Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zvláštní názvy ulic

Od: babajaga® odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

jezdíváme občas do města přes jednu větší obec, takové spíš městečko plné novostaveb a tam mě vždycky překvapí názvy dvou ulic. Cožpak, U Hřiště, U školy, K Lesu, Ke Zdymadlu... apod., to pochopí každý.

Ale tady jsou ulice, které se jmenují U TUNIC a druhá K PŮRKU. Hledala jsem na netu, na první se mi neobjevilo nic, na druhý název se to samo opravilo na K Parku.

Zajímalo by mě, co tyto názvy ulic znamenají. Děkuji - Jaga.

Pořád mám v hlavě: "... a topůrko za tolar..." *smich*

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

joudic*
hodnocení

3x
půrko, násadka u ševcovského kladívka

hodnocení

2x

Mně taky naběhlo:

Kde nic, tu nic. -> K Tunicům, U Tunic

A to půrko za tolar -> K půrku *smich*

Jak říkal kdysi pan Krampol v jedné scénce: Krojovaná jídla: Hemeneks a kulajdá *smich*.

hodnocení

2x

Tak Srnojedy taky není bůhvíco za název. Asi měli obyvatelé rádi zvěřinu.
Tůnice je lesík na druhé straně Labe, asi v něm byly tůně. Půrek může být zkomolený pýr (rostl tam plevel) nebo pór (pěstovali tam zeleninu).

hodnocení

2x

Dnes se při pojmenovávání nových ulic velmi často vzpomíná na staré názvy. Po názvech připomínajících světové velikány, české vlastence a umělce se sahalo po významných místních rodácích. Pak byla éra ulic Zahradních a Lesních, Jabloňových a Modřínových. A dnes se alespoň názvem připomíná, co kdy kde v minulosti bylo. U Jatek, K Tírně...

Také jsem nedávno vyjmenovávala staré názvy v okolí, které znám od babičky. Už jsou v mapě. Půr a Půrek jsou příjmení. Ono to zapomenuté slovo jistě něco znamenalo. Třeba někdo zjistí a doplní :).

nov
hodnocení

2x

Jestli se jedná o obec Srnojedy, tak správný název ulice je V Půrku. Může to mít souvislost s výskytem ševců v minulosti. Šídlo: děrovací špice [též špicpór, obuvn. půrek]

lidovyslovnik.cz/...

hodnocení

Děkuji všem za nápady. Ano, jedná se o obec Srnojedy a ulice se správně jmenuje V PŮRKU. Hned jsem to sice v otázce opravila, ale už asi bylo pozdě a nezměnilo se to.

Opravdu mě nenapadlo, že tunice mají něco společného s tůněmi. Ale je to pravděpodobné. Kolem Labe bývalo tůní dost.

Copak o to, ulice Smetanova, Máchova, Školní, Jabloňová, to je všude. Ale s těmito názvy jsem se nikde jinde nesetkala. Jeli jsme tam zase právě včera a znovu jsme si lámali hlavu. Tak teď už budeme vědět.

Dík a hezké léto. *slunce*Jaga.

lee*
hodnocení

0x
No já jsem třeba nepochopila název Hostinec na potravinách. Prostě nechápu, co znamená "na potravinách". A též mě zarazila ulice Protetická, vzhledem k tomu, že je v malém městečku ca 4tis. obyvatel. Kdyby třeba v Praze, kde už názvy docházejí, ale tady... Je to nově vzniklá ulice, novostavby, není tam žádná vazba na lékařské prostředí atp.

Lee, nebyla ta Protetická ulice někde v okolí Teplic? Protože tam jsou Prosetice. A lidová tvořivost dovede s názvy ulic a obcí někdy dělat "kouzla".

lee*
@bimbam Nene, je to kousek od Plzně. Docela by mě zajímalo, jak názvy ulic vlastně vznikají
72mona

Tak tu ulici s názvem Protetická vám vysvětlím naprosto přesně. V této ulici sídlí firma, která se zabývá mimo jiné i výrobou protéz. Viz odkaz: rejstrik-firem.kurzy.cz/...

Záhada vyřešena;) M.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]