Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odhozené papírové kapesníky v přírodě

Od: kapesnicek odpovědí: 15 změna:

Dobrý večer. Často chodím do přírody a všímám si, že se v ní často povalují papírové kapesníčky. Mně osobně to připadá jako prasárna. Když jdu čůrat, tak se oklepu a ty poslední kapky holt skončí v kalhotkách. Jako většina z vás peru spodní prádlo po jednom nošení, tak to skousnu. Odhodit v přírodě papírový kapesník je pro mě stejné jako odhodit tam obal od Snickers. Chápu, že když člověka přepadne průjem, tak se utře a ty pokaděné kapesníky s sebou nosit nebude. Ideální by sice bylo to zahrabat nebo zaházet, ale budiž. No a když už víte, že chodíte čůrat jak koroptve, proč s sebou místo papírových kapesníků nenosíte toaletní papír, který se rozmočí daleko rychleji? Moje otázka tedy zní, zda vás papírové kapesníky v přírodě štvou stejně jako mě, nebo zda je tolerujete a případně sami (samy) odhazujete.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Čurání a kakání se dělá v lese na odlehlém místě, takže tam jeden-dva kapesníčky nevadí, protože je pohltí příroda dřív, než na ně někdo narazí. To větším problémem jsou odpadky na frekventovaných místech kolem cest.

Ankety se neúčastním, bo nejsem žena :) ale můj názor je ten, že člověk by měl používat rozum a nedělat extrémy jedním ani druhým směrem.

doplněno 23.04.20 12:47:

Když zanecháváte v přírodě bobek, proč tam nenechat i kapesník? Nedělal jsem žádný průzkumn, ale myslím, že poločas rozpadu jednoho i druhého je zhruba srovnatelný.

72mona
hodnocení

4x

Ano, všímám si, je toho čím dál víc. Je to prasárna. Přibývají rychleji, než se budou rozkládat i rychlerozložitelné. Tuhle jsem chtěla udělat fotku s komentem "nasněžilo", ale pak si říkám, že takové "umění" šířit nebudu:-D

Když už musím, špičkou odhrnu jehličí nebo mech a pak zase zahrnu. Ovšem to oklepání, to je bomba*smich2* M.

doplněno 23.04.20 11:05:

Tak si říkám, kolik úlovků teď mají fotopasti*hledam*

72mona

Když ono jde i o to, že ty kapesníky doslova bijí do očí. Když vylezu z auta na jedné odbočce ke studánce, tak v okolním lese je opravdu bílo. A to tam nejsou žádné houštiny (o odlehlém místě také mluvit nemůžeme). Takže rozložitelnost je jedna věc (za jak dlouho se rozpadne papír, když je sucho?), estetika druhá. Vždyť jsme byli národem turistů. Máme naprosto skvěle značenou síť tras po celé republice (aspoň do té doby, než padnou ty stomy, na kterých značení je). Problémem je, že lidé do přírody přestali chodit proto, aby si ji užili. Nebo se tam snad budou každý rok vracet a říkat, "hele Maruš, tohle sou ty naše odpadky z minulého roku a tyhle sou od Pepana, co tu byl před týdnem. Poď, vyfotíme se s nima." Doma si hýčkají své umělé anglické trávníky bez poskvrny, ale jinde je jim to jedno. Pohozeným kapesníkem to začíná a černou skládkou to končí. M.

lidus*
hodnocení

3x

Vždy se najde nějaká díra, kterou je snadné zahrnout minimálně větvemi. Létající papír je hnus.

hodnocení

2x

Pokud musím jít v přírodě na malou stranu, vždycky používám kapesníček či toaletní papír. Neotřená bych být nedokázala. Ženy, s kterými chodíme na turistické výšlapy, mě naučily, že je lepší vzít si s sebou kus toaletního papíru, snáz se v přírodě rozloží. Tak to dělám. Ale občas kapešníček použiju. Pokud je to možné /jsem právě v lese apod./, zahrábnu ho do jehličí či listí, aby nebyl na očích a dřív se rozložil. Je k smíchu odnášet si počuraný papírový kapesník, jak uvádíte v anketě. A to oklepání je spíš vhodné pro muže. :)

Když jsem šlapala z Růžové hory na Sněžku, nemile mě překvapil pohled na desítky a stovky kapesníčků, které lemovaly takřka celou trasu. Hezké to rozhodně není.

Pro zajímavost: obec nám zakoupila kompostéry. V obecním zpravodaji nás poučují, co leze do kompostérů dávat a co ne. Dost mě překvapilo, že jedním z bodů, které do kompostéru patří je:

lepenka, papírové kapesníky, ubrousky. Takže to asi v kompostu nevadí a rozloží se to. Já to tam přesto dávat nebudu.

V přírodě to pěkné opravdu není. Jaga.

nov
hodnocení

2x

Souhlasím s Jagou. Jen mě zajímá, jakou větvičku na utření by použila tazatelka. Smrkovou jako ve filmu S tebou mě baví svět? *haha*

Doporučuji kopřivovou*smich2*

@satam: Odkdy má kopřiva větve? :-D

asd1
hodnocení

2x

Normální je zahrabat jak bobek tak papír. Kdo to nezahrabe je stejný prase jako ten kdo odejde od hajzlu bez spláchnutí..

Je to hnus, na druhou strane je vidět nezahrabaná "mina" (kdyby si posr. kapesník někdo odnesl v sáčku podle chytré rady) *smich*

Samozřejmost je nesr. u zdrojů vody, hned za altánek a tak podobně.

geoth
hodnocení

0x

Jo, jo, kdyby tam byly jen ty kapesníčky ...

prestik*
hodnocení

0x

Papírový kapesníček je celkem v pohodě, rozkládá se rychle; gigantickým průšvihem jsou vlhčené ubrousky. Coby ♂ také neanketuji. ;)

Vlhčené ubrousky jsou výmysl na Nobelovu cenu. Opravdu se divím, že ještě nikoho nenapadlo prosadit zákaz jejich prodeje. Určitě škodí víc než plastová brčka která s takovou slávou zakázali. V přírodě se to rozkládá roky a v kanalizaci a v čističkách odpadních vod to dělá šílenou paseku.

pb®
hodnocení

0x

A což si takhle do kapsy či batohu přibalit i mikroténový pytlík, použitý kapesník do něj zabalit a vyhodit doma. Tak to dělám v lese já. Nejsem neotřená, což je eklhaft a nenechávám v lese odpadky. Pytlík nosím i proto, abych do něj dala třeba použité vlhčené ubrousky když se mi dítě zprasí, ty bych nenechala v lese už vůbec. Na stezkách s větší frekvencí, kde bývají i odpadkové koše, klidně ten papírový kapesník hodím do koše. Nosím s sebou neustále láhev s obyčejnou vodou, takže si i po vykonání umyju ruce.

id
hodnocení

0x

V návodu na používání ČOV je přímo zakázáné splachovat papírové kapesníky. Soudím, že kapesník je moc těžko rozložitelný, toaletní papír není problém. Nosím s sebou toaletní papír a postivě v lese zahrabu.

liska5

V televizi ukazovali čistírnu odpadních vod a na všem namotané vlhčené ubrousky, ucpané mříže a omotané lopatky nějaké vrtule, co čeří vodu.. To je spíš netkaná textilie než papír. Ti pracovníci byli nešťastní. Ale že by to na těch ubrouscích bylo napsáno, nebo nás varovali opakovaně v mediích, na to ještě nikdo nepřišel.

Jsou místa v Americe v Grand kaňonu a jiných rezervacích, kde musí návštěvník, co tam pobude den i více dní, přinést své veškeré exkrementy ve speciální utěsněné nádobě zpět.

Jsou místa v CHKO, jako Petrovy kameny /protisvah Pradědu/, kde se kvůli moči turistů kolem té skály daří kopřivám a mizí vzácné horská květena.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]