Nejste přihlášen/a.
Dobrý den prosím proč na Kozinovo poli trošku nepřitopí po ránu a navečer. Děti jsou doma u internetu kvůli učení a je jim zima, trvá to už 5 dní a kotelna je zamčená . Děkuju . Božena , Domažlice
Nepřitopí proto, že topná sezóna začíná a končí dle určitých přesně daných kritérií. Viz. vyhláška MPO 194/2007.
Vyhláška uvádí dvě data, která jsou pro vytápění důležitá. Jsou to 1. září a 31. května. První datum uvádí začátek topné sezony, druhé pak jeho konec. Neznamená to však, že ihned 1. září se začne s vytápěním. Vyhláška totiž dále uvádí, že dodávka tepelné energie začne v topné sezoně v okamžiku, kdy teplota vzduchu klesne pod +13 °C. Ovšem pozor, musí k tomu dojít dva následující dny po sobě, a pokud předpověď počasí nepředpokládá v následujících dnech zvýšení teploty nad +13 °C.
Pro ukončení dodávky tepelné energie během topné sezony platí obdobné. Pokud teplota ve dvou po sobě následujících dne stoupne nad +13 °C a dle předpovědi počasí již nebude pod tuto hranici v dalších dnech klesat, ukončí se dodávka tepla.
Dal jsem bod, je to vyčerpávající, jen jestli se nepletu, tak tam u té teploty chybí slůvko "průměrná denní ", aby to někoho nespletlo
A to doma nemáte elektriku? To mi hlava nebere. 19 stupňů je normální doporučená teplota doma. Když se to teplo má pak platit, tak se každý potom škube, že to platit nebude. Jsi jen zhýčkaný a ty děti ještě víc. Běžte všichni na vesnici a pak něco zažiješ. Tam si topit ostatně můžeš kdy chceš.
Škubane a Saxo, když už sedíte vedle sebe oba na jednom počítači, píšu tedy oběma: jste velmi zpovykaní. Je červen, pokud jste si nevšimli. A topná sezóna je pryč. 19 stupňů je až až, to nosím jenom tričko, na spaní mám ráda teplotu okolo 15 stupňů.
Děti budou zpovykané, pak je venku ofoukne a hned budou nachlazené. Proč je trochu neotužovat?
Pokud musíte mít doma opravdu horko, pořiďte si el. teplomet. Zapnete a vypnete, kdy sami chcete, sami si to pak zaplatíte.
Ale pokud by se mělo topit pro všechny, myslím, že by měly zájem tak 2 rodiny z 20. A to opravdu nemá cenu kvůli pár lidem. Jaga.
Někdy je těch 19 stupňů nepříjemných. U mne v baráku to zalézá.
Dopoledne vezmu na sebe svetr, tepláky a silnější ponožky, pantofle jsou samozřejmostí. Navečer na sebe hodím župan a je to ok.
Já si ale mohu přitopit, třeba na hodinu zapnout topení plynové, i když i ten teplomet mám také.
V bytě je dobré mít elektrický radiátor. Prodávají tenké, nebo málo článků /olejové/. Není to až taková finanční zátěž, vyplatí se a teplo je okamžitě, kor v paneláku.
Stačí se trošku zamyslet a postara se o sebe.
Jako na vojně - Voják se stará, voják má. Učte se to, budete to potřebovat.
Topná sezona skončila, ale můžete si přitopit elektrickým přímotopem, pokud vám ta spotřeba elektřiny a následná vyšší platba stojí za to. Já bych se oblékla. V 19 stupních se dá obléct tak, aby člověku zima nebyla. Teplé ponožky, bačkory, svetr nebo mikina. Větrat se má nárazově průvanem několikrát denně, takže se otevřou okna dokořán, vytvoří se průvan, vzduch se rychle vymění a okna se zase zavřou, zvlášť pokud je vám zima. Nechat na sebe otevřenou ventilačku, to je na palici. Moje máma to tak dělá furt a není jí rady a tudíž ani pomoci. V přetopeném (asi 27°C) přesušeném panelákovém bytě běhá v tílku a bez ponožek a větrá na škvírku ventilačkou. Neustále má zánět močáku a katar horních dýchacích cest. Na radu, že si má vzít ponožky, tričko a svetr, snížit teplotu alespoň na 23°C a větrat nárazově, ne neustále ventilačkou, vůbec nereflektuje. Ani to nevyzkouší, neustále přetopeno, neustále polonahá, neustále chycený močák nebo průdušky.
Když je venku teplo tak nic. Ovšem v zimě je na ventilačce špatné všechno, obvlášť ve starších domech. Na chvíli pootebvřenou ventilačkou se nestihne vyměnit suchý studený vzduch z venku za vlhký teplý uvnitř, neustále pootevřenou ventilačkou dochází k většímu úniku tepla, protože se ochlazuje zeď mnohem víc, než když na 5 min otevřu dokořán a udělám průvan, kdy se vymění vzduch, ale stěny nestihnou vychladnout.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.