Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krachující pohostinství

Od: michalverner odpovědí: 32 změna:

Dnes ráno jsem četl článek ve kterém stojí že až polovina restaurací je před krachem.Docela by mě zajímalo zda restauratéři vědí co znamená slovní obrat "riziko podnikání".Vždy když si někde stěžuje zaměstnanec tak se mu podnikatel vysměje že je hlupák když nezmění zaměstnání nebo je mu řečeno aby začal studovat,aby se přestěhoval za prací apod..Proč toto neplatí i obráceně?Vždyť nikdo nemá povinnost nevydělávající podnik držet.Všichni se ohánějí tím že mají vysoké půjčky nebo že jim jde o zaměstnance...ano ale vysolé půjčky oproti platu mají i zaměstnanci.Podniketele stejně jak zaměstnance nikdo do půjček s pistolí u hlavy nenutil. Pokud je majitel nucen dotovat podnik z jiného zdroje jen kvůli tomu aby zaměstnance nevyhodil tak to asi nebude dobrý kšeft a proč ho držet?Na mě dělá dojem jako by tu byla nějaká státní vyhláška o tom kolik hospod musí za každou cenu být na jednoho obyvatele.

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Krachnou jen ti, kteří by krachli v budoucnu i bez viru. Podle mě je přehospodováno a spousta hlupáků si myslí, že vydělá velké prachy tím, že si otevře hospodu. Však si vzpomeňte na ten pořad s Pohlreichem, jak pomáhal hospodám. Majitelé -bývalý soustružník, stolař, co ho nebavilo dělat nábytek, polomafiáni, kteří měli peníze z nočních klubů... Já znám hospodu, kde je majitel vyučený kuchař a šlape to perfektně, i má nahrabáno.

17.04.20 13:09

Nesmysl.

klera*

Tyhle teorie po shlédnutí pár dílů nějakýho pořadu v televizi jsou strašně super...

Ono se to Zdendovi s výrazivem dlaždiče vykládá. On má jméno a lidi co k němu jdou na večeři vědí, že účet bude pěkně mastný. Jenže tyhle jeho teorie - budeš vařit tři skvělá jídla za 250 a k tomu pivo za 50,- nemůžou fungovat na malém městě kde chodí na obědy lidi s normálními platy.

smode*
hodnocení

5x

Dobrý den. Ono by úplně stačilo kdyby si každý zaměstnanec vyzkoušel alespoň rok na plný úvazek co to znamená být živnostníkem a stejně tak každý živnostník co to je být zaměstnancem. Jenomže protože spousta bývalých zaměstnanců jsou živnostníci ale opačně se to říct zdaleka nedá, řeší se tu stále dokola takovéhle věci. Věřte že živnostník určitě ví co je to riziko podnikání a když má (dobré) zaměstnance tak si nedovolí proti nim nic moc (byl by sám proti sobě). Jinak pokud začínáte s podnikáním od nuly, často třete bídu s nouzí třeba několik let abyste se vůbec odlepil od země a teprve poté začínáte vydělávat třeba jako průměrný zaměstnanec. Za dalších pár let můžete mít dvojnásobek průměru atd. Víte proč to tak ti lidé dělají? Protože je to prostě a jednoduše JEDINÝ možný vývoj živnostníka k úspěchu (nemáte-li bohaté rodiče které Vás zasponzorují).. Znám jich mnoho kteří se mají nyní nadprůměrně, ale věřte mi že prakticky každému trvalo se dostat tam kde jsou nyní nejméně 20 let a v začátcích kolikrát nechci věřit, jak na tom byli špatně. Na nějaké "kdo umí, ten umí" a "úspěch z nuly do tří let" nevěřte ani náhodou. To jsou báchorky pro většinovou veřejnost která nemá o skutečném podnikání od nuly ani páru. Nicméně stejně můžete být úplně v klidu. Že bude o polovinu méně restaurací bude ty krachující restauratéry a domnívám se že i všechny ostatní lidi za pár měsíců zajímat docela málo.

lipanek
hodnocení

4x

U těch běžných hospod a restaurací to je trošku těžké.

Odvody za zaměstnance vysoké, pokud nepodniká ze svého, tak placení nájmu, ale co jsem chtěla vypíchnout nejvíce, to je ZÁKAZ KOUŘENÍ, to udělalo v podnikání velký problém. A tohle zavření podniků jenom dokopá.

Je to pravda, ale pozorovali jsme to už loni v létě. Restaurace na hlavní trase Čáslav - Tábor. Jezdíváme po ní na Sázavu. Stavujeme se pokaždé na jídlo ve slušné a čisté restauraci. Vždycky jsme v minulosti jen s obtížemi hledali volná místa.

A loni v létě, jsme tam byli 3x, v době obědů a pokaždé byly obsazené s bídou 2-3 stoly.

Já jsem za to nekouření ráda, ale hodně kuřáků to odradí. Navíc neustále se zvyšující ceny. Když dáte někde 25 Kč za trojku ředěné malinovky a 49 Kč za plzeň, nejde to prostě pořád si užívat.

A koronavir to teď navíc dorazí úplně. Jaga.

lipanek

Také tam mohli změnit kuchaře. Dobrý kuchař dělá hodně.

U nás na náměstí v době oběda bylo vždy plný parkoviště. Řemeslníci věděli.

Nyní jsem koukala na stránky, že rozváží jídla domů. Věřím, že až otevřou, že vše bude postaru.

hodnocení

3x

Jistě nikdo je nenutí. Ale copak zaměstnance někdo nutí dělat u toho zlého kapitalisty? Dnes je tak trochu rozdíl v tom, že zaměstnanec má své jisté, kdežto OSVČ má jisté jen náklady. A nevím proč se všichni navážejí zrovna do hospodských kteří mají krom možná vyšších zisků taky nesrovnatelně vyšší náklady než třeba holiči..a narozdíl od např. majitele fitcentra musí i něco umět ... A co teprv živnostníci v profesích točící se kolem výstavby a údržby budov ...zaměstnanec má své jisté a nemusí někoho rok uhánět o zaplacení faktur ... Kdyby všichni platili jak mají, myslím že ani živnostníci by neměli problém.

Babiš je taky podnikatel - a asi taky proto ví že "všetci kradnů" . Jenže on nekradne, on pobírá.A aby mohl úspěšně pobírat, musí na něj někdo vydělat...

Navíc mám dojem že někdo úmyslně míchá podnikání malých OSVČ kteří jedou sami na sebe s podnikáním babišovského typu

michalverner
hodnocení

S tím zda restauratér musí něco umět bych si nebyl tak jist.Dobře.Píšete jaké strasti podnikatele mají a to mě znovu přivádí k otázce proč to tedy dělají když je to tak špatné.Pokud jdu podnikat tak musím s možným neůspěchem a s problémy které s podnikáním souvisí počítat.Píšete že zaměstnanec má své jisté a že nemusí nikoho uhánět o zaplacení faktur.S tím se hold při podnikání musí počítat že takováto možnost může přijít.Tomu se právě říká riziko.Podnikání přece neznamená zaručený zisk.

Jenže pokud zrovna těm hospodským,holičům a podobně někdo řekne - nesmíte podnikat, ale platit budete - to je podle vás normální? Nájmy,energie ...NORMÁLNÍ podnikatel počítá s PŘÍJMY a VÝDAJI. Ale to zjevně někteří zaměstnanci kteří řeší jen příjmy nepochopí

vilik*
Líbí se mi páně tazatelova představa rizika podnikání.
Kdybychom byli opravdu vyspělý a právní stát, nejenom že by takové chování s nezaplacenými fakturami soudy ihned zatrhly, ale ani by snad možnost nezaplatit nikoho nenapadla.

hodnocení

3x

Podniky (hospody), ktere padnou diky nejakemu viru, by padly i bez nej...

klera*
hodnocení

2x

Čím víc podnikatelů krachne, hospody nevyjímaje, v o to horší ekonomický situaci budeme. Napadá mě takový přirovnání- vy si sedíte na větvi stromu, pod váma někdo další na jiný větvi, která mu hoří. Je vám to fuk, protože to je přece jeho větev a žít na stromě je na vlastní riziko, že? Už vám ale nedochází, že až se ten oheň rozšíří o něco víc, začne hořet kmen stromu a vy brzo taky spadnete...z hodně velký výšky a hodně tvrdě.

Ono se spíš ukážem kdo dělá něco potřebného a kdo je jen parazit ..

michalverner
hodnocení

Někdo o voze a jiný o koze.Kde píši o národní ekonomické situaci?

vilik*
hodnocení

2x
Mě fascinuje, jak nějaký, a tady schválně nepíšu to slovo, které mě napadlo, na základě nějakého článku hodí do pytle všechny v gastronomii a potažmo v celém odvětví služeb.
To vám nedochází, že matky sedí doma na prd.li za ošetřovačku, která možná bude 80%, zbytek zaměstnanců bez chození do práce je na nemocenské, na dovolené nebo má home office, ale provozovatel nějaké služby v pohostinství, v ubytování, kadeřnice a podobné profese sedí bez příjmů doma z nařízení vlády? A že má kliku každý, kdo nemá žádné zaměstnance?
Já bych chtěl vidět, jak byste koukali, kdyby to tyhle profese zabalily, a šly na kasu v marketu. Kdo by byl nemocný z toho, že má hnusný vlasy, nehty, že si musí nosit jídlo z domova a na dovolenou pojede jen pod vlastní stan.
On totiž není problém v tom, že nemají peníze, ostatně dostanou od státu 25 tisíc, což aspoň někomu bez zaměstnanců může zachránit výpadek příjmů, ale že s takovým masivním výpadkem na začátku sezóny nikdo nemohl počítat. Dojely se rezervy, měly by se tvořit na slabší období po sezóně nové, ale nejde to, nesmí se, tak ty krachy možná budou i potom.
A sranda je, že se nesmělo do miniobchodů, do knihkupectví, do maloměstských stavebnin, do nábytku, svatby se teď povolily pouze s rouškou mimo novomanželského polibku, ale zůstaly otevřené hypermarkety a jako první se znovu otevřely Hornbach, OBI a jiné velkokapacitní krámy. Jakou to má logiku?
S tím souvisí i naprosto nesouvislá věc, přítomnost otce u porodu. Jak mi někdo vysvětlí, že otec je obrovské riziko, když s tou ženskou, která je na sále, chrápe celý čas v jedné posteli a co má on, má ona taky? Navíc on na rozdíl od ní většinou dýchá normálně, ne nijak zrychleně nebo s prudkými výdechy. A to říkám i přesto, že nejsem zastáncem mužů u porodu.
Jenže většině je jedno, jak to je správně. Kritické myšlení je pomalu sprosté slovo a radostně volíme ještě s cukrem na prstech a s pusou od marmelády.
A taky nemáme rádi, když se někdo moc snaží, co kdyby měl víc než my. Že jo, pane Vernere?
doplněno 18.04.20 13:05: Obi i Hornbach ve stavu nouze je opravdu výstižné.
U nás v blízkém městečku se lidé v železářství ani ve stavebninách potkat nesmějí, i když jsou obvykle v místnosti maximálně 3 lidi, ale v horbachu je asi možnost nákazy minimální, i když je zde soustředěno vícenásobně víc nakupujících.
Ohledně stavebnin, lidé s IČO byli již na začátku prohlášeni za imunní, ti nakupovat mohli. Takže proč to nešlo i v železářství, prodávajícím vodo topo? No přece logika!

Je to marný je to marný je to marný.Navíc dotyčný je zřejmě jeden z těch kteří si berou půjčku na každou prkotinu prostě proto že když má soused nové auto,musí mít taky, a pak si tady stěžuje že mu nikdo nic nedá .Navíc nejsou jen drobní živnostníci kteří jedou sami na sebe ale krom státního aparátu je u nás dneska většina firem soukromých , takže co by tazatel dělal kdyby se na to majitelé velkých firem vykašlali ,propustili zaměstnance a odjeli si na Bahamy?

Co zaměstnanci ve např. ve Škodovce? Taky jim nic nedat, vždyť nedělají ...

Každý vidí živnostníka kolik si účtuje za hodinu..ale už neřeší že třeba musel investovat do vybavení, u některých profesí desetitisíce ročně do přezkoušení.Navíc každý měsíc sociální,zdravotní,daně...navíc i za faktury které mu třeba někdo nezaplatil . Proč skoro nikdo nevidí tohle?

Ono to lze vidět i jinak. Potravinářské obchody jsou potřeba, že. I ty velké, protože tam, kde jsou velké, nejsou většinou jiné. OBI a Hornbach jsou potřeba především ve stavu nouze.

A přítomnost otce u porodu je rozcapenost, která špitál jenom zatěžuje.

hodnocení

2x

Ono se asi nic nestane, když se restaurace trochu protřídí. Byli jsme na motorkách na týdení dovolené a jen tak nás napadlo porovnávat hospody. Chodili jsme na obědy a na večeře a za celý týden jsme jednu jedinou ohodnotili jako bezvadnou. Vždycky tam bylo něco - pomalá nebo nepříjemná obsluha, studené jídlo, teplé víno, hnusné WC, jednou nám dokonce přinesli láhev docela drahého vína už otevřenou. Takové hospody ať si klidně zavřou.

72mona

Souhlasím. A do do těch zbylých se bude pouze objednávat měsíc dopředu, takže jen tak si někam zaskočit na jídlo už nebude možné... M.

jjirka

Také jsem se díval na Pohlreicha,do určité míry zajímavý pohled.Ale zajímalo by mě, takovéto srovnání jiných řemesel, třeba elektrikářů, instalatérů, obkladačů a jiných činností, prostě těch, kteří s gustem posuzují práci toho kuchaře, ač sám neuvaří ani vejce.Věřím, že se takový formát objeví a bude překvapením pro všechny chytrolíny a posměváčky až se dostane na posouzení kvality jejich práce.Určitě také znáte!Také takové řemeslníky ať si klidně zavřou.

prestik*
hodnocení

1x

Polovina hospod je před krachem permanentně. Hospodští si pochopitelně stěžovat mohou, to není nic proti ničemu, ale zároveň je to asi tak všechno. Pokud je mně ze statistik známo, zdaleka největší ťafku knajpám nezasadil koronavirus, Babiš, Kalousek ani EU, nýbrž pivo v plastu. Loni byl plast překonán plechem, ale opět na úkor piva čepovaného. Což logicky znamená, že nejde jen o pouhou snahu ušetřit, ale zejména stále větší neochotu se sdružovat. *znalost*

doplněno 17.04.20 14:30:

Dajko, vy mě dostanete vždycky. *pivo*

hodnocení

1x

Pane, vy jste určitě zaměstnanec. Protože podnikatel/živnostník by se takhle vyjadřovat a ptát nemohl.

michalverner

Můžete mi vysvětlit co tím chtěl básník říci a jak to souvisí s krachujícím restauratérstvím?

etana*
hodnocení

0x

Máte naprostou pravdu. Proto také ti, co zkrachují půjdou někam pracovat, klidně i do státní správy (víte, že státní zaměstnanci včetně úředníků dostávají 100% náhradu, když nepracují? Asi ne, co). Nebo na pracák. A tím se konečně stane zas zaměstnanecký poměr pěkně konkurenční, žádná přezaměstnanost, ale boj o místo. Už to všichni potřebují jak prase drbání, aby je přešlo "mně se nechce jezdit do práce od šesti, dám výpověď, poraďte, co vše mohu dostat zadarmo od státu). Už aby to bylo.

O jaké místa je boj?,že jsem to nějak nepostřehl. Zřejmě myslíte úřednická místa ne tak kde se musí pořádně makat ať už je to obsluha v "hospodách",prodavačky v obchodech,zedníci,"vodáci" a další profese!

etana*

právě že nyní není...doufám ve svém příspěvku, že začne. Kéž by se nevrátili UK a další. Problém se čtením?

Jak píši na pracovní posty kde se opravdu pracuje a rukama (mimo montoven kde stačí i cvičená opice)se opravdu NIKDO ani dnes nehrne!Konkurence je nulová nebo minimální ale na posty úředníků je problém se se známostí dostat!

etana*

vždyť se ptám...problém se čtením? A pak si dovolíte kritizovat cizí podnikání, vy byste zkrachoval i bez koronaviru.

Jo máte asi také problém chápat čteny text.Ješte jednou, o boj o která pracovní místa je boj?

etana*

Diesel, píšu o budoucím stavu (po skončení epidemie). BUDOUCÍM. Tak mi tady furt nepište o tom, co je zrovna nyní.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]