Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik sníte zeleniny a ovoce?

Od: ferdie odpovědí: 29 změna:
Dobrý upršený den :)
Házím do ringu téma diskuze, které mě napadlo dneska v obchodě. Šla jsem na nákupy s kamarádkou a ta jen valila oči, kolik ovoce a zeleniny kupuju :D
Takže, koupila jsem: hlávku zelí, kilo mrkve, 2 petržele, okruku, ledový salát, dvě brokolice, vaničku baby špenátu, mraženou polévkovou zeleninu, kilo jablek, kilo švestek, tři banány. Doma mám svoje rajčata a papriky (každý den mám jedno nebo dvě rajčata a půl papriky), sem tam mi uzraje nějaká ostružina.
Počítám, že tohle množství mi vydrží týden až devět dní, jsem na to sama. Osobně mi to nepřijde zase tolik... =D
Takže, kolik ovoce a zeleniny spotřebujete za týden? :)

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Není to moc podle mě, to bych snědla i za méně než týden.

hodnocení

2x

Tak tohle co jste dnes koupila, mám tak na 1 rok:-D

liska5

Já na týden :-D

bublaaa*

Já na minutu, to žere moje popelnice. Málokdy má dost.

hodnocení

1x

Já bych odpověděla jako Elisa. Dovedla bych žít na zelenině a ovoci celou sezónu. Např. větší hlávku ledvého salátu jsem měla na 2x. Bude to tím, že mi maminka dala lavorek a nůž a poslala mě na zahradu pro "něco" do polívky. Lavoek jsem přinesla vrchovatý.Kořenovu zeleninu, kedlubek, cibuli, česnek, hrášek, rajče, všechny natě-petržel, celer, šnytlík. A pak ten lavorek byl uprostřed stolu, od člověka k člověku, s velkou kupou salátu. Mamka vždycky říkala: Člověk by se měl salátem a vůbec zeleninou, dojíst. *palec*Pak mě potkalo velké neštěstí, klekly mi ledviny a chodím na dialýzu a nesmím z těch dobrot vůbec nic. Vlastě jo, ale jen symbolicky. V tom všem je fosfor a draslík, který zdravé tělo potřebuje a co nespotřebuje, to ledviny vyloučí. Já je nemám a fosfor zůstává nevyužit v těle a poškozuje srdce.*alene* Ovoce a zelenina mi velice chybí. Občas zahřeším, ale ty výčitky při vyšetření krve, nestojí za to.

doplněno 26.09.20 12:13:

Já jen, aby nedošlo k omylu. Tohle, co popisuji, bylo před 50ti léty, navíc, táta byl řezník, takže o bídě s masem nemůže být ani řeč. Ledviny to vzdaly po 72 letech života, kdy ani táta řezník, ani zahrada plná ovoce a zeleninyuž dávno nejsou.

senior

Tady se jenom potvrzuje, že všeho s mírou.

Nic se nemá přehánět a strava má obsahovat všechny živiny.

Jak bílkoviny, sacharidy, tuky, vitamíny a nerostné látky.

Já bych zase nevydržela bez mléčných výrobků /tvaroh, sýry kozí, ovčí/ a mléka. V jakékoliv podobě.

hodnocení

1x

Nejlepší zelenina je: "Zeleninové lečo s vajíčkem a klobáskou":-D

A nejzdravější je to se zelenou klobáskou ..

hodnocení

1x

Zeleninu jím každý den a jím ji právě jako přílohu Jiné přílohy skoro nejím. Pouze občas rýži, brambory. Ale opravdu velmi zřídka. Brambory spíše přidávám do polévek, protože ty jím každý den v poledne a jsou pouze zeleninové. Večer jím maso a tu vařenou, nebo jinak upravenou různou zeleninu. Takže pro mne množství zeleniny o kterém mluvíte, mi přijde úplně normální, vzhledem k tomu, že ostatní zeleninu sama pěstujete. Já také skoro všechno pěstuji sama a pak dělám z úrody zásoby na zimu. Většinou mrazím, něco zavařuji. Ale zarazilo mne, že píšete, že máte celý život problém s udržením váhy. Pokud konzumujete převážně zeleninu, tak byste tento problém mít neměla. Tak to asi budou dělat ty luštěniny a asi jíte ještě něco, po čem teda přibíráte. Já mám kamarádku a celá její rodina přestala jíst maso a tak jedí ta veganská a vegetariánská jídla a všichni začali opravdu tloustnout a to docela hodně. Což je samozřejmě špatně. A také jedí všelijaké luštěniny a obiloviny a ořechy a asi málo té zeleniny.

ferdie
hodnocení

Nemám dokonalý jídelníček, to vím, na druhou stranu mám momentálně nejnižší váhu od doby, co jsem chodila na první stupeň. Což je strašné, ale jelikož už nejsem morbidně obézní, tak se zatím snažím zaměřit na to, ať si váhu udržím a nenaberu zase zpět. U mě vedlo vyřazení masa a mléčných výrobků k pohlesu váhy o pár desítek kilo. :)
Když mi bylo deset, poslali mě rodiče do lázní na odtučňovací pobyt, za celý měsíc jsem zhubla pouze půl kila, i když jsem se hýbala podle nich a nejedla nic navíc :D jsem prostě divná. :) Nehledě na to, že po najetí zpátky na domácí stravu jsem začala zase drasticky nabírat. No, je to boj, ale momentálně jsem se sebou celkem spokojená, učím se jíst jinak než v dětství a staré návyky občas pořád vyplavou na povrch, to neříkám. =)

Jaké mléčné výrobky jste vyřadila? Jestli se mohu zeptat. Protože po masu se netloustne. Teda pokud to není třeba pečený bůček, nebo maso, ke kterému jste jedla přílohy, jako jsou knedlíky a rýže a omáčky. A po těch přílohách se tloustne, ne po tom masu. A ty mléčné výrobky by mne také zajímaly, protože po bílém jogurtu se také netloustne. Tak jedině že jste jedla ty sladké jogurty a nějaké tučné pomazánky nebo co. Fakt tomu nerozumím. Ale samozřejmě Vám gratuluji, že jste to dokázala. Jen mi je divné, že by to bylo tím masem a mléčnýma výrobkama, protože tohle všechno také jím, dokonce miluji pouze tučné zrající sýry, nebo ty kvalitní tvrdé, ale nikdy ne odtučněné. Ale nikdy nekupuji sladké jogurty, nebo nějaké ty všelijaké nápoje a pomazánky. Tak jestli to nebylo spíše tím cukrem.

jezevec*
hodnocení

0x

Já kupuju spíš ovoce, hodně hroznový víno, melouny, náš mladej miluje maracuju nebo opuncie, takže tohle máme doma prakticky pořád. Ze zeleniny hodně rukolu, ledovej salát, pořád je v lednici nějaká paprika, mrkev a pár rajčat, pár limetek a dvě salátový okurky. Nutno ovšem dodat, že tohle všehno je spíš pro ostatní členy rodiny, já mám ze zeleniny nejradši zelí, a to jen v případě, že je s vepřovým kolenem a bavorskýma houskovýma knedlíkama...*smich*

senior
hodnocení

0x

Proč tolika zeleniny najednou? Koupila bych to na dvakrát, než spotřebovávat zavadlé, nažloutlé /brokolice/. Mrkev zčerná.

Mraženou dáte do mrazáku, na tu nemusí vůbec dojít.

Ale to ostatní se zkazí, nesníte to všechno. Leda uvařit a dát do mrazničky jako hotovku.

Navíc, když máte svoje rajčata.

Takže já raději čerstvé. Ale ještě doplňte, jestli jíte i maso, a jestli vaříte přílohy.

Pokud jíte pouze ovoce a zeleninu, tak by to mohlo být v pořádku.

Po zelenině a ovoci je hlad a sní se toho více. Kde máte brambory, česnek, cibuli, pórek a oříšky?

ferdie
hodnocení

Nadvakrát to nevezmu, protože bydlím na vesnici, nemám auto a do města se mi nechce více než je nutné. :) Ta zelenina ten týden vydrží, fakt. Mám to ozkoušeno. :)
Česnek, cibuli a brambory mám doma, to není něco, co kupuju každý týden. Navíc, brambory zrovna mezi zeleninu nepočítám. :) Přílohy jím a k tomu dvakrát, třikrát denně luštěniny. Takové množství zeleniny mi přijde adekvátní, v těch jídlech se vždy ztratí.
Každopádně já nežádala rady, nevím, jak se spotřebou zeleniny souvisí zda jím maso, jen jsem se ze zvědavosti ptala, jak to mají ostatní. :D
daya
@senior Zelenina krásně vydrží, stačí mít dobrou lednici. Od té doby co máme novou co chladí na 3 stupně (a potraviny jsou opravdu o dost chladnější) vydrží potraviny výrazně déleDaya
senior

Právěže se mi to na týden a kousek zdá moc, té zeleniny.

Kvůli masu jsem se otázala, jak píšu hned v té první odpovědi. Pokud jste jenom na zelenině, tak jí sníte kvanta.

Pokud jít maso a ne jen samou ovozel, tak sníte méně těch zeleninových příloh.

--------------------------------

Byl učiněn pokus, zavřeli dobrovolníky na 2-3 měsíce /už si to nepamatuji/ do ZOO a krmili je jako opice/ syrová zelenina, ovoce, oříšky.

Ti dobrovolníci po skončení všichni zhubli a shodně vypověděli, že měli pocit, že nic jiného nedělali, než že celý den přežvykovali tu zeleninu. Tělo si to žádalo.

Takže ano, v porovnání na můj jídelníček tam je té zeleniny hodně. Ale je to Váš styl života, tak nehleďte na ostatní.

--------------------

Nemusíte to sem psát, ale kolik měříte a kolik vážíte? Máte na svůj věk tu správnou váhu? I když ta zelenina je určitě ohledně zdravého jídelníčku v pořádku.

bezhladoveni.cz/...

Omlouvám se, že jsem to vzala trošku jinak a ze široka.

ferdie
hodnocení

Hm, on malička mám s váhou problémy, trpím nadváhou. Když mi bylo 13, vážila jsem 105 kilo při svých 155 cm. :) V sedmnácti se mi povedlo shodit něco málo, když jsem se odstěhovala od rodičů a začala si nakupovat a vařit sama, momentálně mám 70 kilo. Dolů to momentálně více nejde i přesto, že 2x týdně plavu, 2x týdně posilka a 2x týdně jóga. Když jsem jedla podle jídelníčku na míru, přibrala jsem...
Já mám pocit, že vážně zeleninu nejím pořád. Ono se to nezdá, ale není to moc, když je člověk zvyklý mít zeleninu v každém jídle... :D
Ano, maso nejím, protože se mi špatně tráví, navíc mi nechutná. Na mléčné a na vejce mám intoleranci, takže to také nejím. Jím hodně luštěniny, celozrnné obiloviny, méně brambory a batáty. Ale vážně, kamarádka je velký masař a i přesto sní zeleniny o dost více než já, neboť vynechává přílohy. Absencí masa to není. :)
senior

Píšete, že momentálně máte 70 kg. A níž už to nejde. Ale 70 kg je krásná váha, tedy si nemyslím, že byste měla hubnout. Hodně zeleniny a ovoce, stejně tak luštěnin je potom v pořádku. Být Vámi, tak nic neřeším.

lidus*
hodnocení

0x

Rajčata stále rodí a už je nikdo nechce, sníme s manželem 2-3 každý k snídani, ale jsou to malá rajčátka, banány v létě nejíme, hrušky máslovky sním v létě tak 3 zbytek se rozdá nebo vypálí, švestky jen na vypálení a 1x do roka ovocné knedlíky a táč s mákem. Vaši zeleninu mám na hodně dlouho, nejsem králík a maso je maso.

Vzala jste mi to z úst.

Chtěl jsem napsat, že nemám králíky ..

daya
hodnocení

0x
Tak na mě to je málo. Denně sním aspoň 250g cherry rajčat (když máme domácí, letos už došly, sním klidně 10 klasických velkých rajčat denně). 1/4 hlávky ledového salátu, půl okurky a papriku. To je tak moje denní dávka. Většinou ještě jedno jablko nebo 6-8 švestek. Ovoce bych snědla tunu ale záměrně se mu vyhýbám. Zeleniny aspoň 500g denně - syrové, nepočítám co dám do vaření. Většinou kolem 16h si nakrájím mísu zeleniny a ujídám. Když mají ředkvičky koupím si svazek a jen tak ho sním, nebo celou kedlubnu, 2 mrkve, nakrouhám si zelí... Nejím nijak zdravě, dám si smažák, burger, čokoládu... Ale prostě zeleniny jim hodně

hodnocení

0x

Dobrý den. Všeobecně jím hodně zeleniny a není myslím žádná kterou bych nejedl. Je jenom zelenina kterou jím víc a některou méně. Určitě sním víc rajčat, než celeru. Ale to neznamená, že celer nejím. V polévkách (zrovna dnes hovězí vývar), omáčkách a měl jsem z něj i salát a pomazánku. Obojí mi chutnalo. Jinak nejvíc rajčata, okurky, hlávkový salát- všechny druhy. Taky nakládáme hodně červenou řepu, okurky, kapie a dělám takovou čalamádu z cukety, kapii a cibule. V Americe jsem jedl Alfalfu. Tady jsem to zatím neviděl, ale třeba to někde mají. Vypadá to jako chomáč silných vlasů a je to v nálevu. Dost špatně se to na odděluje na sousta. Když to dáte do pusy, tak je to lehce křupavé a záleží asi dost na tom nálevu. Jsou to takové klíčky a v překladu to znamená vojtěška. Mě to chutnalo. Našel jsem obrázek, ale to co jsem jedl bylo ještě tenčí. Kolik zeleniny za den sním, nevím. Průběžně lezu do lednice. Před chvílí jsem sněsl samotná tři rajčata a k jaternici s bramborem jsme měli kysané studené zelí. Ráno jsem si dělal míchaná vejce a měl jsem k tomu asi 8 zelených oliv. A ještě je v lednici šopský salát. Ten jsem dělal včera, tak si vezmu večer a to ho sním třeba 250-300g.

doplněno 26.09.20 15:09:

V dotazu je i ovoce. Tak dneska 5 švestek, 1 banán, 2 mandarinky. Dostali jsme ve středu 2 košíky jablek, tak jsem je zavařil. Všechna ne, mám 15 velkých sklenic, něco se sní přímo a něco do štrúdlu.

Kolik sníte zeleniny a ovoce?

U nás prodávají semínka. Pěstuje se to jako řeřicha.

No vida, tak se to dá vypěstovat doma. Asi si to seženu. Mě to moc chutnalo, ale ten nálev bude důležitý. Jinak řeřichu mám taky rád. Letos nám jí přinesla sestřenice.

senior

Semena necháte naklíčit a konzumujete čerstvá v salátech, jako oblohu na talíři, mezi rozkrojené pečivo, zamíchat do hotového pokrmu apod..

Na co zavařovat? Zničíte skoro všechno živé, co tam bylo.

Ty konzervy to už je jenom z nouze.

@senior

Já nevím jestli to bylo přímo na mě ta Vaše reakce, ale já jsem nepsal, že Alfalfu zavařuji. Já jsem jí měl jen na Floridě, několikrát v restauraci. A to byla v nálevu, ale ne sterilizovaná. Myslím jako třeba okurkový salát. Měl jsem napsat spíš zálivka. Jinak určitě se to dá jíst jak píšete. Ale tady jsem jí neviděl, že by jí prodávali jako třeba rukolu.

liska5

Já si zas nakličuji fazolky mungo, když není zelenina. Na dno hrnku hrstičku, namočím přes noc a pak 3-5 dní jsou pod pokličkou a 2-3 x za den je propláchnu a sleju. Né ledovou. Po třetím dnu už konzumuji. Aby moc nebujely, ke konci je mám v ledně.

senior

gamapolis - ano, pochopila jsem to tak, že jste tam jedl výhonky v nálevu, tedy zavařené. Spojila jsem si to s nálevem na okurky.

Spíše to tedy byla salátová zálivka.

Malé nedorozumění. *mir*

hodnocení

0x

Moje denní dávka ovoce a zeleniny je něco mezi 1 a 1 1/2 kg.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]