Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak udělat studnu

Od: karlosdos* odpovědí: 12 změna:

Potřebuji poradit ,jak udělat studnu.Mám zahradu,je tam dost mokro,když prší ,stojí tam voda.Chtěl bych si udělat studnu.Jak mám

postupovat.?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Podle toho jak bude hluboka?
Jestli to bude do 3 m tak vykopat diru vyskadat skruzema
Nebo se delaji kopane ztudny a kde je skala tak se to střílí
A jestli muzu poradit nechte tam udělat vrt...
karlosdos*
hodnocení

To bude určitě do 3 metrů, vedle sousedi ji mají možná jen 2m.

hodnocení

0x

když prší, stojí voda na nepropustné zemině, třeba na jílu. Dole může být sucho.

kdysi bych zavolal proutkaře, nechal najít pramen... dnes už si najdu vodu sám...

dobrý proutkař určí více míst a hloubku, případně i vydatnost pramene... podle hloubky a potřeby množství vody volte typ. do těch deseti metrů se dá udělat svépomocně i kopaná.. i když okolo těch 6 metrů už se člověku při pohledu nahoru něco svírá...

potřebujete sílu, vytrvalost, krumpáč a lopatu s kratší násadou, větší vědra, lano, nahoru trojnožku s kladkou, potom i skruže, štěrk na obsypání a jíl na utěsnění proti povrchové vodě.. lidé také zapomínají, že tu zeminu a hlínu je třeba někam uskladnit...

nebo potřebujete jen dost peněz na vrtanou...

zkuste si počíst na http://jdem.cz/3apr9

doplněno 19.06.13 16:39:

jak píše milan... skruže podkopávat a spouštět stále ke dnu, nahoře doplňovat... my jsme první skruž dávali až při hloubce skoro 5 metrů, zemina do té hloubky byla soudržná a suchá, nehrozilo sesunutí... až když začala sama od sebe padat a vlhnout, dostali jsme strach...

hodnocení

0x

Karlosi, nějak nechápu dotaz

ale z toho co jsem pochopil..

na studnu musíte mít povolení. Pokud budete pracovat svépomocí s kolegou, připravíte potřebný počet skruží. Nejdříve vykopete asi 150 cm hluboko. Umístíte skruže. Poté je začnete podkopávat. Tak dlouho, až budete u dna. Vždy doplníte skruže. Tak dlouho až budete mít vodu.

Opravdu chcete studnu? Někdo musí najít pramen a stanovit kde je voda a její množství, abyste nemusel kopat studny dvě, jako já.

Je to dřina.

Co s tou druhou děláte. Mate v tom sklad :)
?
karlosdos*
hodnocení

Ne , potřebuji voda na zalévání a také trochu stáhnout to mokro okolo. Prý tam dřív byl rybník.

Podotýkám, že nejsem odborník, ale selským rozumem se domnívám, že pouhým vykopáním studny vodu z pozemku - když drží na povrchu - nestáhnete. Spíš bych volil nějakou drenáž rozmístěnou po pozemku pod povrchem a vodu sváděl do nádrže v zemi...

davide,

bohužel první proutkař našel špatně vodu, po 5 metrech kopání jsme sehnali jiného. Našel vodu jinde, ale v 7 metrech.

První jsme zaházeli zeminou ze druhé studny.

tomaslad*
hodnocení

0x

Nekopejte studnu, ale kopejte retencni nadrz. Je v tom sakra byrokraticky rozdil:

a. studna: svepomoci neni mozno ani 30 cm hloubky, jsou ojeby s povolenimi, s hydrology, stoji to velke penize a cas

b. retencni nadrz ( technicky to same jako studna, ale mela/musi mit zabetonovane dno a byt vodenepropustna), zadna omezeni na svepomoc, muzete kopat az do hloubky 30metru ( hloubeji pak uz musi byt povoleni banskeho uradu a jde o dulni dilo ), staci ohlaseni.

hodnocení

0x

Já bych na to vzal odborníka, jinak by se mohlo stát že prokopnete vodonosnou vrstvu a budete všichni včetně sousedů kompletně na suchu.

ondras*
hodnocení

0x

Na to abyste mohl kopat/vrtat hlavně potřebujete povolení studny. Studna je totiž stavba. A může se navíc stát, že díky neobornému kopání připravíte o vodu sousedy. Takže to zvažte, ale já bych se do toho sám nepouštěl.

ondras*
hodnocení

0x

Na to abyste mohl kopat/vrtat hlavně potřebujete povolení studny: studny-info.cz/... Studna je totiž stavba. A může se navíc stát, že díky neobornému kopání připravíte o vodu sousedy. Takže to zvažte, ale já bych se do toho sám nepouštěl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]