Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Bylo za komunistů lepší maso a proč?

Od: ab* odpovědí: 68 změna:

Bylo za komunistů lepší maso? Předpokládám že pro normálního člověka moc ne. Ale proč? Protože to lepší šlo pouze do lepších hotelů anebo bylo podpultové anebo se vozilo na západ? Anebo se chovali horší plemena?

Občas slyším názor, že lepší maso se posílalo na západ, ale není mi moc jasné, jak by se tenkrát po tehdejších silnicích s tehdejšími auty a s tehdejšími chladicími a mrazicími boxy asi vozilo. (třeba 50-60. léta) V 80. letech už by to bylo třeba lehčí.

 

 

68 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

9x
avatar ferax

Maso bylo možná lepší, protože se nekrmilo chemií a také se nezvedala váha masa vodními injekcemi, tak jako dnes. A existovaly přísné státní normy. Ale to hlavní je, že výrobky z masa se nešidily, jako dnes. Nic se nenahrazovalo náhraškami. Maso bylo maso. Normy byly tvrdé a kontroly přísné. Dnes vítězí zisk. Proto se vše šidí, zmenšuje balení a zvyšují ceny. A to platí všude, nejen u masa.

Ještě doplním -maso bylo TUZEMSKÉ nikoliv z dovozu. Syn dělá v masokombinátu a nebýt dovozu z nizozemska a španělska -neměli by do čeho píchnout!

liska5

A uzeniny měly normy, vůči kterým se dalo reklamovat.

Reklamovali jsme příliš měkký salám Vysočina. Vrátili nám peníze s omluvou, že salám po rozboru opravdu nesplňoval normu! .

007cz

Ale dnes mají také "normy", zkuste porovnat r.1977-2016.

Bylo za komunistů lepší maso a proč?
vilik*
Koukám, že Kostelec je opět na špici. To je ta firma, která není toho pána, který se tak zasazuje o kvalitní potraviny?
007cz

Je to tenhle pán?


youtu.be/...

nikdo*

Dnes nejsou ŽÁDNÉ normy na obsah masa nebo jiných surovin v potravinách.

Teda kromě hygienických.

007cz

Pokud Kostelecké uzeniny nedodržují žádné norny tak to ještě neznamená že nejsou, JSOU.

cechovninormy.cz/...

 

jofa*
hodnocení

4x

Já vám na to odpovím jinak. Za mého mládí, 50 až 70 léta ( za doby socialismu, vlády komunistů), můj otec nar. 1912 "mlátil" s párkama o zem, ( máti se i rozbrečela, že za to nemůže) že se to nedá žrát a nadával co do toho ti bolševici se... za sajrajt, že s masem a párky se to nedá srovnat co bylo za jeho mládí. Dnes nadávám já, že se párky nedají jíst a s párky z dob mého mládí se nemohou vůbec srovnávat. Kus pravdy rozhodně otec měl a kus pravdy v tom vidím i já. Kdo to neprožil a neochutnal, neuvěří.

motak
Jednoduše, protože zapomínáte to spatne a zbytek si idealizujete.

To mi připomíná, jak kupuji našim kocourům jako pamlsek ty nejlevnější kuřecí párky. Dám to na kousky do misky a když jdeme pryč, tak jim dám před dveře (kdysi jsme měli kočku, která chodila za námi i kus od domu, tak to je zvyk), no a vnučka jim občas sebere - a babi, to je dobrota! Dcera při tom roste, protože něco takového považuje za nejhorší odpad.

Motáku Vy jestli jste mladík,ta si pamatovat nemůžete,oukud jste staršíhio data,tak si asi nechcete pamatovat,ale párek byl z masa, kdežto dnes obsahuje sóju,barviva,separát a další přísady ,které tenkrát nebyly!

nox®

Ale dnes přece také existují párky z kvalitních surovin, bez přidané chemie, domácí atd. To, že lidi kupují šmejdy za pět padesát neznamená, že vše nové je špatné.

priklad1*

A to si myslíš, že každý pojede do Prahy. V malých městech a obcich se roztáhly řeťezce a malé prodejny konkurence zlikvidovala. Na Penny se nalepil Procházka řezník a ještě jeden. To není o moc lepší. My třeba v Okresním městě máme řezníka který třeba prasečí nožky nechá za 4 kc/kg to Tesco a Procházka je má za 30 kc/kg možná dokonce 40 kc/kg

motak
Mladík nejsem,ale rozhodně si dokážu přiznat,že netuším jak chutnaly před x desítkami let parky nebo jiné potraviny.
Ale určitě vim,ze treba čokoláda byla nesrovnatelne lepsi než je teď, protože byla od maminky...
Mozna kromě profiku degustazoru nikdo nedokáže objektivně rict, jestli něco chutnalo před x lety lepe nebo ne, protože jednoduše nemá přímé srovnání a to ze si něco pry pamatuje nema absolutní vahu. Navíc u subjektivních a emočnich vjemů.
Dnešní parky taky obsahují maso, jenom je treba nekupovat ty nejlevnější sračky a pak si stěžovat.
jofa*

motak. Dám vám jeden příklad skutečný nikoliv vymyšlený. Před desítky lety jsem si kupoval silný párek ať domů nebo dal v hospodě a musel jsem být hodně, hodně opatrný abych spolusedící u stolu neohodil při kousnutí šťávou z párku. Nedávno mi ohřátý párek při přenášení spadl z talířku a pětkrát se odrazil od země než se usadil v pohybu. Guma by tak nepružila jako tento a pozor, nejdražší párek v masně ( daleko přes 100 Kč /kg) co nabízeli v domění, že lepší už být nemůže. Mrtvého nos by byl přijatelnější.

Musím přiznat, že pan Příklad má tentokrát pravdu. Procházka, to jsou snad největší sajrajty na trhu. Až se divím, že jim na to neskočí nějaká ČoIka. A s těma vepřovýma nožičkama.. Loni v září na Slovensku v Trenčianských Teplicích visela cedulka : pro naše pravidelné zákazníky braučové paprče zdarma. :)
A abych přidal něco k tématu dotazu- v žádné masně v Československu nebyly tak vyžrané prázdné háky jako na fotce, ale všude visely kvanta šíleně tlustého bůčku. Na lepší maso musel mít člověk štěstí nebo známého řezníka. Co nešlo na vývoz, to se cpalo do konzerv. Stát dělal zásoby pro případ války. Ty konzervy se ve skladech průběžně doplňovaly novými a staré šly na trh. Těch byl v masnách dostatek a byly výborné. Taky suché salámy byly protekční zboží. Měkkých bylo ke koupi dost a pro všechny byly vypsané státní normy kterým muselo složení odpovídat. Lišily se jen poměrem koření a kvalitou udírny.
Na co ale už dneska člověk asi nenarazí to byla výborná anglická slanina. Ty dnešní vařené a všelijak skládané paskvily, to jsou jen pouhé parodie na dané téma.

 

007cz
hodnocení

3x

Maso za socialismu bylo lepší už jen na první pohled.

Také proto lidé rádi trpělivě čekali až na ně přijde řada.

Bylo za komunistů lepší maso a proč? #2
Bylo za komunistů lepší maso a proč? #3

Tak je fakt, že jsem socík zažil jako mlaďoch, ale takhle prázdný obchod jsem nezažil ani takové fronty. Asi Agent žil v nějakém pozoruhodném městě.

První fotka není z Československa a druhá je z padesátých let.

Jo tááák - to už dává smysl. Pokud je to ze země, kde včera je už dnes, nebo jak to měli nastavený, tak to odpovídá, v Moskvě jsem byl v r. 87 a něco takového tam bylo k vidění. Stejně tak ty nezapomenutelné automaty na šíleně páchnoucí voňavky *smich*.

Ovšem proč ty fotky patlají do vlákna o mase v ČSSR? Propagandička hodná Pepíka Géblsovic, že...

07.06.20 19:42

Bingo!*palec2*

007cz

Pánové račte si prostudovat dotaz, kde se píše o ČSSR?. A o letech 50-60 je v dotazu také zmínka. Fotka nevím odkud pochází, ale určitě to není masna někde u Vídně.

A proč tu vlákno o mase patlá zmínka o nacistickém pohlaváru? Už to nehulte.

Že fotka s prázdnou masnou pochází odněkud z ciziny, soudím hlavně podle modrých váh. Mně se vybavují váhy červené. Ale na prázdné háky si vzpomínám velmi dobře. Ale je fakt, že pulty nebyly zcela prázdné. Byly tam vyrovnány konzervy. Babička tehdy chodila jednou týdně stát před masnu dlouhou frontu. Kratší než ta na fotce bývala snad jen proto, že jsme malé město. Toto mohou být vzpomínky tak z konce 50. let a začátku 60. let. Pak někdy se objevila kuřata. A bylo jich dost. A zase vzpomínka, snad z přelomu let 60. a 70. Maminčina kolegyně konstatovala, že vepřové a hovězí maso musí její rodina ochutnat jen ve školní a závodní kuchyni. Že na víkend kupuje pouze kuře, protože na fronty nemá čas ani nervy. Ještě později, to už bývalo masa více a já sama začínala hospodařit, objevili Češi smažená játra. Vepřová játra byla podpultové zboží a kdo je chtěl, musel koupit i bůček. A pak se to zase změnilo, protože "v játrech se nejvíc usadí to nezdravé, čim se prasata krmí" a bůček se stal žádaným pro relativně nízkou cenu.

Já si fronty u masny dobře pamatuji a bylo to v létech mezi 1963 až 1978. Ne teda že by byla fronta dlouhá jako na fotografii, ale běžně tak 20 až 30 lidí určitě. A maso nebylo každý den. Většinou to bylo v pátek a člověk si musel raději přivstat a být před obchodem ještě před otevřením. A nejhorší na tom bylo, že si nikdo nemohl vybírat. A požádat řezníka, aby mu maso ukázal i z druhé strany, bylo naprosto vyloučeno. Prostě se požádalo třeba o kilo řízků a až doma člověk viděl co si to koupil a kolikrát to bylo nepěkné překvapení.

007cz

Pamatujete na ty hnusné chlupaté flaxy v Ostravské klobáse,fuj. Tak jsem se na ni vždycky těšil, pak jsem vyplivnul tři nepoživatelné hnusy a bylo po klobáse.

Vidíte agente, tohle se mi nikdy nestalo. Zato se mi stalo, že jsem dal do mikrovlnky ohřát osvobozený demokratický párek. Výsledek byl cosi jako tkanička od bot, hromádka něčeho hněděho a loužička oranžové tekutiny ...

007cz

Uzeninu ohřívat v mikrovlnce? To je podle Babici?

motak
A když jste si tenkrát daval poctivý socialistický parek do mikrovlnky, tak dopadl jak?
Aha, my jsme vlastně v te skvele době neuměli vyrobit a dodat lidem mikrovlnky...

Motáku - a dnes tu snad někdo umí vyrobit mikrovlnku?

motak
15.06.20 20:33
Ano

Kdo u nás vyrábí mikrovlnky?

motak
007cz

Očekávám trolli reakci...že to nejsou české firmy.

motak
Tak radši dělá ze nic... klasika :)
vilik*
Jsem napsat chtěl, že mám doma stejné 2 vysavače Eta. Jeden 20 let starý jsem chtěl nahradit novým, úplně stejným, jen na krabici měl název made in China.
Pokorně jsem ten starý opravil, odprosil a používám ho dál. Nový mám na půdě v té krabici.
Nejen, že se mu nehýbala špatně sestavená kolečka, on ani pořádně nevysává. Což je, slovy klasika, u vysavače docela podstatný problém.
Jsem si vědom, že za nižší výkon může EU, ale proč se tedy nezmění vnitřní design tak, aby to vysávalo, jako to třeba dokáže ten novější Electrolux, co mají naši? A to je právě ten problém. Není vývoj, Eta jede na nostalgickou vlnu, takže pod svou značkou prodává blbům jako jsem já čínské šmejdy.
S Morou, která je vlastně Gorenje, novější zkušenost nemám, sporák z roku 2010 stále funguje.

 

laser*
hodnocení

3x
Maso nebylo nikdy tak opracované jak dnes ,nemohu posoudit kvalitu masa ,ale nebylo balené v plastu a řezník vám ukrojil kolik jste potřeboval ,co se týká týrání zvířat o tom se nemluvilo jako dnes ,důležité bylo maso na krámě a uzeniny? Pamatuju dietní salám ten byl výborný nebo gothaj nakrájený k tomu rohlík a byla svačina dnes se to žrát nedá je to jak houba samý šlachy a kosti

 

hodnocení

2x

V každém případě bylo masa méně než je dnes, ale zase se nepoužívalo tolik potravinářské chemie... Ta má dneska hody...

 

hodnocení

2x

Za komunistů se tolik netlačilo na zisk a rychlost výkrmu a neužívalo se tolik léků a chemie. Samozřejmě se chovala i jiná plemena. Chuťově nesrovnatelné je i maso z domácí zabíjačky a z obchodu. To dnešní je plné vody, jak je to možné, nevím a radši se potom nepídím.

 

ben®
hodnocení

2x
avatar ben

Dobrý den, za socialismu, na putovní řeznické výstavě, bylo maso vždy krásné (radost pohledět a potom si dlouho zážitky a vzpomínky sdělovat) . Zdravím!


doplněno 07.06.20 17:46:

Mimochodem, říkalo se, že nejlepší maso je v nuceném výseku, protože bylo pod stoprocentní veterinární kontrolou.

jofa*

ben: Musite příště tvrzení podložit důkazy. Jinak vám neuvěří. Jestli toto foto není podvrh. *mnam*

Bylo za komunistů lepší maso a proč? #4
ben®

jofa - ano, výstava skončila a jsme opět v reálu. Holt bude koprovka s vajíčkem .

Nějak vám nesedí foto s agentem, tato fotka není z Československa, to jen pro upřesnění.

Bene v nucáku bylo maso od "zdravotně poškozeného dobytka"Třeba kráva,býček ...nebo taky kůň se zlomenou nohou, nebo se kráva ve stání nějak "oběsila" a byl hned u toho Cowboy a podřízl ji (nešlo-li to jinak) pak šla opět do nuceného výsek.Jinak ty dobytčata byla zdravá. Na rozdíl od toho co jde dnes do nucáku,to by spíš mnohdy mělo jít do kafilérie!

Maso bylo jen si člověk musel koupit kousek bůčku,,ale nebyla játra...Jinak vše bylo..

 

hodnocení

2x

No, kvalitu neposoudím, ale u nás bylo hovězí jen ve čtvrtek ráno. A kdo neměl v rodině důchodkyni nebo shovívavého vedoucího, nemohl hovězí posuzovat ..

Osobně mi tento nedostatek nijak nevadil. Jaksi mi zůstala vzpomínka na školku a páchnoucí flaksu z rajské a kuchařku ve špinavé zástěře, která nade mnou stála a čekala, až ten hnus spolknu ..

 

fotkaman
hodnocení

2x

Ja jsem kuchar ve vysluzbe. Za totality jsem varil v restauracich, kde jsme dostavali masa min, nez kolik jsme byli schopni prodat. Proto vedouci mel ,smlouvu s rezniky v okoli, kterym platil vic, nez byla cena, aby vyhovel poptavce. Samozrejme jsme na tom vsichni vydelavali, proste jsme kradli. V reznictvi bylo masa tim padem min, takze kdo chtel maso k veceri, musel do restaurace. Maso ale nebylo barvene, nebylo plne hormonu na rychly a vetsi narust, a nebylo napumpovane vodou. Ja si myslim, ze chutnalo lip. Nejlepsi maso bylo vzdycky nacerno, primo z JZD nebo od soukromych osob!

 

hodnocení

1x

Obecně za komunistů maso lepší nebylo, bylo stejné, jako dnes. Rozdíly v kvalitě ovšem mohou být podle plemene zvířete, stáří zvířete, způsobu chovu. Po porážce se pak maso nejspíše třídilo podle příštího určení.

A že se vozilo na západ nebyl žádný problém. Stačí si uvědomit, že tehdy se většina přepravy konala po železnici v chladírenských vozech. A to nebylo nic složitého nebo až nemožného.

@hiawata: Masa nebylo méně, naopak jatečných zvířat bylo podstatně více, ovšem bohužel velká většina produkce se vyvážela a domácí trh byl jaksi chudý ...

To je dobře napsáno, s těmi chladicími vozy na železnici. To je fakt smutné, že dnes si někteří ani neuvědomují, že se kdysi všechno vozilo vlakem a na silnicích byl klid. Já si pamatuji, že se vozily vlakem i krávy, prasata, brambory... Známá dělala na dráze a jednou vyprávěla příhodu, jak vezli vlak plný melounů z Maďarska. U jednoho vagonu se nějak uvolnila plomba a než dojel vagon do místa určení, tak v něm nebylo téměř nic. Párkrát se někde zastavilo a každý od dráhy si vzal.

ma11

Taky příhoda za socíku od ČSD. Vozili se tam živá prasata ve vagonech, kde byly mříže. Než dojeli ty čuníci na místo určení tak jich pár zmizelo, nádražáci si je rozporcovali i přes ty mříže.

Kradlo se úplně všude. V tom nádražáci nebyli jiní. Ale náklaďáky s melouny nestavěly všude a na velkých nádražích jste měli všude fizla za zadkem. (Osož - ozbrojená stráž ochrany železnic). Jestli jste někdy byl na zabíjačce tak víte, že prase ryčí (viz přísloví - jako potrefená svině) a to by na nádraží nikdo neutajil. Když jsme na tranzitu potkali vagon s chlastem kde bylo ve dveřích proražené prkno, letěla tranzitérka za policajtama to hlásit aby to nebylo na nás a netahali nás po protokolech. Nikdo si nebyl jistý kdo na koho donáší estébákům takže lidi měli strach tam šáhnout jeden před druhým. Navíc dobytčáky mají plné stěny z prken. Žádné mříže.
vilik*
Na ty drážní ochránce mám takovou vzpomínku. Omlouvám se, že je mimo téma.
Jako cca 15letí kluci jsme se dostali k pár pivům a před cestou domů vlakem jsme se vsadili, kdo vydrží déle nemluvit.
Jenže se nám chtělo na malou a záchody byly už zamčené. Jenže v přilehlém parčíku, kam jsme zamířili, číhal pán od dráhy, který kdoví, co tam dělal, a který na nás chvíli řval a potom, co jsme radši odešli, tyto pány zavolal.
Přišli si pro nás na perón a začala komedie. Oni viděli 4 kluky mírně pod vlivem, kteří neřeknou ani slovo, a nám se chtělo hrozně čůrat a nemohli jsme ani říct dobrý večer, protože bychom prohráli. Nakonec to vyřešili opisem občanek a domluvou. Ale toho h.jzla, který je zavolal a pak zpovzdálí pokukoval, si pamatuju dodnes. Docela věřím, že všechna ta prasata tam sežral on.

 

priklad1*
hodnocení

1x

Jednou v pořadu "Retro" se probíralo jak kdysi probíhala výroba salamů. Na pořadu byl Gothaj. Jistě pamatuji jak jsme ho obalovali jako řízek. No dnes jako měkký salám ho maximálně přidám do bramborového salátu. Dnes to je hnus, který by se na pánvi roztekl.

Redaktorka položila řezníkovi otázku "Proč jste do salámů nepřidávali sóju" Odpověď zněla. "Protože byla dražší než maso"

Ještě dodávám.

Podle nějaké statistiky se za komunistů na osobu sedlo více masa než dnes.

Kde se bralo když byly prázdné háky.

Dnes je všude masa plno.

Co se s ním děje, když se neprodá. Buď skončí v kafilérii, což spotřebitel stejně zaplatí, nebo omyté octem znovu na pultech, v mletém mase, případně nějaké marinované pochoutky

janm*

To je možné že se za komunistů snědlo na osobu více masa než dnes, protože ty prázdné regály nebyly vždy výsledkem toho že "nebylo" ale i toho že se "vykoupilo" protože tehdy byly fixní ceny přitom vytvořit "kapitalistický nadbytek" je tak snadné, stačí prostě zvýšit cenu, kdyby to takto fungovalo i dřív, regály by byly hned plné, lidé měli zkrátka peníze a mnoho věcí bylo cenově dostupných...dnes když je zvýšená poptávka po čemkoli tak se jednoduše zvedne cena což mnohé odradí a ejhle, všeho je dost...Jinak co pamatuji z 80 let, nakoupit v řeznictví nebyl žádný problém alespoň u nás ne, salámy, kuřecí, někdy i jitrnice, co koupit bylo...

motak
Jojo, všeho dost...někdy byly v obchode i jitrnice...

 

hodnocení

1x

Jednu zajímavou věc jsem se nedávno dočetl. Maso se nechalo dozrávat - třeba 10-14 dnů hovězí maso. Dnes se nechává dozrávat maximálně 5 dnů, protože při dozrávání ztrácí na hmotnosti 10-15%. Proto je tak dobré hovězí maso z Jižní Ameriky, které dozrává na lodích při cestě do Evropy.

 

nikdo*
hodnocení

1x

Maso bylo kvalitnější. Nebyla chemie, nebylo napichování vodou. Ale:

Nikdy jste nevěděli, jestli kupujete maso z býčka, nebo z chovné krávy. Na výběr jste neměli. A to byl problém. někdy bylo maso krásně měkké, jindy jste ho dusili až do rozvaření a ty nitě byly furt tvrdé. Tolik z praxe.

 

vilik*
hodnocení

1x
Ke kvalitě a dostupnosti masa se vyjadřovat vzhledem k mému věku nemohu, ale podle maminky to stálo za h.vno.
Asi i proto si rodiče drželi dlouhá léta prase, což už minimálně 20 let nedělají.
Sám si pamatuji pouze místní prodejnu potravin, kde měli velmi malý výběr čehokoliv.
Osobně nemám problém koupit kvalitní maso. Jen je potřeba navštívit dobrou prodejnu, klidně i dál od domova. Pokud vám stačí polské vakuované hnusy ze slev v marketu, těžko se na trhu něco změní.
Ohledně uzeniny a párků, když si uvědomíme, kolik stojí kilo masa, těžko bude 10 deka šunky s 96 procenty masa za 12 korun. Takže jako v prvním případě, nemám problém sehnat dobré párky, dobrou sekanou, dobrou šunku... Jen je potřeba přemýšlet už při nákupu, a samozřejmě nehledat jen nejlevnější výrobky. U nás v obci jsou minimálně čtvery potraviny a 2 prodejny řeznictví. Paradoxní je, že pouze v jednom obchodě mají 1 druh šunky s více než 75 procenty masa, a na otázku, která šunka je dobrá, odpoví, že ať vezmu tu nejlevnější, protože je ve slevě.
Proto jezdím nakupovat většinu potravin do vedlejšího města. U nás nemám šanci nakoupit, když jsou u nás v převážné většině lidé, kteří tu kvalitu nepožadují. A sranda je, že takto pravidelně vídám i několik lidí z naší obce, dokonce včetně jedné prodavačky z řeznictví od nás. Pak se místní obchodníci diví, že neprosperují, obec se diví, že zaniká podnikání, nakupující se diví, že není výběr a vše je dražší než jinde.
Za to ovšem nemůže doba, ale přímo nakupující, hlasující peněženkou.

Ano Vilíku, jenže jsou i lidé, kteří pracují. To znamená, že po práci padnou na hubu a nemají sílu, čas ani peníze jezdit někam nakupovat dražší a kvalitnější zboží.

vilik*
Pane Ra, já už jsem si zvykl, že pokud je někdo kverulant, nemá smysl se s ním o ničem bavit. Pokaždé bude oponovat, i kdyby zjevným nesmyslem.
Přesto vám odpovím. Ano, mohou být takoví lidé, kteří pracují pouze v místě bydliště a nikdy, třeba i jen jednou za čas, nepotřebují nic vyřídit někde jinde, například u lékaře nebo na úřadě, kdy by návštěvu mohli spojit s nákupem lepších potravin.
Také chápu, že tito lidé mají právo na to, aby nadšeně setrvávali v zaměstnání, z kterého se denně vracejí, aby volný čas trávili padáním a ležením na hubě, je to více či méně jejich (ne)dobrovolná volba.
A dokonce budu na vás i hodný a pokusím se vám ušetřit čas, který byste musel obětovat na oponenturu mého názoru, abyste vy v ušetřené chvíli mohl vyrazit za kvalitní kotletou.
I lidé, kteří chodí pouze do práce a z práce a na nákup nemohou jinam než do jednoho obchodu po cestě, hlasují volbou kupovaného sortimentu. Pokud denně bude 10 lidí požadovat po obchodníkovi šunku s 90 a více procenty masa, zřejmě ji obchod zkusí od dodavatele odebírat.
Vy namítnete, že lidé na takovou šunku nebudou mít peníze.
Já vám na to napíšu, že podle mého názoru i lidé ze skupiny méně příjmové složky obyvatel často holdují alkoholu a cigaretám v míře ne úplně malé, takže za ušetřené peníze by možná mohli, alespoň někteří, mít kvalitní šunku, ostatní lidé možná alespoň občas.
Vy budete mít pochybnosti například o dělnících ve vykořisťovatelských továrnách a matkách samoživitelkách, já poukážu na pomoc formou dávek a také na mnou vypozorovaný spotřební koš lidí s nízkým příjmem, kdy by se jistě daly například omezit nezdravé cukrovinky nebo něco, co není úplně životně důležité.
Vy namítnete, že pak by jejich život byl prázdný a bez i úplně malých radostí, já bych mohl například kontrovat námitkou, že tito lidé mohou drobné radosti čerpat ze zdravějšího životního stylu pomocí nenákladných sportovních aktivit, volbou zdravějších potravin, a v neposlední řadě vlastní aktivitou ve zvyšování vlastní kvalifikace na trhu práce, aby nemuseli denně po příchodu z práce padnout po snědení šunky s padesáti pěti procenty masa na hubu.
Zvláště vítané by to bylo i s ohledem na zdravý rozvoj jejich dětí, aby i ony získaly dobré návyky a šanci na kvalitní život do budoucna.
To jsme si hezky popovídali, že? Doufám, že masíčko jste vybral opravdu kvalitní.

Ale Vilíku - to, že se někdo má špatně je podmínkou toho, aby se jiný měl dobře. A naopak, že ...

vilik*
Milý Ra, rozdíl mezi námi je ten, že já si to nemyslím. Jistě, svět spravedlivý není, ale u nás to ještě není tak hrozné jako v jiných částech světa.
Například dnes sušíme seno. Svět je krásný. Sice pořád kontrolujeme radar a čekáme na bouřku, ale zatím to jde dobře. Pracuju, aby mi bylo lépe, ale i proto, že to dělat chci. Nikoho tím neohrožuju, nikdo se kvůli mně nemá hůř, jsem na čerstvém vzduchu. Pozemek jsem zaplatil, daň odvádím, sekačku a hrábě jsem si koupil za vlastní peníze, a tím jsem podpořil práci někoho jiného.
Jak se o vaše vlastní blaho dnes staráte vy? Tím, že píšete na internetu, jak to u nás stojí za lejno? Možná byste chtěl, abych se s vámi potom o výsledky mé práce rozdělil, protože máte pocit, že se máte hůř? Na to znám takové jedno jadrné české slovíčko. Jistě ho znáte také, tak si ho klidně řekněte nahlas. Já ho zde kvůli pravidlům uvést nemohu.

Ale Vildo, já přece nepíšu, že to u nás stojí za lejno. Dokonce nepíšu ani, že to u nás stálo za lejno. To píšete Vy.

 

 

hodnocení

0x

Když je řeč o zemědělství .. parlamentnilisty.cz/...

 

hodnocení

0x

Za komunistů přestaly párky být párkama od té doby, kdy se přešlo na umělá střívka, do kterých se párek plnil. Dnes ty párky ani nezelenají, ale scvrknou se! O mase mám postřeh od paní kuchařky, která vařila v mateřské škole od roku 1968 do roku 2015, že v dnešní době se jí při vaření masa na svíčkovou "ztratí" min 25% objemu, dříve to bylo cca do 15%!

 

hodnocení

0x
avatar babajaga

Maso bylo kvalitou zhruba stejné i lepší, krmilo se hlavně přírodními krmivy, ne různou chemií. Pozná to ten, kdo zažil domácí zabíjačku, kdy prase dostávalo řepu, vařené brambory, šrot...Jeho maso je úplně jiné chuti, než kupované.

Vzpomínám na nízké ceny, ale pravda je, že i mzdy byly daleko nižší. Masa byl navíc nedostatek. Pořád. K nám jej vozili 1 x týdně, ve středu a začalo se prodávat až v 15 hodin, když přijely autobusy s pracujícími. To byl pak boj. Matky nabádaly děti, aby chodily do fronty k masně už třeba ve 13 hodin a "držely místo", aby se na ně něco dostalo. Jednou se na mamku nedostalo nic, měli už jen hovězí vemeno. Já jsem to nikdy v krámě neviděla. No a matka, aby aspoň něco koupila, si to vemeno vzala. Na radu řeznice ho velice dlouho vařila, nakrájela na plátky, pak obalila jako řízek a smažila. Chutnalo to jako stará gumová holínka a bylo to i stejně tuhé. Většinu toho dostal nakonec Ferda /pes/. Nikdy víc jsme to už na talíři neměli.

Jinak dobytka bylo za komunistů daleko víc, ale hodně masa šlo na vývoz, naši lidé dostali jen opravdu málo.

Dneska je masa všude dost, ale ceny nehorázně rostou. Mám ráda domácí dršťkovou polévku. Ne z těch předvařených drštěk, ale prostě koupit kus žaludku, vyprat v několika vodách, vymnout v soli a pak několikrát vařit. Ale neošizená polévka je dobrota. Před časem jsem na dršťky natrefila v jednom řeznictví. Cena? 140 Kč za kilo. Na to, že je to vlastně jen odpad, lidé si to často oškliví, málokdo to jí a vypadá to na pohled jako zapraný froté ručník, je ta cena šílená. Za tu cenu se v pohodě koupí krkovicie či karé. A já vzpomínám na doby, kdy kilo těch "odpadových" drštěk stálo 8 Kč. Už si asi domácí dršťkovku neudělám. Škoda. Jaga.

 

patrik
hodnocení

0x

Bylo násobně horší, za komunistů nebyly normy na bezpečnost, tz. obsah cizorodých látek a všude se kradlo, takže nejenom, že maso obsahovalo např. bifenyly, fosfáty, pesticidy (viz dokument o absenci těchto norem z roku 1988 s názvem "Jsou naše potraviny závadné (1988)", najdete na Youtube, nebo viz příloha), ale když jste je kupoval, tak vás okradli na váze a na druhu, například přední vydávali za zadní. Navíce maso nebylo k dostání a k násobně vyšším cenám než dnes, jste musel platit úplatky. U potravin měly výše uvedené vady nejen suroviny, ale navíc se kradlo při výrobě, takže potraviny neměly vůbec deklarované složení, to se nemusela psát na obalech.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]