Nejste přihlášen/a.
Já bych odpověděla jako Elisa. Dovedla bych žít na zelenině a ovoci celou sezónu. Např. větší hlávku ledvého salátu jsem měla na 2x. Bude to tím, že mi maminka dala lavorek a nůž a poslala mě na zahradu pro "něco" do polívky. Lavoek jsem přinesla vrchovatý.Kořenovu zeleninu, kedlubek, cibuli, česnek, hrášek, rajče, všechny natě-petržel, celer, šnytlík. A pak ten lavorek byl uprostřed stolu, od člověka k člověku, s velkou kupou salátu. Mamka vždycky říkala: Člověk by se měl salátem a vůbec zeleninou, dojíst. Pak mě potkalo velké neštěstí, klekly mi ledviny a chodím na dialýzu a nesmím z těch dobrot vůbec nic. Vlastě jo, ale jen symbolicky. V tom všem je fosfor a draslík, který zdravé tělo potřebuje a co nespotřebuje, to ledviny vyloučí. Já je nemám a fosfor zůstává nevyužit v těle a poškozuje srdce.
Ovoce a zelenina mi velice chybí. Občas zahřeším, ale ty výčitky při vyšetření krve, nestojí za to.
Já jen, aby nedošlo k omylu. Tohle, co popisuji, bylo před 50ti léty, navíc, táta byl řezník, takže o bídě s masem nemůže být ani řeč. Ledviny to vzdaly po 72 letech života, kdy ani táta řezník, ani zahrada plná ovoce a zeleninyuž dávno nejsou.
Zeleninu jím každý den a jím ji právě jako přílohu Jiné přílohy skoro nejím. Pouze občas rýži, brambory. Ale opravdu velmi zřídka. Brambory spíše přidávám do polévek, protože ty jím každý den v poledne a jsou pouze zeleninové. Večer jím maso a tu vařenou, nebo jinak upravenou různou zeleninu. Takže pro mne množství zeleniny o kterém mluvíte, mi přijde úplně normální, vzhledem k tomu, že ostatní zeleninu sama pěstujete. Já také skoro všechno pěstuji sama a pak dělám z úrody zásoby na zimu. Většinou mrazím, něco zavařuji. Ale zarazilo mne, že píšete, že máte celý život problém s udržením váhy. Pokud konzumujete převážně zeleninu, tak byste tento problém mít neměla. Tak to asi budou dělat ty luštěniny a asi jíte ještě něco, po čem teda přibíráte. Já mám kamarádku a celá její rodina přestala jíst maso a tak jedí ta veganská a vegetariánská jídla a všichni začali opravdu tloustnout a to docela hodně. Což je samozřejmě špatně. A také jedí všelijaké luštěniny a obiloviny a ořechy a asi málo té zeleniny.
Jaké mléčné výrobky jste vyřadila? Jestli se mohu zeptat. Protože po masu se netloustne. Teda pokud to není třeba pečený bůček, nebo maso, ke kterému jste jedla přílohy, jako jsou knedlíky a rýže a omáčky. A po těch přílohách se tloustne, ne po tom masu. A ty mléčné výrobky by mne také zajímaly, protože po bílém jogurtu se také netloustne. Tak jedině že jste jedla ty sladké jogurty a nějaké tučné pomazánky nebo co. Fakt tomu nerozumím. Ale samozřejmě Vám gratuluji, že jste to dokázala. Jen mi je divné, že by to bylo tím masem a mléčnýma výrobkama, protože tohle všechno také jím, dokonce miluji pouze tučné zrající sýry, nebo ty kvalitní tvrdé, ale nikdy ne odtučněné. Ale nikdy nekupuji sladké jogurty, nebo nějaké ty všelijaké nápoje a pomazánky. Tak jestli to nebylo spíše tím cukrem.
Já kupuju spíš ovoce, hodně hroznový víno, melouny, náš mladej miluje maracuju nebo opuncie, takže tohle máme doma prakticky pořád. Ze zeleniny hodně rukolu, ledovej salát, pořád je v lednici nějaká paprika, mrkev a pár rajčat, pár limetek a dvě salátový okurky. Nutno ovšem dodat, že tohle všehno je spíš pro ostatní členy rodiny, já mám ze zeleniny nejradši zelí, a to jen v případě, že je s vepřovým kolenem a bavorskýma houskovýma knedlíkama...
Proč tolika zeleniny najednou? Koupila bych to na dvakrát, než spotřebovávat zavadlé, nažloutlé /brokolice/. Mrkev zčerná.
Mraženou dáte do mrazáku, na tu nemusí vůbec dojít.
Ale to ostatní se zkazí, nesníte to všechno. Leda uvařit a dát do mrazničky jako hotovku.
Navíc, když máte svoje rajčata.
Takže já raději čerstvé. Ale ještě doplňte, jestli jíte i maso, a jestli vaříte přílohy.
Pokud jíte pouze ovoce a zeleninu, tak by to mohlo být v pořádku.
Po zelenině a ovoci je hlad a sní se toho více. Kde máte brambory, česnek, cibuli, pórek a oříšky?
Právěže se mi to na týden a kousek zdá moc, té zeleniny.
Kvůli masu jsem se otázala, jak píšu hned v té první odpovědi. Pokud jste jenom na zelenině, tak jí sníte kvanta.
Pokud jít maso a ne jen samou ovozel, tak sníte méně těch zeleninových příloh.
--------------------------------
Byl učiněn pokus, zavřeli dobrovolníky na 2-3 měsíce /už si to nepamatuji/ do ZOO a krmili je jako opice/ syrová zelenina, ovoce, oříšky.
Ti dobrovolníci po skončení všichni zhubli a shodně vypověděli, že měli pocit, že nic jiného nedělali, než že celý den přežvykovali tu zeleninu. Tělo si to žádalo.
Takže ano, v porovnání na můj jídelníček tam je té zeleniny hodně. Ale je to Váš styl života, tak nehleďte na ostatní.
--------------------
Nemusíte to sem psát, ale kolik měříte a kolik vážíte? Máte na svůj věk tu správnou váhu? I když ta zelenina je určitě ohledně zdravého jídelníčku v pořádku.
Omlouvám se, že jsem to vzala trošku jinak a ze široka.
Píšete, že momentálně máte 70 kg. A níž už to nejde. Ale 70 kg je krásná váha, tedy si nemyslím, že byste měla hubnout. Hodně zeleniny a ovoce, stejně tak luštěnin je potom v pořádku. Být Vámi, tak nic neřeším.
Rajčata stále rodí a už je nikdo nechce, sníme s manželem 2-3 každý k snídani, ale jsou to malá rajčátka, banány v létě nejíme, hrušky máslovky sním v létě tak 3 zbytek se rozdá nebo vypálí, švestky jen na vypálení a 1x do roka ovocné knedlíky a táč s mákem. Vaši zeleninu mám na hodně dlouho, nejsem králík a maso je maso.
Dobrý den. Všeobecně jím hodně zeleniny a není myslím žádná kterou bych nejedl. Je jenom zelenina kterou jím víc a některou méně. Určitě sním víc rajčat, než celeru. Ale to neznamená, že celer nejím. V polévkách (zrovna dnes hovězí vývar), omáčkách a měl jsem z něj i salát a pomazánku. Obojí mi chutnalo. Jinak nejvíc rajčata, okurky, hlávkový salát- všechny druhy. Taky nakládáme hodně červenou řepu, okurky, kapie a dělám takovou čalamádu z cukety, kapii a cibule. V Americe jsem jedl Alfalfu. Tady jsem to zatím neviděl, ale třeba to někde mají. Vypadá to jako chomáč silných vlasů a je to v nálevu. Dost špatně se to na odděluje na sousta. Když to dáte do pusy, tak je to lehce křupavé a záleží asi dost na tom nálevu. Jsou to takové klíčky a v překladu to znamená vojtěška. Mě to chutnalo. Našel jsem obrázek, ale to co jsem jedl bylo ještě tenčí. Kolik zeleniny za den sním, nevím. Průběžně lezu do lednice. Před chvílí jsem sněsl samotná tři rajčata a k jaternici s bramborem jsme měli kysané studené zelí. Ráno jsem si dělal míchaná vejce a měl jsem k tomu asi 8 zelených oliv. A ještě je v lednici šopský salát. Ten jsem dělal včera, tak si vezmu večer a to ho sním třeba 250-300g.
V dotazu je i ovoce. Tak dneska 5 švestek, 1 banán, 2 mandarinky. Dostali jsme ve středu 2 košíky jablek, tak jsem je zavařil. Všechna ne, mám 15 velkých sklenic, něco se sní přímo a něco do štrúdlu.
No vida, tak se to dá vypěstovat doma. Asi si to seženu. Mě to moc chutnalo, ale ten nálev bude důležitý. Jinak řeřichu mám taky rád. Letos nám jí přinesla sestřenice.
Semena necháte naklíčit a konzumujete čerstvá v salátech, jako oblohu na talíři, mezi rozkrojené pečivo, zamíchat do hotového pokrmu apod..
Na co zavařovat? Zničíte skoro všechno živé, co tam bylo.
Ty konzervy to už je jenom z nouze.
Já nevím jestli to bylo přímo na mě ta Vaše reakce, ale já jsem nepsal, že Alfalfu zavařuji. Já jsem jí měl jen na Floridě, několikrát v restauraci. A to byla v nálevu, ale ne sterilizovaná. Myslím jako třeba okurkový salát. Měl jsem napsat spíš zálivka. Jinak určitě se to dá jíst jak píšete. Ale tady jsem jí neviděl, že by jí prodávali jako třeba rukolu.
Já si zas nakličuji fazolky mungo, když není zelenina. Na dno hrnku hrstičku, namočím přes noc a pak 3-5 dní jsou pod pokličkou a 2-3 x za den je propláchnu a sleju. Né ledovou. Po třetím dnu už konzumuji. Aby moc nebujely, ke konci je mám v ledně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.