Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nošení roušek

Od: lucka3 odpovědí: 22 změna:
Chtěla bych se zeptat, zda má ředitel podniku právo nyní, když se už roušky nemusí nosit, nařídit povinné nošení roušek v práci? (nejedná se o Moravskoslezský kraj) Děkuji za objasnění

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Ano, je to jeho podnik, jako ředitel si samozřejmě určuje pravidla. Stejně jako po Vás může vyžadovat formální oblečení, může chtít i nošení roušek.

Rouška ovšem není oblečení. Plynová maska taky.

hodnocení

4x

@lucka3 - zda má ředitel podniku právo nyní, když se už roušky nemusí nosit, nařídit povinné nošení roušek
Soudím, že má - dokonce je to jeho zákonná povinnost:

ZP § 102

(1) Zaměstnavatel je povinen vytvářet bezpečné a zdraví neohrožující pracovní prostředí a pracovní podmínky vhodnou organizací bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a přijímáním opatření k předcházení rizikům.

hodnocení

2x

U nás je to taky tak.Pracuju v kraji který není v ohrožene oblasti,koronavir tu nemá ani jeden človek.Aj napriek tomu po nás ředitel požaduje nošení roušek.Teď to není povinne,ale žadoucí.Čeká se na schválení sesterské firmy v zahraničí,že to může dát do smernice firmy.Akonáhle to bude v smernici,pak to bude povinné a nenosení bude bráno ako hrubé porušení kázne.Príde mi to na hlavu,veď ty lidé spolu cestují autobusem,chodí nakupovať a to vždy bez rúšok,takže sa můžou nakaziť prakticky kdekoli.Jížní Čechy.

hodnocení

1x

Určitě sdělil zaměstnancům důvod nosit roušku.

Záleží také v jakém oboru pracujete.

Možná je některý ze zaměstnanců v karanténě, důvody mohou být různé.

ziv
hodnocení

0x
Na to právo nemá! Co by dělal, kdyby mu tam všichni odmítli pracovat?
doplněno 18.07.20 13:37: Být ředitelem neznamená být majitelem, majitel podniku má víc pochopení pro podřízené, kteří pro něj pracují a radši jim neztěžuje práci :)

Co bude dělat, až se mu tam někdo nakazí a nikdo nebude moct pracovat?

ziv
Roušky nákaze nezabrání, spíš z toho dusna pod rouškou lidi onemocní. Ani doktoři nošení roušek bez výměny po hodinách nedoporučují.

Samozřejmě by zaměstnavatel měl roušky zajistit v dostatečném množství. Správně by se měly měnit po 20 minutách.

Ani doktoři nošení roušek bez výměny po hodinách nedoporučují.

Tak nosit roušku několik hodin (tohle by snad normální člověk neudělal), to je lepší ji nemít, ale tak zaměstnavatel se určitě chce přiblížit "správnému nošení roušek".

donpapa

@ziv Který zákon či jiný závazný předpis zakazuje řediteli nařídit používání roušek?

Tak nosit roušku několik hodin (tohle by snad normální člověk neudělal), to je lepší ji nemít, No ale nemít ji může být trestné, ale mít ji 8 hodin v kuse nikoliv!

Snad máte nějaké roušky doma, jednorázové i látkové roušky, tak si jich minimálně 8 vezměte, měňte si je a večer vyvařte a vyžehlete. Nikdo Vás nenutí být 8 hodin v jedné roušce, to se nemá. Poskytuje Vám zaměstnavatel roušky? Jestli ne, tak ho o to požádejte, jestli jich poskytne málo, doplňte svými.

Víte coi? jděte s tou připosr... do kélu. Já se nebojím a na roušky serýnmkuji.

Jinak řečeno-kdo se bojí -sere v předsíni!

Nejde o Váš strach. Tou rouškou chráníte ostatní, ne sebe, na to je respirátor. Tak hodně štěstí v práci, snad pro Váš přístup bude mít ředitel pochopení... Já měla roušky minulý měsíc ve škole tři dny v týdnu od 9 do 18:15, s cestou přes 10 hodin denně.

Už jsem Vám řekl,nebuďte úpřiposraní. dne na cestě z JH do na Perlšlák ,pak na Klášter a zpět do JH jsem se v autě mohl snad 10 000x zabít při nehodě,za tu scestou jsem mohl chytit toho vejra 0,00001x. V okrese kde jso snad 2 případy je to tak nepravděpodobné že bych někoho nakazil tím spíš, že bych to mohl roznášet,tím spíš ,že v lokalitách kde se pohybuji nebyl ani 1 případ!

Jinak ředitele nemáme,máme rozumné majitele ,kteří ví že s tím náhubkem i při půlhodinových výměnách nelze pracovat! Možná pak "pracovat" jako ouřada-pak se to dá vydržet -Zkuste si ale s tím náhubkem za 4 hodiny zpracovat (přeložit ,nakolečkovat) 5 tun betonu a sama ! pak jistě budete mluvit úplně jinak!

V otázce píšete "ředitele". Když máte rozumné majitele, tak se obraťte na ně.

*bzum* A proč jako?NEPOTŘEBUJEM nic řešit a když pracovní problémy ,tak je pak řešíme za pochodu! Žádný problém-ten máte jen Vy!

Jo Vy nejste tazatelka? Že jste modrá.

donpapa

To jen nick diesel si hraje na Lucinku. Toho si nevšímejte, to je normální.

diesel1

1. na Lucinku si nehraju.

2. Je mi úplně šumák zda-li je podklad mého textu kafebronz dozelena nebo růžový či modrý.Zřejmě to tak někdo naprogramoval?!

Pardon (17:32), samozřejmě že Vy nepotřebujete nic řešit, jsem si Vás spletla s tazatelkou *zed*

etana*
hodnocení

0x

Vyžadovat je může, pokud je to opodstatněné, ovšem v tom případě je též musí sám zajistit na své náklady jako ochrannou pomůcku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]