Nejste přihlášen/a.
Zase nějaký pokus vyvolat flamewar?
Osobně se domnívám, že přechylování jmen je v českých poměrech tradiční a nevidím jediný důvod ho rušit. I když věřím, že v dnešní době se jistě najde dost aktivistů ( dříve se používal výstižnější termín blb) kteří třeba i na tomto ,,problému´´ vybudují FB skupinu, živnost, dotační titul atd...
Na mě naopak působí značně komicky některé dámy se ,,světácky´´ nepřechýleným příjmením v kombinaci s typicky českým jménem. I mezi zákazníky jich je dost, pochopitelně příklady neuvedu, byť stojí za to...
Přechylování je normální. Nevím, proč by se nemělo přechylovat. Ovšem blížíme se nejspíš k době, kdy bude skoro zločinem rozlišovat jakkoliv pohlaví, tedy i jménem. To bude bordel... M.
Nechal bych to na jazykovém citu. Některá jména se přechylují snadno, některá se nepřechylují vůbec (nechtěl bych se setkat s Edith Piafovou ani špiónkou a tanečnicí Matou Hariovou, tím méně s Lady Gagovou (nebo Gagaovou?)).
Ale na druhou stranu, nepřechýlená jména se nedají rozumně skloňovat, a ve větách to pak vypadá dost kostrbatě.
Ale byl bych ochotný ke kompromisu: třeba ve jmenných seznamech, tj. tam, kde se neskloňuje, bych nechal jména původní, ale jinak bych přechyloval.
Například do startovní listiny bych uvedl německou atletku Irmgard Praetz, ale v reportáži bych o ní hovořil jako o Irmgard Praetzové.
Pro přechylování jsem i nejsem. A to v obou krajních případech. Pro zde převážně žijící ženy bych velmi doporučila přechýlené příjmení, a to i v případě, že si vezmou za manžela Čecha Junga, Schwarzwalda... Zásadně jsem proti přechylování jmen cizinek. Nejvíce mi to vadí u sportovních přenosů. Vím, že se budu dívat na závod žen, vidím ženské oblečení a ženské tváře. A do toho samé zbytečné -ová, -ová. Nejzbytečnější u Rusek. Obhajoba přechylování jmen cizinek se mi zdá slabá. Nejčastejším argumentem bývá, že ve větě Hill přivítala Lake nevíme, do koho přivítal. Ale toto se přece dá říct i napsat maličko jinak. Třeba ...přivítala ve svém domě v Londýně. A když to reportér či redaktor nedovede, nemá na svém místě co dělat. Nebo nevíme, která z nich žije v Londýně a která v Los Angeles? Pak nás nejspíš moc nezajímá ani ono setkání.
Mezi těmito krajními případy je a bude zmatek. Někam se vyvine. Pro českou ženu je, myslím, o něco lepší být Kozová než Koza, Hromadová než Hromada... Ale pokud si česká v Česku žijící žena přeje nepřechýlené české příjmení, ať to tedy má se vším všudy. I s těmi zmatky.
Ne
Za mě je přechylování úplně normální. Stejně jako v západních zemích příjmení nepřechýlená. Už tak tady máme zmatek. Jsou muži, ženy, gayové, lesby. Dokonce i lidé s neurčitým pohlavím. Když se k tomu přidá navíc ještě zrušení přechylování, bude to pořádný guláš.
Vždycky jsem rozpačitá, když v TV hlásí Petra Svoboda, či Ema Smetana /říkáme Ema Zmatená/. A další. Je i nějaká paní Pátek a smějeme se, že manžel asi bude Robinson.
Ženská se přece nemůže jmenovat jako chlap, chybí jí k tomu to nejdůležitější - mužské pohlaví. Jak se může žena jmenovat Novák, Horák...?Pokud navíc bude žena s nepřechýleným příjmením vypadat jako muž, nastane plno nepříjemných přešlapů. Lidé nebudou vědět, s kým mají tu čest.
Vzala jsem si třeba Nováka, tudíž budu Nováková. A hotovo. Mám spíš pocit, že některé ženy se jen potřebují víc zviditelnit. A dělají pro to všechno možné. Co taková Michaela Bakala? To je skoro jako Michaela Kakala.
Stejně tak je pitomost, když si ženy po sňatku nechají své původní příjmení a k tomu si přidají manželovo nepřechýlené. Pak vznikne třeba Kateřina Konvalinka Průšová, nebo Kristýna Liška Boková. Už jen se podepsat, nebo představit.
A pěkné by rovněž bylo, kdyby si některá z těchto žen vzala třeba pana Kozu, pana Peřinu, pana Šmajdu. To by bylo opravdu úsměvné: např: Hana Koza Nováková, Jiřina Peřina Horáková, Eva Šmajda Marková...
Kam to kráčíme, proboha? Jaga.
Ostatní státy ať si dělají po svém, jke to jejich tradice a ne naše, to jen my se musíme pořád po někom opičit.
"Lidé nebudou vědět, s kým mají tu čest" - viděla jste Krokodýla Dundeeho? Ten to zjišťoval pravou rukou.
Pokud jde o opičení - mívali jsme pravidlo o přepisu "azbukojazyčných" jmen a příjmení do češtiny. Teď byly zrušeny vymoženosti nedávných oslavenců a slovanská slova se šíleně přepisují do angličtiny. Zkuste si tak napsat třeba Anatolij Borisovič Ščaranskij ..
Ne
Ono přechylovat - nepřechylovat není jen záležitostí poslední doby. Důsledné přechylování je záležitostí posledních 100 let. V mém rodokmenu je o pouhých 100 120 let zpět období, kdy u týchž osob ženského pohlaví je v různých oficiálních dokumentech zapsáno příjmení jednou v přechýleném a jednou nepřechýleném tvaru, navíc jednou v německém a jednou v počeštěném tvaru (lišícím se o vložené "e" a následně i ve skloňování). Za mě jednoznačně přechylování u českých jmen a u osob české národnosti nerušit.
Prakticky všichni, kdo odpovídali jsou chlapi. Co kdybyste, pánové, začali vy přechylovat své příjmení a my ženské bysme nepřechylovali? To, že je něco pár desítek let zvykem neznamená, že je to boží pravda. Klidně se můžeme vystřídat, ale nemluvte ženským do toho, jak se jmenují.
za gram. chybu se omlouvám, byla půlnoc a oslava narozenin, vím, že to není důvod psát chyby, ale stalo se)
Ne
Slušnej pokus . Většina odpovídajících jsou sice chlapi, ale výsledek ankety je zatím dost jednoznačný. A ti, co odpovídali, valnou většinou nehlasovali, takže pohlaví hlasujících je ve hvězdách. Jak už je psáno výš, s touhle nebude za chvíli poznat, kdo je chlap a kdo ženská, což nevím, jestli je touhou většiny žen. Otázka byla jak pro muže, tak pro ženy a zatím všichni odpovídali za sebe a nesnažili se vystupovat ve jménu davu
. Mimochodem, s Vaší odpovědí jsem si uvědomil jeden fakt, který mi tak nějak doposud unikal. Naprostý souhlas s tím, že přechylování je důsledně a pevně používáno pár desítek (já tedy laškuju s číslovkou sto) let. Ovšem dalších několik set let předtím, kam až lze dohledat, není nositelem příjmení žena, ale výhradně muž. Vždy je uvedeno: Magdalena, dcera kováře Váchy, manželka kočího Hrušky atd. Ale vždycky bylo jasný, kdo je muž a kdo žena. Bodejť by v tom teď nebyl bordel. René Konvalinka Plicka
.
No jistě, nikdo nepozná, kdo je ženská a kdo chlap, jak jen to ve většině světa dělají, že s tím nemají problém? Abychom si rozuměli, já už se svým jménem nehodlám nic dělat a v podstatě je mi to jedno, nicméně nevidím v nepřechylování problém, spíš naopak, ženské už nesedí doma u kolovrátku a ve světě mají leckdy kvůli odlišnému příjmení od manžela, dětí docela nepříjemné problémy. Ale hlavně, je to fakt něco, do čeho by stát mluvit neměl.
Ne
Též jsem názoru, že naše děti si to udělají podle sebe a nám zbyde tak maximálně možnost diskutovat. Co se týká onoho problému / neproblému v zahraničí a při mezinárodním kontaktu, tak ten existuje, ne že ne a je oboustranný. Tzn. cizinci nechápou přechylování a my, jak můžou poznat, kdo je kdo. No, upřímně, mnohdy nepoznají...
Ne
Nejsem pro plošné zrušení. Přijde mi, že to k češtině a ženám obecně sedí. Občas mi přijde, že vy ženské se poslední dobou snažíte vymýšlet podobné kraviny. Povinnost to není tak v čem je problém? Sorry, ale říkat paní Novák a podobné to je fakt úchylárna. Pokud to tak chceš tak prosím, udělej si to sama jak chceš a pokud žiješ nebo budeš žít v cizině tak OK, ale jinak čeština je čeština.
Ne
Tohle je často omílaný nesmysl lidí, kteří nemají o češtině ponětí. On by zakazoval přechylování, přitom sám neumí psát diakritiku. Nebudou za tohle flastry?
Občas potkám osoby,u kterých mám problém s identifikací pohlaví. Ať už se jedná o postavu,výraz tváře,hlas,chování... Mladí muži vypadají a štěbetají jako ženské,ženy jsou drsné a sprosté,jak dlaždič.. Nechte mi,prsm,přechylování,jako poslední možnost...
. Poslední zkušenost - dvojice kuchyňářů,montovali linku,René a Tomáš. Až po půlhodině jsem přišel na to,že ta statnější a velící osoba je žena. Lesbička.
Ne
JJ, zamlada jsme měli partu (funguje dodnes, jen v jiném obsazení). V původním složení fungovaly 2 drobné slečny s krátkými vlasy a nás několik, vesměs dlouhovlasých mladíků. Na vandru pak byly ohlasy místních jednoznačné: Ahoj, kluci...
K dovršení všeho měly ty dvě průšvihová jména, dejme tomu Péťa a Míša. Takže je Péťa Novák kluk a nebo holka?
NE. Asi bych to nechala, jak to je. Sice je to takové naše specifikum, ale někdy je to děs. když si vezmete cizince. Jedna od nás si vzala kdysi Rusa Kamenskich a doklady má na Kamenskichová. Stejně jí všichni říkaj Lída Kamenských. Moje babička byla z rodu Polke a musela se psát Polkeová.
Divné je, když při komentování sportu reportér všem cizinkám přidává -ová. A ještě hůř to zní u známých zpěvaček.
Nevím
České NE cizí dle okolností. Jen tak perlička jak na to? SEtkal jsem se s těmiti dvěmi příjmeními-on. Křižka ona Křižková,oproti tomu Křižek a Křižková=tady by mělo být Křižeková ale to prý nejde.Tak nevím.
Ne
Jsem pro prechylovani, asi z duvodu udrzeni narodni identity a take, ze dokud se stale drzi tradice, ze zeny prebiraji jmeno po muzi (vetsinou), tak proc nedrzet i tuto tradici... ale vicemene je mi to jedno.
Co mi na tom ale vadi, ze tim prechylovanim se mnohdy meni vyznam prijmeni.
Napr. takovy pan Brambora. Jeho zena se bude jmenovat pravdepodobne Bramborova. Proc ne Bramboraova?
Vzdyt jak podle jmena zeny mam poznat, zda se jeji muz jmenuje Brambora nebo Brambor?
Takovych (realnych) prikladu zkomoleni pri prechylovani je spousta. A nekdy i mnohem vyraznejsich nez ten muj priklad.
-
Problemem v cizine pak je, ze neznali to vnimaji jako dve ruzna prijmeni a byvaji s tim problemy.
Ne
Mužská příjmení, končící na -a při přechylování o toto -a přijdou, vypouští se.. Je to normální. Vampola, Hromada, Hnilička, Chlubna, Pěnkava, Červinka...žena potom: Vampolová, Hromadová, Hniličková, Chlubnová, Pěnkavová, Červinková... Nedovedu si představit, že žena se jmenuje třeba Pěnkavaová či Chlubnaová. Jaga.
No ono vůbec je to trochu paradoxní. Žena smí rozhodnout o životě a smrti nenarozeného dítěte, ale o jeho příjmení ne. O tom rozhodne soudružka z národního výboru ..
Ne
Proč zase ta politika?
Pokud se dobře pamatuju, tak soudružky z národního výboru rozhodovaly právě o životě a smrti dítěte (nenarozeného). A žena smí rozhodnout o příjmení svého dítěte. Jen to podléhá "drobné" regulaci a není to tak jednoduché. Má na výběr minimálně ze dvou možností - příjmení svoje a manželovo (partnerovo).
O životě a smrti dítěte, které ještě není dítětem. Ano, potrat je považován za banalitu, je běžný a rozhoduje žena. Ale nebojte, možná se dočkáme i doby, kdy ani příjmení mít děti nebudou. Maminky budou čekat, až se jejich potomek rozhodne, čí chce být. Co chce být. Zažaluje matku, že mu dala propíchnout uši a nechala ho očkovat. Přesně k tomu spějeme. Nepřechylování jmen je jen zlomkem celkového pohledu na naši budoucnost. Je to naprostá banalita, ale když ji zasadíme do širšího kontextu, získává větší význam. Už se fakt těším, co se vymyslí příště a jakými argumenty to bude obhajováno. Přeji všem soudružkám věčný pokoj... M.
Zlato, představy, že ženské méně pracují, nenosí břemena a mají nějaké výhody je dost směšné, ono to tak nebylo nikdy a není to tak dosud. To, že je někde v ZP něco napsané neznamená, že to tak vskutku funguje Tak není třeba se genderově vymezovat a plácat o ženských, které fárají nebo používání bulvárových "celebrit" jako příkladů. Je to laciné. Nejsem feministka ani za mák, ale to, že si mužští dovolují mluvit ženám i do jejich jmen je prostě pozůstatek dob, kdy ženy nesměly dědit, volit, studovat atd. Snad není nikdo tak tupý, aby si neporadil s gramatikou. My koneckonců také nenařizujeme mužským, v které nohavici mají nosit své nádobíčko - například. Přitom je to morálně to samé.
Ono je to trošku naopak, že Etano? Když už nemáte problém s gramatikou, předpokládám, že zvládáte i psaný text. Takže původní dotaz hovořil o ZRUŠENÍ úřechylování - neboli plošný zákaz používání přechýlených příjmení. To bych já osobně považoval za významný zásah do práv žen.
Takhle se přece každá může rozhodnout, jaké příjmení si zvolí, zda přechýlené, či ne. A upřimně - ano, mnohé kombinace mi přijdou značně směšné, ale jsem profík a při styku s takto postiženou zachovávám bonton a řehtám se až pak
Promon...tak pak bude možnost zase demonstrovat za přechylování, stejně je pořád třeba vrtěti psem, jinak bude muset Babiš začít řešit, že celá vláda už roky nedělá nic jiného, než že zahlazuje jeho průšvihy. A to by fanoušci Bureše nepřežili.
Ne
Pokud si žena vezme Američana, tak chápu, že se jmenuje Kateřina Emmons - nebo tak nějak - ta naše výborná sportovkyně. Ovšem ta jména - Veronika Khek Kubařová, Jana Černý Novotná apod., to už hovoří o psychickém rozpoložení nositelky. A to, že dnešní úřady podobným výmyslům přicházejí vstříc, je jen dokladem dnešní blbizace společnosti, kde zdravý rozum pomalu ztrácí na síle. Např. znám dívku, které se smějí děti ve škole. Jmenuje se totiž Bella Blažek.
Ne
Dajko, dcera má ve školce holčičku Nicolle Fleur Strnad. Teď se jí narodila malá sestřička a ještě větší rána! Anne-Rous Strnad. Ti rodiče snad mají v hlavě seno. Kdyby aspoň měli nějaké vhodné příjmení, ale k ryze českému příjmení se podobná jména vůbec nehodí. Zlatá Máňa, Anča, Jana, Zdena, Lída a jiná normální jména! Jaga.
Nojo, dneska to vypadá divně, to Anne Rous Strnad, ale kdo ví, jak to tady bude vypadat za dvacet let. Třeba to bude úplně normální a nikdo se nad tím jménem nebude už pozastavovat. Bůhví, jakým zkomoleným jazykem budou lidé u nás mluvit. Už dneska člověk nestačí zírat, jak je některým lidem rodná řeč nedostatečná a musí používat zkomoleniny z A.J., i když je ani pořádně neumí vyslovit a mnohdy ani neví pravý smysl slova.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.