Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, ještě před rokem 89 jsme se stěhovali ze středních čech do severních čech.Oženil jsem se, dcera už má svoji rodinu, ale já jsem si tu prostě nezvykl a pořád mě to táhne zpátky.Do důchodu mám ještě 9 let,v práci už mě to nebaví ale máme tu domek na vesnici který jsme koupili v roce 2007 a na který ještě 4 roky musíme platit hypotéku. Před tím jsme bydleli v paneláku.Už také pocituji že trochu ubývají síly i nechut něco na baráku dělat.Od většího města kam oba dojíždíme za prací to je asi15km.Zkoušel jsem v okolí změnit práci ale v mých letech 56 mi většinou odpověděli že jsem nebyl vybrán jako vhodný kandidát.
Tak je jasné, že ve Vašich letech, když k tomu chodíte do práce, už tolika sil není, že ubývají. Až budete v důchodu, tak na zahradu a práce okolo domu síly budou, naopak budete rád, že nesedíte v jedné místnosti v paneláku, že nezakopáváte v kuchyni o paní.
Pokud jste si nezvykl, tak pohovořte s manželkou, jaký názor má ona. Počkat ty 4 roky do splacení a potom se porozhlédnout po něčem tam, kde Vás srdce táhne.
Ale to víte, každé přestěhování stojí síly, čas, a peníze.
Tak abyste si ten svůj domov /pokud opět domek/ dokázal přizpůsobit. Vezměte, jaké tady máte přátele, jestli by zase někdo nechyběl, a hlavně, jak píšu výše, jestli má stejný názor i Vaše paní.
Pokud myslíte jít do paneláku, tak co budete dělat, až zase vyhlásí karanténu?
Z paneláku musíte za všechno platit, vymýšlíte potom v důchodu, kam pojedete, i to cvičení si musíte zaplatit. A ty důchody fakt nic moc, zvláště, když člověk zůstane sám.
V domečku si vypěstujete ovoce, zeleninu, vajíčka, med od včel atd. Také si tam můžete udělat venkovní posilovnu, není nad to si jít v současném krásném počasí protáhnout záda a ruce ven ke staré hrušce, přitáhnout se na kovovém věšáku na prádlo a nadýchat čerstvého vzduchu, můžete mít krb, ohnište, venkovní kuchyň, pozvat přátele, pro vnoučata písek, prolézačky, houpadla atd.., můžete mít psa, kočku.
Pokud Vám to zdraví v důchodu dovolí, tak za mě vyhrává domek.
Ale jak to budete mít, to si musíte rozhodnout Vy sám /sami/ osobně.
Do krajiny svých snů jezděte na výlety a dovolenou.
No vidíte. Já jsem původem východní čech a vzal jsem to obloukem přes severní Moravu, střední Moravu, východní Moravu, přes Slovácko na jižní Moravu, kousek od Brna. Bydlím na deváté adrese a už mám naplánováno, že na stará kolena tu devítku zaokrouhlím na desítku a že se vrátím zpátky na Slovácko. Tam mi bylo nejlíp. Na novou adresu jsem si pokaždé zvykl docela rychle.
Jsem doma tam, kde mám svoji ženu.
Být vámi, nikam se nestěhuji, práci si držím a hledím se zajistit.
Děkuji za Vaše názory, s manželkou jsme o tom už debatovali a abych řekl pravdu moc nadšená není,ale jak někteří píšete v penzi nám asi bude líp než v paneláku. Na druhou stránku já jsem si skoro všechno na baráku udělal sám mimo plynu, zateplení a čov,ale nejsem takový ten typ abych měl sad, slepice apod.,spíš odpočinkovou zahradu s nějakým malým záhonkem.A rádi jezdíme na výlety.
Jasně, zůstaňte v domečku s krásnou zahradou. Jenom si zkuste vzpomenout na panelák, kde neustále někdo bouchá, vrtá, v noci pláčí mimina, štěkají psi a to ještě nemluvím o hrozných, hádavých sousedech. Výhodou by mohl být výtah, ale i ten se může pokazit zrovna když nesete čtyři nákupní tašky. A dojíždění za prací není dnes už nic neobvyklého. Málokdo má zaměstnání v místě bydliště. 15 km, to je autem na čtvrthodinku a MHD 25 minut.
Jste už spoustu let přestěhován. Co Vás tam pořád tak táhne zpátky? To jste si dosud nezvykl? Mnoho lidí za ty roky už zemřelo, narodili se malí, ty ale nebudete znát. Těžko už tam budete po těch létech někoho mít, kdo by Vás čekal. Znám to z vlastního života. Když jsem přijela do své rodné obce, kde jsem žila do 20 let, nepoznala jsem nikoho. Plno lidí bylo po smrti. Bylo mi spíš smutno.
Buďte rád za svůj domeček. Máte v něm daleko víc klidu, než v paneláku. Navíc dvorek, zahrádku...Pokud byste zůstal sám, chápala bych, že Vás nic nebaví. Ale máte manželku, parťačku a ve dvou se určitě o domek dovedete postarat. Navíc máte blízko dceru. Kdybyste se přestěhoval zpátky, určitě by za Vámi nemohla jezdit tak často, jak byste si přál.
Práci bych neměnila. Nejste už nejmladší, v práci jste si už vybudoval určité postavení. A zase jít někam jinam? Zaučovat se, znovu začínat, budovat si zase pozici? Navíc, jak píšete, nechtějí Vás kvůli věku. Tady opravdu platí přísloví o vrabci v hrsti. Taky máte ještě 4 roky platit hypotéku. A kdybyste měnil zaměstnání, kdoví, jak by to dopadlo, abyste byl schopen splácet. Tahle práce je Vaše jistota. Takže ať baví, nebo nebaví, je to to jediné, co Vám zbývá. Zůstat, pracovat, splácet.
A těch 9 let Vám uteče, uvidíte. Navíc můžete jít až o 5 let dříve do předčasného důchodu. Záleží na Vašem rozhodnutí. Kamarádka si před časem stěžovala, že má do důchodu 8 let. Potkala jsem ji nedávno a najednou si libovala, že už jenom za 3 roky. Vidíte, jak to utíká, ani si to člověk nijak nepřipouští.
Ve 20, 30 letech bych možná byla pro změnu bydliště i zaměstnání. Ve Vašem věku ale už ne. Važte si toho, co máte, nebrblejte, hledejte v životě trochu radosti. A buďte zdravý, abyste tu práci i hypotéku ve zdraví dotáhl do konce. Jaga.
Já bych se určitě nestěhovala, domeček je domeček, 15km za prací to ještě není tak hrozné,chápu že čím je člověk starší je cestování delší než se zdá.Co se týká práce? Je velmi smutné že lidi po 50 už moc nikde zaměstnat nechtějí ale věřte mi že někdy s prací má člověk problém už ve 40.Dnes je divná doba.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.