Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co znamená tento hovorový výraz?

Od: jdndbfk odpovědí: 13 změna:
Co to znamená když se řekne : nejvíc lijou... a nějaké zaměstnání
Jakože mají vysoký plat nebo že se musí nejvíc otáčet nebo že je v tom zaměstnání největší fluktuace? Nebo něco jiného?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

6x

Dobrý den, lijou = chlastají, kalí, pijí alkohol. Zdravím!

doplněno 22.10.20 15:45:

Tento výraz se používá běžně a vždy jen ve spojení s alkoholem. Např., že nejvíc lijou herci, zpěváci a umělci obecně.

jofa*
hodnocení

4x

Používá se v souvislosti s finanční pomoci. Nalijí do nich prachy ..., nejvíc lijou peníze do ... ve smyslu dotují, podpoří určité profese a další souvislosti. S chlastem to nemá podle mne nic společného. Jinak by dotaz měl být více specifikován.

hodnocení

2x

Dobrý den. Nikdy jsem to myslím neslyšel, bude to asi krajové, ale napadá mě, že hodně pijí alkohol.

liska5
hodnocení

2x

Nalili jsme do něj dvakrát třicet táců, tak snad bude makat...

lidus*
hodnocení

1x

Já by se v tom nepitvala, příjde mi nejjednodužší význam lijou - platí.

lidus*

Nalili mi 10 litrů-dali mi plat 10 000.

hodnocení

1x

dvě variant-lijou%chlastají ,konzumují alkohol ve zvýšené míře, nebo Lijou=uplácejí,podplácejí,méně pravděpodobně hooodně platí za práci

jdndbfk
hodnocení

Díky za reakce. Kdyby to ale nebyl tento význam, co to může být? Myslím, že se to týká práce, ne nasávání.

hodnocení

0x

Možná by se lépe odpovídalo, kdybyste napsal, o jaká povolání je jedná. Například hoteliéři dnes finančně krvácí (lijou). Zdravotníci pracují namáhavě a v přesčasech, lidově řečeno potí krev, tedy opět lijou.

etana*
hodnocení

0x

Lijou v této souvislosti zcela jistě není platí, ale chlastají. Kulisáci dělají za minimální mzdu jak ve státních, městských a dokonce i Národním divadle. Chlastat teda tak moc nemůžou, pořád někde lezou po výškách a mají dost velkou zodpovědnost, aby kulisy někoho nezranily. Leda když přijdou domů:)

motak
Naopak, musi se napit,aby překonali strach z vysek...
lidus*

Buď neumím číst ale kde jste vzal ty kulisáky?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]