Nejste přihlášen/a.
Bylo za komunistů lepší maso? Předpokládám že pro normálního člověka moc ne. Ale proč? Protože to lepší šlo pouze do lepších hotelů anebo bylo podpultové anebo se vozilo na západ? Anebo se chovali horší plemena?
Občas slyším názor, že lepší maso se posílalo na západ, ale není mi moc jasné, jak by se tenkrát po tehdejších silnicích s tehdejšími auty a s tehdejšími chladicími a mrazicími boxy asi vozilo. (třeba 50-60. léta) V 80. letech už by to bylo třeba lehčí.
Maso bylo možná lepší, protože se nekrmilo chemií a také se nezvedala váha masa vodními injekcemi, tak jako dnes. A existovaly přísné státní normy. Ale to hlavní je, že výrobky z masa se nešidily, jako dnes. Nic se nenahrazovalo náhraškami. Maso bylo maso. Normy byly tvrdé a kontroly přísné. Dnes vítězí zisk. Proto se vše šidí, zmenšuje balení a zvyšují ceny. A to platí všude, nejen u masa.
Ještě doplním -maso bylo TUZEMSKÉ nikoliv z dovozu. Syn dělá v masokombinátu a nebýt dovozu z nizozemska a španělska -neměli by do čeho píchnout!
A uzeniny měly normy, vůči kterým se dalo reklamovat.
Reklamovali jsme příliš měkký salám Vysočina. Vrátili nám peníze s omluvou, že salám po rozboru opravdu nesplňoval normu! .
Dnes nejsou ŽÁDNÉ normy na obsah masa nebo jiných surovin v potravinách.
Teda kromě hygienických.
Já vám na to odpovím jinak. Za mého mládí, 50 až 70 léta ( za doby socialismu, vlády komunistů), můj otec nar. 1912 "mlátil" s párkama o zem, ( máti se i rozbrečela, že za to nemůže) že se to nedá žrát a nadával co do toho ti bolševici se... za sajrajt, že s masem a párky se to nedá srovnat co bylo za jeho mládí. Dnes nadávám já, že se párky nedají jíst a s párky z dob mého mládí se nemohou vůbec srovnávat. Kus pravdy rozhodně otec měl a kus pravdy v tom vidím i já. Kdo to neprožil a neochutnal, neuvěří.
To mi připomíná, jak kupuji našim kocourům jako pamlsek ty nejlevnější kuřecí párky. Dám to na kousky do misky a když jdeme pryč, tak jim dám před dveře (kdysi jsme měli kočku, která chodila za námi i kus od domu, tak to je zvyk), no a vnučka jim občas sebere - a babi, to je dobrota! Dcera při tom roste, protože něco takového považuje za nejhorší odpad.
Motáku Vy jestli jste mladík,ta si pamatovat nemůžete,oukud jste staršíhio data,tak si asi nechcete pamatovat,ale párek byl z masa, kdežto dnes obsahuje sóju,barviva,separát a další přísady ,které tenkrát nebyly!
Ale dnes přece také existují párky z kvalitních surovin, bez přidané chemie, domácí atd. To, že lidi kupují šmejdy za pět padesát neznamená, že vše nové je špatné.
A to si myslíš, že každý pojede do Prahy. V malých městech a obcich se roztáhly řeťezce a malé prodejny konkurence zlikvidovala. Na Penny se nalepil Procházka řezník a ještě jeden. To není o moc lepší. My třeba v Okresním městě máme řezníka který třeba prasečí nožky nechá za 4 kc/kg to Tesco a Procházka je má za 30 kc/kg možná dokonce 40 kc/kg
motak. Dám vám jeden příklad skutečný nikoliv vymyšlený. Před desítky lety jsem si kupoval silný párek ať domů nebo dal v hospodě a musel jsem být hodně, hodně opatrný abych spolusedící u stolu neohodil při kousnutí šťávou z párku. Nedávno mi ohřátý párek při přenášení spadl z talířku a pětkrát se odrazil od země než se usadil v pohybu. Guma by tak nepružila jako tento a pozor, nejdražší párek v masně ( daleko přes 100 Kč /kg) co nabízeli v domění, že lepší už být nemůže. Mrtvého nos by byl přijatelnější.
Maso za socialismu bylo lepší už jen na první pohled.
Také proto lidé rádi trpělivě čekali až na ně přijde řada.
Tak je fakt, že jsem socík zažil jako mlaďoch, ale takhle prázdný obchod jsem nezažil ani takové fronty. Asi Agent žil v nějakém pozoruhodném městě.
Jo tááák - to už dává smysl. Pokud je to ze země, kde včera je už dnes, nebo jak to měli nastavený, tak to odpovídá, v Moskvě jsem byl v r. 87 a něco takového tam bylo k vidění. Stejně tak ty nezapomenutelné automaty na šíleně páchnoucí voňavky .
Ovšem proč ty fotky patlají do vlákna o mase v ČSSR? Propagandička hodná Pepíka Géblsovic, že...
Pánové račte si prostudovat dotaz, kde se píše o ČSSR?. A o letech 50-60 je v dotazu také zmínka. Fotka nevím odkud pochází, ale určitě to není masna někde u Vídně.
A proč tu vlákno o mase patlá zmínka o nacistickém pohlaváru? Už to nehulte.
Že fotka s prázdnou masnou pochází odněkud z ciziny, soudím hlavně podle modrých váh. Mně se vybavují váhy červené. Ale na prázdné háky si vzpomínám velmi dobře. Ale je fakt, že pulty nebyly zcela prázdné. Byly tam vyrovnány konzervy. Babička tehdy chodila jednou týdně stát před masnu dlouhou frontu. Kratší než ta na fotce bývala snad jen proto, že jsme malé město. Toto mohou být vzpomínky tak z konce 50. let a začátku 60. let. Pak někdy se objevila kuřata. A bylo jich dost. A zase vzpomínka, snad z přelomu let 60. a 70. Maminčina kolegyně konstatovala, že vepřové a hovězí maso musí její rodina ochutnat jen ve školní a závodní kuchyni. Že na víkend kupuje pouze kuře, protože na fronty nemá čas ani nervy. Ještě později, to už bývalo masa více a já sama začínala hospodařit, objevili Češi smažená játra. Vepřová játra byla podpultové zboží a kdo je chtěl, musel koupit i bůček. A pak se to zase změnilo, protože "v játrech se nejvíc usadí to nezdravé, čim se prasata krmí" a bůček se stal žádaným pro relativně nízkou cenu.
Já si fronty u masny dobře pamatuji a bylo to v létech mezi 1963 až 1978. Ne teda že by byla fronta dlouhá jako na fotografii, ale běžně tak 20 až 30 lidí určitě. A maso nebylo každý den. Většinou to bylo v pátek a člověk si musel raději přivstat a být před obchodem ještě před otevřením. A nejhorší na tom bylo, že si nikdo nemohl vybírat. A požádat řezníka, aby mu maso ukázal i z druhé strany, bylo naprosto vyloučeno. Prostě se požádalo třeba o kilo řízků a až doma člověk viděl co si to koupil a kolikrát to bylo nepěkné překvapení.
Pamatujete na ty hnusné chlupaté flaxy v Ostravské klobáse,fuj. Tak jsem se na ni vždycky těšil, pak jsem vyplivnul tři nepoživatelné hnusy a bylo po klobáse.
Vidíte agente, tohle se mi nikdy nestalo. Zato se mi stalo, že jsem dal do mikrovlnky ohřát osvobozený demokratický párek. Výsledek byl cosi jako tkanička od bot, hromádka něčeho hněděho a loužička oranžové tekutiny ...
Dobrý den, za socialismu, na putovní řeznické výstavě, bylo maso vždy krásné (radost pohledět a potom si dlouho zážitky a vzpomínky sdělovat) . Zdravím!
Mimochodem, říkalo se, že nejlepší maso je v nuceném výseku, protože bylo pod stoprocentní veterinární kontrolou.
Bene v nucáku bylo maso od "zdravotně poškozeného dobytka"Třeba kráva,býček ...nebo taky kůň se zlomenou nohou, nebo se kráva ve stání nějak "oběsila" a byl hned u toho Cowboy a podřízl ji (nešlo-li to jinak) pak šla opět do nuceného výsek.Jinak ty dobytčata byla zdravá. Na rozdíl od toho co jde dnes do nucáku,to by spíš mnohdy mělo jít do kafilérie!
No, kvalitu neposoudím, ale u nás bylo hovězí jen ve čtvrtek ráno. A kdo neměl v rodině důchodkyni nebo shovívavého vedoucího, nemohl hovězí posuzovat ..
Osobně mi tento nedostatek nijak nevadil. Jaksi mi zůstala vzpomínka na školku a páchnoucí flaksu z rajské a kuchařku ve špinavé zástěře, která nade mnou stála a čekala, až ten hnus spolknu ..
Ja jsem kuchar ve vysluzbe. Za totality jsem varil v restauracich, kde jsme dostavali masa min, nez kolik jsme byli schopni prodat. Proto vedouci mel ,smlouvu s rezniky v okoli, kterym platil vic, nez byla cena, aby vyhovel poptavce. Samozrejme jsme na tom vsichni vydelavali, proste jsme kradli. V reznictvi bylo masa tim padem min, takze kdo chtel maso k veceri, musel do restaurace. Maso ale nebylo barvene, nebylo plne hormonu na rychly a vetsi narust, a nebylo napumpovane vodou. Ja si myslim, ze chutnalo lip. Nejlepsi maso bylo vzdycky nacerno, primo z JZD nebo od soukromych osob!
Obecně za komunistů maso lepší nebylo, bylo stejné, jako dnes. Rozdíly v kvalitě ovšem mohou být podle plemene zvířete, stáří zvířete, způsobu chovu. Po porážce se pak maso nejspíše třídilo podle příštího určení.
A že se vozilo na západ nebyl žádný problém. Stačí si uvědomit, že tehdy se většina přepravy konala po železnici v chladírenských vozech. A to nebylo nic složitého nebo až nemožného.
@hiawata: Masa nebylo méně, naopak jatečných zvířat bylo podstatně více, ovšem bohužel velká většina produkce se vyvážela a domácí trh byl jaksi chudý ...
To je dobře napsáno, s těmi chladicími vozy na železnici. To je fakt smutné, že dnes si někteří ani neuvědomují, že se kdysi všechno vozilo vlakem a na silnicích byl klid. Já si pamatuji, že se vozily vlakem i krávy, prasata, brambory... Známá dělala na dráze a jednou vyprávěla příhodu, jak vezli vlak plný melounů z Maďarska. U jednoho vagonu se nějak uvolnila plomba a než dojel vagon do místa určení, tak v něm nebylo téměř nic. Párkrát se někde zastavilo a každý od dráhy si vzal.
Taky příhoda za socíku od ČSD. Vozili se tam živá prasata ve vagonech, kde byly mříže. Než dojeli ty čuníci na místo určení tak jich pár zmizelo, nádražáci si je rozporcovali i přes ty mříže.
Jednou v pořadu "Retro" se probíralo jak kdysi probíhala výroba salamů. Na pořadu byl Gothaj. Jistě pamatuji jak jsme ho obalovali jako řízek. No dnes jako měkký salám ho maximálně přidám do bramborového salátu. Dnes to je hnus, který by se na pánvi roztekl.
Redaktorka položila řezníkovi otázku "Proč jste do salámů nepřidávali sóju" Odpověď zněla. "Protože byla dražší než maso"
Ještě dodávám.
Podle nějaké statistiky se za komunistů na osobu sedlo více masa než dnes.
Kde se bralo když byly prázdné háky.
Dnes je všude masa plno.
Co se s ním děje, když se neprodá. Buď skončí v kafilérii, což spotřebitel stejně zaplatí, nebo omyté octem znovu na pultech, v mletém mase, případně nějaké marinované pochoutky
To je možné že se za komunistů snědlo na osobu více masa než dnes, protože ty prázdné regály nebyly vždy výsledkem toho že "nebylo" ale i toho že se "vykoupilo" protože tehdy byly fixní ceny přitom vytvořit "kapitalistický nadbytek" je tak snadné, stačí prostě zvýšit cenu, kdyby to takto fungovalo i dřív, regály by byly hned plné, lidé měli zkrátka peníze a mnoho věcí bylo cenově dostupných...dnes když je zvýšená poptávka po čemkoli tak se jednoduše zvedne cena což mnohé odradí a ejhle, všeho je dost...Jinak co pamatuji z 80 let, nakoupit v řeznictví nebyl žádný problém alespoň u nás ne, salámy, kuřecí, někdy i jitrnice, co koupit bylo...
Jednu zajímavou věc jsem se nedávno dočetl. Maso se nechalo dozrávat - třeba 10-14 dnů hovězí maso. Dnes se nechává dozrávat maximálně 5 dnů, protože při dozrávání ztrácí na hmotnosti 10-15%. Proto je tak dobré hovězí maso z Jižní Ameriky, které dozrává na lodích při cestě do Evropy.
Ano Vilíku, jenže jsou i lidé, kteří pracují. To znamená, že po práci padnou na hubu a nemají sílu, čas ani peníze jezdit někam nakupovat dražší a kvalitnější zboží.
Ale Vildo, já přece nepíšu, že to u nás stojí za lejno. Dokonce nepíšu ani, že to u nás stálo za lejno. To píšete Vy.
Za komunistů přestaly párky být párkama od té doby, kdy se přešlo na umělá střívka, do kterých se párek plnil. Dnes ty párky ani nezelenají, ale scvrknou se! O mase mám postřeh od paní kuchařky, která vařila v mateřské škole od roku 1968 do roku 2015, že v dnešní době se jí při vaření masa na svíčkovou "ztratí" min 25% objemu, dříve to bylo cca do 15%!
Maso bylo kvalitou zhruba stejné i lepší, krmilo se hlavně přírodními krmivy, ne různou chemií. Pozná to ten, kdo zažil domácí zabíjačku, kdy prase dostávalo řepu, vařené brambory, šrot...Jeho maso je úplně jiné chuti, než kupované.
Vzpomínám na nízké ceny, ale pravda je, že i mzdy byly daleko nižší. Masa byl navíc nedostatek. Pořád. K nám jej vozili 1 x týdně, ve středu a začalo se prodávat až v 15 hodin, když přijely autobusy s pracujícími. To byl pak boj. Matky nabádaly děti, aby chodily do fronty k masně už třeba ve 13 hodin a "držely místo", aby se na ně něco dostalo. Jednou se na mamku nedostalo nic, měli už jen hovězí vemeno. Já jsem to nikdy v krámě neviděla. No a matka, aby aspoň něco koupila, si to vemeno vzala. Na radu řeznice ho velice dlouho vařila, nakrájela na plátky, pak obalila jako řízek a smažila. Chutnalo to jako stará gumová holínka a bylo to i stejně tuhé. Většinu toho dostal nakonec Ferda /pes/. Nikdy víc jsme to už na talíři neměli.
Jinak dobytka bylo za komunistů daleko víc, ale hodně masa šlo na vývoz, naši lidé dostali jen opravdu málo.
Dneska je masa všude dost, ale ceny nehorázně rostou. Mám ráda domácí dršťkovou polévku. Ne z těch předvařených drštěk, ale prostě koupit kus žaludku, vyprat v několika vodách, vymnout v soli a pak několikrát vařit. Ale neošizená polévka je dobrota. Před časem jsem na dršťky natrefila v jednom řeznictví. Cena? 140 Kč za kilo. Na to, že je to vlastně jen odpad, lidé si to často oškliví, málokdo to jí a vypadá to na pohled jako zapraný froté ručník, je ta cena šílená. Za tu cenu se v pohodě koupí krkovicie či karé. A já vzpomínám na doby, kdy kilo těch "odpadových" drštěk stálo 8 Kč. Už si asi domácí dršťkovku neudělám. Škoda. Jaga.
Bylo násobně horší, za komunistů nebyly normy na bezpečnost, tz. obsah cizorodých látek a všude se kradlo, takže nejenom, že maso obsahovalo např. bifenyly, fosfáty, pesticidy (viz dokument o absenci těchto norem z roku 1988 s názvem "Jsou naše potraviny závadné (1988)", najdete na Youtube, nebo viz příloha), ale když jste je kupoval, tak vás okradli na váze a na druhu, například přední vydávali za zadní. Navíce maso nebylo k dostání a k násobně vyšším cenám než dnes, jste musel platit úplatky. U potravin měly výše uvedené vady nejen suroviny, ale navíc se kradlo při výrobě, takže potraviny neměly vůbec deklarované složení, to se nemusela psát na obalech.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.