Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zavření obchodů

Od: nella odpovědí: 63 změna:
K čemu je uzavření obchodů jako obuv, rybářské potřeby nebo třeba veřejné knihovny - tedy míst, kde jsem nikdy žádný přetlak lidí nezaznamenala, když zůstanou otevřené a nijak neomezované potraviny, kde ten přetlak je stále, s uzavřením hospod vzrostl a nyní se lidé opět zblázní a vezmou potraviny útokem?
Já chápu, že nejde zavřít potraviny. Ale v těch potravinách dělám a vidím, jak se lidi chovají, jak (ne) nosí roušky, stále chodí po 3-4, berou zbytečně do obchodu děti, nikdo nepočká a kde je chumel tam se ještě přidají, kašlají, odhazují použité rukavice do pečiva...
Zkrátka nechápu, v čem je rizikové být v knihkupectví ve složení prodavačka a 3 zákazníci a zároveň se nijak neřeší enormní kumulace lidí v potravinách?

63 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nox®
hodnocení

11x

K ničemu, stejně jako na jaře.

pb®
hodnocení

8x

Já vidím jedině tu logiku, že vůbec nejde o uchránění obyvatel před nemocí nebo dokonce smrtí, ale že těch pár nejmocnějších si rozkouskuje celý svět. Ty podniky, co první zavření přežily, to druhé, ani nevíme jak dlouhé, už nepřežijí. Budou muset zkrachovat, firmu zavřít a najít si někde zaměstnanecký poměr. A ty zkrachované podniky koupí nějaký velký. Od určité velikosti majetku už nejde zkrachovat, nikdy. Majetek plodí zase jen majetek a i když se nepovede jeden obchod a trochu majetku ubyde nebo velikost majetku stagnuje, povede se obchod další. Nakonec jeden má vše a druhý nemá nic. Takže pár jedinců na světě, co bude vlastnit vše, bude ovládat masy těch, co už nikdy nebudou vlastnit nic. A ani není nějaké východisko v podobě revoluce, jako tomu bylo při svrhnutí šlechty začátkem 20. století, kdy do té doby šlechta taky vlastnila vše a zbytek obyvatel byl bezcenná nemajetná lůza. Protože tenkrát ta šlechta neměla o moc lepší zbraně, než ke kterým mohl přijít obyčejný lid. Dnes obyčejný lid nemá v ruce nic, kdežto mocní mají v rukou zbraně hromadného ničení.

jofa*

Už to začíná.

lidus*

Pb *palec*.

Jofa, omyl už dávno to začalo a nikdy nezkončilo. Tím dávno nemám na mysli toto a dokonce ani minulé století.

hodnocení

2x

@nella - K čemu je uzavření obchodů jako obuv, rybářské potřeby nebo třeba veřejné knihovny... když zůstanou otevřené a nijak neomezované potraviny
Jsou věci zbytné a nezbytné. K čemu vám bude prut Shakespeare, když zůstanete bez chleba? *smich* A nevím, zda chodíte do knihovny, ale u nás bylo v pondělí docela plno - na vracení se stály fronty. Jenže tam - na rozdíl od vámi popsaných zákazníků v potravinách - bez řečí používají desinfekci, rozestupy a roušky. Jen v těch knihách se holt hrabou *smich2*

Jsem stejného názoru. Asi ty knihovny navštěvují lidé informovaní a ohleduplní. A nakonec i v těch knihách se lidé mohou probírat v rukavicích. Ale chápu, že nějaká opatření se udělat musela. A knihovny opravdu nejsou nezbytnou nutností. To se vdržet dá. Ale ráda bych viděla co by se tady dělo, kdyby se zavřely všechny obchody s potravinami. *alene*

oldi
hodnocení

2x
Žádné obchody se nemají zavírat, aby se ostatních hromadili lidé.
Rohlíky by se mohly prodávat balené po 10 ks. Do knihovny skoro nikdo nechodí, do obuvi málo lidí. Lidé se můžou nakazit v MHD, kde je hodně lidí v malém prostoru.
No právě. Lidé se budou scházet v supermarketech a tam, kde jsou ostatní. I venku v přírodě bude a je hodně lidí, stejně jako na jaře bylo.

lidus*
hodnocení

2x

Vláda rozhodla tak nediskutuji a plním nařízení a to i když si myslím cosi o marnosti opatření. Lidé si potraviny nakoupit musí, rybaření počká.

A co když je nemajetný a aby nemusel půlku měsíce hladovat tak musí na ryby?!

priklad11*

Když je nemajetný tak nemá ani rybářský lístek. Takže jde pytlačit. V nouzovém stavu to je 8 let na tvrdo. Ovšem v base se o něj stát tak nepostará jako o podnikatele, kteří natahují ruku místo toho, aby hledali jiné uplatnění.

bublink

A co když potřebuje zrýt zahradu, aby si mohl příští rok nasadit plodiny a potřebuje rýč - to je příklad. Blbost je prodávat v říjnu v hobby marketech vánoční ozdoby, ale blbost je ty hobby markety zavřít. Měli nechat otevřeny všechny obchody kromě služeb typu solárka, fitness, atd. a lidi, kteří přišli opatřením o práci, zaměstnat na parkoviště hypermarketů a ke vstupům do prodejen, aby hlídali "dávkování" osob. A je to na každém z nás. Když vím, že mám doma babičku, která by mohla něco ode mně chytnout, nepolezu nikam a i po návštěvě obchodu s potravinami, přejedu kliky v autě a volant desinfekcí a zlikviduju jednorázové rukavice. Snížím riziko, že babička umře na covid. Nejvíc ohrožení jsou lidi, co nemají auto a musí jezdit mhd hlavně ve velkých městech. I když se chovají zodpovědně - rouška, odstup..., jsou vystavení přímo a nemají jinou možnost. Chodit pěšky každý den třeba 12km tam a 12 zpět na 12 hodinovou směnu je nesmysl a může to doporučit někdo, kdo to nikdy nezkusil. Normálnímu smrtelníkovi by už nezbyl čas se vyspat. I kdyby měl super fyzičku a těch 24 km denně po svých bez újmy zvládl. Je to složitá situace.

Lidi, musíme to vydržet a na ten virus si zvyknout a k babičkám, dědečkům a rodičům, co nás vychovali a do dospělosti se o nás starali, se chovat ohleduplně, zaslouží si to. Je třeba se připravit na těžké časy, pro někoho velmi těžké a to na nejspíš dlouhou dobu. Není ostuda přijít o peníze. Je potřeba se vzájemně podpořit, třeba v rámci rodiny. Semknout se a věřit, že to spolu zvládnete. *slunce**srdce*

jofa*
hodnocení

1x

Vždyť je skoro všechno potřebný pro žití otevřený. Zbytečnosti nějaký týden počkají a nebo máte e-shopy.

nella
hodnocení

Asi jste mě nepochopil. Ptám se kde je logika uzavření rybářských potřeb kam přijde 10 lidí za den a jste schopen si je regulovat a zároveň nikomu nevadí že v potravinách je hlava na hlavě
jofa*

Kde je hlava na hlavě má být již dávno regulováno nejvýš dva u sebe a další s odstupem. Že to obchoďáky nedodržují se ptejte vedení těchto marketů. Jíst se musí.

nella
hodnocení

Obchody nedodržují? Snad lide ne?! To je máme trhat od sebe?
jofa*

Máte pravdu, lidé nedodržují, zapomněl jsem to připsat a vedení dohlídnout na dodržování.

pb®

Tak jestli vám stačí otevřené žrádelny, tak mně tedy ne. Nechci si třeba kupovat oblečení a obuv přes eshop ani v Lidlu bez vyzkoušení. Vadí mi zavřené bazény, kam jsem chodila zlepšit si kondici a zbavit se stresu. Vadí mi zavřené knihovny, protože nebudu mít kde půjčit synovi knihu, ale zápis v čtenářském denníku zcela jistě bude muset mít. Vadí mi prostě zavřené všechno.

jofa*

Tihle nespokojenci vždy a všude jsou nejlepší.

donpapa

Vedení obchodu má dohlížet na chování zákazníků? To snad ne.

dejv111neprihl

@jofa: nezlobte se, ale Vaše komentáře k "Pb" jsou o ničem a bezcenné. Ona se na rozdíl od Vás zdravým selskym rozumem ptá a pokládá docela logické otázky! A já si je pokládal taky a přesně ty stejné! Jde o cílenou likvidaci ekonomiky a zničení středního a malého podnikatelského sektoru a omezování lidských svobod (podivejte se, co se teď děje u bratrů Slováků-tam je stav na revoluci proti vládě, po tom co za experimenty na lidech vymýšlí). Kdyby totiž vláda chtěla, mohla ty opatření provést šetrně a přitom stejně účinně, mohlo vše fungovat dál. Návrhy už tu někde v diskuzi padly. Takhle to akorát vyústí v občanskou neposlušnost, která je mimochodem zakotvena v ústavě, když se vládnoucí psychopatie urvou ze řetězu. Bude ještě "veselo", to je jisté.

jofa*

Ty vaše konspirační teorie jsou úžasné. Ještě jste zapomněl napsat kdo to ve světě řídí. Pentagon? Moskva? Čína?

dejv111nepřihl. No podle toho co píšete, by mělo teda být vlastně cílem všech vlád, napříč světem to, aby se lid vzbouřil proti vládám a byla celosvětová revoluce.*sok* Uvědomujete si, co to vlastně píšete když tvrdíte, že všechny vlády světa chtějí zničit ekonomiku a tím vyvolat masovou nespokojenost a vzpouru a svrhnutí stávající vlády? Vždyť si tak šíleně protiřečíte, že to snad ani není možné. To je fakt jak u pitomejch na dvorečku. *alene*

dejv111neprihl

To že tomu suzymon s jofou nerozumíte, není můj problém. Něco si zjistěte o zlaté miliardě (teď aktuálně spíše půl miliardě) a přečtěte si oficiální (žádné konspirace) Agendu 2030. Pak se můžeme dál bavit. Jinak, Suzymon, ty vaše výplody tady na diskuzi taky zrovna nejsou žádná hitparáda a vaše potřeba se vyjadřovat absolutně ke všemu je přímo dechberoucí. Sama se nad sebou zamyslete a buďte tak hodná, nereagujte na mě, jak máte ve zvyku, tapetováním diskuze vašemi dojmy. Díky.

hodnocení

1x

@nella - Já mám od dětství problém s dodržováním nařízení u kterých je jediné vysvětlení "protože jsem to řekl". Není to pro mě důvod.
V některých případech je to jediná možnost - většinou když hrozí nebezpečí z prodlení. Vysvětlovat a diskutovat lze až poté.

hodnocení

0x

Rozumím tomu, že to někomu připadá nelogické. Ale zkuste si definovat parametry a definovat obchody které uzavřete nebo necháte otevřené.

Když si tu práci dáte a zveřejníte ten seznam, tak se na to vrhnou právnící a každý bude mít nějaký názor proč to tak nejde a musí to být jinak.

nella
hodnocení

Třeba podle plochy jako u svátků? Třeba do 100m2 nebo do těch 200m2? A s podmínkou třeba max 10 osob na provozovnu. To je uhlídatelné. A neomezilo by to právě tyhle malo prodejce - knížky, zbraně, ruční práce, rybářské potřeby, modelář atp.
nella
hodnocení

A jinak ještě opačný pohled. Většina prodavaček teď může být ráda, může se zašít doma a pokud si objedná jídlo on line může se nákaze prakticky vyhnout tím že bude doma a bude chodit do přírody a my jsme naopak nákaze vystaveni těmito vládními kroky daleko více, protože zavření hospod znamenalo nárůst tržeb, enormně stoupá počet prodaného piva a alkoholu vůbec, lidé jsou doma, nikam nesmí, tak žerou a chlastají. Navíc se zřejmě nudí a potraviny jsou jediné rozptýlení. Pro nás to tedy nijak bezpečnější není, spíš úplně naopak, a to nikomu nevadí...

senior
hodnocení

0x

Mě by zajímalo,když pracujete v potravinářství, jak jste vlastně od jara na tom, na onemocnění nákazou? O Vás, pracovnících v potravinářství se totiž vůbec nemluví. A jste neustále v kontaminovaném prostředí, s nakaženými, nebo šířícími nákazu.

Už jste všichni měli tuto nemoc, už jste promořeni? Jsou Vaši spolupracovníci doma, v karanténě, bojujete s nedostatkem pracovních sil?

Proč se o vás, pracovnících v prodejnách nepíše v tisku, nevysílají zprávy, jak kolabujete?

Jinak, většina lidí se asi chová slušně a dodržuje doporučení. Tak třeba těch 99 % ukázněných zákazníků nemůže za ty nenormální, kteří snad neúmyslně, ale prostě je to procento hloupých, kteří odhodí použitou rukavici do pečiva.

Na jaře bylo pečivo balené, zkuste to balit i bez doporučení vlády.

Jako senior Vám děkuji za Vaši těžkou a odpovědnou práci v potravinách.

nella
hodnocení

Ta procenta Vám fakt nesedí. Těch neukázněných je dobře polovina. Lidé roušky sice mají, ale mají je buď pod nosem, nebo dole povolené tkaničky, nebo je mají očividně špinavé (jednorázovky co mají snad od jara). Do obchodu chodí stále lidé ve skupinách, viz včera babička a 2 vnučky ca 12 let a vybírají si koblihy. Přitom holky mohly klidně čekat venku. Kvůli sobě, ale přece i kvůli nám. Ale on má každý právo si vybrat a přece nebude čekat venku... Denně máme plno mamin s nechráněnými miminky. Polovina dětí do 6ti let roušky nenosí vůbec. Rukavice na pečivo plno lidí nepoužívá a část z těch co je používají je háže mezi zboží. Pokud někde vyvalujeme zboží nikdo nepočká nebo neuhne, neobjede... Klidně se na nás tlačí a u chtěného zboží jsou v chumlu. Klidně mě osloví člověk s rouškou na půl a při hovoru začne kašlat... To je realita. A jestli je to půl na půl tak můžeme být rádi.
Co se nákazy týče tak na naší prodejně byli 2 pozitivní a to až teď na podzim. Jeden bezpříznakově, druhý tedy 3 týdny doma, horečka, slabost. NIKDO z nás na testy nemusel, protože v zázemí jistě nosíme roušky a prevlekame se po jednom. V reálu máme mimo otevírací dobu roušky dole, v zázemí taky, v šatně je nás 7 na 4m2. A výsledek? 2 nakažení že 30. Celkově v našem regionu sem tam někdo odpadne, ale nijak dál se to neřeší...
senior

děkuji za odpověď, není tolik nakažených u vás, počítala jsem to horší.

jinak ta procenta soudím podle sebe, dodržuji a když jdu do Billy, tak tam během nákupu takhle nerespektovaná pravidla jsem vůbec nezaznamenala, všichni měli roušky, dodržovali rozestupy

je to asi město od města, v menším se lidi více znají a bezdomovců a narkomanů tady je minimum, jsou-li vůbec,

rukavice, pytlíky a letáky pouze před prodejnou,

hodnocení

0x

A které obchody byste uzavřela Vy? Opravdu se Vás ptám a doufám, že mi odpovíte. Co já vím, tak se mají uzavřít obchody s oblečením, botami, hračkárny a mají být uzavřeny knihovny. Nikde jsem se o rybářských potřebách nedočetla a to jsem hledala. Neříkám, že se mi to zdá spravedlivé pro ty zavřené obchody, ale moc by mne zajímalo, co byste navrhla zavřít Vy. Děkuji za odpověď.

72mona3*
Nesouhlasit s něčím, v čem nevidíme smysl, je přirozené. Nemusíme přicházet s lepším řešením... M.

A proč se do toho mícháte paní Mono? Vás jsem se na nic neptala a navíc jste si mou otázku špatně vysvětlila. Mně by skutečně zajímalo, které obchody by teda měly být zavřené, aby to bylo nějakým způsobem efektivní. Vás se ptát nebudu, Vy to evidentně nevíte, i když máte potřebu reagovat. *co* A o tom, co je pro koho přirozené se zde přece nebavím.

nella
hodnocení

Jak jsem psala, pokud zůstávají otevřené potraviny, tak si myslím, že je zbytečné uzavírat malé obchody. Protože u nás je ta kumulace šílená a nikomu to nevadí. Dnešní zážitek z první hodiny v práci - paní roušku pod pusou. Přišla mě přímo oslovit s dotazem. 2x jsem ji upozornila ať si ji nandá. Pak mi přišla na kasu zase bez roušky. Nakonec na mě řvala že v tom nemůže dýchat. Další paní mi chtěla ukázat něco v letáku. Sundala roušku naplivla si prsty a začala listovat. Chápu uzavírání obchodních center kde jsou procesí ale obchody se samostatným vstupem z ulice ne. A už jsem psala - navrhla bych třeba všechny obchody do X metrů s maximálním omezením počtu osob na prodejně

Nella, no ono je možné, že i na tohle dojde. To, co popisujete, by se mi teda také vůbec nelíbilo. Jenomže to je o lidech. Já bych se k Vám takto určitě nechovala. Jenomže v tom je ten největší kámen úrazu. Lidé jsou strašně bezohlední a hlavně hloupí. nechtěla bych být ve Vaší kůži ani minutu. Mám shodou okolností kamarádku, která má obchod s oděvy. Není to žádný mega obchod a bude muset opět zavřít. A jelikož jsem s ní v neustálém kontaktu, tak vím, že ani v době rozvolnění se lidé nevraceli tak, jak byla zvyklá. No a teď zase musí zavřít. moc jsem o všem přemýšlela a myslím si, že kdyby mezi nám nebylo tolik těch hloupých rebelů, kteří pořád plácají, že o nic nejde a podle toho se také chovají, tak jsme na tom dneska byli podstatně lépe, i bez doporučování vlády. Takže já vůbec nedoufám, že se to do Vánoc zlepší, protože podle toho co slyším a čtu, je to beznadějné. Ochrání se jenom ti, kteří se sami rozhodnou a hlavně k tomu budou mít možnost. Já ji mám, ale já nejsem v produktivním věku a už nejsem pro společnost důležitá a to je ta hrůza. Obávám se, že nakonec přežijí právě ti důchodci...

72mona3*
To jsem nevěděla, že mohou reagovat jen ti, kteří jsou osloveni. Asi si budu muset znovu nastudovat místní pravidla, paní Suzymon. *cteni* M.

Až budu potřebovat Vaše fundované vysvětlení k čemukoliv, tak se na Vás ráda obrátím. Vím, jaké jsou Vaše možnosti. No a do té doby samozřejmě klidně studujte, to není nikdy na škodu. *jasne*

72mona3*
Paní Suzymon *jasne*
A vy si je nastudujte též. I FAQ: "Pokud Vám někdo vadí doporučuji jeho odpovědi vynechávat a číst jen ostatní. Aneb rozumnější ustoupí :)"
Zdroj: poradte.cz/...
Máte se mnou problém? Nereagujte.*pusa* M.
lidus*

Proboha lidi, nehádejte se, jsme z těch nařízení už všichni unaveni, podrážděni. Dnes tak, zítra jinak. Že mám na tuto mediální pandemii svůj názor víte z příspěvků co sem napíši. Logiku nařízení nemají ale plním je i když nechápu jaký je rozdíl jít k lékaři mezi plnou čekárnu lidí a jít do obchodu, restaurace a nebo si zaplavat. Kadeřnictví to už nechápu vůbec, objednám se na čas a jsem tam já + kadeřnice a u dalších 3 stolků opět zákazník + kadeřnice, maximálně 2 další čekající a ti jsou úplně bokem. V každém nebo skoro v každém obchodě mají hlídače, postavím ho ke vchodu a bez roušky a jednorázových rukavic do obchodu nikoho nepustím. Pečivo to u nás v Lídlu vyřešili snadno, vše je v koších nabalené v sáčku, 1koš rohlíky po 5ks, druhý koš rohlíky po 10ks.Rozpékané housky v těch pytlících co nejsou mikroten, balené po 2ks, po 5ks, pokud chcete jinak je tam zaměstnanec a kleštěmi dá co žádáte, žádná fronta. Nakupovat chodí manžel a říká je to bez problémů, problém pokladny- nakupující nerespektují prostor kam můžou a cpou se jeden na druhého, omlouvám se ale prý senioři nejvíce. Doporučuji využít nákupů potravin a drogerie u různých dodávkových služeb, pokud u vás fungují nemá to chybu a nikam nemusíte, snad 1x za týden navštívíte obchod a dokoupíte potřebné.

Mona, ona je reakce a reakce. Vy jste mi začala vysvětlovat něco, na co jsem se neptala a už vůbec ne Vás. Mohla jste klidně přidat ten svůj názor do otázky samostatně a ne hned pod mou otázku, která nebyla adresována Vám. V tom případě se nedivte, že jsem odpověděla. Tak si to prosím srovnejte v hlavě, není to složité. A jak jste si mohla všimnout, já na Vaše odpovědi, které dáváte jiným, dávno nereaguji. To Vy máte potřebu, pořád mi něco vysvětlovat. Tak se zamyslete a radou, kterou mi opět dáváte, se raději řiďte sama.*jasne*

nella
hodnocení

@suzymon Právě mi jde o udržení malých obchodů. Jako má třeba vaše známá. To co popisujete je totiž logické a sama jsem toho příkladem. Dřív jsme chodili často do restaurací, třeba jen na víno, posedět... Něco jsme utratili já jsem se ráda hezky oblékla... Pak všechno zavřeli a my si zvykli žít trochu jinak. Po otevření jsme se už do hospod nevrátili. Byli jsme asi 3x Od jara jsem si nekoupila nic na sebe. V práci mám erární, jezdím autem takže se do práce nepřevlékám. Normálně bych touhle dobou kupovala bundičky a kabátky a boty... Teď nemám potřebu protože v tom nemám kam jít. Chodím hodně se psem do přírody, na to výbavu mám a jestli zůstane vše zavřené tak si zimní kabát ani boty "do města" pořizovat nebudu. Do práce to vezmu ve sněhu klidně v pohorkách a bundě "na ven" - na těch pár metrů z parkoviště mi to je jedno. Partner se dřív chodil pravidelně stříhat. Opět vše zavřeli, chvíli čekal, pak pořídil strojek a dnes si lebedí že nemusí nikam chodit, přejede hlavu za pár minut kdy se mu to hodí a do kadeřnictví už se nikdy nevrátí. Jenže jedna kadeřnice psala, že po otevření se jí nevrátili skoro žádní chlapi a že měsíčně to dělá -10tis. To je pro OSVČ dost peněz. Prostě jsme zjistili, že můžeme žít jinak. Jsme hodně doma, koukáme na filmy, já nám vařím, jíme daleko lépe než dříve, chodíme hodně do přírody a vlastně nám nic nechybí. Měsíčně najednou uspoříme hodně peněz. A věřím že lidí jako jsme my je více. A musí se to někde projevit

Nella, tak dneska jsme byly s tou kamarádkou na houbách. A víte co mi řekla? Že je ráda, že jí obchod zavřeli, protože dostane 500 korun za den a nemusí tam mít prodavačku, nemusí otvírat topení a nemusí svítit. A když měla otevřeno, tak tohle všechno musela a za celý den tam třeba nepřišel ani jeden kupec, takže neměla ani těch 500 korun. Tak prý jí tohle vyhovuje víc. Já si teda nejsem jistá, jestli si uvědomuje, že tohle řešení není. Ale píši Vám přesně to, co mi dneska řekla.

liska5

Ale až ty prachy dojdou, to bude síla! Vláda chaoticky rozdává a rozdává.

Covid tu může být dlouho a podpory se budou třeba jednou redukovat...

nella
hodnocení

Suzy, děkuji za zprostředkování pohledu z druhé strany. Tu vaši kamarádku vlastně chápu, ale tento pohled na věc je strašně krátkozraký. Stát ty peníze nemá kde brát a tvrdě na to doplatíme všichni.
donpapa

Takže kamarádka suzymon je vlastně jen obyčejný parazit. A takové exoty musíme živit ze svých daní. To nemůže dopadnout dobře.

No já jsem se tomu také divila, ale nemohu nic dělat. Je to její obchod, její život a hlavně její názor. A určitě všichni víte, že přesvědčovat někoho o tom, že nemá pravdu, tak byť by to byl přítel, dobře to nedopadne. A nechce se mi rozhádat se s někým, koho znám už 15 let kvůli něčemu, co nemohu změnit.

hodnocení

0x

Můžete si udělat předpověď:

filiph.github.io/...

72mona3*
hodnocení

0x
Toto plošné uzavírání vidím podobně. Nechápu, podle jakého vzorce jsou vybírány vhodné a nevhodné obchody. Zvlášť ty malé, kde se dá uhlídat jak vzdálenost tak i počet nakupujících. Je ale pravdou, že díky tomuto omezení odpadne takové to "courání" jen pro zábavu po nákupních centrech. To je jediné pozitivum. Jinak se stejně všichni sejdeme v hromadné dopravě, supermarketech, práci... A stejně to dnes v obchodech vypadalo, jako by mělo být uzavřeno vše, včetně potravin. Lidi se nahrnuli a mačkali se kde se dalo. M.
senior

máme u nás malé řeznictví a už na jaře tam stála prodavačka a jeden zákazník, ostatní v řadě způsobně venku, nebyl problém pro nikoho, tohle se dá zavést i v ostatních, malých obchůdcích, jen to zákazníky naučit,

časem to bude třeba i v lékárnách a podobných ...

to rybářství /jako příklad/ má i jeden další pozitivní náhled - ten rybář vypadne ven na vzduch a nebude překážet v obchodě, maso si naloví

Sice se to tady nesmí ,ale už jsem to zmiňoval. Netřeba v tom hledat logiku, jen je třeba podívat se kdo má podíl v některých zařízeních zmiňovaných ve vyjimkách. Samozřejmě to nemohou dělat moc okatě,tak okruh vyjimek rozšířili

liska5
hodnocení

0x

Myslím, že tady se na detaily nehledí.

Jde jen o to, jakoliv omezit pohyb a kontakty lidí, aby pár týdnů prostě nevylézali na veřejnost. A lidi plaší. Podléhají davové psychóze.

lidus*

Liško, ten vir nezmizí i kdyby všichni týden zůstali doma. Až řeknou úplnou pravdu bude snadnější se bránit.

nella
hodnocení

Lisko, ale to se právě neděje. Po včerejším vyhlášení se všichni do krámů jen hrnuli. Kadeřnictví jela přes noc, mamky s dětmi honem vyrazili pro boty. Do potravin se nahrnul dav, sice se už neskupovala mouka a těstoviny ve velkém ale i tak to bylo znát. Bylo to vidět na jaře. Lidé se chvíli báli, chodilo jich míň. Pak si zvykli, začali se nudit a začali lézt do potravin, protože jinam nemohli Děti nejsou ve školách kvůli nákaze ale denně jich přijde hromada pro čokoládu, energeťák, brambůrky...Lidé nekupují nezbytné potraviny nebo třeba na týden. Je to hodně u seniorů, kteří by měli být opatrní a ti nejvíc chodí pro 2 tvarohové šátečky. Pro lentilky. Pro jedno pivo... Sama píšete že jde o to omezit kontakt lidí, ale v tom krámu s jídlem je těch kontaktů víc než dost. Mně by třeba dávalo smysl nakupování po 1, max 50 lidi na prodejnu atp. Vím, že v praxi by to bylo strašné, pro nás náročné, lidé nasr@ní... Ale dávalo by mi to smysl, že tím se ty kontakty opravdu omezí. Ale máme denně kolem 3000 platících zákazníků, kolik jich jde po 2-3, dokonce stále po 4... To vážně není "nekontaktní" prostředí
pb®
Ale kontakt v obchodě přece ničemu nevadí, nejedná se o epidemiologicky významný kontakt. Nejste s tím člověkem dostatečně dlouhou dobu na to, abyste se nakazila. Jen se kolem něj na pár vteřin mihnte, navíc v roušce. Vadí lemtání piva v hospodě či později před hospodou. Bez roušky, s otevřenou blábolící hubou, bez odstupu a po dlouhou dobu. Takhle se vir přenáší, ne tím, že se mihnu v krámě. Absence zástupu pozitivních prodavačů to potvrzuje. Však prodavačka za den obslouží stovky lidí. A máme velký výskyt pozitivních prodavaček? Nemáme.
nella
hodnocení

@pb Pokud kontakt v obchodě nevadí, tak proč zavírat malé obchody?

72mona3*
hodnocení

0x
(Protože se paní Suzymon cítí uražena, jelikož jsem svou reakci umístila přímo pod její příspěvek, umisťuji ho tedy samostatně, aby bylo jasné, že je určen všem.) Jsme ve volné diskuzi, tak snad duplucita nebude vadit. Jen to ještě vysvětlím.
Nechci se příliš zapojovat do kovidové debaty. Žádné. Ale pročítám si je. I na FB. A dost často se setkávám s rýpaly, kteří napadají diskutující za jejich odmítavý postoj k zákazům. Když to budu parafrázovat: "chytrákům se furt něco nelíbí, ale s vlastním a lepším řešením nepřijdou". A na to mám právě tuto odpověď: Nesouhlasit s něčím, v čem nevidíme smysl, je přirozené. Nemusíme přicházet s lepším řešením... M.
nella
hodnocení

Já mám od dětství problém s dodržováním nařízení u kterých je jediné vysvětlení "protože jsem to řekl". Není to pro mě důvod. Proto říkám, že i sebenáročnější opatření, jako třeba prodavačka v rukavicích, se štítem, denně dezinfikovat oblečení, zákazníci po jednom, jen pár lidí na prodejnu, zákazníci jen v rukavicích a po celou dobu pevně nasazené roušky atp. by mi přišla strašná, nadávala bych, stěžovala bych si mým blízkým jak je to hrozné, byla bych naštvaná jako zákazník, že stojím někde jak ve frontě na banány... ALE dávalo by mi to smysl, pokud se bavíme o snížení kontaktů a snížení rizika nákazy. Tohle - uzavření maloprodejen s minimem zákazníků a ponechání jejich neřízené kumulace v super/hyper mi smysl nedává a proto jsem chtěla vědět jak to mají ostatní...
72mona3*
No, řekla bych, že nás pár takových bude. Nejsem proti zákazům, pokud vidím smysl. Ale některá nařízení připomínají z jedné strany ocelový trezor, ale z druhé strany je vidět jen balící papír. M.
jofa*

Lidi budou remcat ať to udělají tak či onak. Nejhorší je neudělat vůbec nic.

72mona

@jofa - jenže ono je remcání a remcání. Víte proč tolik lidí remcá? Protože ti, kteří nás vedou, nejsou jednotní a názory i rozhodnutí mění nejspíš podle směru větru. M.

nox®

Líbí se mi názory jako davová psychóza, lidi budou remcat a podobné. A čeká snad někdo něco jiného? Ten, kdo dny tráví zavřený doma a možná si zajde jednou za čas nakoupit, tak ano, ten nemá důvod remcat, omezení se ho skoro nedotýkají. Kdo chce normálně fungovat, podnikat, pracovat, žít normální život, nemůže. Protože oni tak rozhodli. Lidi se naučili akorát každý názor zaškatulkovat a podle toho rozhodovat, jestli dotyčný má mít právo na vyjádření nebo ne. Jestli patří do okruhu jejich zájmu, je to v pořádku, ale běda mít názor jiný, je to sluníčkář, koblihář, volič některé strany, vrah našich babiček, protože si na čerstvém vzduchu odmítá nasadit roušku...

des
Mne nejvíc překvapuje a děsí to stálé opakování nárůstů po poklesech nákazy, jako nějaký sci-fi scénář, kdy záškodníci sledují situaci ve světě a vždy po úlevném poklesu zase hbitě přistříknou do ovzduší další dávku viru. Všude v okolních státech se to děje stejně -je to náhoda? Asijské státy jsou v pohodě? Možná mám bujnou fantazii, ale když tady zmiňujete prodavače, mám o ně trochu obavu, aby se jim ta "odolnost" taky nevymstila.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]