Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Národnostní menšiny v ČR

Od: prestik* odpovědí: 7 změna:

Zdravím všechny občany dobré vůle. Rád bych věděl, která z národnostních menšin v ČR žijících vám vadí nejméně, nebo chcete-li ji máte nejraději, případně v diskuzi pak drobné zdůvodnění. Děkuji.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vilik*
hodnocení

2x
Nejsem přihlášený, takže pouze takto.
Slovenská, beru je jako naše.
Ukrajinská, znám jich dost a většinou jsou to milí přátelští lidé, nevymykající se chováním většině.
Vietnamská, neznám je jinak než z večerek a jiných obchodů, obecně mi vadí určité věci, ale rozhodně se nedá říct, že bych je nebral jako příslušníky nežádoucí menšiny.
Což plynule navazuje na Romy, které vnímám jako komunitu, s kterou mám osobně negativní zkušenosti. Konkrétně vyhrožování fyzickou likvidací, nepřizpůsobení chování dle obecně platných pravidel, neplnění závazků a jiné.
K upřesnění, znám několik lidí s romským původem, kteří přijali většinové vzorce chování, a s těmi vycházím dobře, i když například někdy nechápu jejich přístup k řešení finančních záležitostí. Bohužel, přístup komunity ke společnému soužití s ostatní společností zcela vymaže můj obecný názor na celou komunitu. Tento obecně negativní postoj převažuje i přes některé kladně přijímané, z mého pohledu se komunitě vymykající, jedince.
S ostatními nemám dostatek zkušeností. Moje teta, původem Polka (a těch pár kluků a holek z nedaleké fabriky, které občas potkávám v obchodě) zřejmě nebude dostatečný vzorek k hodnocení celého národa. Leda že bych hodnotil odlišnosti stravovacích návyků, tetiny brambory s koprovkou se nedají skoro pozřít.

hodnocení

2x

Nejméně mi vadí všechny, pokud jejich chování je v mezích našich zvyklostí.

Slováci mi nevadí, setkávám se s nimi minimálně.

Vietnamci mi nevadí, je jich u nás dost, ale není problém s nimi vyjít.

Co je to Polák? U nás neznám.

Ukrajinci mi nevadí. Občas se mezi nimi najde hajzl, ale obecně s nimi není problém vycházet.

Romové. Složitá otázka. Vadí mi jejich zneužívání sociálních dávek, vadí mi jejich vysoká kriminalita. Ovšem obecně vzato Romové nejsou národnostní menšina, velká většina se jich hlásí k české, popř. slovenské národnosti. Co pak s tím?

jofa*
hodnocení

0x

U nás jsou dva tmavší neustále od rána do večera pod vlivem alkoholu a jsou takovou atrakcí města a vždy se směju když je vidím. S jinou národností se mi to nestane. Mám je "nejraději".

etana*
hodnocení

0x

Romská, protože pokud není soustředěná v jednom ghettu a pokud by se napravila debilita porevoluční, kdy se se Slovenskem udržely nadstandardní vztahy a bylo dovoleno, aby se sem nastěhovaly tisíce Romů ze slovenských osad, dalo se s nimi vždy dobře vyjít. Za normálního mezinárodního režimu by ti problémoví zůstali na Slovensku, kam patří a nedělali by zde problémy. Jen holt je člověk musel brát jako lidi a ne jako podřadný odpad.

Vietnamce mám také ráda, byť jejich píle se zúročuje i na poli zločinu.

Ostatní zmiňované mi ani nevadí, ani je zde k životu nepotřebuji, nevyjmenovaní Rusové mi vadí nesmírně a kdyby bylo po mém, žilo by jich tu v celé republice max. deset.

Rozeznáte Rusa od Ukrajince?

etana*

ra252...ano, tak na 70%. Z Ukrajinců taky nejsem odvázaná, raději bych zapřáhla do práce líné Čechy a podniky, které v Česku nejsou schopny fungovat bez dovozu pracovníků (a většinou vyvážení zisky někam za hranice) by zde fakt vůbec nemusely být. Pro stát nejsou nijak zajímavé, až na vysloveně stavební profese, ale já nejsem zastánce neustálé nové výstavby, takže ani developeři a silničáři mi moc na srdci neleží.

hodnocení

0x

Manžel od kolegyně - Slovák - měl oblíbené rčení - Nejsem rasista ale ze všech barevných mám nejradši Slováky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]