Nejste přihlášen/a.
Zajímalo by mě, proč u nás tak málo lidé pěstují okrasné květiny na balkoně. V jiných zemích, jako např. a Rakousku, Německu, Chorvatsku apod. jsou balkony na rodinných domcích i panelácích krásně vyzdobené. Jsem milovník květin, balkony mám s květinami a léto bez záplavy květů si nedokáži představit.
Nepotřebují lidé květiny, nechtějí tomu věnovat čas, peníze, nebaví je to, nechce se jim? A není to škoda?
Protože tady jsou ty sazenice mnohem dražší než v zemích, které jste jmenovala a aby to člověk piplal ze semínek, tak to by asi nedělali ani tam. To je jeden důvod. Druhý je ten, že ty sazenice, které koupíte u nás, nejenom že jsou dost drahé, ale jsou také nekvalitní. Vyhnané hnojivy a pak to začne uprostřed sezony skomírat. Dát za jednu sazenici 30 korun, když jich potřebujete třeba jako já kolem 40 kusů, abych to teda měla kolem dokola, tak to už je docela investice do něčeho, co nakonec ani neroste podle představ, ať děláte co děláte. Mluvím z vlastní zkušenosti a nejsem zrovna ničemná. Já už jsem to vzdala a pěstuji na všech oknech převislé jahody. Ty jsem koupila jenom jednou a teď už mám vlastní, namnožené a mám celou sezonu krásné jahody. Už jsem je dokonce ze zahrádky vyřadila, protože tyhle plodí celé léto, nežerou mi to slimáci a nemám problém s plísní. Sbírala jsem skoro každý den misku na jídlo. Abych dělala marmelády, tak tolik jich sice není, ale zase si pochutnám na čerstvých. Ty Vaše kytičky jsou krásné, to uznávám, ale asi máte osvědčeného zahradníka, který je rozumný. Jinak samozřejmě kytičky miluji také a mám je na zahradě, ale už jsem pěstování v truhlících vzdala.
O mně se zde na poradně už asi trochu ví, že mám ke květinám vztah a že jsem pěstovala všechno možné. Balkon nemám. Ale truhlíky na okna jsem tomto domě dala jen dvakrát. Jako malá jsem bydlela jinde, truhlíky na oknech u nás byly běžné. Babiččinu lásku k begoniím jsem převzala. Jenže v prvním bydlišti byl dům situovaný východ - západ. Nepamatuji si že, by někdy vítr shodil truhlík. Teď bydlím v domě situovaném sever - jih. Západní větry jsou nejčastější. A někdy fučí opravdu hodně. Mé první pokusy ozdobit okna květinami skončily špatně. Vše na zemi. Vyřešila jsem to šalamounsky . Truhlíků jsem měla a stále mám dost, ale jen na nízkých zahradních stolcích a v závětří.
bimbam, také jsem tento vztah podědila, doslova posedlost. Když jsem ještě pracovala i tak jsem si čas našla a nikdy jsme nebyli bez květin a zeleniny. Je pravda, že sadba je drahá, ale mám letos tři druhy afrikánů z lonských semínek a ostálky též vlastní, takže jsou koupila jen petůnie a to mne finančně nezničilo. Mamka si pěstovala vlastní petůnie, ale pak už byly takové bledé, málo barevné, asi zdegenerované, nevím, ale asi letos nějaká semínka uschovám a příští jaro vyzkouším.
Dobrý den, rozhodně nesouhlasím s tím, že jsou rostliny na nic. Je pravda, že na jižní straně moc rostliny pěstovat nejdou, nerostou, mají velkou spotřebu vody, a když jsem viděl, že se tam trápí, začal jsem pěstovat na severní straně. To je úplně o něčem jiném a rostliny rostou nádherně. Pěstuji úspěšně plectranthus, oxalis, begonie, kopřivu. Také mi dělá velkou radost zahrada. Škoda, že nemám na sever více oken. Všechny ostatní jsou bohužel na jih a na ostrém slunci se rostliny trápí. Petr
Děkuji za odpověď. Souhlasím s vámi. Nemohu vám již dát body, jelikož jsem nevěděla, že mohu obodovat jen 10 odpovědí.
Dobrý den, děkuji, já mám rostliny moc rád. Třeba na zahradě mám kromě pár bylinek samé okrasné květiny a dělají mi daleko větší radost, než kdybych tam pěstoval třeba mrkev. Prostě to tak mám. A to bydlím v paneláku. Jinak na zahradě mám netřesky, rozchodníky, zvonky, chrpy, krokusy... Zdravím.
Připojuji se zde k milovníkům květin a že se člověk rád obklopuje krásou, je pro většinu lidí přirozené a to, co vytvoří příroda, je nejkrásnější. Protože je každý člověk originál, tak každý vidí krásu v něčem jiném a přináší mu uspokojení něco jiného.
Možná jste na to kápla.
Také ty balkony všichni nemají.
A ti, kdo mají, tak třeba v panelácích vadí spodním sousedům, že jim padají odkvetlé lístky dolů a musí to uklízet.
Potom ty ceny sadby jsou opravdu vysoké, někdo není kytičkář, dá si na balkon raději rajčata, nebo ho to opravdu nebaví. Ty dfevěné balkony v Rakousku abyste tady u nás pohledala.
Je to prostě jiná kultura.
Já i kdybych se snažila, tak takový truhlík nevytvořím.
Za prvé mám okna na sever a nic moc se těm kytkám nedaří a kdo má v paneláku balkón na jih, tak kytky spálí, nebo umoří suchem.
A když má žena dojíždět za prací a má 4 člennou rodinu, tak po návratu ze zaměstnání má práce okolo domácnosti nad hlavu /když pominu letošní výjimečný rok s karanténou/.
Třeba ještě někdo něco vymyslí.
Musí se koupit truhlíky, zemina, květiny, hnojivo, nasázet, každý den zalévat, občas přihnojit, pak vám to začne plesnivět, usadí se na tom brebery, sousedi pod vámi řvou, že jim tam kape voda a padá bordel z kytek, občas vítr veme celý truhlík a co s tím pak na zimu. Kdo by to dobrovolně dělal, když si může kytky vygúglit.
Kdysi dávno jsem měla balkon plný kytek.Voda tenkrát stála 9 Kč za 1 m3 a bylo jí dostatek.Nyní už tam nemám nic.Je na jižní straně a v létě když je vedro a neprší ,tak máme nedostatek vody.Někdo to nezálávání dodržuje ,ale dost lidí si stejně napustí bazény .No a mě se nechce vyhazovat tolik peněz za kytky ,které stejně budu muset nechat uschnout.Je mi těch kytek potom taky líto.
Letos mám na balkoně šest truhlíků a dva velké květináče s malými smrčky, když byly horké dny, tak to byla pořádná spotřeba vody. Naštěstí letos byly na zahradě sudy stále plné vody.
Bylo tady zmíněno, že u nás jsou rostliny hodně drahé. Je to naprostá pravda. Mám dost oken do cesty, kupovala jsem si každoročně petunie do truhlíků. U jednoho staršího pána, 5 Kč kus. Potřebovala jsem jich asi 30. Za 150 Kč to bylo velmi levné. Pak pán umřel a já měla po zahradníkovi. Další rok jsem sháněla. Petúnie po 20 Kč, stálo by to tedy vše 600 Kč. Surfinie ještě dražší.
Navíc jsem měla problémy s údržbou. Jezdili jsme v létě na 10 dní a po kratší přestávce ještě 15 dní na dovolené. Za tu dobu se mi neměl kdo o rostliny starat.
Jediné, co mi zuůstalo, je závěsný květináč se třemi surfiniemi. Visí v lodžii. Ty surfionie byly po 42 Kč, takže vlastně mám v jednom květináči cenově to, co jsem měla dříve ve všech truhlících kolem domu.
Stojí to hodně peněz, výsledek občas není uspokojivý, napadnou to škůdci, potlučou kroupy, shodí vítr apod. Proto to ani příliš nebaví. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.