Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Noví hosté na zahrádce

Od: maky® odpovědí: 15 změna:

Dnes po dešti jsem vyrazila na zahradu, abych vysbírala případné plžáky. Na cestičce vyčuhoval jakýsi ocesek a když jsem se zajímala, komu patří, objevila jsem pěkného slepýše. Po obhlídce záhonů jsem pokračovala přes trávník a tam se v trávě něco štrachalo. Jdu blíž a on to pěkný, cca 4 cm velký roháč, sousedka mne poučila, že když má tak malá klepítka, tak je to samička. Píšu to sem, protože manžel na to řekl jenom "hm". Zdraví Maky. :)

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

72mona
hodnocení

2x
Tak takové návštěvníky vám závidím*srdce* Ale asi bych se tam bála chodit, abych je nezašlápla. I ta naše ještěrka už měla namále. Jak se moc nebojí... M.
hodnocení

Je to tam dost přehledné a koukám stále pod nohy kvůli nezvaným hostům, jako jsou ti plžáci.:)

72mona

Naši zahrádku necháváme hodně zarůst (keře, stromky, trávy...). Stále zmenšujeme travnatou plochu, tu sečeme, ale ne na drn. Kopretiny i zvonky jsme letos nechali odkvést a vysemenit. Čím jsou rostliny větší, tím víc života tu je. Asi tedy ne žádná vzácnost, ale přesto. Letos poprvé jsme měli možnost pozorovat stepnice (včelky) na šantě, na jaře se tu předváděly dlouhososky. O zlatohlávcích nebo kněžicích páskovaných ani nemluvím. Straky tu jsou samozřejmě také, ale naštěstí nejsou v převaze, že by drancovaly vše živé. Dnes třeba hlásily kočku. Pítka máme už tři, ježka jsem viděla naposledy loni, ale vytrvale nám všude nechává bobky. A díky tomu, že jsme letos déle přikrmovali, jsem měla možnost vidět mlynaříky snad z jednoho a půl metru. Někdo to neocení, ale já si užívám každé takové chvilky. M.

hodnocení

Dlouhososky jsem původně vůbec neznala, vloni jsem je stále viděla na rozkvetlých květinách a divila jsem se, co to je. Tady jsem dostala vysvětlení, takže už je znám.:)

hodnocení

2x
Představte si, co jsem viděla já, když jsem šla ráno ven. Před barákem jsem viděla 2 straky, jak do něčeho klovou. A jak jsem se blížila, odlítly. Slyšela a viděla holoubě, ještě s chmýřím, jak pláče. Asi spadlo z hnízda. Pak jsem se šla podívat, jakou "napáchaly straky škodu". Ptáče, už docela odrostlé mělo vyklovaný zadek, vyžraný. Kdyby bylo aspoň mrtvé, ale takhle zaživa ho pomalu jíst... Více zvířat predátoři jí od zadu.
doplněno 02.07.20 18:31: A to jsem si nedávno říkala, že bych v příštím životě chtěla být holubem nebo hrdličkou. Už nechci.
doplněno 02.07.20 19:30: U nás je tolik strak... To jsem nikdy neviděla. Poštolky jsou pryč. Vládnou tu straky.
hodnocení

To je jak z hororu. *sok*

smode*
Maky: nikoliv. Bohužel to je z přírody. Když se rozhlédnete opravdu pozorně, zjistíte že u lidí je to prakticky stejné. Jen se už lidé většinou nežerou navzájem přímo. Daleko větší potěšení a zadostiučinění přináší silnějšímu v současné době slabšího jedince "sežrat" finančně.
Smode, chovají se jako vedoucí, ty straky. Buzerujou i poštolky a holuby. (Jednou poštolka byla na šňůře a ta straka jí vyhnala a holubům to taky dělá.) A ta nejhlavnější straka ostatní straky. Koukám na ně na protější věžák.
Já si myslím, že strace do toho nic není, že poštolka sedí na šňůře nebo že holubi si užívají na střeše. Chovají se, jako kdyby jim ta střecha a okolí patřila.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, jako chlap také napíši: "Hm" (ale obdivné). Já bych apeloval na všechny dobré lidi, aby po dešti dávali pozor na cestičkách a zpevněných plochách na hlemýždě - ti si stěhují ten svůj "barák" do sucha a vůbec nedávají pozor na lidské nohy. Zdravím!

hodnocení

bene, jsem ráda, že vaše "Hm" nemá otrávený tón. Každého tvora s baráčkem vezmu a upozorním ho na stěhování do keřů za plotem. Při jízdě po cyklostezce je vidím na dálku a pár jich také prošlo rychlým přesunem do bezpečí. :)

hodnocení

2x

Z roháče jsem na zahradě našel pouze ty rohy. Živého jsem ho neviděl. Občas zavítá nějaká návštěva. Třeba nosorožík kapucínek, užovka (ta měla smůlu, čubina ji viděla dřív), divoká kachna s kachňaty, večer mi každý den lítá nad zahradou netopýr. Do paneláku čumět jen z okna už ani omylem.

Slimákům nasypte Ferramol, je jedovatý jen pro ně.

doplněno 03.07.20 14:06:

Taky mi tu už kolikátým rokem létají drvodělky. Nejoblíbenější je okrasný akát.

hodnocení

pckop, slimáky jsem krmila Ferramolem, snědli tři krabičky a když jsem chtěla zakoupit další, nikde jsem nesehnala. Takže sypu písek, jedlou sodu, aby se jim špatně lezlo a po dešti sbírám, už je jich méně. Jak popisujete, máte hezkou ZOO. Mrzí mne, že k nám nikdy nezavítal ježek. Jinak vloni měli na pergole pod vínem hnízdo kosáci a vyvedli mladé, bylo hezké to pozorovat.:)

hodnocení

2x

Maky, to se tedy máte. Dávejte na ně pozor, abyste jim nechtíc neublížili. Roháče jsem nikdy živého neviděla. Prý žijí v okolí Malého Bezdězu u Máchova jezera, ale byla jsem tam v únoru a nikde ani jeden. Asi seděli u kamen a pili čaj. :-D

Ty ještěrky a hadi jsou taky prima. Když jsou živí. Já nedávno viděla několik přejetých slepýšů a mladých užovek na cyklostezce. Lidé šlapou do pedálů s vyvalenýma očima, ale aby se podívali, co jim leze před kolem, to ne. Bylo mi jich líto.

My měli nedaleko za naším domem v rybníku poměrně vzácnou žabku kuňku ohnivou. Svrchu tuctová hnědá žába, ale když jste si ji na dlani převrátila na zádíčka, zespodu má na tmavém podkladě výrazné sytě oranžové skvrny. Pak rybník odbahňovali. A myslím si, že tyhle žabky vzaly za své. Už jsem je několik roků nenašla. Jaga.

Je dobré chránit si všechno, co dosud máme. Protože za pár let se o tom může mluvit už jen v čase minulém.

hodnocení

babajaga, to je smutné s těmi slepýši a užovkama. Tady na cyklostezce podél řeky je cedule Pozor užovky, ale jezdím tam roky a neviděla za tu dobu z užovky ani kousek. Zato jednou se uprostřed cesty vyhřívala stočená zmije. Protože tam občas projede i auto, přemýšlela jsem, jak ji dostat pryč, ale nakonec stačilo kus od ní zadupat a hned vzala "nohy na ramena". :-DTaké nechápu, co někteří cyklisti tedy pozorují při jízdě, když je jasné, že i zvířátka cyklostezku využívají...pravděpodobně je pouze zajímá, jaká je jejich rychlost/hod. Také tady máme v řece volavku, ale jak po deštích přibyla voda a proud je silnější, volavka se někam odstěhovala.:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]