Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rakousko-Uhersko vs. Protektorát

Od: heavycry odpovědí: 4 změna:

Zdravím, nějakou dobu mi vrtá hlavou otázka... proč lidé nadávají na bývalý Protektorát Čechy a Morava a na Rakousko-Uhersko, sice taky, ale už ne tak extrémně. Přece když se to shrne, tak.. Rakousko, vládl císař prostřednictvím místodržícího, sice češi měli poslance v říšské radě, ale hlavní vliv však neměli, cokoliv nařídil císař nebo obecně Rakousko, tak platilo, jinou situaci měli Maďaři. Protektorát měl taky svoji vládu, státního presidenta, ačkoliv faktickou moc měl říšský protektor, některé úřady byly české, obyčejně kriminální delikty řešila česká policie a čertnictvo. Armádu sice rozpustili, ale vytvořili Vládní vojsko, které mělo řešit problémy doma. V dnešní době sice máme armádu, ale počty nejsou velké a stejně sama pořádně nic nerozhoduje, přijde mi jako expediční sbor pro NATO, takže kromě výzbroje podle mě se ani od vládního vojska moc neliší. Za Rakouska bylo četnictvo pod přímou správou Vídně a armáda byla taky centralizovaná z Vídně. V čem tedy byl tak faktický rozdíl. Když by se odmyslel přídělový systém tak pro úplně obyčejného člověka, který se nestaral o politiku se toho tak moc nezměnilo, vynechme otázku vlastenectví apod.
Heydrich poslal mraky lidí do táborů a do vězení, ale političtí vězni existovali i za Rakouska a nebylo jich málo. Rozhodně se tam nedalo mluvit o nějaké demokracii.

Rozhodně neobhajuji nacismus, okupaci, válku a pod, ale třeba když zcela legálně existuje strana (Koruna česká), která kdyby se dostala k moci tak dle programu by svrhla republiku a pozvala Habsburky nma český trůn, protože království nikdy nebylo u nás definitivně zrušeno a bývalá panovnická rodina detronizována, tak kdokoliv kdo by schvaloval Protektorát je hned kolaborant a bůhví co. Je v tom snad velký rozdíl?

Rád si přečtu vaše pohledy na věc

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

etana*
hodnocení

7x

Na tuto otázku by bylo třeba tazateli, pokud to myslí vážně v rozsahu celého dějepisu prvního, druhého, středního stupně vzdělávání. Podle mne to vážně myslet nemůže, je to jak porovnávat letní tábor a koncentrák.

gordon
hodnocení

2x

v protektorátu vidim problem v tom jakým zpusobem sme byli pripojeni v 39... to je jizva jak prase.

co sem se docet tak k rakousku-uhersku sme se pripojili nejak pres svatou risi rimskou.

nevim proc lidi nadavaji na rakousko uhersko ..ja bych spis chtel Rakousko-Uhersko 2.0

jinak zajimave pocteni co si Hitler myslel o češích fronta.cz/...

fram
hodnocení

0x

Správná úvaha. Pozadí = podstatné: Byli jsme součástí Většího Státního Celku Rakousko-Uherska nebo Velkoněměcké říše. Takže se na nás nemohli vytahovat úplně všichni (rozuměj státní či podobné útvary), zejména ne vánky (SR) až uragány (SSSR) z východních směrů a systém mohl klapat. I ty Turky se tenkrát v historii podařilo zahnat.*cert*

Jsem také klidně pro království s králem (nebo lépe královnou) nebo federaci (jako USA) s prezidentem s nejvýše zmíněnými státy. Alespoň tedy sláva spojenectví s Tchajvanem, Švýcarskem a s Belgií. I s lidem ze Severní Koreje.*mir*

doplněno 08.09.20 10:24:

A nelíbí se mi nová socha Marie Terezie irozhlas.cz/... urážka monarchy dle mého. Byla to pěkná paní cs.wikipedia.org/...

To ten I.S. Koněv byl lepší zpravy.aktualne.cz/...

athenaise*
hodnocení

0x

V málokterém období jsme byli "samostatní". A je fakt, že kdybychom zůstali Rakousko, mohlo být jinak a nebo by si na nás Čechy moc nevyskakovali. Ale když se vrátím k začátkům první republiky, napadá mě jistá spojitost mezi první republikou a prvními vládními činiteli. Napadá mě taky otázka, proč se rusové zapojili do pomoci čechům, aby byli samostatní? Možná již tenkrát potřebovali, abychom nebyli součástí většího celku. Vždyť rusové také bojovali proti rakušákům.*nevi* Ale to jsou jen polemiky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]