Nejste přihlášen/a.
Zalezi, kdo to kreslil.
Jestli ty, tak klasicka radobyumelecka mazanice.
Jestli treba Kupka, tak uzasna nadcasova moderna.
A o tom to cele je...
Chudinka slovenská rádoby "malířka". To se tedy děvče vypracovalo. Když jsem učila v MŠ, vsadím se, že 100 % dětí by namalovalo obraz minimálně stejný, ale možná i lepší. Měl by nějakou myšlenku. Tenhle nemá nic. Vypadá to, že paní "malířka" snědla barvy a pak měla zažívací problémy. Stáhla gatě a hodila to na papír.
A tomu se má říkat umění? Narazíte na podobná díla v každém méně frekventovaném podchodu.
Vzpomínám - Mánes, Aleš, Čermák, Brožík, Sedláček, Švabinský... a řada dalších. Co by na to asi řekli? Jaga.
Dneska se vydává za umění každá ptákovina. Bohužel.
Možná má vystudovanou UMPRUM a to je jiný kafe, než díla vandalů na zdech. A o tom to je. Dodatečně, když se vidí dílo hotové, třeba pro většinu ptákovina, tak to svede "každý" kdo udrží tužku, štětec v ruce. Jenže tady jde o nápad. Tím dílo neobhajuji, jen všeobecně konstatuji k těmto a podobnému modernímu umění.
Nechtěla bych se na to doma dívat a asi by mě autorka nezlákala na nějakou sobornou výstavu svého díla. Ale i tak by mě zajímalo, jak to autorka nazvala a jestli její dílka podobného typu vycházejí z nějaké myšlenky. Malíř může na plátno umístit tisíc teček, protože chápe, že svět kolem něho se skládá z atomů. Může malovat pouze černou a bílou, protože svět je neustálé střetávání "černé" pravdy s "bílou" pravdou. Tedy pokud těm dílům předchází nějaká podobná myšlenka a výrvarník ji dlouhodobě zastává, ta myšlenka v jeho díle rezonuje, budiž. Jde o výtvarné znázornění nějakého názoru. Ale obrovské množství dnešních výtvarníků tvoří samoúčelně. Snob si to koupí.
Když se snažím, vidím na fotografii možná barvy olympijských kruhů. Snad je to tedy názor na úpadek normálního sportu. Nebo bych tam mohla vidět lidské rasy. Bělochy, černochy, indány... To zelené? Mužíčci z UFO? Nebo neurčitelná pohlaví?
Tato "díla" vyjdou pro umělce nejlaciněji jak je možné, což je pro mnoho začínajících umělců dnes velice důležité. Stačí kus sádrokartonu přetřít bílou a přímo z tuby se vymačká myšlenka která mu již dlouho ležela v hlavě. Ani ten štětec si nezamaže. Potom to střelí za 15 tisíc, pokud je již známý a je to doma.
No ono totiž nejvíc záleží na tom, k jakému účelu to bylo namalováno. Pokud to byla zakázka přesně na tuto zeď v této barvě a přesně pro tento interiér a nad tuto komodu, tak je to podle mne velmi zdařilé. Barevně i stylově je to vyvážené a dokonce i velmi nápadité. Takže jako celek je to působivé a líbí se mi to.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.