Dobrý den, mám menší problém. Je mi 15(za pár dní 16) mám přítele, ze kterým nejsme krátce. A moji rodiče mě u něj stále nechtějí nechat přes noc. Rodiče ho samozřejmě znají. Zajmal by mě váš názor a pohled na věc.. Pustili by jste svou dceru nebo ne?
Většina rádců by nedovolila proto, že si myslí že na sex máš ještě čas. Jenže podle mě spát u kluka nutně neznamená mít s ním sex a zároveň to že u něj nepřespíš neznamená, že spolu nemáte sex. To se dá provozovat kdekoliv, kdykoliv, ne jen po večerce v posteli. Tedy co se týče toho strachu z otěhotnění, přijde mi daleko rozumnější si s dívkou promluvit, vysvětlit... Klidně ji vzít na gyndu, nechat ji třeba o samotě popovídat s paní doktorkou. Otěhotnění bych se bála spíš v opačném případě, kdy budu tvrdit, že má ještě čas, dcera nebude dostatečně poučena, nebo by i chtěla prášky ale bojí se, stydí se, neumí si to zařídit... No a pak za chvíli přijde, že je v tom. Začínají prázdniny, doba kdy rodičové budou celé dny v práci, děti v prázdných bytech... Souložit tedy mohou kdy se jim zachce. To "přes noc" na tom nic nemění
smode*
Souhlasím na 100%. Stejně je ale zajímavé jak je 16 letá dívka obecně považovaná za "hloupé dítě co nic neví", souloží zásadně v noci a přitom je prakticky dospělá a P viděla bezpochyby poprvé tak v deseti letech (jestli hodně pozdě) ta dávno kašle na názory rodičů - v 16 se sex provozuje prakticky pouze ve dne a rodiče o tom kolikrát roky ani netuší
smode*
Mimochodem je luxusní jak množství rodičů nechá svoje děti koukat bez problému na TV kde je to i odpoledne samá vražda, konflikty a znásilnění, ale jen co se tam objeví levé ňadro, to je hned "Rychle to vypni! To by holčinu zkazilo!"
lee*
@smode Jo, mně také překvapuje, kolik rodičů považuje své potomky za "děti". Už několikrát jsem zažila, že na volné místo v práci reagovala maminka a dokonce s dítětem šla i na pohovor. Myslím tím jako dovnitř. Normálně při představování se hlásila jako další, podala ruku a šla s námi do zasedačka a aktivně se do hovoru zapojovala. Stejně tak mě fascinuje, když teď rodiče 13ti letých čerpali plné OČR. Já fakt chápu, že i tyhle děti nemohly být doma měsíce sami natož když se musely ještě učit. Ale některé matky prostě s děsem v očích vykládaly, že to dítě tam nemůže být samo byť třeba den, dva v týdnu. Bylo na nich fakt znát, že se bojí nechat "dítě" samo. Nevím no. Moje matka změnila práci když mi bylo 6. Dojížděla daleko. Otec dělal na směny. Mám o 2 roky starší sestru. Denně jsme se vypravovaly do školy samy. Táta buď byl doma a spal a nebo byli v práci oba. Na stole jsme měly nakrájený chléb nebo překrojené rohlíky, čaj v termosce. Pečivo jsme si namazaly na snídani i svačinu s sebou, udělaly si pití. Umyly jsme po sobě nádobí - dodnes si pamatuji jak jsem si k lince dávala židli a stála na ní. Chodila jsem do družiny, kde mě vyzvedla sestra a cestou domů jsme koupily rohlíky, máslo... Maličkosti, co nám máma napsala. Když jsem narodila tak po dobu horeček nebo zvracení se mnou byl někdo doma, ale ty poslední dny bez teplot už jsem taky byla sama. Měli jsme telefon, u sebe číslo na mámu, tátu, babičku... Připravený čaj... A zvládali jsme. Když se naši rozvedli tak jsme chodily na poštu platit složenky, vyzvedávat peníze nebo poštu (tehdy na vsi nám to dali)... Dnes nám přítelova ex tvrdí, že syna 12 let si musíme vyzvednout, protože sám dojít nemůže (má to ca 1 km zástavbou RD přes jedinou silnici, malé město). Mně nevadí ho vyzvednout, ale vádí mi ta nesamostatnost. Když jsem ho poprvé poslala s košem, tak na mě zíral dost nevěřícně Telefon má imrvere v ruce, ale když potřebuje něco zjistit, tak se ptá. Neumí napsat do googlu "kde je xxx" "jak se xxx"
smode*
Připomněla jste mi jednoho 20letého příbuzného. Tetička jej letos poprvé pustila přes půl města na návštěvu za známými. Kdykoliv dříve říkala: "Nehrozí! To by sám nezvládl!"
To, že ho rodiče znají nic neříká o tom, jaký na něj mají názor. A také nic nevím o tom, jaký vztah máš s rodiči - jestli jsi hodná a poslušná dcera, anebo pubertální nepříjemná rebelka. Ale svoji 15letou dceru bych s rozumným klukem pravděpodobně pustil, ono souložit se dá i přes den...
Myslím si také, že ve svých 15 máš fakt ještě čas na to, spát přes noc u chlapa. Nemusí se ti to líbit, ale rodiče jsou rodiče. Ještě za tebe stále zodpovídají, i když ti to leze na nervy a jejich zákaz ti nepřijde moc hustý. Hlavním důvodem bude asi takový ten strach, že otěhotníš a přineseš jim mimino domů. Prostě si představují, jak by z toho byli na palici, nastal by chaos v jejich životě, navíc by měli výčitky svědomí, že je to jejich vina. Ty se svým názorem to své dceři jednou určitě dovolíš, ale to už bude zase tvoje věc.
No de sex přitel tě spát nenechá tak se nediv že te rodiče nechtěj nechat spat u přítele Skus se s mamou domluvit že by ti tvuj doktor napsal nákou antikoncepci a pak už se rodiče snad tak bát nebudou
Nepustila bych ji, ovšem ony se děti dnes už moc rodičů neptají. Kdo by stál o to starat se za nedospělé dítě o vnouče. Jistě, může se to stát i na výletě na louce, ale podporovat to rozhodně není třeba.
Nestačím zírat. Za nás teda bylo v zákoně od 15 let. A v praxi to bylo v 15-19 letech poprvé.
Nikdo se z toho nezbláznil, že to měl brzo, všichni normálně žijí a mají rodiny.
Tak by mě zajímalo ,co dělali rodiče ve věku jejich nýnějších dětí? Modlili se a připravovali na svaté přijímání?
etana*
Nikdo se z toho nezblázní, ale není třeba jim k tomu dávat placet. Sorry, ale "za nás" jsme taky nespaly u kluků, když jsme to "dělaly", tak někde potajmu, což sice nebylo tzv.lepší, ale určitě to bylo aspoň trochu s nádechem "dělám něco co bych neměl", což je přesně pravda. Patnáctileté trdlo nemusí souložit, bude to moci dělat celý život. Pít rum a hulit marjánku mu taky nejspíš nedovolíte v patnácti (i když to bezpochyby dělá).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.