Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dojíždění na VŠ

Od: oskar odpovědí: 13 změna:
V říjnu budu nastupovat na VŠ. Spojení mám celkem dobré, a tak jsem se rozhodl, že budu dojíždět. Budu jezdit z jednoho městečka na Pelhřimovsku do Prahy - každý den cca 140km, kolem tří hodin cesty. Rozhodl jsem se tak, protože zcela jistě nechci být ubytován na nějaké hnusné koleji, kde naprosto dobře vím, že bych se necítil dobře. Navíc mně to dojíždění pořád vyjde levněji, než měsíčný nájem pokoje na koleji. Avšak mi mnozí toto rozmlouvají a vůbec mi to nedoporučují. Já jsem ale už rozhodnutý a rozhodně vím, že bych to zvládl. Taky jste někdo takhle, někam daleko, dojížděli např. za prací, zvládali jste to? Děkuji za odpověď

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

No vsak az Te daji cvika nebo dulezite prednasky od sedmi rano nebo do osmi vecer, tak ono Te to dojizdeni honem rychle prejde. Pak uz ale bude pozde na to shanet honem narychlo nejake ubytko.

hodnocení

3x

Teda nevím, co je to za VŠ, ale třeba na ČVUT by to nedal ani stroj. Přednášky klidně od 7:15, cvičení či semináře naopak zase i do 19:15. Od toho když odečtu zmiňované 2x3 hodiny (kdeže je čas na přestupy a MHD) a 2 hodiny na jídlo a osobní hygienu, zbývají mi 4 hodiny spánku. Ne každej den, někdy i 6. Čas na domácí přípravu je kde?

1. semestr a budeš buď na koleji nebo zpátky doma.

hodnocení

2x

Myslím, že po prvním semestru budete v Praze hledat bydlení. Do Prahy jezdívám vlakem občas, take z Vysočiny a také v něm trávím tři hodiny. Je to úmorné. Beru si na cestu nějaké čtení. Ale i s banálními texty v časopisech je někdy problém. Stále mě někdo nebo něco ruší. Nevím, jak to je s obsazeností vlaků nyní a jak to bude na podzim. Ale pokud bych náhodou chtěla cestou domů sedět se sluchátky na uších a studovat, musím mít místenku, nebo přijít na hlavní nádraží s předstihem. Jinak z Libně do Kutné Hory jsem pravidelně tu cca hodinu stála. Trať v okolí Kolína je oblíbeným místem sebevrahů. O tom něco ví můj syn. Zbytečné hodiny tak proseděl ve vlaku asi třikrát.

Určitě to budete nějakou dobu zvládat. Ale jsem přesvědčená, že po krátké době si uvědomíte, že takto se celou dobu studia cestovat a nežít! nedá.

senior
hodnocení

2x

Na Vás se velice dobře hodí ,,předsudečná,, obava, odmítání.

Ještě jste nic nezkusil a už víte, že to je hnusná kolej, kde byste se necítil dobře.

Přála bych Vám vojnu, abyste se zocelil.

-----------------------------------------------------

Spojení mám celkem dobré - to myslíte ty tři hodiny ráno a tři hodiny odpoledne? 6 hodin na cestách nedáte. Otázka je, jak často v týdnu budete cestovat?

V zimě zpoždění, výluky, nehody atd.. Z té malé vesničky budete k vlaku jezdit jak? Pokud autem, budiž, pokud autobusem - navazuje Vám spojení? Máte tam dostatečnou časovou rezervu, pokud autobus bude mít 5-10-15 minut zpoždění?

Počítáte také ČAS, když vystoupíte z vlakového nádraží v Praze a jdete na metro, nebo tramvaj, autobus, který Vás dopraví před budovu vysoké školy, případně vedlejších studijních budov?

Plus něco si budete chtít sehnat na sebe, do školy, koupit k jídlu, tedy počítejme 7 hod -7 a půl hodiny v luftu. Spánek je také důležitý, je dobré spát denně 7 hodin a to nejlépe se dostat do postele okolo 22. hodiny.

Ve vlaku vídám některé mladé muže pracovat s noťasem na klíně. Možná, že jste právě ten typ, který takto využije čas strávený ve vlaku, nevnímá okolí, dokáže se soustředit. Potom proč ne.

Jinak, ze začátku budete plný elánu, z nových věcí, budete mít sílu, odhodlání, budete odpočatý, natěšený, že všechno zvládnete.

Pomalu se ale začne vkrádat únava, nechuť k cestování, nestíhání učení, žádná zábava /pokud budete cestovat často, nevím, jaké budete mít studium, viz odpověď od vilik, že nebudete jezdit každodenně/ .

Já jsem spíše skeptik, ale rozhodnutí je samozřejmě na Vás.

Kolegyně jezdila vlakem /také kvůli ceně/ do práce z Bíliny na Hl. nádraží - pracoviště Praha 1, takže velmi blízko od nádraží, vydržela to necelé dva roky, pak už byla vyřízená, nechuť a únava.

vilik*
hodnocení

1x
Nebudete jezdit denně, vlastně jen 2x 2 měsíce v roce a pak na zkoušky.
Vydržet se to asi dá.
Ovšem, s bydlením v místě budete mít lepší možnosti přípravy, možnost najít si brigádu, navázat vztahy s kolegy a tím zvýšit šance na úspěch ve škole, máte lepší zázemí...
Můžete to zkusit první semestr a pak uvidíte.

Kde trvá semestr dva měsíce? V Plzni ;)?

Moje alma mater má tedy semestr +/- 14 týdnů.

zirafka
hodnocení

0x

Záleží, jak dlouho vám bude cesta trvat. Od nás jezdí expresní spoj, do Prahy je to 120 km a cesta trvá 1 hod. 20 min. Myslím, že to v pohodě zvládnete. Kolej nebrat, nebudete mít klid na učení a ceny jsou opravdu vysoké.

senior

Dala jsem si IDOS Pelhřimov - Praha je 120 km. Autobusem to trvá 1 hodinu a 42,43,48 a více minut a to někde dojede na Roztyly, takže odtamtud ještě další doprava MHD, nevíme, jakou VŠ bude studovat.

Neberte to osobně, jenom mě to zajímá. Takže ta 1 hodina 20 minut je který spoj? Kdy dojede do Prahy, nebo nazpět, kdy odjíždí z Prahy. Aby to nebylo v poledne.

hodnocení

0x

Zvladnout jde vsechno i dojizdeni 5let, ale co v zime zpozdeni vlaku nebo autobusu? Kolega z prace dojizdel prvni rok a potom si zaridil bydleni v privatu ve dvou, ve trech lidech. Byl v Brne na VS.

liska5
hodnocení

0x

Já asi dva roky na střední škole, ale jen 32 km tam a 32 km zpět. ALE: Jen na vlak to bylo hodně daleko od domova a i na druhém konci to bylo zase hodně daleko od nádraží ke škole. To si přičtěte, já tak potřebovala hodinu a čtvrt indiánské chůze denně navíc! Ale zas je to pohyb!

Vaše kilometráž se mi zdá docela dost. Jedno si pamatuji, že cestou jsem se hodně naučila. A na VŠ jsem trvala na koleji. A na kolejní život mám moc fajn vzpomínky. Nic hnusného.

joudic*
hodnocení

0x
kdybyste byl divka, asi bych vam pomohl, pokud nevadi 20-30km busem, snoubenka mimo cr by byla fakt nadsena, ale chlapa tu nechci, stacilo mi za cely zivot spolubydleni. Kdyz uz bych se musel uskrovnit, jen kvuli nejake sympaticke slecny, ktera by pochopila, ze sice tise, ale pracuji az do rana, kor v zime.

etana*
hodnocení

0x

Takhle dojíždět jistě jde, navíc já jako Pražák jsem ráda, že tu nepřibyde další náplava, ale připravíte se tím o studentský veselejší život,tu druhou část studia, vůbec ne nedůležitou, nebudete moci s kolegy na mimoškolní akce, pobavit se, kamarádit. Nevíme, jakou školu budete studovat, každá má jiný systém. A také studenti jsou různí. Vy budete jen jezdit sem a tam, vůbec nevyužijete krás Prahy, parky, debaty studentů, sport. Těžko si najdete přátele, budete utíkat na vlak. Ale rozhodl jste se, tak lze jen říct...ano, jde to. Ale není to nic moc.

doplněno 27.07.20 07:28:

Měli jsme spolužáky, co dojížděli denně ze vzdálenějších míst, ale vůbec jsme je neznali. A na škole člověk získává i známosti pro budoucí profesi, utužuje vztahy s kolegy. Takové věci se hodí i po studiích, v práci. Koleje nejsou vždy luxus, ale co si vzpomínám, bylo tam spousta srandy a pomoci od kolegů studentů. Také věci jako studium v knihovně, komunitní učení, o to vše přijdete. No, možná že mamahotel vám to vynahradí:)

hodnocení

0x

Kolej na pár měsíců a hledat spolubydlo na privátě. Takovéhle dojíždění nelze. Dojížděl jsem ještě déle, ale jen na víkend. A mohu Vám prozradit, že když nebyla kolej a vstával jsem o půl třetí, abych byl v 7:50 na Hlavním nádraží a doběhnul na zkoušku, která začínala v 8:00 na Karláku, nebylo to nic moc. Zkoušející tolerovali pár minut, protože věděli, že nám kvůli spartakiádě vzali na jaře koleje. Ale čipernost ducha poněkud pospávala ..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]