Nejste přihlášen/a.
Toto dnešní zavařování okurek mi opravdu nevyšlo. Když vzpomenu na duben a den, kdy jsem kupovala sazenice těch zelených potvor, tak možná právě tam jsem chytla toho zmetka covida 19. Nicméně jsem poprvé zasadila okurky nakládačky a těšila se, jak je zavařím tak, jako kdysi u babičky, dávno v osmdesátých letech. Šla jsem na to vědecky, koupila si dvě knížky o zavařování, jen proto abych zjistila, že žádný zdejší recept mne moc nepřesvedčil.
Delší dobu jsem si schovávala dva zelené sáčky LAKO, jež mi maminka poslala přes oceán. Jo tyhle věci z ČR se vyvažují zlatem a někdy je težké hledat náhradní řešení věcí, které jsou jednoduché a vymyšlené českým způsobem. I přikročila jsem konečně k té zábavné a tradiční činnosti všech šikovnýh hospodyňek, i když s dvouhodinovým zpožděním, protože křen jsem našla až v pátém obchodě. Konečně jsem obřadně uvařila lák a přesně podle návodu, sama jsem okurky ještě nedělala. Ta chuť mi byla podezřelá, ale říkam si, nejsi zvyklá už na tak výraznou chuť, tak to má být. Naplnila jsem tři sklenice a už mi lák docházel. Bylo mi to dost divné, protože teta prý nechává v hrnci v lednici a průbežně používá, jak má více okurek. Po druhém a posledním sáčku a šesti sklenicích jsem byla přesvedčená, že je to nejaké divné. Ten návod jsem přečetla asi pětkrát, ale co. Udělala jsem to správně. Dala jsem sklenice s okurky do hrnce, a pustila si youtubera, který používal ten stejný zelený sáček. Chvilka napětí, jak to asi bude dělat on a ejhle, dává litr a tričtvrtě vody a já jen 175 mililitrů, podle návodu!
Drapnu obal toho zeleného zázraku a najednou vidím tu hrůzu. V návodu byl zřejmě překlep, tak si výrobce dodatečně dotiskl na spoji svisle takový detail. Oprava 1,75 litru vody.. A já jsem ten osel, který má právě v hrnci devětkrát slanější okurky. Vážně jsem si toho nevšimla. Na fotce je to výraznější, než ve skutečnosti. A nejhorší je, že další zelený zázrak, co jsem tak opatrovala, už nemám. Takže zase budu muset hledat náhradní řešení na další okurky. No nenaštvala by vás taková vlastní hloupost? Ale co, na druhou stranu jsem právě objevila, že mi krásně vykvetl klematis, který jsem zasadila kořen letos na jaře.
A co vy? Stalo se vám něco podobného při zavařování?
Až budete příště zavařovat, tak si udělejte tento nálev. Od té doby, co mám recept, už nic jiného nedělám. Takže - 1,5 l vody, 0,5 l octa, 20 kusů umělého sladidla, 8 dkg soli, 15 lžiček cukru, 10 celých pepřů, 10 nového koření, 4 bobkové listy. Vše dáme povařit na 5 minut a pak do sklenic a koření poměrně rozdělíme.
Vida, LAKO jsem ještě nikdy neviděla. Kupovala jsem vždy DEKO a později NAKO. Asi to bude všechno stejné.
Dělám pokaždé ze 2 dávek, protože okurek zavářím vždycky víc najednou. Jedna dávka je jen z 1,75 l vody, já uvádím recept na dvojí dávku.
3,5 l vody, 1 l octa, 2 balíčky DEKA, nebo jiného -KA , 30 dkg krystal. cukru, 45 tablet umělého sladidla
Svařit, nechat vychladnout. Nálev je tak dobrý, že mi děda chodí tajně ucucávat.
Do vymytých sklenic kromě okurek: prokládat cibulí, kolečky mrkve, větvičkami kopru. Navrch do každé sklenice 1 hřebíček, 1 nové koření, 3 celé pepře, kousek bobkového listu, kousek křenu. Ten zajistí, aby okurky zůstaly křupavé a tuhé.
Steriluji na 80 stupňu v délce 15-20 minut. Jaga.
Okurky z Vašeho nálevu rychle vyndejte, aby se sůl nevstřebala dovnitř a nebyly přesolené. Ještě bych je opláchla.
Uvařit nový nálev, zalít, dodělat. Jistě u Vás,/nevím kde/ nějaký přípravek na sterilování okurek bude. Určitě jste v civilizované zemi, ne někde v pralese a seženete něco podobného. Nebo ať rodiče pošlou novou zásilku. Ale to by asi dlouho trvalo a Vy musíte pracovat hned. Tak ať se podaří. Jaga.
Ještě mě napadlo: nešel by z okurek nálev slít do hrnce, doplnit pitnou vodou na správné množství, znovu povařit, vychladit a použít? To by asi bylo nejjednodušší.
Milá Jago, moc děkuju za Vaši odpoveď. Zkusím to teda jestě zachránit. Nacházím se v USA, jestli je to civilizovaná země, o tom tedy začínám v posledních měsících dost pochybovat. Mějte se krásně
Lepší je se tomu smát. Mrzutost okurkám nepomůže, jen se rozšíří mezi ostatní členy rodiny. Nějaký podobný kiks má za sebou určitě každá hospodyňka. Pokud nemá, tak je ještě moc mladá, nebo je málo pracovitá a málo podnikavá .
Pokaženou várku bych se pokusila zachránit podle rady Jagy. Otevřít, odlít část nálevu (u jedné sklenice pro jistotu všechen nálev), dolít vodou a znovu zavařit. Výsledek už určitě bude jedlý. Asi to nebude chuť, kterou znáte z domova, asi nebudou okurky krásně křupavé, protože budou rozvařené, ale v bramborovém salátu se to nějak ztratí.
A další várka už se jistě podaří. Domácí recepty (voda, ocet, sůl, koření...) jsou vyzkoušené.
Máte pravdu Bimbam. Už toho taky dost pokaženého v kuchyni mám zasebou. Nejhorší asi bylo, když jsem mixovala horkou hrachovou kaši a mixer se otevřel. Nejen že jsem uklízela dvě hodiny, museli jsme malovat, ale ještě jsem si opařila ruku.
Okurky se pokusím zachránit a jestě budou ze zahrádky další. Děkuju za odpověď.
Za mé nepřítomnosti se manžel rozhodl vyrobit kompoty z obrovské dýně. Všechno nakrájel, jak viděl u mne, ale pak hledal ingredience na internetu. V receptu ale přehlédl desetinnou čárku a kyseliny citronové tam dal 10x tolik. Zpátky jsem to vylívala do hrnce, přidávala předvařenou sladko slanou zeleninu a nadělala dýňové čatní a znova zavařila. Tak ho máme zásoby ještě na několik let.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.