Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je to neslušné?

Od: lukas66 odpovědí: 12 změna:
Chtěl bych se zeptat - asi před týdnem jsem šel do školy na maturitu a zrovna byla v hlavnim vchodu školy profesorka na češtinu. Ona mi podržela dveře a já jsem ji tedy pozdravil a řekl: ,,Děkuju. Potom, hned za těmito hlavními dveřmi jsou další dveře, ona mi je znovu podržela, tak já ji znovu řekl: ,,Děkuju. Potom jsem nad tím ale přemýšlel a došlo mi, že jsem měl říct raději děkuji, že děkuju je spíše takové nespisovné a nehodí se to říkat učitelce. Že si o mně pomyslí, že jsem buran. Co si o tom myslíte Vy? A myslíte, že bylo směšné, že jsem ji řekl dekuju, když mi poprvé podržela dveře a pak za chvilku, když mi znovu podržela dveře, tak já znovu - děkuju? Takže vlastně dvakrát za sebou?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Slušně vychovaný mladý muž by sice poděkoval, ale dveře přidržel sám a řekl: Až po Vás, paní profesorko. ;)

Dveře by mě přidržet muž ženě, ne naopak. Leda že by vcházející byl nějak zdravotně postižený a činilo by mu problémy se tam pohybovat. To potom ano.

Nevadí, poděkoval jste, ale příště dejte přednost ženě a ne že tam vlítnete první, jako vítr do pastoušky. Jaga.

Omlouvá Vás rozrušení z té následné maturity, to se opravdu jen málokdo chová jako jindy. Jsou to nervy.

A JAK MATURITA NAKONEC DOPADLA?

Feministky by Te s takovymi predpotopnimy nazory hnaly...

Feministky ať táhnou kamsi*cert*

lidus*

Jaguš, bylo to první co mě blesklo hlavou, máte pravdu.

wep

A nemohlo to být tak, že ona šla do těch dveří a držela mu je, aby se nezavřely? Nějak mi nedává smysl, proč by šla od jedněch dveří ke druhým a držela mu je. *smich*

72mona
hodnocení

5x

Nemyslím si, že by řešila i nebo u na konci. Pokud nezaznělo něco jako "díkes", je to OK.. Jen by to pro příště chtělo trochu poupravit reakci. K druhým dveřím jsi měl přiskočit ty a podržet jí je;) M.

liska5
hodnocení

4x

Podstatné je, že jsi poděkoval.

To bývá, že člověk z rozpaků promluví jinak, než by chtěl. Myslím, že se paní profesorka něčím takovým nezabývá.

hodnocení

1x

Dokonce bych řekla, že "děkuju" jde víc od srdce. Děkuji říkám cizím lidem, ale v rodině a lidem známým říkám velmi často děkuju.

hodnocení

0x

Nedělej si s tím už hlavu, byla to jen malá příhoda a paní učitelka dávno o tom neví, má svých starostí až nad hlavu. Slušně jsi poděkoval a to je důležité. Na tvém místě by jiný chlapec čuměl jak puk a nic by ze sebe nevyblekotal.

radbychporadil
hodnocení

0x

Lukáši, je to v naprostém pořádku, spisovná je podoba děkuji i děkuju, stejně tak kupuji i kupuju. :) Paní profesorka to jako češtinářka jistě ví a i v případě chyby by to neřešila. Přece jen jsi ten den maturoval a ona i tím podržením dveří dala najevo, že máš svůj výjimečný den. Příště jí ale určitě přednost dej, jen kdybyste to šli spolu oslavit, tak do restaurace vstupuj první ty. :)

lipanek
hodnocení

0x

Teprve se to učíš. Poděkování bych neřešila, ale u těch druhých dveří jsi měl být první ty, otevřít je a mírným pokynem se slůvkem, prosím, oplatit. I když je dnes taková ehm ,,jiná,, doba, tak je vždycky krásné, když je muž galantní /přirozeně, nevtíravě/. Možná v životě narazíš na mužatky, které si to nebudou přát, tak je hoď za hlavu - obrazně.

Děkuji - děkuju - není tam až takový rozdíl, netahá to za uši.

hodnocení

0x

Někdy se mi stane, že jsem u dveří o chlup dřív a je lepší jimi projít první a ty dveře potom zvenčí podržet a říct: Prosím a pokynout rukou. Někdy je podržím a když je dáma malinká, tak ji nechám projít pod nastavenou rukou, která drží ty dveře. Když se nedá postavit na správnou stranu dveří.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]