Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
hodně už od dětství čtu. Teď, když se nesmělo ven, popustila jsem uzdu svému koníčku. A četla jsem všechno, co tady po babičce a dědovi zbylo. Některé knihy jsou hodně staré a setkala jsem se s výrazy, kterým nerozumím.
1/ přejedla se ŘEŽÁBKU. Nevěděla jsem, čeho se přejedla, ale podařilo se mi posléze objevit na netu, že to má být jídlo na způsob nádivky. Tak dobře. Ale dál si nevím rady:
2/ Koukal, jako když dá volovi VAMPOLU. Na google jsem našla toto slovo jen coby příjmení - sportovci Petr Vampola či Michal Vampola. Nic víc.
3/ Byl to KOLESATÝ člověk...měl KOLESATÉ břicho...Co to znamená? Google mlčí. Byl to člověk baculatý, tlustý, bachratý...či jaký?
Neznáte, prosím, někdo, význam těchto slov? Děkuji - Jaga.
S jistotou vím jen jedno:
Vampole byly velké saně pro více lidí za koně nebo voly.
Řežábek zní, jako něco s jeřabinama..Nebo že by něco zapečeného?
Kolesatý nebude kolohnát, obr? .
Lištičko, řežábek se mi povedlo objasnit. Je to nádivka z rohlíků, uzeného, vajec, bylinek. Asi něco jako velikonoční hlavička. A přitom jsem si původně myslela, že to bude nějaká zelená bylinka, něco jako libeček, polníček či řeřicha. Ten název mi tak připadal.
Vampola - to jsem si myslela, zda není nějaké jho či chomout, postroj na toho vola. Ale byla to jen taková moje domněnka.
A s tím "kolesatým" jsem úplně vedle jak ta jedle. Děkuji za pomoc. Já když čtu, tak musím vědět všechno doslova. Jaga.
Vampola: Původně rampola z německého Rammpfahl - kůl zvaný jehla. Z toho lampola (podle koncového -la), potom vampola.
Silný sochor, kterým se valí klády na vůz nebo trhají pařezy ze země.
Též lampola, vampule, vampora (v Kladsku a na Holicku), na Moravě vampala. U vorařů na Vltavě vampule - vratidlo, rumpál.
Ve významu těžké selské saně pouze na Vysočině, kolem Polné a Žďáru (tady původ nejasný).
Tolik etymologický výklad mého psa ..
Díky vašemu psovi, je šikovný. Hned bych mu za objasnění poslala buřtíka, ale mám obavy, že byste mu ho snědl. Jaga.
Můj odhad - - Kolo - - koleso.
Kulatý člověk, kulaté břicho.
--------------------------------------------
řežábek je lesní, kurovitý pták, podobný křepelce
je možná i záměna ..
viz Řeřábek
ř - ž přesmykem z ž - ř ve staročeská podobě žeřáb (= jeřáb, vodní pták)
-------------------------------------------
vampol --- sochor, klacek, kyj
/dobytek dostal nadáno/
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.