Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co dělají meteorologové?

Od: aja1946® odpovědí: 35 změna:

Vy co nejste v důchodu nebo studujete, musíte poctivě pracovat a své peníze si zasloužit. Ale za co je berou oni, to fakt nechápu (a zajímalo by mně kolik.) Pravidelně sleduji hodinovou předpověď pro naši městskou část od Meteoskopu a Meteocentra a většinu dnů to neodpovídá. Např. dnes tam máme celý den zataženo a na eěkolik hodin slabý déšt. Ráno v půl deváte spadlo pár kapek, celé dopoledne bylo polojasno a celé dopoledne svítí sluníčko. Na jejich webu stále uvádějí zataženo a slabý déšt.

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Meteorologové dělají meteoslužby pro ty, kteří je za to platí. Třeba letiště a letový provoz. A dělají to velmi dobře.

Povídánky televizní tety jsou něco jiného. A předpovídat na týden nebo dva dopředu holt nejde ..

A žádný meteorolog nedělá předpověď pro Vaši městskou část (pokud na ní není letiště).

hodnocení

To se teda opravdu hodně mýlíte, když si otevřete

meteoskop.cz/...

můžete si tam své město a předpověď ta bude a stejnou službu najdete i na jiných webech o počasí

No jo, ale ono není v celém městě stejný počasí. Často na dolním konci prší a na horním ještě svítí sluníčko. A za pár dní to bude obráceně.
To by musela být předpověď pro každou místní část, neřkuli pro každou ulici.
Já bych to tak neprožíval.

hodnocení

5x

Mají matematické modely, které jsou zatížené stochastickým jevy. Vědí, že modely nefungují 100 %, snaží se to vylepšit, ale asi to nikdy nebude na 100 %. Sami uznávají, že je to spolehlivé přes 90 % na 7 hodin dopředu.

hodnocení

0x

@aja1946 - Ale za co je berou oni, to fakt nechápu

Za práci - stejně jako ostatní. Nic ve zlém, ale kdybyste měla o meteorologii jiné znalosti, než jen "mraky - sluníčko - déšť", nemohla byste se takhle divit.

vilik*
K meteorologii jako k složité disciplíně se jako laik vyjadřovat nemohu, ale co dělá paní Ája bych vzhledem k nicku 1946 tušil. Rozhodně to však nebylo samostudium fyziky, to by se takto neptala.
Mě spíš vadí, jak deklasuje jinou než "poctivou", zřejmě tedy asi manuální práci. Jistě, je potřeba, ale to by bylo na další dlouhou diskuzi.
Je například doktor s těma jeho jemnýma ručičkama ještě užitečný nebo už ne?
vilik*
Omlouváme se za situaci, ke které dochází pouze jednou za několik let. Ten komentář měl být pod příspěvky paní Etany...

etana*
hodnocení

0x

Normálně pracují. Spíš mne zajímá, za co berete své peníze vy, když máte čas denně civět z okna a kontrolovat počasí.

Paní Aja není s prací meteorologů spokojená. To teď nechám částečně stranou. Meteorolog se někdy strefí, někdy ne. Ale Vaše odpověď je ještě nesmířlivější než sama otázka.

Narozdíl od tazatelky žiji v malém městě a celkově se považuji za osobu poměrně spjatou s přírodou. Vývoj počasí dovedu většinou na pár hodin i na mírně delší dobu předpovědět sama. Přesto se často na předpovědi dívám, zajímají mě. Protože se na delší cestu nechci vydat, když mám jen dvě ruce a někdy dvě francouzské hole. Jindy jen jednu hůl, ale v druhé ruce nákupní vozík, jindy jen jednu hůl, ale v druhé ruce vodítko se psem. Třetí ruka na deštník není. Můžete argumentovat pláštěnkou. Ale natolik jsem ješitná ženská, že jako strašák z domu nevyjdu.

Civění z okna si mohu ve svém věku dovolit (a Aja jako důchodkyně také). Věřím, že je mnoho zaměstnání, v nichž se zaměstnanec až po osmi odpracovaných hodinách poprvé může podívat na oblohu. Ale nejsou to všechna zaměstnání. A toho, kdo je osm i více hodin někde místnosti bez oken, může dobrá předpověď počasí zajímat ještě víc než někoho jiného.

Ája se zeptala nešikovně, ale takto nevlídnou odpověď si nezaslouží!

No jo když někdo "pracuje" v klimatizovné kanceláři tak to hodnotí jinak než druzí co pracují venku bez ohledu na počasí!

Možná ten, co "pracuje" v klimatizované kanceláři, dokáže předpovědět počasí lépe, než nějaký "redneck". Aspoň nevím o tom, že by si jejich zákazníci nějak stěžovali.

No jasně-koukne z okna a hle " Ono PRŠÍ!"

hodnocení

0x

Tuhle otázku si kladu také. Předpovědi stylu - jasno až polojasno, střídavě oblačno, místy déšť - to by bylo, aby se netrefili

jofa*
hodnocení

0x

Copak meteorologové, ti nás někdy i potěší, že bude pěkně nebo konečně zaprší, ale tady je takových zaměstnání kde berou peníze za ... Např. od České televize redaktor v Izraeli, co shání drby co dělá ten a onen, kam dopadlo kámení od výrostků z Palestiny a další blbosti, kterým nás denně krmí ve zprávách. Jestli bude plot 200 m nebo 300 m...No to je děs za co je platí a to z našich pěněz a o trafikách různých politiků ani nemluvě.

doplněno 18.06.20 13:13:

V dnešní době to je ale úplně jedno. Sto miliard sem, sto miliard tam... Miliardy lítaj vzduchem.

No, novináři nám každý den sdělují, jaké je děsné sucho a přitom měsíc prší skoro každý den, vyvracejí se podmáčené stromy a pomalu se dají čekat sesuvy půdy ..

A ono sucho není?

Podle novinářů a greténů ano. Když kouknu z okna, tak rozhodně ne.

Podle novinářů a meteorologů ano, podle těch druhých, čumících pouze z okna, ne.

API30 skoro všude nad 50, neustálá varování před deštěm a záplavami - sucho, až se práší - od úst někomu, že ..

Prameny vysychají, spodní voda jde neustále dolů, ale někomu stačí deštík a je spokojen.

Víte, co je pramen? Víte, co je spodní voda?

Nechám se poučit. Otázka: kým.

Někoho si najděte, nebo si střihněte pár semestrů ..

Mimochodem - už zase prší ..

@pckop podle hydrologů je spodní voda na 100% dlouhodobého normálu už nějak od konce června. Ale ekoaktivisté to nemůžou přiznat, protože by se jim zhroutily teorie. Takže je sucho...

72mona

Hydrolog nazývá spodní vodou vodu, která napršela před 500 až 2000 lety. To, jestli včera zapršelo nebo ne, bude mít poněkud opožděný vliv ..

A o něco méně opožděný vliv to bude mít i ve vrstvách podpovrchových.

jethro - "...podle hydrologů je spodní voda na 100% dlouhodobého normálu"
Nejsem hydrolog, ale kde je těch 100% normálu? Voda je v několika málo decimetrech pod povrchem. Stačí pár horkých dnů a jsme tam, kde jsme byli. 2/3 studní v naší chatové oblasti (Křivokládsko) je bez vody. O celých vesnicích, kam se musí voda vozit v cisternách ani nemluvím. Tomu skutečně pár deštivých dnů (týdnů) moc nepomůže.

magdone - prší pořád stejně. Pokud máte na Křivoklátsku problém, asi si ho budete muset vyřešit.

Žádáte nás, abychom Vám přispěli na modlení? Nebo co můžeme udělat?

ra252 - Vy nemůžete udělat nic, ostatně to po Vás ani nikdo nechce. Stejně byste nic udělat nedokázal. Poroučet větru/dešti už tu zkoušeli jiní a tehdy určitě mnohem mocnější než Vy ;). Přispívat na modlení mi taky nemusíte, tak špatně na tom nejsem. Ostatně já si nemám proč ztěžovat, mám studnu 40 metrů hlubokou a vodu (zatím) mám. Nic to ale nemění na tom, že je sucho, i když se Vám to na první pohled nezdá. A to nejen na Křivokládsku, ale prakticky ve velké části Evropy.

Pak je to otázka definice - co je to sucho?

Nevím, ale něco mi říká, že sucho je nedostatek vody *zmateny*.

Nedostatek vody kde? Nedostatek je co? Méně, než chcete Vy? Voda, kterou taháte z Vaší studny mohla napršet třeba za Žižky nebo za Sáma ..

laser*
hodnocení

0x
Melou kraviny
id

A vy se musíte po nic opičit?

hodnocení

0x

Opytal som sa Borisa ze ako je vonku?A Boris povedal ze "fajne"

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]