Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jmenujete se Vlkoslav?

Od: babajaga® odpovědí: 16 změna:

Dobrý den,

včera jsem se koukla do kalendáře a dost mě překvapilo, že kromě jména Adolf slaví svátek i VLKOSLAV. Ještě loni tam, myslím, toto jméno nebylo. Ale k tomu Adolfovi se docela hodí. :-D

Jména jsou různá, běžná i méně častější. Ale žádného Vlkoslava neznám, ani jsem neslyšela o žádném /v oblasti historie, literatury.../. Kde se toto jméno v našem kalendáři vzalo? A jak říkat malému chlapci? Vlku, Vlčku? Zvláštní, i když proti vlkům nic nemám.

Slyšeli jste už toto jméno? Znáte někoho, kdo jej nosí? Děkuji, zajdu sem zase za chvíli, už mám hlad jako Vlkoslav. ;) Jaga.

Jmenujete se Vlkoslav?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Jména Adolf a Vlkoslav k sobě mají blízko. Ale ne úplně přirozenou cestou.

Síla zvířete a krása rostliny se ve jménech někdy objevuje, Vlk jako Vuk ve jménech srbských a Wolf jako součást německého jména Wolfgang. Lev ve jménech Leon, Leonard... U dívčích jmen jsou základem třeba růže (Růžena, Rosa), lilie (Liliana). Může jich být víc, nehledala jsem.

Odbočím k severským filmům a seriálům. Vždcky mě překvapí i trochu potěší, když čtu titulky. Je tam obrovské množství původních jmen. A nemohou to být samí dědoušci a babičky. Seveřané si nepotrpí na jména Kevin, Ema... Často přemýšlím, co se za severskými jmény skrývá za slova. Odpovídám si sama. Budou to i nějaké si krásné květiny a silná zvířata. Možná i vlk :).

liska5
hodnocení

1x

Žádného takového jsem v životě nepotkala a na portálu Kde jsme se neobjevil v Česku aktuálně žádný s křestním jménem Vlkoslav. Nemáte nějakou humornou verzi kalendáře?

vrkytom*
hodnocení

1x
Moje příjmení je Vrkoslav. Kdybych měl syna určitě bych mu nedal křestní jméno Vlkoslav.

berger*
hodnocení

0x

To je zase patvar :(. Někdo snaživě překládal,je to to samé,jako Adolf,jen "česky". Mmchdm,trpím podobným jménem. Jochanán - Johannes - Hannes -Hanz - Hanuš... a přitom slyším na Honzu a Jan nejsem...*smich* V kalendáři je Hanuš i Jan v jiný den a přitom to je totéž.

doplněno 18.06.20 12:48:

Ještě - kdysi jsem někde narazil na jméno Vlkomir,v nějakém starém kalendáři.

hodnocení

0x

U nás už neexistuje žádný oficiální kalendář jmen. Takže, kdo si tam co napíše, to tam má. Jako u psů ..

Přesně a žádného ještě nenapadlo tam dát samostatně jméno Pavel, které je 6 nejčastější jméno u nás.

hodnocení

0x

Existují lidé se jmény Vlk, Vlčen a Vlčo, ale, jak již řečeno, žádný Vlkoslav

kdejsme.cz/...

hodnocení

0x

Zajímavé. Na Facebooku se vyskytuje Vlkoslav Radibož, ovšem to může být jen nick. Ovšem Google k tomuto jménu uvádí přes 70 tisíc odkazů, mj. je uvedeno v knize Gmenoslow cili slownjk osobnych gmen rozlicnych kmenu a narecj narodu ... autora Jovana Pacia z roku 1828, a to jako obdoba jména Vukoslav.

doplněno 18.06.20 17:01:

Jméno Vlkoslav vzniklo nepřesným překladem staroněmeckého Athawolf, ze kterého se vyvinul Adolf.

liska5

Asi kámoš Varhana Orchestroviče...

lipanek
hodnocení

0x

Jméno Vlkoslav neexistuje. krestnijmeno.prijmeni.cz/...

Pokud by ho někdo dostal, může se mu říkat Slávku.

hodnocení

0x

Možná jen nějaké důležité hovádko otrocky přeložilo Adolfa. Nevím teď přesně, ale Adolf má něco společného s vlkem - německy je to wolf nebo tak nějak.

hodnocení

0x
Vlkoslav není tak hrozný jméno. Jsou horší. Neznám nikoho s tím jménem.
doplněno 19.06.20 05:18: Co třeba Kazimír? Znám akorát toho z Princezny se zlatou hvězdou, kde ho hraje Růžek.
doplněno 19.06.20 11:28: Mně by se líbilo být Vlkoslava. Přítel by mi říkal vlčice. :-D

To byl Kazisvět...

Kazisvět šestý, z Boží vůle král, mocný panovník a hlava pomazaná...*smich*

hodnocení

Nikc, jako hodně malá, zhruba před 60 lety k nám do vsi o prázdninách jezdlila k příbuzným rodina. S jejich holčičkou jsem si hrála. A volali na ni Kazulko!

Tehdy jsem o tom nepřemýšlela, ale asi to tedy byla Kazimíra, pokud se snad nejednalo o nějakou přezdívku. Já bych na ni asi raději volala Mirko. ;) Jaga.

Jagus, to byla Kazi jako v té pověsti.

ladislav
hodnocení

0x
Ahoj, v Čechách existuje aspoň jeden Vlkoslav oslavuje na Adolfa, volá sa tak môj vnuk má 4 roky a oslovujú ho vlkoušek

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]