Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je to paradox nebo jsem mimo?

Od: willybrandt* odpovědí: 21 změna:
Volby vyhrál Joe Biden a logicky tak je slušnost poblahopřát. Když slýchávám názory předsedů pravicovýcb stran, že jsou rádi, že vládu převezme demokratická administrativa, nějak váhám.
Demokratická strana je spíše levicová strana, která má v programu zvyšování daní, promigrační a zelenou politiku, politiku kvót a podobně. Je v pořádku, že takový program nabízí.
Ale co mi nejde do hlavy, proč jsou politici z toho tak nadšení? Jasně, nemusí mít rádi Trumpa, ale tak snad ideově a programově je bližší Republikánská strana?
Takže, je zde pravice? Nebo je to o osobě Trumpa a nebo se mýlím? Doplňte, vysvětlete nebo klidně opravte prosím. Třeba to vidím jen já...nebo ne?

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Já to vidím podobně a výsledek jsem bohužel očekávala. Přitom stačilo, aby se Trump ve svých prohlášeních nechoval jak nabubřelý idiot. Pokud by nebyl koronavir, určitě by vyhrál.

fix
Co když se švindlovalo? Bude po jasných důkazech o fixovém fixlu diskvalifikace?
senior

Já to nevidím na ,,co když se švindlovalo,, ale na tutovku, že se podvádělo.

Ale Biden ještě není vyhlášen oficiálně prezidentem. To jenom média.

Záleží, jak co veznou v potaz soudy, jak všechno přepočítají. Nakonec to myslím smetou ze stolu s tím, že ty podvody, chybné počítání se stalo, ale na výsledku stejně nic nezmění. Známe to, vlk se nažral, ale koza zůstala celá.

Cituji- aby se Trump ve svých prohlášeních nechoval jak nabubřelý idiot.
Nojo ale co by pak z celého Trumpa zbylo. Vždyť celé jeho působení v úřadu bylo jen o velkohubých gestech na pokraji idiocie. Stejně jako vládnutí našeho starce.

floro*
hodnocení

3x
Já to vidím tak, že nadšení jsou z toho, protože Biden má politiku otevřenou světu. Co sluníčková strategie bude znamenat pro USA je otázka, ale vždyť celá Amerika jsou přistěhovalci. A Trump je blázen bez hrdosti.
Ale těch důvodu jsou jistě spousty a asi je nelze všechny vyjmenovat.
Osobně kvituji zelenou politiku (USA za účelem ekonomického prospěchu je největší znecišťovatel životního prostředí), tak třeba dostanou rozum a začnou přemýšlet nad důvody hurikánů a pustosivych požáru...

Důvody pustošivých požárů jsou známé po desítky let. Je to bránění každoročním požárům.

zevz
hodnocení

3x

Republikánská strana i nadále existuje. Jenom nebyl zvolen zrovna Trump, tak co je na tom divného. První volby vyhrál, druhé ne. Amerika je silná demokratická velmoc, taková obzvláště musí mít volby prezidenta dobře zajištěné, aby nedocházelo k nedemokratickým čachrům. To by Trump měl vědět a porážku přijmout. Takto jenom sám sebe shazuje. Voliči mu tentokrát dali jasné sbohem.

willybrandt*
hodnocení

Souhlas s Vámi, lépe bych to nenapsal. Republikáni snad najdou lepšího a méně egocentrického kandidáta a uspějí. Přesto béhem republikánské administrativy od roku 2016/2017 došlo k dobrým krokům. Uvidíme, co nyní. Jen mě zaujal ten paradox.

Předpokládám, že po těchto volbách EU zakáže vstup představitelům USA a zmrazí jejich zde přítomné majetky.

Jako to udělala Bělorusům za daleko míň ..

liska5
hodnocení

2x

Republikáni jsou určitě programově blíž ODS, ale když se ten Trump choval jak egocentrický seladon, někdy až jak umíněné děcko... Nadšení pramení z větších pravomocí, než mají třeba naši prezidenti. A taky z černobílé společnosti. Píšu to pořadí tak, jak k tomu teď spěje.

willybrandt*
hodnocení

Zajímavý komentár k tomu měl Alex Vondra.

bublaaa*
hodnocení

2x
Odpusťte mi toto menší slohové cvičení, ale na tuto otázku neumím odpovědět v jednom odstavci, tak jsem se trošku rozepsal *klik*
.
Od té doby, co jsem se dozvěděl o nominaci Trumpa na prezidenta USA, jsem si říkal, "to je celkem dobrý vtip... hahaha". Pak když jsem poočku sledoval, jak postupuje dál a že má dokonce i dost velkou podporu a že by snad dokonce mohl i vyhrát, to už mě smích přešel. Sice jsem do určité míry chápal, jak a čím takový člověk může zaujmout dav, konkrétně určité společenské skupiny. Ale hlava mi nebrala, že jich je tolik. A uvědomil jsem si, že je někde chyba. Buď u mě, nebo u nich.
.
Jako člověk se zdravou sebereflexí jsem začal u sebe, u svého úhlu pohledu, snažil jsem se najít v sobě postoj, ve kterém bych to mohl pochopit. Neměl jsem dost informací, nejsem psycholog, sociolog, ani amerikanista, mám jen svou středoevropskou hlavu žijící ve své české komunitě s vlastními problémy. Nebyl jsem schopný vstřebat skutečnost, jak je v dnešní době sakra možné, aby se sebestředný sociopat s očividnou touhou po moci stal prezidentem takto vyspělé země a dostal se k tak obrovské moci. Přečetl jsem od té doby několik více či méně objektivních, i neobjektivních, zaujatých, i nezaujatých článků, komentářů, studií, atp. Začal jsem se dokonce zajímat o dezinformační scénu, protože ta v tom má také svou nezanedbatelnou roli.
.
A uvědomil jsem si, že se na to musím podívat z trochu širší perspektivy, totiž že je to určitý stupeň vývoje americké společnosti, která má hluboce zakořeněný problém a musí projít vlastní katarzí, pokud možno bez zásahu vnějšího světa. Že občané amerických států (bez ohledu na to jestli jsou demokraté, nebo republikáni) podvědomě chtějí někoho, kdo bude vyvolávat tak rozporuplné pocity a vášně a kdo svým nezaviněným působením na postu mocenského symbolu pojmenuje a demaskuje konkrétní systémové a společenské problémy a bariéry. A že to má i řadu vedlejších efektů, třeba že se věnuje pozornost skupinám lidí, kterým se do té doby nedostávalo patřičné pozornosti a v nichž se tato společenská křivda dlouhodobě akumuluje. Je to imho společensky podvědomý očistný proces, který američané nutně potřebují a právě teď je pro něj celkem vhodný čas.
.
Amerika potřebuje svého Trumpa a do určité míry si ho tak trochu i zaslouží. Američané ho potřebují jako snadno pochopitelný symbol své zkaženosti, na který si v budoucnu bude moct ukázat prstem a objektivně zhodnotit svou odvrácenou stranu, kterou má každá lidská společnost a je její nedílnou součástí. Bude tak mít možnost se odpíchnout od dna, očistit se, znovunastolit morální hodnoty, rozdělit se aby se mohla znovu sjednotit. A i díky této současné prezidentské volbě se zdá, že se tento očistný proces jde správným směrem, i když ještě bohužel není zdaleka u konce. Tamější společnost v sobě podle mého názoru hledá sílu, jak čelit moderním hrozbám a hledá způsob, jak odolat tlakům zvenčí a také jak nastavit mechanismy, aby se sociopatičtí manipulátoři nemohli za peníze a za pomoci nekalých praktik dostat k tak velké moci a udržet se u ní.
.
Já jim jen přeji, aby se jim to povedlo co nejrychleji a aby při tom umřelo co nejméně lidí. Protože jsem přesvědčený, že pokud se jim to nepovede, tak to destabilizuje velkou část světa a v budoucnu důsledky dopadnou i na nás v naší malé zemičce. A ač si můžeme myslet o Bidenovi cokoliv, asi se shodneme na tom, že je určitým příslibem stabilizace nynější americké politické i ekonomické zahraniční politiky. A zde bych hledal odpověď na původní otázku, proč jsou naši a hlavně evropští politici tak nadšení z představy Bidena na postu amerického prezidenta.

Biden je především poněkud dementní, ale osvědčený korupčník, lhář a vyděrač. Pokud nepůjde rovnou, budou ho vodit jako kašpárka. Do konce období ho tam stejně nenechají a nastoupí Harrisová. Pokud jde o stabilizaci - myslíte jako návrat k politice nositele Nobelovy ceny míru, který rozjel šest válek?

bublaaa*
Vidím, že rád podléháte emocím pane ra252. Uvědomte si prosím, že zmanipulovat někoho skrze emoce je ten nejlevnější a nejsnazší způsob, jak ho velmi snadno přimět věřit i zjevným nepravdám. A tato americká volba prezidenta prokazatelně byla, je a ještě bude plná lží a emocí. Stejně jako tomu bylo u té předchozí.
Buď budete bezmyšlenkovitě přejímat názory jedné ze stran, která je vám sympatičtější, nebo si najdete vlastní cestu k pravdě. Je jen na vás, čemu chcete věřit.

Emoce mnou rozhodně necloumou. Ale ukrajinské angažmá Bidenů je známou již velmi dlouho. Je poněkud smutné, že "maják svobody a demokracie" dá lidu vybrat mezi Trumpem a Bidenem. Rozdíl mezi nimi je jen v tom, že Trump tak úplně netančil podle toho, jak tamní z pozadí vládnoucí parta pískala ..

willybrandt*
hodnocení

Děkuju, přečetl jsem si to celé. Začnu u Bidena. Souhlasím, sice nejsem příznivcem Demokratické strany, situace by se ale měla uklidnit a stabilizovat, což Biden se svou ochotou je připraven poskytnout diskuzní platformu. Každopádně, Trump je egocentrista, ale vzpomeňme, co o něm psala média a jak liberální společnost varovala před jeho kroky. Upřímně, v mnohém se spletla. K žádnému výraznému konfliktu (narozdíl od Obamovy administrativy nedošlo), republikáni stabilizovali daňovou politiku a podpořili klíčový průmyslový sektor. Své zahraniční závazky splnil, přiměl dostavit Kima k diskuznímu stolu a apeloval na dodržování závazků v rámci NATO v podobě 2% HDP na obranu. Jeho politika přiměla EU nespoléhat jen na partnery a tahání za ručičku (odliv americkývh vojáků zpátky do USA).
Odděluju v mnohém (jak i naznačujete) Trumpa a republikány, kteří naštěstí vyzývají k respektu a stabilitaci společnosti a nefandí Trumpovým pochybným prohlášení.Migrační politika a přístup k zelené politice je ale na diskuzi a u Bidenovy administrativy, coby víceprezidenta Obamy, jsem spíše pesimista. Nevěřím, že dojde k tak skvělým změnám, jak se částo mluví. O osobnosi Donalda Trumpa má každý právo myslet si, co chce (ani já ho nemusím), ale když se dostaneme k programovým prioritám, pak nerozumím, proč česká pravice tleská zvyšování daní pro vyšší třídu a obevcně progresivní levicové politice. Demokratická strana není jen centrista Biden.
USA jsou rozdělené, měly by se od trumpismu odštěpit a najet na normálnější politiku. Jen doufám, že se nezašlapou konzervativní hlasy a hodnoty, které jsou dnes dle mého stále nezbytné. Demkraté i Republikání snad vyzvou k důvěře k institucím a k respektu, pokoře a ke klidnějšímu předání moci. Prostě stabilní Amerika. Držím palce.
bublaaa*
V podstatě se shodujeme pane willybrandte. Do detailů vnitřní americké politiky už bych se nerad pouštěl, přiznám se, že do takových detailů mne už americký život ani nezajímá. Nejsem ani příznivcem demokratů, ani republikánů, snažím se vnímat tamější společnost jako celek a udělat si co možná nejlepší názor na dění ve světě, se kterým budu aspoň trochu spokojený. A s ním jsem se tu s vámi z části podělil :)

Česká "pravice" odpovídá té ultralevici, která leze ze západních universit a vládne médiím. A bude milovat komunistku Kamalu ..

willybrandt*
hodnocení

A já také zároveň děkuji bublaaa za vyčerpávající reakci.

hodnocení

0x

Škoda to komentovat*zed*

willybrandt*
hodnocení

To musí bolet, takhle o zeď. To za to ty volby nestojí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]