Nejste přihlášen/a.
Vyjmenuj tři věci, tři činnosti, které děláš opravdu dobře. Tento úkol jsem včera, napůl z legrace, dostala a musím vám říct, že pro mě není vůbec snadné odpovědět. Nevěřila bych, jak hluboko je ve mně české rčení: Vlastní chvála smrdí.
Jak to máte vy? Co děláte více než dobře, skvěle?
Krásné ráno přeji a tedy zapeklitost. Už tu půl hodiny přemýšlím a nějak na to nemůžu přijít, ani na jednu věc. Kdyby to bylo v minulém čase, co jsem udělala dobře, našla bych. Ale co dělám dobře jako že pořád, co umím? Až se stydím, protože nemůžu najít odpověď.
Zdravím,
proč problém?
Já vím stopro , že si nikdo nestěžoval a že to dělám opravdu dost dobře a to je sex.
Druhá věc opravdu dobře umím odpočívat, i toto je velice důležité v životě a třetí věc opravdu velice dobře umím milovat svoji rodinu a život.
doplněno 21.03.13 08:30:Úplně s klidem se pochválím, vím, že toto vše umím dobře, výsledky mám.
Zdravim vespolek.Jak to mam ja?No kdysi jsem si take naprosto nedokazala pochvalit sama sebe a pricilo se mi to.Neco jako vy,ze samochvala smrdi.Ani bych to nebrala jako ceske mysleni,ale vyvoj mysleni.Najit takove to zdrave sebevedomi a rici,tohle umim dobre,jde natrenovat,ale hlavne si to uvedomit,ze to tak opravdu je..Co to trosku zrazi je, ze jakmile se nekde pochvalite,tak jak zareaguje druhy?No prinejmensim vas ma za vytahu,nebo vam nepreje.Ale to je zase o tom mysleni,ze sam se pochvalit jiste take nedovede.Opravdu to tu nebylo zvykem a ja verim,ze se to postupne zmeni,vzdyt uz jen to,ze se nekdo zabyva touto otazkou,je prvni krok k tomu.Takze odpoved,jestli se dovedu za neco pochvalit zni ano.Mam jenom problem s tim,ze mam nasazenou vysokou latku,takze nechvalim se za veci prehnane,jen kdyz jsem opravdu s dilem spokojena.Ale zase clovek musi byt rad,za to,jak to je a ze neni hure.Takze spokojenost a pozitivni mysleni si clovek musi hyckat.
Dobre,aby jste nerekla.umim se dobre starat o domacnost,jsem v dosti cinnostech prakticka,umim vkusne navrhnout interier i ex,umim hrat podle sluchu,nekdy ted i na nervyOno je spoustu veci a hlavne drobnosti,co by si clovek mel umet pochvalit.Mne kdyz se neco fakt povede,treba staci naaranzovat kvetinu a nekdy obzvlast pekne,Ono zobecnit,jako ze neco umim,jako vseobecne,je fakt tezke.Nemuzu rici,ze jsem dobra aranzerka,protoze si to nemyslim,ale kdyz se mi neco vydari k me spokojenosti,nikdo mi to nevezme.Je dobre se nad temito tematy zamyslet
Dobrý den.
Také už tu nějakou tu minutu přemýšlím. Nejdříve mě napadlo plno věcí, které dělám opravdu dobře. Například umím dobře vařit, ...ale občas se něco nepovede. Dobře jsem vychovala syna...ale, možná mu vše moc usnadňuji. Své povolání vykonávám dobře...,ale občas také musím nějakou chybu opravit.
Takže opravdu dobře a bez chybičky nedokážu udělat zřejmě nic, nejsem robot.:D Ale musím říct, že většinu činností se snažím, opravdu snažím vykonat co nejlépe...ale...
Tak taky jsem začala přemýšlet a přišla jsem na to, že umím dělat "z prdu kuličky". Fakt, já nějak umím hospodařit, že z mála hodně vybudujeme. Brali jsme se s holým pozadím a máme víc než k životu potřebujeme. Tak už nic nekupuju, nepořizuju a šetřím a pak dětem rozdávám. Potom mám ráda systém v uklízení nejen doma v bytě, ale i ve skříni, potmě najdu co kde mám. Ale už se mi hůř chodí a začínám mít systém, "vše u ruky" a to mně netěší. A za třetí si strašně ráda povídám, jenže teď už se i opakuju a z toho mají děti legraci. jen s dědečkem si povídáme stále nové a nové věci... - pt
Je to těžké - otevřete si na Poradně okna dokořán - teď to tady pěkně zasmrdí.
Přemýšlela jsem o tom a:
1/ Umím opravdu dobře nakládat okurky. Známí se po nich mohou utlouct a tvrdí, kam se prý hrabou znojemské.
2/Umím dobře upéci lístkové kremrole se sněhem. Žádná svatba v okolí se bez nich neobešla, všude chtěli, abych jim je upekla.
3/ Umím dobře vařit. Syn nedá dopustit na mé speciální francouzské brambory s eidamem. Zeť je příšerně mlsný, ale když přijede, sní všechno a ještě si přidá. Učila mě maminka a babička, obě vynikající kuchařky. Trápily mě u plotny někdy od mých 15, ale podařilo se. Dneska byly plněné knedlíky s uzeným, se zelím a osmaženou cibulkou. Na zítra plánuji frankfurtskou polévku a palačinky s džemem.
4/ Jsem dobrá řidička, ale manžel si to nemyslí. Za mlada jsem jezdila jako vítr, spíš jako blázen, když se mi narodily děti, začala jsem být opatrná. Dneska jezdím rozvážně a nevadilo by mi ani, pokud by mě měl předjet Trabant. :D Ale těch už je dneska málo. Byly roky, kdy jsem najezdila 50 tisíc km ročně. Třikrát jsem jela nonstop Itálii /kolem 1.000 km. A tak si myslím, že opravdu nejezdím špatně. Ale manžel si to nemyslí.
5/ Jsem tolerantní. No, jak k čemu. Poté, když se dcera provdala za gaye /provalilo se to po několika letech, kdy měli už 2 děti/ a poté, co manžel prožil nějaký čas v AT léčebně, mě už nic moc nepřekvapí. Člověk je křehký a potkat ho může cokoli. A tak jsem dnes díky zkušenostem k mnoha věcem tolerantnější, než dřív, kdy jsem bývala spíš nesmiřitelná. Je to pro mě plus nebo mínus?
6/ Zařídím vše potřebné. Manžel o tom ví a už se mi do ničeho neplete. A tak zvládnu uhradit a případně změnit všechny ty pojistky, ručení, SIPA apod. Převedení nemovitosti na katastru. Zařídit babičce příspěvek na péči, poshánět jí papírové gatě, potřebné léky. Dohodnout pronájem pozemků. A podobně. Někdy mě štve, když mi podá obálku se slovy - to je pro Tebe, podívej se na to, na druhou stranu mě zase nic nepřekvapí, vím vše o běhu naší domácnosti.
No fuj, už větráte? Ovšem ostatní věci dělám špatně, ošklivě, neodborně, mizerně ...a vůbec. Doufám, že mi nebudete lát za tu sebechválu. KDYŽ SE DÍVÁM NA SEBE, TAK SE MUSÍM POCHVÁLIT...
No a špatně dělám všechno to ostatní. Snad to tu mou sebepochvalu vyváží. Jaga.
Jago, jestli to "kam se hrabou znojemské" nebude proto, že naše okurky už dávno "znojemské nejsou", bohužel
Tím samozřejmě nijak neshazují Vaše umění Jen kdyby se někdo pozastavoval, proč jsou znojemské okurky takovej humus.
K dotazu - jednu věc umím fakt dobře - zpívat. Vlastně ještě druhou - umím se pořádně rozčílit. Ale nešlo jen o kladné vlastnosti, ne?
Tak to netuším, nekupuji je, ale odkoupilo je Hamé... hnus, hnus, hnus. A jestli je tam ještě "made in vietnam", tak mě omejou...
To nám dalo práci, přiznat se k tomu, v čem jsme dobří. Úplně se za to stydíme, jako bychom dělali nějakou špatnost. Jednou jsem slyšela, jak mladí indiáni museli čas od času vylézt na vyvýšeninu a křičet do světa to, v čem jsou dobří. Asi je nutnost být sebevědomý a silný, aby přežil. Všechny pěvecké soutěže, soutěže krásy, modelky, nikdy by neobstáli bez sebevědomí. A politici, to je kapitola sama pro sebe! Proč my se stydíme za to, co umíme. Divné, že?
Tak jsem se poptala manžela a kamarádek. Sama to nedokážu. Odpověď? Manžel řekl "umíš udělat domov". Kamarádka "umíš se starat o druhé a nediv se, že sama sebe nepochválíš, protože na sebe jaksi zapomínáš úplně". A tak já si řeknu to třetí, umím se postarat o zvířátka.
zdravím , je to opravdu těžké otevřít se a vyznat se sám v sobě. Já dle mínění mých dětí a přátel jsem velmi odvážná. Do všeho čeho jsem se v životě pustila , by porazilo ne jenom vola , ale i chlapa.A hlavně vše dotáhnu do konce.Nejsem uplně zdravá , mám už víc jak šest křížků, právě včera a nebojím se stále se do něčeho pouštět. Potom si myslím že jsem velmi obětavá , nic pro mne není problém , pokud mohu pomoci jdu do toho.A nejenom pro moje lidi , i pro úplně cizí, hlavně děti a zvířata. Ale na druhé straně je dost věcí které neovládám a moc mne to mrzí . TAk např. nehraju na žádný hudební nástroj, neumím šít , plést atd. Mám vkus na zařizování bytu , tapetovat, dekorovat, vázat květiny ... Ale asi je to tak dobře neco umět a něco ne. že!
Korin, toto není o pohledu našich známých. Není ani tak na vlastnosti a schopnosti, ale otázka na sebevědomí, sebedůvěru, sebeúctu. V tom je to! Chvíli mi trvalo, než mi došlo, že tazatelka, která mi tuto otáku dala a která mě zná ze všech lidí nejlépe, protože jsem ji přivedla na svět a je tak blízko jako jen děti se svými rodiči mohou být. Je současně člověkem, který je se mnou nejdéle ze všech lidí na světě. Prostě ví o mně nejvíce. Však se jí oči smály, když mi tuto otázku položila. Mi trvalo hodně dlouho, než mi došlo, že ji nezajímají mé vlastnosti, ale můj pohled na sebe. Ale že mi to trvalo! Vám také? A jak krásně dokážeme poradit člověku bez sebevědomí, že? Přesně víme, co by měl a mohl.
Vzpomínám, jak je to rčení. Teorie blablabla, blablabla zelený strom. Vzpomenete si někdo jak to je? Vzpomeňte, prosím a napište.
mowla, děkuji vám Tak to je!
Šedivé, drahý příteli, jsou všechny teorie, a věčně zelený je strom života.
Goethe
doplněno 22.03.13 07:37:
Říkával mi to jeden z mých učitelů, šlo o jeho oblíbený citát - v jeho podání vlastně spíše rčení...
ano , vše je o jednotlivém člověku a co je v něm se ukáže při vyhrocených situacích.Mám přátelé letité , dokonce od školky tak to už jsou desetiletí. A není na světě nic přijemnějšího , než vědět že se máte o koho opřít a mít spolehnutí že vám pomůže. Máte pravdu že dítě nás zná nejlépe a my jeho. A věřte byly situace a hřálo mě to u srdce když mi dcera řekne , mami já jsem tak ráda že jsi moje máma ..děti mám tři , každé jiné ale jsem moc ráda že mají mezi sebou hezký vztah a vzájemně si pomáhají. A to rčení o stromu života je krásné a pravdivé.
Celou dobu co tu otázka je přemýšlím, řekla bych, že umím vařit ale to jen proto, že těm co vařím to chutná, manžel říká, že by se chtěl odemně naučit dívat se na věci s takovým nadhledem a být tak pokorný jako jsem já. Mě samotnou jako první napadlo, že jestli umím něco fakt dobře tak dobře spím, odpoledne si dám kafčo a jdu si zdřímnout a příjde večer a už zase spím. Nepřišla jsem na jedinou věc o které bych řekla, že jí dělám líp jak ostatní.
Tý jo,tak to j tedy otázka,ale pokusím se.
1,-umím naslouchat,jsem pro mnohé vrba. Sice mě to někdy až štve,a ani nevím proč se mi lidé svěřují,možná proto že zdílená bolest je poloviční bolest.Ale vždy si je vyslechnu a snažím se jim ukázat svůj pohled na věc.
2,-no tak teď už přemýšlím cca 20 minut a asi že umím jednat s lidmi kolem sebe,dokážu vycítit jaký dotyčný(á) je a podle toho s ním jednat,mám mnoho kamarádů,a málo nepřátel(alespon si to myslím)
3,-jsem na světě moc rád a rád se usmívám na lidi kolem sebe.dokážu rozesmát i za cenu vlastního zesměšnění.Ale co,hlavně že se lidem alespoň na chvíli ulevilo a pozapoměli na starosti kolem.
4,-umím rozdělit úkoly,přemýšlet u práce rozvrhnout práci mezi ostatní tak,aby navazovala jedna operace na druhou,vše aby šlo tak jak má.A i když jsem chlap,umím dělat i tři věci najednou.
Jinak moc těžká otázka,říct na sebe tři nejhořší vlastnosti,to bych měl za chvíli a nezůstalo by jen u třech.
Sám sebe pochválit,to jo ,to se chválím když se mi něco povede,to je vždy ruka na rameni a kluku přece jen jsi k něčemu dobrý.Ale vypsat,hm,to je něco.Teď mám dilema zda to vůbec odešlu nebo smažu. Co neumím,opravdu neumím,je pochválit se veřejně. Takhle anonymně to jakž takž jde.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.