Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co to je za stroj?

Od: betty59® odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, v dílně kamaráda truhláře je stroj, který dovezl kdysi od někud a nevíme na co by to mohlo být. Posílám pár fotek, třeba někdo bude vědět. děkuji Betty

Co to je za stroj?
Co to je za stroj? #2
Co to je za stroj? #3

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Oscilační dlabačka. Pamatuju je v činnosti těsně před ,,sametem´´ . Jenže - toto je na ruční pohon, krom toho chybí právě ten nástroj a hlavně - používalo se to na zadlabávání okenních a dveřních pantů, které se dnes už nepoužívají.

hodnocení

1x
Dlabačka na panty.
Stará, ruční.
Při opravách starých věcí používáme něco vzdáleně podobnýho, už na elektřinu.
V dnešní truhlařině se už nepoužívá.
P.S. Jak vypadá ohýbačka na dřevo?
To je něco jako rovnák na vohejbák?

Jenyku, vím že jste od fochu, ale věřte, že ohýbačky na dřevo existují - pochopitelně toto to není a vypadá to zcela jinak - zkusím dohledat foto. - studoval jsem v Bystřici a praxi jsme měli v Tonetu

berger*

Jo,ty ohýbačky na dřevo existují,google je zná. A celkem jsem zíral,že to docela jde.

Našel jsem - na tomhle jsem ohýbával rámy sedáků, tyhle obtáčely hranolky okolo formy. Pak tam byly i jednodušší, ramenové, které dělaly ohyby U rámů.

Tak jsem našel i tu ramenovou - v čase cca 1:15 ukládá hranolky do pasnice, pak následuje ohýbání v ramenové ohýbačce a zajištění pasnice háčkem a sejmutí ohybů z ohýbačky

Přátelé, aby jsme si ujasnili pojmy a dojmy.
Ohýbaný nábytek znám, několikrát jsem byl v TONu se podívat. Ostatně, jak je vidět, neohýbá se za studena strojem, nýbrž napařený buk se dá do patřičné šablony a tam se nechá vystydnout.
Taková klasická židle, zvaná tonetka má pouhopouhých šest dílů.
Šablona vypadá úplně jinak než ten apštajk na fotkách.
Za studena a jiné dřevo nežli buk se neohne. To se musí dělat jinak. Taky v šablonách, ale na spodní frézce. Zrovna nedávno jsem dělal dvoumetrovou dubovou elipsu a nemaje zrovna po ruce CNC, jsem se musel uchýlit ke starým metodám a vcelku jsem se vyřádil.

blakcak*
hodnocení

0x

Přesně to nevím, ale vypadá to jako ohýbačka dřeva.

hodnocení

0x

Jojo, dřevo. Kdysi jsem mamince rozebral kolíček na prádlo a na tom dřívku udělal uzel ..

hodnocení

Díky všem za zajímavé povídání i odpovědi...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]