Nejste přihlášen/a.
Ahoj, už mi je 18 a neumím vyslovit R a Ř. Vadilo by vám to při seznamování, kdyby měl vadu řeči váš partner/ka? Máte někdo taky vadu řeči? Jak to řešíte na rande? Nebo mají vadu řeči vaši partneři/ky a kamarádi a nevadí vám to? Díky moc za komentáře. Klidně vám napíšu, když tu necháte mail.
Vada řeči není pro mne ve vztahu rozhodující. Jenom by mne trochu bylo divné, proč rodiče nedali v dětství takové šišlající nebo ráčkující dítě k logopedovi. A kdyby to vadilo jemu samotnému, že šišlá, patlá nebo ráčkuje, tak i dospělý člověk má možnost chodit k logopedovi.
Zdravím. Po pravdě, je to na poslech dost nepříjemné. A vzhledem k tomu, že neznám nikoho, kdo by se to nenaučil, je to i zbytečné. Pradoxně, pokud jde o malé dítě, jde naučení hůř, čím je starší, je to snazší. Vy jste dospělý, vsadím se, že to zvládnete. Ve skutečnosti ti, kdo špatně vyslovují r ř, mluví v krku, zatímco správně se mluví za zuby. Je potřeba přesunout výslovnost z krku do pusy = za zuby. Zkuste to podle videa, pěkně to logopedi popisují i ukazují =>
Vadu řeči nemám, protože se mnou máma chodila v 6 letech na logopedii, kde mě to R naučili a krom toho zkorigovali i další hlásky. Se starším synem jsem chodila na logopedické hrátky a mladší mi říká R v necelých 3,5 letech, naučil ho to starší. Děti mají mít odstraněné vady výslovnosti, než jdou do první třídy. Kdo neumí mluvit i v dospělosti, tak si jen pomyslím, kruci jak se o tebe rodiče strarali a jak se staráš ty o sebe, že s tím nic neděláš?
Vadí mi to, jsem na tohle citlivá a nejvíc mi to vadí u těch, co se mluvením živí a mluví na kameru. Nejde jen o R, Ř, ale třeba špatně vyslovené L, to taky bývá často.
Nic není ztraceno. Logopedi se věnují i dospělým. I když je fakt, že u malých dětí, kde není vada už tak zakořeněná, se to odstraní líp. Ale chodil "na řeč" i pán okolo 30 let, kterého jsem znala.
Hezké to rozhodně není. Měla jsem 2 spolužáky s vadou Ř /rotacismus bohemicus/, jeden říkal něco jako H, druhý zase F.
Tedy: THI nebo TFI. Fakt je, že se to neodnaučil ani jeden z nich /viz loňský sraz po 49 letech/. Oženili se oba. Takže na překážku ve vztahu to být nemusí. Ale záleží na partnerce.
Hlavně, jestli se nejmenuješ Oldřich Řeřicha.
V dětství jsem trpěla sigmatizmem /vadná výslovnost S,C.Z/ Asi v 10 letech jsem začala jezdit k panu logopedovi a během 3 měsíců jsem se vady zbavila. Ptej se po okolí, třeba ve školách mají logopedy. A pak se už poradit přímo s ním, jak dál. Jaga.
Zanedbali to Tvoji rodiče, kdysi se na to kašlávalo, ale já mám děti dnes už kolem 40 let a obě na logopedii chodily. Takže Ti to taky měli zařídit. Ale není pozdě.
Dobrý den. Dle nicku soudím že jste muž. Pokud se zeptáte na podobnou otázku většiny mladých žen, odpoví vám že to problém není a že se můžete seznámit jako kdokoliv jiný. Ale už vám neřeknou že ony samy by s někým takovým většinou být nechtěly (takže v první části odpovědi zdaleka neříkají pravdu). Ženy jsou na hlas partnera daleko citlivější. Seznámit se ale není ani takhle nemožné, nicméně jste mladý a když tomu dáte u logopeda potřebný čas, jistě se to naučíte. Mám kamaráda který stejný problém vyřešil až sám ve 25 letech. A úspěšně. Chce to začít co nejdříve.
Už se tu někdo na něco podobného ptal a mohu odpovědět jen stejně jako jemu: vadilo. Vada řeči jde odstranit a je známkou určité lhostejnosti, lenosti, nedostatku snahy, když si ji někdo pěstuje ještě v dospělosti. Sama jsem tuto vadu měla do začátku puberty, pak jsem se sebrala, sama šla na logopedii a během cesty domů po první návštěvě a radách jsem najednou vyslovovala Ř jako z praku. Klidně bych chodila s koktavým, kulhavým nebo hrbatým, ale s lenochem nikoli. Musel by mne hodně přesvědčovat, že jeho vada odstranit nejde.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.