Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jezdíváme občas do města přes jednu větší obec, takové spíš městečko plné novostaveb a tam mě vždycky překvapí názvy dvou ulic. Cožpak, U Hřiště, U školy, K Lesu, Ke Zdymadlu... apod., to pochopí každý.
Ale tady jsou ulice, které se jmenují U TUNIC a druhá K PŮRKU. Hledala jsem na netu, na první se mi neobjevilo nic, na druhý název se to samo opravilo na K Parku.
Zajímalo by mě, co tyto názvy ulic znamenají. Děkuji - Jaga.
Pořád mám v hlavě: "... a topůrko za tolar..."
Dnes se při pojmenovávání nových ulic velmi často vzpomíná na staré názvy. Po názvech připomínajících světové velikány, české vlastence a umělce se sahalo po významných místních rodácích. Pak byla éra ulic Zahradních a Lesních, Jabloňových a Modřínových. A dnes se alespoň názvem připomíná, co kdy kde v minulosti bylo. U Jatek, K Tírně...
Také jsem nedávno vyjmenovávala staré názvy v okolí, které znám od babičky. Už jsou v mapě. Půr a Půrek jsou příjmení. Ono to zapomenuté slovo jistě něco znamenalo. Třeba někdo zjistí a doplní .
Děkuji všem za nápady. Ano, jedná se o obec Srnojedy a ulice se správně jmenuje V PŮRKU. Hned jsem to sice v otázce opravila, ale už asi bylo pozdě a nezměnilo se to.
Opravdu mě nenapadlo, že tunice mají něco společného s tůněmi. Ale je to pravděpodobné. Kolem Labe bývalo tůní dost.
Copak o to, ulice Smetanova, Máchova, Školní, Jabloňová, to je všude. Ale s těmito názvy jsem se nikde jinde nesetkala. Jeli jsme tam zase právě včera a znovu jsme si lámali hlavu. Tak teď už budeme vědět.
Dík a hezké léto. Jaga.
Lee, nebyla ta Protetická ulice někde v okolí Teplic? Protože tam jsou Prosetice. A lidová tvořivost dovede s názvy ulic a obcí někdy dělat "kouzla".
Tak tu ulici s názvem Protetická vám vysvětlím naprosto přesně. V této ulici sídlí firma, která se zabývá mimo jiné i výrobou protéz. Viz odkaz: rejstrik-firem.kurzy.cz/...
Záhada vyřešena M.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.