Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Školné na veřejných školách?

Od: willybrandt* odpovědí: 41 změna:

Byli byste pro zavedení školného ve veřejném vysokém školství, to jest na veřejných univerzitách typu UK?

Proč ano, proč nikoliv? Kde by měla a jestli nějaká hranice poplatku? Jaké řešení vidíte? Je to cesta ke zkvalitnění školství?

41 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

10x

Zavedení školného na veřejných VŠ nevidím jako cestu ke zkvalitnění školství. Od 90. roku XX. stol. se úroveň školství snižuje a podle mne bude klesat dál.

hodnocení

5x

Skolne na verejnych VS bych nezavadel, ale zaroven by mel fungovat njaky system, ktery zajisti, ze se to ziskane vzdelani nejak spolecnosti, ktera to financovala, vrati.

Ale jak, to nevim*nevi*

vilik*
hodnocení

4x
Domnívám se, že základní studium na státní škole by mělo být zdarma. Po uplynutí nějaké minimální doby je školné v pořádku.
Moje důvody pramení z potřeby nesegregovat studenty na bohaté se vzděláním a na méně bohaté bez vzdělání.
Nezdá se to, ale studium, zvláště v nízkopříjmových rodinách, je velmi zatěžující pro rodinný rozpočet. Stačí malý výkyv při nemoci, při ztrátě zaměstnání, a rodina má velký problém. Není neobvyklé, že student VŠ může rodinu stát v průměru deset tisíc korun měsíčně, a pozor, ihned po střední škole a nejméně tři až pět let. Když jsou v rodině děti 2, je to problém.
Pravdou je, že existují stipendia, je také možné při studiu pracovat. Ale upřímně, stojí společnost o vystudované odborníky, kteří při studiu zvládnou téměř plný úvazek? Jaké obory je možné takto studovat dlouhodobě?
Prospěchové studium je podobný případ. Buď je někdo nadprůměrný a dostane se mu ho, nebo má pouze možnost čerpání rodičovských zdrojů a stačí mu studovat na hodnocení dobře. Oba pak mají stejné vzdělání. I tak stačí drobný výkyv, jedna nepovedená zkouška, a následující rok je stipendium zkráceno.
Poplatky bych zavedl pouze při velmi dobře nastavených studentských půjčkách, jenže v tomto státě je to nereálná utopie, protože pro to nejsou podmínky.
Ještě k potřebnosti vysokoškolského vzdělání v takovém rozsahu, jak je nyní obvyklé. Je pravdou, že spousta lidí VŠ teoreticky nepotřebuje. Bohužel, dnes se maturita nebo vysoká škola bere ve společnosti jako norma, kdo ji nemá, je automaticky brán za hloupého. Na spoustu i dělnických profesí je potřeba minimálně maturita, i když údajně v sousedním Německu tomu tak vůbec není. A nyní si vzpomeňme, kolik procent lidí mělo maturitu před 20, 30, 40 lety. Proto je pro studenty minimálně bakalářské studium jakousi pomyslnou zárukou, že v budoucnu nebudou muset vzdělání doplnit, jako se to stalo spoustě lidí bez maturity, když jejich místa dostaly tabulkově přísnější požadavky. A profesní život je dlouhý, minimálně těch 35, 40 let bude dnešní student muset pracovat. Proto bych studium VŠ nerozmlouval ani budoucímu řemeslníkovi. Minimálně mu studium, respektive co nejvyšší vzdělání po vyučení, přinese větší rozhled, větší šanci podnikání sám za sebe, a možnost obdržet tak adekvátní odměnu za práci.

Jestli student při studiu pracuje v oboru, tak bych to neodsuzoval, ale naopak chválil. Protože jednak se to dá považovat za rozšíření studia praxí, jednak je to důkaz toho, že student (resp. jeho obor) je uplatnitelný.

vilik*
Samozřejmě práce v oboru, na rozdíl od práce mimo obor, bez nutnosti vydělat si peníze na školu jakýmkoliv způsobem, hlavně aby ty peníze byly, protože jinak by student musel z existenčních důvodů končit, je něco jiného.

hodnocení

4x

Rozhodně ne. Spíše bych zavedla povinnost odpracovat si několik let v Česku. Studují za peníze dnových poplatníků a pak jdoui do ciziny,

willybrandt*
hodnocení

Při školném tyto peníze se v podstatě vrací státu. Ten systém může přirozeně namotivovat studenty, aby si poté následně odpracovali na tyto náklady.

smode*
hodnocení

3x
Hezký den. Jsem pro. Veřejné školy plodí stejně přinejlepším koncové zaměstnance kteří jsou mnohdy sice odborníky, nikdy to ale nevyužijí neboť se tam hlavně naučí jak držet ústa a krok. Opravdové lídry vychovávají pouze některé soukromé školy. Zavedením školného se ti dobří rovnou přihlásí na soukromou (co by zbytečně dělali na špatné veřejné a ještě za peníze?) a stanou se z nich nejen lídři ale i odborníci v oboru. No a ti ostatní skončí jen se SŠ (která už v té době bude mít hodnotu jako ukončená ZŠ dnes) a budou se muset sami snažit ve volných chvílích něco naučit aby vydělali. Např. v Americe to tak funguje už léta, nám se to taky nevyhne.

hm*
hodnocení

3x

Státní školy rozhodně bez školného.

Jen, jak píše *asus* nebo *aja1946*, by se mělo nějak ošetřit, aby tady nestudovali zadarmo a pak nešli těžit do zahraničí. Třeba tak, že kdyby chtěl někdo odejít pracovat do zahraničí, musel by zaplatit odpovídající (poměrnou) částku za vzdělání. Ale nevím, jak na to prakticky, když se teď může kdokoliv sbalit, jednoduše zmizet a už je nedostižitelný.

bulik*

Vy máte jaké školy? A kde těžíte?

hm*

bulik: Pracuju v ČR a školy mám státní.

bulik*

Vysokoškolské vzdělání?

Bulíku je Vám po tom s prominutím houno jakou má p.Hm školu!

hodnocení

1x
Školné se už v současnosti platí, a to za překročení doby studia, které je zdarma. Poplatek za delší studium - například na bakaláře je max. 5 let na dostudování (4 roky zdarma + 1 rok placený).
Platí se za každý semestr a poplatek je přibližně od 20000kc nahoru. Spíše se zdražuje. VŠ potřebují peníze a studentů s prodlužujícím studiem přibývá. Docela dobrý byznys pro veřejné VŠ.
donpapa

Naštěstí tento business mohou VŠ provozovat výhradně díky debílkům a povalečům. Vše je OK a jen přitvrdit.

lidus*
hodnocení

0x

Jsem proti, dokud bude nařízeno na některá místa SŠ a VŠ mělo by být studium bezplatné. Nemyslím si, že peníze mají něco společného s kvalitou a nemyslím si, že naše školství je nekvalitní.

Peníze mají mnoho společného s kvalitou. Co je zadarmo, to lidé považují za bezcenné a neváží si toho. Naopak když za něco zaplatím, budu chtít odpovídající protihodnotu.

No já mám zase názor ,že prachatej blbec vystuduje díky penězům spíše než nadaný chytrý člověk bez peněz.

willybrandt*
hodnocení

Souhlas s uživatelem jethro.

lidus*

Pánové, kolikpak stálo vaše studium a nebo studium vašich dětí? Pokud tedy děti nechodily na soukromé školy, kam většinou jdou ti, kteří by na státní nevystudovali.

Moje děti chodily do soukromé základní školy, a nelituju žádné koruny. V porovnání se státní školou na ně byly kladené větší nároky, a tomu odpovídaly výsledky. Školné spolehlivě odfiltrovalo děti z rodin, kterým na vzdělání nezáleží, takže tam nebyli prakticky žádní problematičtí žáci, kteři by ostatní brzdili. Pokud vím, přijímačky na střední udělali všichni, 100% úspěšnost.

willybrandt*
hodnocení

Kvalita soukromých škol stoupá a jejich služba se nadále rozvíjí. Státní školy stojí na místě, posun zatím minimální. Máte soukromé školy, které jsou kolikrát daleko kvalitnější a jsou uznávané. Na Západě již tento trend započal a myslím, že nebudeme výjimkou.

Na školné se mnohokrát hledí skrz prsty, ale promyšlený systém financování a dostupnosti by mohl napomoci zkvalitnit služby škol, které dnes (kolikrát ne vlastní vinou) tyto služby nabídnout nemohou.

Asi takhle - asi 100 000 žáků ZŠ žije v poměrech, že nemá na obědy. Ty odfiltrujete spolehlivě.

ra252 Lžete za peníze nebo z přesvědčení?

No, roce 2017 bylo 15 000 žádostí o bezplatné obědy. Kolik rodičů žádost nepodá? Kolik dětí je podvyživených? Poptejte se pediatrů - dokud ještě nejací jsou ..

willybrandt*
hodnocení

ra: Myslím, že nerozumíte principu školného. Proč máme pocit, že buď striktně to nebo ono? Proč nehledat nějaký zdravý kompromis, aby nebyl systém zenužíván?

janm*

willy

Víte ono to školné jak to zkvalitní vzdělání a podobné věci, to jsou vlastně jen "omluvné řeči" , okecávání, realita je daleko prostší, zkrátka v kapitalismu chce každý za vše a ze všeho vytřískat, proto školné. Vezměte si před rokem 89, školné nebylo, každý se nedostal (nejen z politických důvodů jak si to rádi někteří zdůvodní ) každý nedostudoval (ne jako dnes, a také to ne vše bylo z politických důvodů) a úroveň? O té si mohli nechat zdát i ty nejvěhlasnější univerzity na západě, naši absolventi byli bezkonkurenčně "nejnašlapanější." Zatímco v západním světě se o některých univerzitách říkalo (nebo ještě říká) že jde o "továrny na tituly", prostě jste si zaplatil nebo zaplatíte a za pár let absolvujete bez problémů... Zdravotnictví a školství má být zdarma aby bylo dostupné všem (ne jako v americe kde vás vyhodí s kanylami v rukou "do čekárny" prakticky na ulici jakmile vám skončí pojištění a vy už nemáte čím platit a co zastavit aby jste na to měl, nebo to je ta kvalita v plně přímo klienty hrazeném systému?) Zavádění přímého placení je cesta do středověku, víte jak to bylo dřív, nebyl zlaťák na doktora holt dcerka nebo synek umřeli, nebyl zlaťák na studia, synek se musel spokojit se sedlačením...Když totiž peníze nemáte tak nemáte s tím nic nenaděláte a že si vezmete půjčku a budete splácet až dostudujete? To je další marast, ne každý se totiž v budoucnu dobře uchytí + zatížení hypotékou na bydlení = ekonomický otrok do konce života...Pěkně se to "mluví" těm kdo mají, já znám lidi kteří chodí do práce a nemají ani na doplatky u zubaře, no tak chodí bez zubů třeba aby jejich děti právě mohli uživit na škole a to ještě bez školného Nenechte se opít pravičáckými řečmi...to je řeč sytých ne hladových...

Co to blábolíte, Jene? Naše staroslavné učení Karlovo se v žebříčku univerzit pohybuje kolem "krásného"čtyřstého místa, a to se průběžně zlepšuje. To je tvrdý fakt. Iluze o našem skvělém vysokém školství (ať už dnes nebo v minulosti) není nic než propaganda.

echo24.cz/...

janm*

No ano a kdo dělá ty žebříčky? To bude jistě nezaujaté že... Vždyť někteří ani neví kde ČR leží a jak by mohla oficiálně naše univerzita bodovat když na prvním místě samozřejmě musí být profláklý Oxford a další, myslím si o tom své...

janm*
hodnocení

0x

Ne nejsem pro zavedení školného. Proč? Protože pokud chcete platit školné nebo si myslíte že soukromé školy jsou kvalitnější můžete jít tam. Máte možnost volby a tak to má být. Jestliže bude školné všude, pak nemáte na výběr a to je špatně.

janm*

P.S. Jinak iniciativě se meze nekladou, dal bych možnost dobrovolných příspěvků pro ty co si myslí že tím mohou své škole prospět, ne ale povinné školné.

tebi
hodnocení

0x

Nejsem pro platit školné ,teď se mi zalíbil jeden obor, který možná zkusím. Ale 60t ročně. To nedám, nikdy. Z druhé strany platit třeba 5000 ročně , výrazně by se zredukovaly nepotřebné obory, kterých je všude hafo.

vilik*
Někde tady už jste možná psala, že už studujete. Mám alespoň ten pocit, protože jsem se té představě nahlas smál.
Takže pravděpodobně máte i přehled o nabídce oborů na státních školách. Neexistuje státní alternativa?
Ovšem, pokud jste již dříve čerpala bezplatné období studia, ať již úspěšně či neúspěšně, školné, i několik desítek korun za semestr, byste musela platit i na státní škole. V takovém případě by snad bylo lepší jít na soukromou, o které je známé, že "neklade na studenty přílišné požadavky", že má tedy vyšší úspěšnost dokončení studia.
tebi

Ale klidně se smějte, jak je libo.To, že se na soukromé škole platí 60t je fakt. Tím jsem chtěla rici, že platit školné by bylo vhodné, ale v únosné míře. A ano, až dodělám stávající školu, třeba ještě půjdu dál. Na státní školu , kde se sice neplatí, ale ten obor se zatím neotvírá dálkově u nás. Ale třeba se to příští rok změní...

vilik*
Pokud přesahuje doba studia na státní vysoké škole stanovený počet roků, je požadováno školné ve výši až několika desítek tisíc korun za semestr.
Takže pokud opravdu studujete, jste jistě seznámena s poplatky za studium.
Z toho vyplývá, že školné, v rozumné míře, tedy jako regulace počtu let při studiu, je již nyní aplikováno.
Fakt by mě zajímalo, jaký je váš obor, když ho vy osobně stíháte vystudovat, a zároveň ho považujete za potřebný, na rozdíl od těch jiných nepotřebných, které mají být dle vás redukovány.
tebi

Nepotrebujete to vědět, není důležité. Já studuji půl života, nic nového. A dálkově.Takze další tři roky a už fakt dost.:))

tebi
hodnocení

0x

Moje doba studia nepřesahuje standardní dobu. Takže neplatim nic, chybí mi totiž jen státnice. Samozřejmě jsem myslela, že by se mohlo platit i za ty 4 roky, které se teď neplatí...

donpapa
hodnocení

0x

Školné určitě neplatit. Stát má zbytečné stovky miliard, takže by bylo vhodné naopak studenty podpořit. Každý student by měl dostávat po deset měsícú stipendium ve výši průměrného starobního důchodu a na prázdniny jednorázové stipendium alespoň 20 000 Kč. Celkový náklad ve srovnání s důchody bude zcela zanedbatelný a studenti alespoň nebudou nuceni chodit po brigádách.

tebi

Víte proč není vhodné platit ještě studentům? Protože studentů je obrovské množství a není jich tolik třeba. Chybí lidí, kteří by dělali manuálně...Já studuji celý život dálkově, taky se to dá. Samozřejmě ty těžké obory jako je lékařská fakulta, to je jiná...

donpapa

Vzhledem k tomu, že základními podmínkami pro šťastný a spokojený život člověka je být mladý, zdravý a bohatý, tak mladí si všestrannou podporu zaslouží.

tebi

Já myslím, že že dnešní mladí se mají velmi dobře, všeobecně. Pakliže ovšem nechceme velmi zadlužit hlavně ty mladé, tak takovou štědrost si stát nemůže dovolit...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]