Nejste přihlášen/a.
Hezký den. Výborné téma které vždy pobaví Úroveň vozu v našich končinách je u většiny měřítkem bohatství a úspěchu. Největší fór je že to s tím vůbec nesouvisí - i když vlastně ano, nicméně spíše je tomu opačně než si mnozí myslí. Tedy jezdíte-li ve staré plechovce, budete částí obyvatelstva automaticky považovaná ne výhradně za horšího člověka, ale přinejmenším za chudého losera. Nicméně s neinformovanými a intelektuálně zdrženlivými kolegy kteří si myslí že jsou informovaní a chytří (tedy opak toho než co ve skutečnosti jsou) se prostě člověk setkává a není jich vůbec málo. Platí to co je obsahem přiloženého obrázku.
Přesně! Je to k popukání. Připomněla jste mi: nedávno mě pobavil klučina cca 18 let - prodejce elektroniky - když mu málem vypadly oči z důlků po mé žádosti o mobil kolem 1500,-. Njn, když ono se těžko vysvětluje že mám mobil k telefonování...ale samozřejmě nemám nic proti tomu když si někdo koupí telefon za třicet na úvěr aby si mohl například načíst seznam kontaktů o 0,5s dříve
Když jsme koupili Turana, dostala dcera starou Feldu a jezdí v ní stále, opravy za pusu nebo to udělá manžel sám. M ěnit ji nechce i když někteří řidiči koukají divně. Zajímavé je, že když manžel jede na nové nadupané motorce, nikdo se neohlídne ale jak jede na 68 let staré Jawce-kývačce, ohlíží se mnozí a dokonce žádají o foto.
no jo,nových "nyduoaných moto jezdí hejno ale Kyvna? To je dnes již rarita,takže se nedivte,že se po ní jeden ohlédne.
Když vidím pěknou hundrtku,starou oktávii,spartaka...tak se také ohlédnu -nová ovce,sup ... a další? ani si jich nevšimnu.To jsoun iž stroje na jedno použití a obrazně řečeno bez duše!
Zrovna felda neni šetření na správným místě - naprosto mizerná bezpečnost a v dnešním provozu kdy tě sejme idiot je lepší aspoň trochu bezpečnější auto. Cenově to může být podobné jako Felda (Punto/ Panda, Marea a podobný piksly)
Asdd-ono je rozdíl na okresce kde projede za den 10 aut a na silnici první třídy kde těch aut projede za 5 minut. Jinak pro bezmozka může být rakev i to nejbezpečnější auto!
Aha takže jelikož po silnicích jezdí idioti (což mohu jen potvrdit) tak proto ti nejprozřetelnější z nás asi kupují toto, že? Proto je taky asi vyprodáno...
Tím chci říct, že jakýkoliv běžný osobák je na tom stejně, když se dostane mez blbce v kamionech -
Vyprošťovací tank by se občas hodil...
Ale bezpečnost Felda X jakýkoliv modernější auto je rozdíl hodně velký. Jasně že když tě slisujou kamiony nebo napálíš ve 100kmh do stromu/ betonu tak je jedno v čem jedeš (s vyjímkou Rallye speciálu nebo formule, tak auto vydrží fakt hodně a záleží jak odolný/ trénovaný člověk v tom sedí). Ale průměrná běžná nehoda kdy dobrzdíš na 50 kmh a bum, tam je jakýkoliv modernější auto = jsi jen napudrovanej a vystoupíš sám; Felda = máš motor místo nohou a budeš rád že vůbec přežiješ... Tohle je prostě fakt. A vzhledem k tomu že za stejný prachy jde sehnat řádově bezpečnější auto než Felda je hloupost jí kupovat. To že má Schade nejlevnější díly/ servis je taky dost mýtus...
V ČR častý názor... U mne ne, rozhoduje přiměřené pohodlí, bezpečnost, spolehlivost (tj. spíš jednoduché auto) a cenově poměr výkon - cena resp. užitná hodnota/ cena. Machrovat drahým autem nemám zapotřebí, radši to využiju jinde. K čemu auto za 2 mega, když se pak budu bát nechat to stát u lesa. Radši starou pikslu (ale dobrou), když to někdo šlohne tak vezmu další a nic moc se neděje.
Nu, je jistě ušlechtilé tvrdit, že na tom nezáleží, že čistá mysl je lepší než pěkné auto, že je to zbytečné atd. Popravdě, stejně jako v určité práci a funkci nemůžete chodit v odrbaných trenýrkách a vytahané mikině (pokud nejste B.Gates, ale i ten ví, co se patří), tak není špatné, když i vaše spotřební věci mají určitou, stavu odpovídající úroveň. Pěkný, dobře šitý oblek, kvalitní hodinky, kabelka, kterou jste nekoupila u Vietnamců za dvě stovky, parfém místo potu a čisté hezké a kvalitní auto, to vše je vaše značka. Mozek není vidět, lidé hodnotí podle vizuelních podnětů. Něco jiného je mladíkovo první auto, což může být klidně záplatovaná Fordka a odlišné je auto pro managera, ředitele, realitního makléře. Copak budete věřit realiťákovi, co přijede v otřískaném Fiátku, že je schopný prodejce, který dokáže vydělat peníze, protože umí prodávat a sehnat pěkné bydlení?
@etana Super odpověď. Auto a řada jiných věcí jsou symboly, které řadí člověka a jeho rodinu do určité sociální vrstvy. U Toníka, montéra na lince, je skutečně jedno jestli má Felicii nebo nový Maybach GLS 600. Je to prostě Toník, který "soutěží" s kolegy u pásu, a v podstatě kromě kolegů na směně, pár podobných sousedů a nejbližší rodiny, nikoho nezajímá. Od střední třídy výše to už tak jedno není. Tady by už životní úroveň rodiny měla odpovídat jejímu postavení a měla by být vidět. Přesně jak píšete, je to celý soubor symbolů, jako je bydlení (zvláště lokalita), auta, dovolené, oblečení, kabelky, hodinky, šperky, atd. Navíc je to přirozené. Proč by se lidé snažili, vzdělávali a mnohdy i těžce dřeli, když by pak nedopřáli sobě a svým nejbližším věci, které jim dělají radost, a to ať stojí cokoliv (když na to mají). Do hrobu si sebou už nikdo nic nevezme. Užívat si musíme všichni denně - každý podle svých možností.
Me zalezi na tom v cem jezdim.
Kdybych mel mit na vyber jedno jedinne auto, vzdy dam prednost vzhledu a parametrum pred prakticnosti
A vubec mi nevadi, kdyz se za mym autem lide otoci. Prave naopak.
Stejne tak mi nevadi, ze vsechny nechavam ve zpetnem zrcatku. Proc by melo?
V cem jezdi ostatni me nezajima a ani podle toho nikoho nehodnotim ani nesoudim. Nekdo rad vdolky, jiny zase...
Pozoruhodné je, že přesně stejné plky slýchám od sousedovic puberťáka jezdícího omlácenou , ale ,,vytuněnou¨¨ 206kou. Tuning spočívá v divokých cool samolepkách, kolech z bůhví čeho a vykuchaném výfuku.
Kdysi jsem se mu snažil vysvětlit, že se lidi za ním otáčejí - ovšem proto, že to auto řve jak v posledním tažení a to, že všechny předjíždí, znamená jen a jen to, že on jede jako prase, zatímco ostatní drží +- zákonný limit .
Ovšem je to marný.
Přece takoví zkušení závodníci mají vše plně pod kontrolou, jezdí zkušeně a pokud dostanou nějakou skutečně dobrou káru, tak je prakticky vyloučeno, že by s třeba takovým Mustangem někoho ohrozili, nebo třeba zranili, že... Nedávný příklad z Krkonoš byl zcela jistě zapříčiněn erupcemi na slunci, nebo nízkým stavem podzemních vod, v žádném případě ne bezohlednou jízdou, že
Ovšem v souvislost s Vámi jde zcela jistě o naprosto náhodnou podobnost bez jakékoliv souvislosti...
Urcite jde o nahodu.
Zkusene pubertacke zavodniky s omlacenou vytunenou polepenou 206 a Mustangem nechavam ve zpetnem zrcatku take.
Záleží na rozumu. Mám na drahé auto. Ale jezdím v malém dnes už starším Clio III RS. Spolehlivé. V práci jezdím se služebáky od Škodovek Octavia, Fordu až po mikrobus Volkswagen Caravelle. Jsem na pozici managera asi 150 lidí. Malé se mi zdá výhodné z pohledu snadnějšího parkování, dobrý poměr výkonu k váze (140 koní v mé kopečnaté krajině je výhodou), levnější údržba i provoz. Peníze se dají utrácet i vhodnějším způsobem. Jinak má všechny hvězdičky na crash-test.
Přiznávám, že i já pokukuji a soudím, ale vůbec ne ve smyslu "Kdo má Superba je borec a ten ve fabii je určitě looser".
Spíš posuzuji technický stav viditelný na první pohled. Nerozlišuji takhle striktně mezi "looser" a "borec", ale pro odpověď - "looser" je pro mě ten, kdo jezdí autem na první pohled zanedbaným, ve špatném technickém stavu, případně i viditelně technicky nezpůsobilým, bez ohledu na to, o jaký vůz jde.
"Borec" jezdí autem na první pohled udržovaným, čistým, prostě žádný šrot. "Borcovo" auto netráví vzduch viditelně (!) špatnými emisemi, svítí mu všechna světla, nemá díry od koroze, nikde žádné spravování kobercovou páskou a podobné lahůdky, které se na "looserově" autě nezřídka vyskytují. Vůbec přitom nezáleží, jestli jezdí zánovním Audi A6 nebo (skoro) třicet let starým Twingem.
To je ale jenom takový můj názor, myslím, že vážně existují lidi, kteří rozlišují jednoduše velké-malé, staré-nové, ...
Záleží na co auto máte, jestli na reprezentaci tak ano, koupíte to co se "má" k takovému účelu koupit... ovšem "má" "sluší se koupit"neznamená že je to pro vás "dobrá" volba, prostě jen děláte co se od vás očekává, není to vaše rozhodnutí, plníte očekávání druhých...Osobně v těchto věcech preferuji to, co vyhovuje mně bez ohledu na to, co si o tom myslí okolí... Menší malá auta jsou "prima" mají své výhody, není-li nutno vozit čtyř pěti člennou rodinu a hromadu "báglů" k tomu , tak nač velké auto... Sestra má malé autíčko a ta jeho praktická využitelnost i pro jednoho (jinak je pro 4 osoby ) mně naprosto učarovala... Čili až budu kupovat auto (ojeté) vážně uvažuji o malém, nač se prsit s velkým krámem který nevyužiji, jen na to abych někomu ukázal že nejsem "socka"? Prosím vás...
Zajisté, vycházel jsem z kontextu dotazu, kdy velké nebo větší ( zřejmě ve smyslu "přebujelé") auto je bráno jako "potvrzení" nebo "podtržení" jistého společenského "statusu" spíše, než byť drahé nebo i dražší "malé auto" . V tom se uplatňuje taková "primitivní nízká lidská logika" (co je velké přepláclé přebujelé monstrózní apod. je vždy "lepší" , čímž se "opticky" často "přerazí" i případná skutečná hodnota cena) Mám zato, že tak to tazatelka mínila proto jsem odpověděl jak jsem odpověděl ale zajisté se mohu i mýlit.
Tak lidská psychika má svá jistě pozoruhodná zákoutí a je možné, že existují exempláře, které takto snobsky dělí populaci dle toho, čím jezdí
Jenže - vše na světě je relativní a mnozí majitelé Velorexu, Trabantu,Spartaka nebo podobného přibližovadla byli dříve na . přelomu socíku za nuly, dnes jsou tací za majitele ceněných veteránů - jen se podívejte, zač jsou dnes třeba ,,stovky´´ neřkuli ,,embéčka´´
Za mě - já mám auto jednak jako pracovní nástroj, díky své pozici už mohu dost výrazně ovlivnit výběr toho, čím budu jezdit, ale preferuji především spolehlivost a praktičnost, před pseudo image té, či oné značky. Jinak mít auto ve 100% stavu a čisté považuji za standard - jako u vercajku...
Představte si že náš bývalý ředitel nechával služební superb v práci ikdyž měl možnost s ním jezdit.Do firmy jezdil v obleku autobusem a pak pěšky při 50000 měsíčně a nikdo si nedovolil ani poznámku proč?Protože to všem bylo jedno...měli ho rádi a respektovali ho.Vždycky říkal že služební auto je to samé jako např. soustruh.Používá se v práci a na práci.
Znám podobný případ. On vyhlášený primář fakultní nemocnice (nejoblíbenější dopravní prostředek pro cesty do práce - autobus), manželka velmi úspěšná podnikatelka. Chtěla udělat manželovi radost, tak mu pod stromek koupila za 1,3 mio Superba L&K. Auto využil pro cestu do práce 3x a pak oznámil, že řízení považuje za zbytečnou ztrátu času a vrátil se zpět k autobusu. Znovu si při cestě do práce a z práce spokojeně studuje, odpočívá, nestresuje se a je happy. Superb skončil ve vozovém parku firmy jeho ženy.
To jsou starosti! Auto si nikdo do hrobu nevezme a myslím, že v životě záleží na jiných věcech než na značce auta. Záleží na tom, jaký je řidič člověk, jestli není arogantní, namachrovaný týpek, co má na krásné auto. Nikdy jsem se o auta nezajímala,nerozeznám značky, všimnu si nejvýš barvy a možná karoserie, bylo mi jedno, jestli jezdíme v Oplu nebo v Peugeotu, řidičák jsem dlouho neměla, řídil manžel a řídil rád a dobře. Jestli by stejně nebylo lepší být trochu skromnější, nevytahovat se a nezávidět. Hlavně vždycky dobře dojet.
No jo. Podle druhu vozidla bych musel být ,,looser,, už od 15ti. Jezdil jsem na kole a kámoši měli svý Pionýry. Já jezdil tátovou Oktávkou z roku 1962 dva roky na to. A líp jak on. Podobnou Oktu jsem si pořídil za tři litry hned po vojně. Sloužila dobře, ale stejně byla vyměněna za Warťase 353. Návrat do ní byl jako vlízt na traktor a tak šla hned zase dál. Potom se střídalo několik škodovek od 100 do 120M, pak Favorit. Nyní Felicia. Všechny střepy u mě většinou končily jako úplný dojížďáky. V likvidaci. Paní si pořídila novou malou Pandu a já byl spokojený, když jsem se mohl vézt a nemusel řídit. Nikdo mi nikdy nepředhodil, že mám blbé auto. Že bych si mohl občas vyluxovat, to jo. Nabízeli mi naposled Fábii za 30 a stejně mi byla doporučena Felda za 13. Jako ta předposlední. Že se prý míň kazí a provoz je levnější. Závěs to muselo mít vždy. Má drahá polovička mi říkala, že i kdybych měl nové auto, skončilo by jako vybydlený střep. Bohužel, měla pravdu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.