Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké vybrat jméno do knihy?

Od: aekj odpovědí: 10 změna:

mám dvě hlavní postavy (kluk a holka), nevím jaké jim dát jméno. napadá mě Nathan a John ale nevím které holčičí k nim přiřadit. např. John a Victoria.. prosím o nějaké tipy, děkuji.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Áda a Evča

Sigy a Hilda

Roman a Julča

Ctíra a Šáry

Rad a Lena

Tonda a Klea

Ota a Desi

Tris a Isi

Clyde a Bonnie

berger*

Axusi,asi mám mezeru ve vzdělání... Ota a Desi? *nevi**hi*

Berger - napovím já. Nejde o mezeru ve vzdělání, jen je to ještě víc mazaně převedené do domáckých jmen. Othelo a Desdemona :).

berger*

No jistě,děkuji. Toto mi mělo dojít,stydím se,fakt.

hodnocení

4x

Poradím ti, jak nevybrat. Nepoužívej jména, která začínají stejně. Když třeba čtu detektivku, kde jsou Clayton, Clive a Candy, mívám v tom chaos :)

Ano, to je jedna věc, která mi při čtení vadívá. Druhá je, když se v románu z anglického prostředí mihne jako vedlejší postava Češka Vesna Markovič, v románu z francouzského prostředí Polák Lászlo Nagy a podobně. Teoreticky to možné je, ale spíš se jedná o pohodlnost autora seznámit se s cizím prostředím.

hodnocení

3x

No ono jde hlavně o to, o čem to má být a z jakého prostředí. Pokud se jedná o příběh který se odehrává u nás, tak vůbec nevím, proč by se měli hlavní aktéři jmenovat John a Nathan. *co* A pozor na to, protože jestliže budete psát příběh, který se bude odehrávat v zemi, o které vůbec nic nevíte a nevíte nic o tom, jak tam opravdu lidé žijí, tak se z toho nikdy nevybabráte, protože to chce docela důkladné studie, aby to k něčemu bylo. Takže klidně použijte jména, která jsou u nás běžná. Důležitý je obsah díla. Navíc si můžete vymyslet i přezdívku, která ale musí mít nějakou souvislost s osobností toho hlavního hrdiny. A divím se, že tohle nevíte, nebo že to necítíte, když máte v hlavně příběh. Ještě nikdy nikde jsem nečetla a neslyšela o tom, že by spisovatel nevěděl, jak by pojmenoval protagonisty svého díla, nebo že by si do toho nechal dokonce "kecat" od jiných lidí. *zmateny*

hodnocení

3x

Pokud jsi Češka a román se bude odehrávat v českém prostředí, vol česká jména. Bylo by hloupé, kdyby v Horní Lhotě spolu chodili Sigi a Victoria. Za mě klidně třeba Petr a Magda. Pokud chceš psát o zahraničí, můžeš zvolit netradiční juména. Ale bylo by to dobré jen tehdy, pokud jsi tam skutečně několik let žila, znáš tamější lidi i jejich mentalitu. Jinak by to byla trapná fantasmagorie.

Nevadí, jak se hrdinové jmenují, důležité je, jak znáš prostředí, nějaká pěkná zápletka a taky, aby mělo dílo spád. To se pak pěkně čte, kdyby to měla být nějaká slátanina, nepomohou ani sebekrásnější jména. Jaga.

Vidím teď, že Suzi měla podobný názor. A neopisovala jsem.

hodnocení

1x

Co se Ti nelíbí na Victorii, když Tě napadla? Vymýšlení jmen je na psaní to nejzábavnější, ne? To si to chceš nechat od někoho vyfouknout? Jestli nemáš inspiraci, tak se podívej na seznamy jmen. Jestli chceš, aby k postavě jméno nějak sedělo, tak se podívej na významy jmen. Jestli chceš aby ta dvě jména byla nějak provázaná, tak si s hledáním jmen pohraj - aby byla stejná začáteční nebo x-tá písmena, aby se rýmovala, aby měla stejný počet písmen, stejnou nějakou slabiku, nebo se k sobě hodila už z jiného známého příběhu... Nebo postavy pojmenuj podle někoho, nebo se někým reálným jen inspiruj a použij podobná jména. Nebo si vymysli nějakou zkomoleninu a budeš mít postavy pojmenované úplně originálně.

vilik*
hodnocení

0x
Uwe a Uschi.
Mohli by mít kamarády Uda a Ute.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]