Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bolest pravé mandle a někdy pravého ucha

Od: ivanchneldak odpovědí: 11 změna:
Dobrý den, před asi cca 2 dny mě začala bolet pravá mandle. Tak jsem si řekl ze to nic nebude. Jenže včera tak mě pobolilalo pravé ucho. Dnesk to ucho jen tak mírně cítím že to mám citlivé. Nevíte co to muže být? Jasné že uvažují o lékaři ale aspoň nějaký rady tipy. Abych byl klidnější. Děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Možná na vás leze angína, ale také to můžete mít od zubu.

jedna
hodnocení

0x

Možná i nějaký zánět v uchu. Zkuste koupit Audiron.

liska5
hodnocení

0x

Jestli nemáš horečku, tak k doktorovi nemá smysl. Tam bych šla pro antibiotika, až když by boj byl marný. A stejně bych tam nejdřív zavolala, nemá se nikam zbytečně chodit kvůli koronaviru . Buď v teple, dostatečně pij teplé nápoje, jez pouze zdravě, protože imunita sídlí ve střevě.

Potraviny s dostatkem vitaminů a minerálů / ovoce, zelenina, kyselé zelí,zelená petržel, citron, kefír, mandle,.../ omez sladkosti, těžká jídla, uzeniny. Nepřeháněj to s mlékem. Jez hodně česneku, maličký kousíček si nechávej v puse ve tváři za zubame, aby stále působil. Situaci zhoršuje psychika, nedostatek spánku a málo pobytu na vzduchu. V tom se snaž zapracovat.

Zkus Prissnitzův zábal. Mokrý studený vyždímaný ručníček na krk a přes něj větší suchý froťák a převaž šátkem, a´t to nespadne. Takhle to nos asi půl hodiny. Pak sundej a dej jen teplou suchou šálu. Krk prokrvením nastartuje obranné mechanismy. Opakuj zítra i víckrát.

Dobré je mít doma Lichořeřišnici- kapky, kloktadlo s propolisem, vitamíny C a B, Zn, cucací Tantum verde, homeopatika.

ivanchneldak
hodnocení

Ok, díky za rady :)

dolga*
hodnocení

0x

Jen tak tipuju. Mandle může souviset se slinnou žlázou. A to se často stává v souvislosti s podrážděným uchem, ve kterém se může tvořit zánět. Tedy plavcům, co si nevytřepou vodu z uší.

Zeptám se - když se vykoupete, vytřepete si vodu z uší ručníkem? Měl jste někdy píchnutý bubínek, nebo zánět středního ucha?

Jinak rada - Namočte hadr do vlažné vody, omotejte kolem krku a to ovažte teplým ručníkem, tedy teplým, jako silným, ne třeba utěrkou. Nechte 2 hodiny, víc nemá smysl. To udělejte, kdyby Vám náhodou ta slinná žláza otekla, měl byste oteklý celý krk, znovu.

Otok splaskne. Dusit se nemůžete. To je jinde než hltan a také hlavně po vykoupání si dejte ručník k uchu s hlavu na stranu a vodu vytřepejte. Mělo by Vás to přestat bolet. Pokud ne, je to už na doktora, vytvořil se patrně zánět, takže antibiotika, do ucha si ničím neštourejte a hlídejte si teplotu. Spěte s uchem na straně, kde Vás to bolí, může volně pak vytékat případný hnis.

S teplotou spěchejte volat svému doktorovi nebo na ORL, nevím, jaké možnosti tam máte. Teplota vždycky znamená zánět v uchu. Doktor přepošle elektronický recept na antibiotika do Vaší lékárny a budete mít léky - na bolesti paralen 500. Podle návodu.

ivanchenldak
hodnocení

Dobrý den, je možné že tam par kapek v uchu zůstanou. Každopádně moc děkuji za rady ;)
ivanchneldak
hodnocení

A začíná mě být zima. Tak uvidím do zítra co a jak...
dolga*

Na jednu věc jsem zapomněla. Měl jste vůbec příušnice? Jestli ne, tak na ucho teplý obklad a nic na krk, studeného.

Najděte si tady příušnice, co dělat, Vám poradí kapacita Galenus.

galenus.cz/...

dolga*

Ještě sem dám jednu radu, vyloženě pro plavce, co si nechají natéct vodu do uší a nevytřepou ji.

Můj kluk na to trpěl a na pohotovosti doktor mu řekl, at si ucpe nosní dírku na straně, kde ho bolí ucho a pokusí se jakoby smrkat do té ucpané dírky. A pak totéž udělá na opačné staně. Okamžitě kluka přestalo bolet ucho. Nevím ale proč to takhle funguje, zkusit to můžete.

ivanchneldak
hodnocení

Příušnice jsem neměl.
liska5

To asi bude tak, že si fouknutím naženete Eustachovou trubicí vzduch za bubínek a vyrovná se tlak. Pokud ale máte v nosohltanu nějaký zánět nebo rýmu, nezkoušela bych.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]