Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč hackeři útočí na nemocniční servery?

Od: jenicek® odpovědí: 29 změna:
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na jednu věc u které mi stále zůstává rozum stát. Včera nebo předevčírem jsem v rádiu zaznamenal zprávy ve kterých bylo řečeno,že hackeři znovu zaútočili na jednu českou nemocnici,resp.jejich server. Naštěstí to nemocniční personál odvrátil. A já ptám,proč to dělají? Co tím chtějí získat nebo čeho chtějí dosáhnout? Pořád nad tím kroutím hlavou *nene* . Díky za odpověďi a případné objasnění dotazu.

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

etana*
hodnocení

5x

Pomsta za Koněva.

Nežertuji ani nejsem příznivec konspiračních teorií, ale všichni dosud dopadení organizovaní hackeři na naše státní instituce a nemocnice byli Rusové, což jejich představitelé popírají stejně urputně jako vraždu Politkovské. Vzpurné poddané je prostě třeba ztrestat.

18.04.20 13:53

Kokotina.

Nechte lidovou vypravěčku vypovídat.

liska5

To já bych tomu, co napsala etana, docela věřila.

smode*
hodnocení

2x

Dobrý den. Tak jednak toto je práce "crackerů", nikoliv "hackerů". Hacker je člověk co se sice umí někam nabourat, ale nic tam nemění a nepůsobí škody. Že to všichni říkají chybně, z toho si nic nedělejte. Nicméně cracker chodí tam, kam se dá dostat. Protože i on je líný, častěji se nabourává tam kde je to jednodušší a kompenzuje si tak své komplexy a křivdy a samozřejmě to může dělat i za úplatu pro kohokoliv. Úroveň IT ve zdravotnictví se nikdy nebude rovnat úrovni IT například větších soukromých firem. Proto jsou útoky na zmíněná místa častější. Úkolem crackera je působit škody. Proč? To by bylo skoro na filozofickou debatu. Je to stejné jako se bavit proč se škodí pomocí dotací, podporou nefachčenků a neumětelů apod. Jde o souboje různých zájmových skupin.

Především to bude něco jako ty nedávné problémy. A tam to vůbec nebyl on-line útok. Běhá to po světě po týdny samo.

Cracker je i sušenka, tak proto se asi název novinářům nelíbí...;)

lidus*
hodnocení

1x

Proč napadli fakultky v Brně? Prý pro obrovské peníze ale ty nedostali, ale je to jen od jednoho zaměstnance v lékárně a od jednoho technika přes PC. Tak ještě dnes Bohunice na 100% nejedou a u všech PC se měnily hardisky. Myslím, že ty další napadají ze stejného důvodu. V pátek na Žlutém kopci v Brně, nepoužívali PC a nedalo se platit kartou. Jsou to parchanti, zvláště v této době.

lidus*

Že by Rusové a pomsta za Koněva, to si tedy nemyslím.

hodnocení

1x

Zkuste vydírat sběrný dvůr ..

hodnocení

1x
Včera ve zprávách říkali na ČT 1, že důvod neznají. Takže jsou to jen spekulace, co sem píšete.

hodnocení

0x

Slyšel jsem dvě teorie.

1.Zjistit, proč je u nás tak málo nakažených.

2. Poškodit zdravotnictví, protože těch nemocných a mrtvých je tak nějak málo.

007cz

Že si nevšimnou Slovenska, možná tam GRU nemá klíče od hradu.

Tak na to sem moc starej, co znamená "GRU nemá klíče od hradu?"

C 19 poškozuje i mozek a to je výsledek.

007cz

juraja "Tak na to sem moc starej"Tomu rozumím, pokusím se vám to vysvětlit.

" Že si nevšimnou Slovenska"Slovensko má podstatně méně nakažených a mrtvých než ČR a na nemocnice nikdo neutočí.

GRU- cs.wikipedia.org/...

" nemá klíče od hradu"Znamené, že představitel SK neleze do análu těmto organizacím a jejím vudcum /GRU/./ Eufemismus/

Anál .. cs.wikipedia.org/... /Eufenismus/

Eufenismus .. cs.wikipedia.org/...

Snad to pochopíte.

Aha už to chápu.

Takže máte splněno. Aspoň jednou denně, si plivnout nebo kopnout do prezidenta,nebo premiéra.

007cz

Nechápete, já jen reaguji na vaši odpověd. Nikde nezminuji tyto dva pány.

"možná tam GRU nemá klíče od hradu"

----------------------

--------------------*cteni*

--------------------------

Takže pokud klíče má, zemi potrestá. Nebo jak Vám to v té makovičce vyhnilo?

pave*
hodnocení

0x
Jediný důvod je zcela jasný- informace.

hodnocení

0x

Jde jim jen o prachy. Z rodiny dělá kluk v nemocnici v Brně - Bohunicích a dote´d to tam dávají dohromady, chodí do práce i v sobotu. Ovšem jiná věc je, že se to tam dostalo přes cosi, co zanedbal jeden IT pracovník, nerozumím tomu, odešel domů a zapomněl na nějaké opatření a další den byla fakultní nemocnice v p...

houbes*
hodnocení

0x
Jsou to idioti.. co na to odpovědět..

nikdo*
hodnocení

0x

Pravdu má Dajka. Jde jen a jen o prachy. Jde o vydírání, kdy se vám dostanou do systému a odstaví všechny připojené počítače. Neptejte se mě jak, nevím to. No a pak máte dvě možnosti. Sáhnout do kešeně a zaplatit, nebo to celé vypnout, a postupně obnovit systém na každém jednom počítači který je připojený do sítě, to se týká i všech technologických počítačů, rentgeny, ultrazvuky atd. Musíte obnovit ze zálohy data, a aktualizovat je od poslední zálohy. To prostě nějakou dobu trvá.

Nejsou v tom zdaleka jen nemocnice. Jenže ty mají na rozdíl od soukromých majitelů firem jeden problém. Jako veřejné organizace, financované státem, zdr. pojišťovnami apod. nemají tu kešeni, do které sáhnout a zaplatit.

Můj názor: Nikdy jsem nepochopil, jak je možné, že vnitřní nemocniční system, je připojený na Internet. Že na stejné síti je možné otevírat maily, atd.

doplněno 23.04.20 22:35:

nikc 19.04.20 08:13

Žádné spekulace. Tady v Jablonci to jednu soukromou firmu stálo půl bitcoinu. Prostě si spočítali, že odstávka systému, by je přišla dráž, než těch půl bitcoinu.

lidus*

18.4 jsem napsala oč šlo ve FN Brno, tomu můžete věřit na 100%.

Ja teda nevim co delas a co si mam konkretne predstavit pod pojmem vnitrni nemocnicni system (bavime se o cele siti, sw?) a je mysleno mit neco strcene ven a nebo se z vnitrnich zarizeni dostat na net? To jsou docela velke rozdily. Ale obe varianty maji smysl. Obcas musis nekomu poskytovat rozhrani a ne vzdy je realne mit propojene ma urovni routeru a navazanou vpn. Kazdy pokrok ma i nejakou nevyhodu. Treba rentgen. Divis se otviranim mailu? Ale to, ze dorazi rentgen na email tveho doktora, to uz spatne neni? Nicmene i pc, ktere muze odesilat emaily tak nemusi mit plny pristup na net...
Tohle tema by bylo na dlouhe povidani a obcas jsou uzivatele tak nejak mimo misu protoze si nedaji dohromady A a B. A mimochodem nemocnice jsou i soukrome, nebo akciovky, ktere treba vlastni kraj...takze z hlediska financovani to tak jednoznacne neni

etana*
hodnocení

0x

Tak hlavně že se zdejší ruští švábové smáli, jak jsem mimo:

seznamzpravy.cz/...

Bylo přeci jasné, že u nás někdo "objeví ruskou stopu". A skoro jisté, že to zveřejní Seznam nebo Respekt ..

laser*
hodnocení

0x
Útočí li někdo na takové instituce a způsobí určitou škodu třeba vyřadí PC síť nebo vyšetřovací či operační přístroje měl by dostat doživotí s tvrdou dřinou aby si to rozmyslel pro příště ,po druhé stránce dostaneli se jakýkoli hacker kamkoli do zabezpečené sítě s velmi důležitými informacemi tak by měl být okamžitě vyhozený původní IT technik a zlatem zaplacený hacker s nástupem na jeho místo protože jak vidno rozumí tomu mnohem více ,ale co je správné ať si každý rozhodne sám

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]