Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kamínek se zlatou tečkou

Od: zuz* odpovědí: 16 změna:
Dobrý den, nevíte prosím co by mohla být zlatá tečka na kamínku. Našla jsem ho na stavbě u rodinného domu. Tečka je malinká cca 1 mm. Předem děkuji
Kamínek se zlatou tečkou

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

0x

Pokud do kamínku není zašlápnutý čudlík od náušnice, tak možná kousek pyritu.

zuz*
hodnocení

Ne ne, nic do něj zašlápnutého není . Drobné třpytivé části jsou i na druhé straně.
Moc děkuji za odpověď
liska5

To jako, že by byl provrtaný, jako korálek? Záhada je ta direčka uprostřed zlatého..

zuz*
hodnocení

Je to jen prohlubeň v té zlaté části. Celý kamínek je dost nepravidelný. Ještě přidávám detailnější fotku
Kamínek se zlatou tečkou #2
Vypadá to jako nějaký "kouzelný kamínek" do nějaké pohádky. Hodilo by se to tam. Jinak mě nenapadá, co k tomu říct. Možná je to začarovaný princ. :)
liska5

...se zlatým pupíkem :-D

zuz*
hodnocení

Až ho ukážu dětem, tak mu nějakou kouzelnou minulost určitě vymyslí

hodnocení

0x

Třeba to bude zlato. Je to zajímavé. Zkusila jste to vydloubnout?

zuz*
hodnocení

Zkusila Je to v kamínku pevně. A na druhé straně jsou jen takové zlaté odlesky.

liska5
hodnocení

0x

Bydlíte ve větším městě? Že byste s tím zašla do muzea nebo na geologii na fakultu. Ze zvědavosti. Nebo si najděte na "sběratel minerálů" kontakt na některého blízkého. To nemusí být kovové, taky to může být i slída.

zuz*
hodnocení

Bydlíme nedaleko Prahy. Zkusím najít, jestli v okolí není nějaký nadšenec do minerálů.
Kamínek asi bude dovezený bůh ví odkud. Nechávali jsme si vedle domu navézt říční kamínky a myslím, ze bude asi jeden z nich.

hodnocení

0x

Nebo to můžeš vzít k nějakému zlatníkovi a on to prubne na zkušební destičce. Jestli je to zlato, tak ti to rozhodně potvrdí on. Nebo ona zlatnice.

zuz*
hodnocení

To je také fakt :)

mila2

Destička není spolehlivá k určení zlata.

Mila2. Tak navrhni nějakou jinou možnost co s tím.

mila2

Budeš se divit, ale dostala jsem náramek z Itálie, u kterého jsem si nebyla jistá zda je zlatý. Byla jsem ve dvou známých velkých zlatnictví v centru Prahy a v obou to zkoušeli na destičce a pak i nějakou tekutinu na to lili a řekli, že to zlaté není. Zklamání bylo velké. Odnesla jsem to tedy do Státní zkušebny kovů, tam nějakou dobu bylo a když jsem si pro to šla dostala jsem certifikát 24 karátů zlato 35 gr. Také nový český punc. Platíš tam za každý gram, takže to vyšlo na dost. Co bych s tím dělala, píšeš, že to prostupuje celým kamenem odnesla bych to k někomu kdo je machr přes kameny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]