Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

ČR , nejvíce ateisticka země

Od: el odpovědí: 16 změna:
Ahoj, nedávno jsem narazil na tuto mapku. Proč si myslíte že my Češi jsme na tom s náboženstvím tak jak jsme.
Zajímavý je i kontrast naší země vůči sousedům.
Čím myslíte, že je to dáno.
Já osobně se nehlásím na k žádnému náboženství, a těmto věcem se snažím vyhýbat, i když jsem byl pokřtěn a vychováván jako katolík (nedělní mše, přijímání a biřmování aj.)

ČR , nejvíce ateisticka země

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Holt, dnes se lidé více modlí k mamonu než k bohu*cert*

gordon
hodnocení

1x

To se s nami vlece dlouho,

uz od Husitu, mam pocit. Tusim, ze neak svata rise rimska persekuovala husity a chtela aby konvertovali na katoliky..proto myslim bylz i husitske valky...mistni husite to nechteli a tak tu nemcouri nabehli a chteli to prosadit silou.

pak zas za komunismu se taky nabozenstvi potlacovalo.

vlece se to historii, ze kdo mel nabozenstvi tak toho perzekuovali. No a tak si lidi veri ve svoje a kdyz je scitani lidu tak tam nechaji "neuvedeno". Pak to klame, a vypada to, ze spousta lidi jsou ateisti. Podle me proste lidi nechteji davat osobni informace ven. Uz kolikrat v historii se nam to vymstilo. Kdo byl, žid musel do koncentraku, kdo byl nemec, musel po valce do odsunu. Tyhle osobni informace muze kdokoli zneuzit..treba ne hned...ale casem jo.

nicmene se mi velice libi jak pri kazde ceste v kdejake zapadle vesnicce tak je tam socha Krista na krizi, nebo ty male motlitebni kaplicky...

gordon

Treba moje teta neni verici...ale stejne chodi do kostela na mse.

Ja nejsem verici, ale stejne se u hrobu sveho dedy zastavim.

A ted je otazka,...kdyz delas to co delaji verici ale sam si myslis, ze jses neverici tak co jses?

Zajít občas na hřbitov a uctít památku zemřelých (květiny, svíčka), nemá s vírou nic společného.

willybrandt*
hodnocení

0x

Cože, tomu opravdu neveřím!

hodnocení

0x

To číslo je nesmysl. Na Jéžiška tolik dospělců nevěří. Maximálně 20%.

willybrandt*

Ale o to tu vůbec nejde. Asi netušíte, co jest náboženství. Není to jen Ježíšek.

Jde o pohádku opsanou od zoroastristů a různě upravovanou za účelem stravitelnosti. A u nás jí nevěří víc, než 20% lidí ..

Mimochodem - automaticky spojujete křesťanství a náboženství .. ono je to jaxi v kraji zvykem, ale z principu je to blbost .

Ono jde stejně jen o tipování, když se pravda neví. Na Ježíška - tedy jako osobnost, by mohlo věřit těch 20%, (včetně Svědků Jehovových a některých sekt) a tvrdilo se, že na Ježíše věří nejvíc věřících, 15% by pak mohly být ostatní víry. 65% nevěřících vedle toho Polska vypadá divně a tak se tipnulo, že někteří lidé víru zatajili a už to vychází úplně přesně.. Teda hypoteticky
gordon

Ale tak, neni to ani o tom jestli je Buh nebo neni, nebo Jezisek nebo treba Mohamed. Co na tom, jak ja to beru tak napozenstvi je nejpropracovanejsi souhrn toho jak správně žít, aby společnost nezanikla a navic vzkvetala.

Náboženství řeší to jak správně žít. Sám člověk za svuj kratky zivot je sotva schopen posbirat tolik zkusenosti o zivote aby delal spravne rozhodnuti. Zpravidla nejdriv naseka spoustu chyb a uci se az z toho jak to podelal. Nabozenstvi je jako souhrn zkusenosti predchozich generaci, co delat aby clovek dostal dobry vysledek v zivote a nemusel si to zdlouhave bolestive projit typem "pokus/omyl" a vymýšlel už dávno vymyšlené. To, ze nabozenstvi vydrzelo x-tisic let je dukaz toho, ze má v sobě nejakou solidni hodnotu, kdyby to bylo o nicem, tak by to lidi proste neprenaseli na dalsi generace. V soucasne dobe je to spis o tom, ze to lidi ignoruji aniz by se s tim blíže seznámili a udelali si pak svuj posudek. A není to o tom, ze nabozenstvi je jen pro prosty lid...A apriori ho odsuzovat jako blbost je proste kratkozrake.

Gordone - to, co píšete - začalo to platit kdy? Asi tak přibližně ..

gordon

nemam pravdu?

No, v rámci toho hodnotového systému se vedly války, které vyhubily i třetinu obyvatelstva. I nepříliš pěkné chování ke koloniím bylo vedeno tímto hodnotovým systémem. I Hitlerovi žehnali zbraně jeho zástupci. Tak nějak nevím ..

gordon

I šimpanzi v pralese vedou valky o uzemi se svými sousedy, a pochybuju, ze to dělají z duvodu víry. Kdyz na to prijde, tak i mravenci vedou dobyvacne valky, proti ostatnim mravencum. Valky jsou soucast preziti skupiny/druhu, nejde to svádět pouze na náboženstvi (vyjimka jsou muslimove). Nabozenstvi je takovy tmel, ktery kdyz nekdo chce jit do valky tak ho pouzije aby skupinu sjednotil, protože sila skupiny je odvozena od toho kolik lidi s ní spolupracuje. Krom toho, valecnictvi musi ovladat vsichni ti, kdo nechteji byt vydani na milost a nemilost silnejsich.

PS: A jako CR uz nemame ani nabozenstvi, ani armadu

gordon

nabozenstvi je nastroj vytvoreny clovekem, ktery muze plnit více ukolu. Nektere efektivneji, jine už méně.

stejne jako nuz lze pouzit na mazani chleba tak i na podřezání nebo treba na zatloukani hrebiku.

Pro mne vždycky válka znamená zlo. Jenže žiji v jiné době. Když by mne v historii někdo nezabil, ale jen by mi ukradl potraviny a sebral pole, zemřu hlady. Pokud někdo chrání naše území, budu ho nosit na rukách. Nechám do knih zapsat, že byl drsný a krvelačný. Každý, kdo by knihu přečetl, by se vyděsil. Snad tím vyděsím další útočící nepřátele a je to forma poděkování a úcty. Jenže pak si takovou knihu přečte můj prapravnuk v době míru, a my už u těch drsných válek ztrácíme kontext. Souvislosti, jak moc byla válka důležitá, a kolik obětí by bylo, kdyby obránci nebyli tak drsní.
Kolonie: Pole přinášela pohodlí - jídlo. Jenže někdo o pole vůbec nestál, nevěděl, co s ním. Když je nikdo nechce a něco by se vypěstovalo, mohly by mít užitek obě strany. V té době nejspíše měli pocit, že domorodce spíše pomáhají vývojově posunout, to působilo jako dobrý nápad. Ne jako touha zabíjet.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma ateista

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]