Nejste přihlášen/a.
Představujete si to dost snadno - brát dost peněz, ale co jste pro to udělal? Plácal jste se 5 let na VŠ a výsledek žádný. To jste místo toho mohl klidně těch 5 let vydělávat a měl byste aspoň nějaké peníze do začátku života.
V první řadě bych byla pro dokončení VŠ, pokud na to máte. Jásáte, že Vás to osvobodilo od stavebnictví. Proč jste to tedy studoval? Pokud jste chtěl být třeba chemikem, nebo lékařem, nemělo cenu drát se na VŠ stavební.
Každopádně je dobré školu dodělat. Za 5 let nemáte žádný výsledek. Jsou to utopené roky. A titul budete třeba moci využít i v jiné práci, než ve stavebnictví.
Jinak - v každé době lze založit rodinu. Ale musí být člověk zodpovědný. Já brala po škole /1974/ zpočátku 700 Kč hrubého, později jsem změnila práci a velice si polepšila - na 1.100 Kč. Časem jsme se s mužem vzali, měli postupně 2 děti. Neměli jsme všechno hned, museli jsme s penězi hospodařit, našetřit si. A byla to dobrá škola života. Dneska mnoho lidí chce všechno hned teď, nadělá dluhy a kdy a jak je budou platit, s tím si hlavu už nelámou. Byla opravdu větší zodpovědnost.
Prostě - dodělejte si VŠ a se zakládáním rodiny ještě nějaký čas počkejte. Dneska ten trochu vyšší věk vůbec není na škodu. Dostudujete, najdete si slušnou práci, vyděláte, zmoudříte...a pak můžete jít žádat o ruku. Jaga.
Máte pravdu, Nello, nedá se srovnávat dříve a nyní. Jen jsem chtěla naznačit, že tehdy taky nebylo všechno růžové. Peněz bylo málo, byť jisté, zboží se obtížně shánělo.
Ale těch promarněných 5 let VŠ by bylo k ničemu tehdy stejně jako nyní. Proto bych radila školu dodělat. I tehdy se dbalo na patřičné vzdělání. /Ovšem, občas taky na rudý průkaz. Ten jsem neměla./.
Nikdy jsem nebyla příznivcem komunistů, ale jak říkám: nebylo tehdy všechno dobré a nebylo tehdy ani všechno špatné a není všechno dobré a špatné ani dnes. Nastoupil kapitalismus, tam už nejde o nějaké dělníky, o nějakou dobročinnost, ale o zisky. To si musí lidé uvědomit, že je všechno jinak, než před rokem 1989. Za tento život bylo cinkáno klíči. Tak musí být určitě lepší, než ten předchozí režim. Nemám pravdu? Jaga.
Každa rada drahá. Pro vás bych viděl podnikání. Kamarád má dvě firmy, zaměstnaných cca 140 lidí, výplatu má jakou chce, pracovní dobu také, každoroční zisk mezi 30 - 40 milionů Kč. Pokud jde o školní vzdělání, pak má výuční list, takže jste na tom výrazně lépe. Negativem je, že než se k dnešnímu stavu dopracoval, tak to trvalo více než 20 let. Mimo jiné zaměstnává stavbyvedoucí, a ti mají mzdu dle vašich představ - základ 50 tisíc + prémie + podíl na zisku. Jsou však vzdělanější než vy, mimo jiné mají autorizaci ČKAIT, všichni jsou revizáci (TIČR), vizualisté, ... No a jejich pracovní doba také není denně zrovna 7 - 15:30 - stavba je stavba.
Já bych to viděl na dodělání VŠ, abyste vzdělání měl ucelené. Zatím si najít něco co vás zatím uživí a taková práce, při které budete moci dostudovat a po dokončení školy pak začít s tím co vám bude vyhovovat. Nemusí to být přímo vystudovaný obor (VŠ se i tak cení).
Od stavebnictví se osvobodil a dva roky byl zcela mimo. Bude chtít?
A půjde to vůbec, pokud oficiálně nepřerušil studium? Asi bude lepší zabývat se něčím specifickým ve stavebnictví, nějakou novou technologií. Znám jednoho, co se dal na určité podlahové krytiny, přinesl sem tu technologii ze zahraničí a už má na to firmu. Začínat zcela jinde by znamenalo v oboru získat vzdělání. Co jste dělal v zahraničí?
@patrick - 25 let, středoškolské vzdělání s maturitou technického směru, 5 let na vysoké škole stavební bez úspěšnéhot zakončení
Jste na tom momentálně hůř, než "pouzí" maturanti, kteří ve vašem věku mají už cca šest roků praxe v nějakém oboru - takže budete všude začínat od nuly, respektive nástupního platu. Pokud tedy nemůžete nabídnout něco, co oni nemají - třeba znalosti z té zahraniční praxe - a z toho byste měl při hledání místa vycházet. Na vašem místě bych nastoupila do relativně přijatelného zaměstnání, byť by prozatím nebylo co do času a financí zcela odpovídající, "rozkoukala se" a hledala "jakým směrem se vydat". Vy totiž pořád ještě máte čas.
Ale dovolím si podotknout, že váš názor "NIKDO lidi nenutí dělat za takové "směšné" peníze, každý má možnost kariérního růstu" je mylný. Každý tu možnost skutečně nemá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.