Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak překonat strach z výšek?

Od: punker* odpovědí: 21 změna:

Zdravím. Dá se nějak překonat strach z výšek,pokud je zábradlí tak mi výška moc nevadí,ale jak není čeho se chytit tak su pokakanej

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

andrea1*
hodnocení

0x

Dle mého názoru se překonat nedá. Tzv od přírody máte dánoí, že do výšek nemáte lézt, tak tam nelezte nebo to s vámi špatně dopadne tedy spíše s vaším tělem, které z té výšky spadne a dopadně špatně a to tak, že už nevstane.

ron*
hodnocení

0x

Nedá se překonat - vlastní zkušenost a marná snaha. Jak jednou nohy zdřevění, nic nenaděláte. *nevi*;)

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, jenom dvě rady. Nedívejte se nahoru - "ujíždějící" mraky Vám zamotají hlavu a nedívejte se dolu - udělá se Vám mdlo. Zdravím!

kratast*

co zkusit si na to zvykat, proste ti vlezte třeba na lešení, nebo na střechu a zvykejte. pak postupne zkuste třeba par kroku tak a zpet, treba se to srovna.

punker*
hodnocení

No ono mi to vadí i v místnosti. Na stavbě kde nejsou zatím schody,ale lezu tam po žebříku to není problém. Ale když mám něco pověsit na kladku tak to nezvládám :) Venku ve stejný výšce kolečko na výtah z lešení vyvezu,ale k tý kladce se nemůžu pořádně přiblížit,asi to teda nechám na ostatních a budu dělat něco jinýho :)

luke237
Jak je to vysoko? Druhe patro domu nebo nejaka vyskova budova?
Protoze na stavbe snad na posledni 2 metry od okraje bez zabradli nemuzes bez zachranneho pasu.
Tou kladkou mas na mysli neco uvnitr domu treba ve vytahove sachte?
punker*
hodnocení

Je to díra ve stropu mezi přízemím a patrem,později tam budou schody. Výška asi 7 metrů takže žádnej extrém :D

luke237
Jenze u toho kolecka mas pod sebou podlahu, kdezto u te kladky mas pod sebou diru 1 patro (2,5m) hlubokou.
Ve vysledku to bude stejne jako u toho kolecka na leseni - casem si zvyknes. Az na tu kladku neco zavesis 50x, tak uz ti ten pohled do te diru pod tebou ani neprijde.
punker*
hodnocení

no těch 7m sem asi přehnal,ale těch 5m si myslím že to je určitě do toho patra,má tam bejt diskotéka a na tu kladku sem se ještě neodhodlal zavěsit nic =D

luke237
Spravne by kolem te diry asi melo byt zabradli a ponechano jen male otevreni pro pritahnuti veci z toho lana na te kladce.
Muze to delat tak, ze si lano pritahnes nejakym klackem s hackem, povesis na to kybl, kolecko nebo co tim tahate, nechas je to zdvihnout, aby se neklad prehoupl pres okraj a pak je sledujes okraje diry, aby se o ne naklad nezadrhl. Dolu se vubec nemusis koupit.
Kdyz ti budou neco posilat po kladce nahoru, tak se zase koukej jen na okraje diry (zabraneni zahaknuti nakladu o hranu) a pak pockej, az naklad vyjede do urovne podlahy, odkud do jen pretahnes uz na pevnou zem.
Rekl bych, ze po celou dobu nemusis stat blize nez asi tak metr od okraje. Zakladem je mit delsi klacek (tyc, nasadu, prkno), kterym budes lana a naklad pritahovat nebo odstrkovat od okraje diry.
Casem (behem prvniho tydne) si pak zvyknes na to koukat se az dolu.
punker*
hodnocení

Dík,zkusím to s tím přitahováním :)

luke237
hodnocení

0x
Zavrate z vysek jsou udajne z toho duvodu, ze mozek neni schopen zpracovat ten rozdil mezi vzdalenosti od oka k noham a k te zemi dole, protoze takovou situaci predtim nezazil a nevi, co ma delat.
Dobre se to pry pozna, kdyz ma clovek prelezt nejakou propadlinu po uzke lavce. Kdyz se budete koukat na lavku, tak ji prejdete. Kdyz se budete koukat na dno propadliny, tak se vam skoro s jistotou udela blbe, zdreveni vam nohy a spadnete.
Z toho by logicky vyplyvalo, ze tak, jako se male deti postupne nauci zvyknout si na male vysky, tak by se mozna dalo naucit i na velke vysky. Postupnym zvysovanim vysky a provadenim beznych cinnosti v techto vyskach a az by si clovek zvykl, tak zvysit vysku atd.
Jestli se ale takto da natrenovat i uz dospely mozek, to nevim. Jestli ono v tomto pripade nebude platit, ze stareho psa novym trikum nenaucis.
I kdyz rekl bych ze vetsina delniku na vystavbe mrakodrapu je zacala stavet az v dospelosti a predtim nikde nemeli moznost natrenovat, jak se budou chovat na leseni 30 pater nad zemi ... Take si asi postupne zvykly na ten pohled dolu. Jak dlouho jim to ale trvalo, to nevim.
punker*
hodnocení

Na tom něco bude,k tomu výtahu venku na stavbě se mi taky moc nechtělo,pořád sem se přidržoval lešení,ale po jednom dnu mi to už tolik nevadilo a ani sem se nedržel.

Trpím závratěmi od dětství (i v letadle). Jako kluk jsem zkoušel tréninovat na triangulační rozhledně. Protrpěl jsem si tam desítky, možná stovky, hodin - a nic. Závrať je pořád stejná. Takže s tím tréninkem to nebude tak jednoduché.

luke237
Jestli jste nezkousel hned moc hned rychle (zacinat ve velkych vyskach misto malych vysek a postupne si zvykat).
Na druhou stranu ne vsichni lide maji stejne fyzicke schopnosti. To by pak netrvalo tak dlouho vybrat specialniho exota, ktery se muze stat pilotem stihacky nebo kosmonautem.

kjanik112*
hodnocení

0x

Pracoval jsem jako výškový montér. Smiřte se s tím, že každý člověk má různé dispozice k něčemu, a nesnažte se to násilím překonávat. Samozřejmě výcvikem byste to poněkud omezil, ale bylo by to takové násilné a nejisté. Při té práci jsou potřeba klidné nervy. Stačí, aby někdo ve vypjaté chvíli do lešení třeba něčím vrazil, to se otřáslo-a pouze cvičený člověk zazmatkuje, a může spadnout.

emilka12*

To já taky.Ani jsem nikdy o tom nepřemyšlela že bych to měla překonat.Když se bojím tak se bojím.

frame*
hodnocení

0x

Já mám problém ten, že jsem se nikdy dříve výšek nebál, dokonce to byla podmínka pro přijetí na SŠ. Postupem času jsem ale zjistil, že se docela bojím a docela se to i zhoršuje. Mám stach chodit po strmých střechách - bojím se, že mi uklouznou nohy. Dříve jsem byl schopen chodit po rozestavěných stavbách - přešlapovat z trámu na trám a neměl jsem s tím žádný problémy, ale nyní stále hledám něco čeho by se dalo chytnout a jsem si hodně nejistý. Dvakrát se mi stalo, že jsem spadl, ale neměl jsem z toho nikdy žádné vážné následky, takže si myslím, že mě to nemohlo nijak ovlivnit. V obou dvou případech jsem šlápl na přesah nepřibitých proken, které se se mnou zhouply.

luke237
No, jestli se nepletu, tak na strmych strechach stejne musis nosit zachranny postroj a byt privazany na lane, takze prestan blbnout a delej to tak, aby se ti nic nemohlo stat ani v pripade, kdy uklouznes a pojedes ze strechy dolu.
Chodit po nepribitych prknech je kravovina a polozit je tak, ze maji volne konce mezi krokvemi je kravina jeste vetsi. *zed* Bud at to hned pribijou, nebo zakazou po tom chodit nebo dalsi prkno polozi tak, aby to predchozi presahovalo a sahalo az na predchozi krokev.
Z osobni zkusenosti muzu rict, ze stoupnout na vlhkou drevotriskovou desku a sjizdet s ni dolu ze strechy neni pocit dvakrat prijemny.
frame*

Po strmých střechách to jasné, ale při sklonu třeba 20° to je celkem v pohodě - bohužel mám vnitřně stejně divný pocit, který musím téměř každý den překonávat.

Chození po nepřibitých prknech není krávovina když nemají volné přesahy. Pánové to na stavbě dělají tak, že si nařežou třeba 10 prken, které pak naskládají nahoru a přibíjí všechny najednou. No a když si někde v půlce přibíjení odskočí na WC, cigárko, telefonování, atd. tak to pak takto dopadá.

luke237

Ono pri te chuzi na strese zalezi na spouste faktoru - kolik ti ted je let, v jake jsi fyzicce, jaky material je na te strese, jak moc to klouze, jake mas boty apod. Starsi clovek uz nema tu drzost, pohyblivost, mrstnost a silu jako kdyz byl mlady a vice si je vedom moznych nebezpeci.

S tema predem narezanyma prknama to chapu. Take ale mam takovy pocit, ze bud to tak nemuzou nechat, nebo to ohranicit (paskou) nebo tam nikdo krome nich nesmi lezt. Presne nevim. Asi to bude v nejakem bezpecnostnim predpisu, protoze je to dost casty pripad urazu.

Jak jsem popisovat, stejny pripad se mi stal s tou drevotriskou. Myslel jsem, ze byla uz pribita, stoupnul na ni a uz jsem jel dolu. Nastesti se mi podarilo nahodou zastavit jeste na strese, dve podlazi nad zemi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]