Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
dostal se mi do rukou časopis, kde je psáno o hercích. Četla jsem a teď na to musím pořád myslet. Ti lidé jsou známí, populární, je možné, že ve stáří živoří? Vždyť dříve rozdávali radost, to nemají nárok na kloudný důchod? O čem jsem četla:
1/ paní Obermaierová /74 let/ musí neustále pracovat. Bere prý všechny role, cokoliv, co se namane, ostatní herci to hodnotí negativně. Nyní přišla o hodně projektů. A má strach, že nezvládne platit svoje účty. Navíc má postiženého syna. Ten sice částečně vydělává, přesto mamka tvrdí, že musí neustále pracovat, aby život se synem zvládla. Bojí se nedostatku.
2/ Paní Bohdalová /88 let/ také neustále shání práci. Nyní jezdila natáčet až do Budapešti a ty cesty byly tak moc náročné, že se bála, aby se nerozstonala.
Tak o tom přemýšlím. Jsem normální babča s normálním důchodem a vyjdu s tím. Proč herečky musejí pracovat a shánět jakékoliv aktivity i ve vysokém stáří? Zvykly si na život na vysoké noze, tak si musejí přivydělávat, nebo jsou opravdu jejich důchody tak zoufale malé? U té paní Obernaierové si myslím, že postižený syn by měl mít nárok na nějaké dávky, invalidní důchod apod. A maminka o tom tak srdceryvně mluví, jako by měla do neděle jen poslední čtvrtku chleba.
Nevím, co si o tom mám myslet. V časopise nenapíší, že paní Nováková ze Lhoty má důchod jen 8 tisíc a nevychází s ním, ale naše celebrity jsou propírány všude. Zajímalo by mě, zda jsou tito lidé ve stáří skutečně tolik podhodnocení, že musejí makat až do padnutí? Jaga.
Nárok na důchod má každý, kdo celý život odváděl potřebné peníze na důchodové pojištění, v dostatečné výši. Protože si někteří herci mysleli, že jim vše spadne do klína, odvody neplatili, nebo jen minimálně, tak teď fňukají. Je to ale jen jejich problém. A nejde jen o herce, ale i některé živnostníky. Odváděli minimum a teď se diví, že mají malý důchod.
Zrovna jsem četl na facebooku příspěvěk na tohle téma. Jméno herečky si už bohužel nepamatuji, ale vím, že je slavná. Tvrdila, že ji v nějakém bulváru pomluvili, že kvůli koronaviru živoří. Přitom se jí ani neobtěžovali zavolat, protože věděli, že by jim nic nesdělila. Vycucali si to z prstu. Prý využívají toho, že na to většina známých osobností kašle, protože se nechtějí tahat v soudních taškařicích několik let.
Taky mě to napadlo. Vesměs jsou herci komedianti, kteří bez toho nemohou být. Třeba paní Bohdalová je v tom pořadu Hobby naší doby tak trapná, že to kvůli ní nemůžu sledovat. I mé tchyni, které je 86 let, připadá hrozná v tom, jak pořád skáče těm účinkujícím do řeči a vykládá bláboly. Oproti tomu jsou třeba herečky, které vědí, kdy odejít a jsou prostě dámy. Moc se mi líbí třeba Blanka Bohdanová. Taky každý si vede v životě jinak. Jsou herci, kteří bydlí na stará kolena ve vilách, na které si vydělali a pak třeba taková Jana Brejchová se nikdy nezmohla ani na vlastní byt a teď je v nějakém zařízení a to je ještě mladší než Jiřina Bohdalová.
Jana Brejchová je těžce nemocná, nechodící pacientka. Takových leží po ústavech stovky, většinou se nad nimi rozplýváme, jací jsou to chudáci nemocní, bezmocní senioři. Takže je celkem jedno, jak prošustrovala osobně vydělané peníze (nejspíš nijak zvlášť, měla děti, narozdíl od mnohých jejích kolegyň a taxy za film za bolševika byly dost směšné, vzpomeňte si na to, kolik dostala paní Šulcová za neoblíbenější film století. Takže je úplně jedno, jestli je mladší než Bohdalka, vážená Dajko.
Etano a kolik si v té době vydělali dělníci? tak nevím kdo na tom byl hůře zdali ona ,která tvrdí ,že za ten film dostala jen 17 000 když dělníci-většina, na ten výdělek museli pracovat víc jak půl roku,mnohdy těžce pracovat! tak z nich nedělejta takové chudáky !
Diesel, nehrajte si na Gottwalda. Průměrný horník si za měsíc vydělal až osmkrát víc než primář. Co chcete porovnávat, sakra? Závist jak Brno, co?
Takové platy neměli ani na ÚV, co přisuzujete horníkům. Tolik snad bral jedině Stachanovec a ještě by musel mít 4 ruce, 8x víc než primář?
Pod zemí se dalo vydělat, ale tak trojnásobek průměrné mzdy, vlastní zkušenost. Brali tam i více, ale ti měli většinou rudou knížku. Primář měl cca 1,5 násobek průměrné mzdy v té době, ale podle vás by bral horník cca 36 tisíc Kčs!
Nejvyšší výplatu jsem viděl na konci roku 1986 a to 21,5 tisíce korun, bohužel nebyla moje, já měl v té době jen 120 Kčs!
Nikomu bych to nezáviděl, každý je strůjcem svého štěstí (platu) a později i důchodu!
Etano přestaňte blbnou-kolik znáte horníků? Já sice jen jednoho co kdysi dávno dělal na dole Staříč,ale za to znám hoooodně co rubali uran v Horní Radouni a tam 18000 neměl snad nikdo.Tak přestaňte plácat nesmysly. A pokud si myslíte že závidím? tak to jste vedle jak ta jedle!
Každý má důchod odpovídající objemu peněz odvedených na důchodové pojištění. Jak už to bývá, ti kteří odváděli hodně, jsou v konečném důsledku poškozeni, a ti kteří odváděli pakatel, tak jsou na jejich úkor zvýhodněni. Údajně se tomu říká solidarita. Divadelní herci nic moc placeni nebyli a nejsou. Za socíku to platilo dvojnáob. Kdo z nich navíc nedaboval, nefilmoval, nevystupoval v TV a na soukromých akcích, nekonferoval či neměl řadu jiných aktivit, tak jeho důchod logicky je malý.
A že pracují i v pokročilém věku? Pokud je člověk zvyklý na úspěch, ovace ve stoje a popularitu, tak bez toho nemůže žít. A je to dobře. Je to jejich živá voda a zřejmě i proto velká část z nich se dožívá vysokého věku.
Ano paní Bohdalová je na tom tak špatně že je nucena kupovat za miliony předražené obrazy.Ještě mě napadá jako příklad paní Zázvorková která co si pamatuji tvrdila jak špatně na tom je s financema a po smrti po ní zůstalo několik miliónů.Tito umělci jsou zvyklí na jakýsi standart.Tzn. dvakrát ročně jezdit na luxusní dovolené,mít 1-2 obrovské chalupy,chodit na luxusní obědy a večeře,kupovat drahé oblečení...Jakmile se však stane že si něco takového nemohou dovolit nazvou to strádáním.Ještě mě napadl pan Čejka.V tv si kdysi stěžoval jak je na tom špatně jelikož veškeré peníze dává domovu který se o něj stará a ve kterém žije.V závěru uváděl že mmj. vlastní velký byt v Praze který je prázdný.Prodat nebo pronajmout ho prý nemůže jelikož je prý "po mamince" a vzpomínky mu to nedovolí.
Důchod mají, byť nevalný, protože mzda za hraní v divadle je extrémně mizerná, kdo si nevydělá v televizi, muzikálu, někde po akcích, ten si moc pískat nemůže. Dabing je placen velmi málo a vyžaduje extrémně hodně času, málokdo se také do dabingového studia dostane. To si matadoři drží pro sebe. Můj názor (pracovala jsem dlouho v nahrávacím studiu jako ekonom a potkávala stovky herců, pila s nimi kafe a poslouchala je) - většina herců a zpěváků vystupuje ve velmi vysokém věku kvůli té práci, které se nedokážou vzdát, ne kvůli penězům). Uvedené příklady dvou hodně chamtivých dam nejsou dobře vybrané. No a zmínka o Jandovi je zajímavá, to je také časté, že si nadělají populární herci v domnění, že jsou ještě mladíci, když mají práci malé děti a ty musí zabezpečit.
Nenechte závist cloumat svým majestátem, mezi umělci jsou stejně jako ve zbytku populace lidi sympatičtí a charakterní i ti, kterým by slušný člověk ruku nepodal.
Pokud si platí sociální, důchod mají. Ale znáte to, do důchodu daleko si myslíte a tak neplatíte nebo jen minimum a podle toho důchod vypočítají. No chudáci herci, ti jistě trpí hlady. O Bohdalce si myslim své a o těch dalších 70letých a starších také, zrovna jsem znechuceně vypla rádio, dědek Janda a Olympik, já je měla docela ráda ale stařík Janda už by to měl zabalit.
Liduš, zrovna Olympici nejsou ten nejlepší příklad. Byl jsem nedávno na jejich koncertu v Semilech a nejde určitě říct, že by jim to nehrálo. Byl jsem velmi mile překvapený, vlastně ani ne, jak jim to hrálo. A zpívalo. Oni dokázali být svým vlastním REVIVALEM. Skladby, jak byly napsány, tak byly i zahrány. Na to, že je Petrovi Jandovi 75 let, je skvělý i se svými spoluhráči. Asi tak.
Tak si představte,že v roce 2017 (nwn zda-li později) byl jeden důchodce s důchodem přes 120 000kč měsíčně a oporti tomu byli důchodci (spíše ženy) s důchodem kolem 7 500kč měsíčně (a že neznám jen jednu ale víc!). Ve skutečnost sdělila mluvčí? vysoká úřednice OSSZ? že existuje jeden důchodce jemuž vyplácí přes těch 120 tisíc-přesnou sumu že nesmí a nemůže stejně jako jméno onoho důchodce sdělit!
takže silně pochybuji že nějaký herec-herečka má méně než cca deset tisíc!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.