 14 dní dříve v srpnu a příští rok zas a během dvou let posunula letní prázdniny na červen červenec. První pololetí by tak končilo logicky s koncem roku před Vánoci, kdy by děti dostaly také vysvědčení a pak měly delší Vánoční prázdniny. Takhle jsou 14 dní o Vánocích doma, pak přijdou do školy, rychle se uzavírá pololetí, písemky a pak někdy koncem ledna den pololetních prázdnin, v únoru hned jarní prázdniny, jakmile nastoupí v září do školy mají podzimní prázdniny, samé prázdniny místo výuky.
Jinak ta distanční výuká má veliké rozdíly. Měli na to několik měsíců nějak to ustálit, udělat pravidla, ale rozdíly jsou propastné, tak jako jsou propastné kvality učitelů. Syn ve 4. třídě má výuku jednu hodinu denně s třídní učitelkou. No to je paráda ne, brát 100% platu, nemuset nikam jezdit a učit jednu hodinu od 10:00, kdy děti nemohou vyrušovat, protože se jim vypne mikrofon. Výuka absolutně neodpovídá rozvrhu v bakalářích. Nechápu, proč nemají každý den alespoň 2-3 hodniny kvalitný výuky bez výchov, tedy každý den češtinu, aspoň 3x to týdne matiku, 2x angličtinu a zbytek nějaká ta prvouka a vlastivěda. Proč mám s dětmi něco doma vyrábět nebo natáčet jak skáčou přes švihadlo, když si pak učitelka sloučí dva předměty do jedné hodiny a ulehčí si svoji práci. To je přehazování svojí práce na rodiče, kteří ne všichni sedí doma na zadku. A když někdy poslouchám chaotické vyjadřování hysterické angličtinářky, nedivím se, že syn angličtinu nesnáší a neumí, ta dáma by si měla dát neurol.
Vůbec mi celkem přejde, že školství je takové zbytečně pomalé a nedynamické. První den šly děti do školy na hodinu, ani rozvrh nedostaly. Učebnice z předchozího roku se odevzdávaly a nové fasovaly až bůh ví kdy. Tak jako první den dám dětem aspoň rozvrh a klíček od šatny, ne, druhý den přinesou učebnice z loňského roku, třetí den dostanou nové a začnou se normálně učit. Škola má děti učit, ne zaměstnávat svojí rádobyaktivitou zbytečně rodiče, ti toho už mají tak dost.
Otázka je z listopadu. Tehdy jsem pro zkrácení prázdnin nebyla. Naivně jsem věřila, že se distanční výuka nepotáhne měsíce, že se při ní žáci něco naučí, že to zrátka nebude taková pohroma. Te´d z vlastní zkušenosti vidím, že distanční výuka nestála za moc a že (mnozí) žáci mají v učivu velké mezery. Teď, na konci dubna, si myslím, že by zkrácení prázdnin bylo docela vhodné. Ale znovu říkám ne, protože případné rozhodnutí o tom by muselo padnout s poměrně velkým předstihem. Ne dva měsíce před prázdninami. Vím, že už se plánují dětské tábory a pobyty, rodinné dovolené. Už je pozdě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.