Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
všude se mluví a píše, jak moc karanténa ublížila podnikání, ekonomice a v neposlední řadě hlavně restauracím. Jak moc se snaží nahradit výpadek. A jak jim máme svými návštěvami pomoci. Neměla jsem důvod tomu nevěřit.
Ve středu jsme šly /6 babiček z našeho turist. kroužku/ na pěkný výšlap, dlouhý asi 12 km. Sluníčko sice pražilo, ale velká část cesty vedla lesními pěšinkami, v příjemném chládku. Cíl: velký rybník v chatové oblasti, kde jsme se chtěly vykoupat, odpočinout si a hlavně SE NAJÍST.
Dorazily jsme zrovna v pravé poledne. Na břehu rybníka hospůdka. Venku přívětivá černá tabule: byly nabízeny řízky kuřecí i vepřové, hranolky, smažený sýr, bramboráky a další nezdravá jídla, která se ovšem našim prázdným břichům jevila jako královská hostina. Žízeň navíc byla taky. Po marném lomcování vchodovými dveřmi jsme ale uviděli provozní dobu: otevřeno od 15 hodin.
Na místě, asi 500 m daleko byla ještě jedna restaurace. Jedna z babiček, disponující chytrým telefonem, si našla číslo a zavolala tam. Ještě horší odpověď - otevřeno až od 17 hodin.
A jak píšu, byly prázdniny, počasí úplně letní, chaty plné lidí, na břehu rybníka další návštěvníci. Všude lidí jako much. A obě hospody zavřené na klíč. Nebyl důvod neotevřít a nevydělávat. Proč se namáhat? Nějaká kompenzace od státu to zřejmě spraví.
Bylo mi dříve těch podnikatelů líto. Už není. Asi o tolik nepřišli, když si mohou dovolit otevřít až odpoledne či navečer. Ale dost nás to mrzelo. Vytahaly jsme z batohů zbytky okoralých rohlíků, zteplalou vodu v láhvi, vykoupaly se a smutně odkráčely.
Proto už nevěřím reportérům, kteří nás nabádají, abychom podpořili tuzemské restaurace. Houby. Pokud je to všude stejné, jako při našem výletu, radši si do batohu dám o krajíc víc. Protože vím, že se stejně nikde nenajím, i kdybych tisíckrát chtěla podporovat restauratéry a hostinské. Jak je tomu u vás? Také mají zavřeno? Jaga.
Poškodilo je to asi tak, jako kdybyste vy nedostala tři měsíce důchod...jestlipak byste šla pracovat, abyste nahradila ztrátu? Pochybuji, brblala byste, že vás okradli a že nemáte co jíst. (a jste jen příklad, nemusíte dokazovat, že máte našetřeno). Vy vlastně vůbec nevíte, proč měla ta hospoda až od 17 hodin. Jestli je to proto, že tamní majitelé mají další práci, aby přežili a z ní se vrací ve čtyři odpoledne...nebo podobně. Ale už jste s nimi hotová. Tak si berte chleba.
Etano, proč po mně vyjíždíte tak zlostně? Že byste byla taky majitelka nějaké restaurace, která má zavřeno?
Co se týká mého života, nikdy jsem nežádala o žádné sociální dávky. Vyšla jsem vždycky, i když to pokaždé nebylo snadné. A důchod mám za to, že jsem skutečně celý život dělala. Poctivě.
A na Vaši otázku - ano, šla bych pracovat, i když mám diabetes a umělé koleno. Domluvila jsem se už s kamarádkou, rovněž důchodkyní, že v zimě půjdeme spolu na brigádu na 2 -3 měsíce na kasu.
Hledám vždy příležitost, když jde něco předělat. Ale taky nedštím na ostatní jedovaté sliny. Jaga.
Žádnou hospodu nemám, normálně při důchodu pracuji, ale tyhle rychlé soudy bez znalosti reálií mne vskutku vytočily. Pokud si chcete někam nosit chleba s paštikou, je to vaše věc, ale obecně byste na téma, kdo dostává na co podporu měla spíš mlčet, když pro to sama nic neděláte. Škodíte zbytečně, stejně jako místní obdivovatelé starých "pořádků". Také jste mě překvapila...proto ta reakce.
Dobrá, nechám toho, byť máme každá trochu jiný názor. Nemá cenu se proto hádat. Moudřejší ustoupí...
Moje babička, velmi slušně se vyjadřující, pokaždé říkala: Čím víc domluv, tím víc pomluv.
Já to říkám jinak, i když ve výsledku to vyzní stejně, a sice: Čím víc se s h...mažeš, tím víc smrdí. HOWHG. Jaga.
Uškodil těm blbým. Kdo je chytrý, tak počítá se vším a vždy vyjde. Takové typy, ať už vlastní hospodu nebo hledí kdovíkde koho odrbat a mít všechno na dluh, tak ty to postihlo. Někdo prostě nebude dělat a pořád bude házet zodpovědnost za svůj po...ý život na druhé.
Dobrý den, no, tak ten ošklivý podnikatel / hospodský evidentně nepočítal s tím, že kolem jeho hospody půjde v poledne 6 babiček, které mu chtějí udělat úžasnou tržbu. Holt jste naštvaná, udělala jste jednu špatnou zkušenost a s pomocí státu restauračním zařízením bych to nespojoval. Vzpomínáte si na socialismus a povinné zavírací pondělky? Také jsem měl smůlu, že jsme za celý den v Českém ráji nenašli jedinou otevřenou hospodu či stánek - byly dovolené, ale bylo pondělí a "zavíračky". Zdravím!
Kdyby to byl jen babičky připad, tak bych možná měl jinačí mínění. Ale ono je takhle zavřených hospůdek spousta. Kdo turistuje, tak ví. Důvod? nejsou zahraniční turisti. Kvůli Čechům, se jim to prý nevyplatí. Tak ať si trhnou.
OSOBNÍ ZKUŠENOST. Letošní.
Ceny pro zahraniční i české turisty jsou již dávno totožné. Asi ta česká útrata bude podstatně nižší (protože máme s sebou chleba), turistů je také méně, dejme tomu o polovinu. Takže má hospoda mít nastavený režim na plnou od desíti do osmi večer, nakoupené suroviny, placené nejméně dvě party zaměstnanců...a pak tam zajde polovina hostů, navíc těch šetrnějších, co si dají smažák a vodu, dýško pět korun. Fakt lidi neumíte počítat? Samozřejmě, mnohý hostinský je pěkný podvodník, ale my jim taky moc šancí nedáváme.
Máte pravdu, ale myslím si, že dnešní hospodští, restauratéři a hoteliéři to neumějí dělat. Málo kdo je vyučený a má k řemeslu lásku. Vím to moc dobře, můj tatínek, po vyučení si pronajal hospůdku měl oteřeno od rána do večera pro něj bylo host do do domu Bůh do domu opravdu pravidlem. Vydělával hodně peněz, protože řemeslo má zlaté dno ale byly to poctivě vydřené peníze. Známá chodí na brigádu do restaurace, kde menu stojí kolem 250 Kč a říká, že tam kolikrát je v poledne už vyprodáno tak proč vaří tak málo, když by prodali daleko víc to mi taky hlava nebere. Prostě, přijdeš po 12.té a máš smůlu, dej si vodu. Ti hospodští co o nich píšete se asi váleli taky u vody.
U mne je to naprosto jednoduché, do hospod chodím velmi málo., Raději si vezmu svačinu a peníze vrázim třeba do jízdného.Mam pocit, že za jídlo nemusím utratit půl výplaty,,jsem zvyklá pořád vařit.Takze si dvakrát rozmyslím, jestli dám třeba 200 za posezení v restauraci, nebo ty peníze využijí na nákup v samosce. A okoraly rohlík by mi osobně nevadil, raději bych si koupila další výlet.Pro mne restaurace existovat nemusí...
Některým hospodám odešel personál. Často nemají kuchaře. Tady blízko má hospoda jen jednoho a přešli taky na režim po 16.hodině a jen jednoduchá jídla. Když se nevařilo, kuchař šel dělat na stavbu a už tam zůstal. Hospody dostaly na frak, paušály musely platit, ale zisk žádný. Věřte, že majitelé těch zařízení neposouvají provozní dobu z plezíru, ale ze zoufalství. Jak se v nedalekém hotelu otevřelo, vařili sami majitelé. Měsíc starší manželé zápřah v kuchyni, kde dosud nepracovali a vše se učili za chodu / ekonomové/ a přitom sháněli pokojské a nového údržbáře. Ten původní odešel k TS. neměl práci a tam ho vzali. Realita.
@babajaga - otevřeno od 15 hodin... otevřeno až od 17 hodin
Tak jestli mají jenom jednu partu a otevřeno do 22 nebo déle, je to tak akorát. Taky to musí někdo nejdřív připravit, potom uklidit, přivézt zboží... a tu jednu šichtu můžou mít klidně proto, že by druhou "neuživili".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.