Nejste přihlášen/a.
Máte 12 nábojů. Jeden je vadný a má jinou hmotnost oproti ostatním, ale nevíte, jestli lehčí nebo těžší! Ráno Vás mají zabít nábojem, který si z těchto dvanácti vyberete. Máte k dispozici poměrové váhy, ale pouze 3 vážení.
Přežijete?
záleži zda chci. primitivní otazka 50 let stará.
Takže odpově´d: Ano přežiju. 3 vážení mi stačí
Kde vám při rozsudku smrti dávají takové možnosti? )
Jak jsem byl pravil, rozdělím na tři hromádky po čtyřech a dvě porovnám. Tím získám jednu až dvě hromádky, které zaručeně vadná náboj neobsahují (při nestejné váze při prvním vážení to je ta nevážená hromádka, při setjné váze je to naopak ta zbylá.
V případě, že b je stprávně, je to jednoduché: vezmu z té nevážené hromádky dva náboje a jejich váhu porovnám se dvěma zaručeně dobrými náboji. Tím určím dvojici, která zaručeně vadný náboj obsahuje,. Pak jeden z nábojů této dvojice porovnám s dobrým nábojem a buď je vadný on - váha není v rovnováze, nebo je to ten druhý - konec úlohy.
V případě a)je postup jiný, já ho znám, ale nechám ještě prostor dalším. (Axus už ví, ale jistě na to přijdou i jiní. Jen je třeba si zapamatovat, která hromádka byla těžší, a nepomíchat ty náboje. Tahle informace se bude ještě hodit.)
Odpověď je trapně jednoduchá.
Dám na váhu tři a tři,jsou li váhy vyváženy,ze zbylých tří vezmu dvě.no jo,ale to je jen na dvě vážení,platí to?
Když nejsou vyváženy vezmu tři s nižší vahou a zase z nich dám dvě na váhu,
Po třetí už vážit nemusím.
JABRAKA
doplněno 23.03.10 14:42:Musím.Nepřečetl jsem,že může být i těžší.
JB
A proč ty s nižší váhou? A navísc jsou-li váhy vyváženy, zbývá šest a ne tři.
Tohle mi přijde jako řešení jiné úlohy.
doplněno 23.03.10 13:16:Nebo je to odpověď pro případ a nahře? Pak mám skutečně už jen dvě vážení, ale otázka, proč mám vzít ty lehčí, zůstává (i když do třetího skrutinia už zbývají jen dva).
což to, to zvládneme (ten případ a). Vezmu skutečně tři a tři, lale dám je na jednu misku (nepoplést, ze které jsou skupiny, lehčí či těžší. Na dryhou misku dám ty zaručeně správné a teď už v případě, že jsou váhy nestejné, vím, zda vadný nápoj je lehčí nebo těžší (protože jedna miska, a vím která, je správná), takže vezmu ty tři s vadnám nábojem a použiji systém Jabraka.
Pokud jsou misky stejné, zbývají dva náboje a ty už rozliším snadno, buď vzájemným zvážením, nebo porovnáním jednoho z nich se správným.
něco my na Tvé verzi nesedí.verze b je správně, ale verze a?
znamená to, že na jednu misku dáš tři z jedné lehčí misky a zároven tři náboje z té těžší. jak víš že na druhou misku dáš zaručeně správné náboje, když zaručeně správné s prvního vážení jsou jen čtyři, ale ty potřebuješ k dovážení šest?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.