Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Maturity nebudou? Co si o tom myslíte?

Od: skyp odpovědí: 30 změna:
Zdravím, co si o tom myslíte?
novinky.cz/...
Já jdu za rok do čtvrtého ročníku a řeknu pravdu, že mě to docela ****...
Když si řeknu, že ji dostanou v podstatě "zadarmo", když se neotevřou školy.
Co si o tom myslíte? Je to takto v pořádku, že by je dostali skoro zdarma? :)

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Já jsem toho názoru, že obecně všechny zkoušky, u kterých záleží z velké části na štěstí (tj. i maturity a státní zkoušky), mají velmi malou vypovídací hodnotu. Podle průměru je to určitě spravedlivější - je vidět práci a snahu za celou dobu studia.

lidus*

Konečně to někdo pochopil. Ildika*hej*.

Mám skoro stejný názor. Akorát že na některý školách se musí snažit mnohem více než na jiných, a to při stejných známkách. Rozdíly mezi školami jsou obrovské

Liduš, já si vzpomínám na svoje dvě kamarádky, premiantky, které si u maturity vytáhly nejtěžší otázky a zazmatkovaly (navíc obě dojížděly zdaleka a skoro se nevyspaly). Maturitu udělaly obě se dvěma trojkami. Potom tam byli jedinci, kteří škole moc nedávali a ani příprava k maturitě je příliš nestresovala. K náročnému předmětu se naučili 5 otázek a jednu z nich si vytáhli - dostali za 1. *smich* Bylo jim přáno, štěstí člověk také musí mít. Ovšem pokud je řeč o spravedlnosti, pak takový systém spravedlivý zrovna není.

Jancaak, bude to stejné jako v době před státními maturitami (tam také hodně záleželo na náročnosti konkrétní školy).

lidus*

Ildika i moje dcera chytla 3 a zvracela a zvracela. Státnice z administrativy neudělala a to psala nejlrychlej a bez chybně ze tří tříd, ruce se ji rozklepaly a odešla opět zvracet. Na VŠ má jen Bc.další zkoušky by ji prý zabily. Dnes je vyrovnaná a spokojená, zkoušky a písemky jsou pro ni utrpení, bezesné noci, bolesti žaludku.

asd1

Zvládat stres je součást zkoušky. Stejně tak pokud se rozsype při zkoušce v autě tak nedostane řidičák, tak premiantka co se poblije nedostane za 1, ale projde s odřenýma ušima. Prostě střední vzdělání a maturita jesou dvě rozdílné věci a dát maturitu automaticky ke střednímu vzdělání je špatně.

lidus*

Proč stres je nutný? ŘP dcera má na fechtla od 15 let, od 18 na motorku a auto, bez problémů.

hodnocení

2x
Maturity jsou zbytečne a státní maturity stojí spoustu peněz, které se mohly využít na užitečnější věci. Hodnocení státních maturit se upravuje, aby zkousky složili všichni. Hlavně u didaktických testů. Nemaji žádnou vypovídající hodnotu.
Podle průměru je dobrý nápad.

klera*
hodnocení

2x

U nás ve třídě jsme měli hodně lidí, kterým byly jedno známky během roku, ale snažili se až kvůli maturitě, kterou pak budou mít navždy zaznamenanou někde v archivu. Trojkaři to vytáhli v klidu na vyznamenání. Další věcí je státní maturita...u nás jsme třeba výuku z matematiky měli o několik levelů výš než byla státní maturita z matematiky. I lidi se čtyřkama by měli maximálně dvojky. To samé němčina a angličtina. Teď si představ, že lidi z těžkých škol, kde se fakt musíš nadřít, abys měl dobrý známky, budou mít horší hodnocení z maturity než lidi, co mají jinde všechno zadarmo. A že takových škol je. Mě přijde nefér tohle.

hodnocení

1x

100% spravedlnost neexistovala, neexistuje a existovat nebude, ani ve školství, ani v dopravě ani jinde.

Dám příklad z dopravy. Někteří udělají dopravní přestupek a nedostanou pokutu, protože to policisté neviděli. A jiní za stejný přestupek dostanou pokutu, protože to policisté viděli. Zkontrolovat všechny všude nelze a nedávat pokuty vůbec taky nelze.

doplněno 25.03.20 04:34:

Je otázka, jestli je organizačně možné, udělat to např. tak, že začátek výuky prvních ročníků na SŠ by byl posunut např. na 1. říjen a např. 1. září by byly příjmací zkoušky.

hodnocení

1x
Nikdo neví co bude zítra já jsem zase skoro poslední ročník co neměl státní matirutu, jsem poslední ročník co dělal jen pohovor jak na gympl, tak na ČVUT...takovýhle zlomu a nespravedlivisti bylo...

mak*
hodnocení

1x

Podle mě je to jen další krok k pádu českého školství do totální žumpy. Letos dají maturity za účast, příští rok si to studenti vydupou zas a stane se to běžné. SŠ pak bude mít úroveň učňáku.

hodnocení

1x

Myslím si, že z Tebe kape závist. A to pořádně. Opravdu si myslíš, že to ti lidé dostanou zadarmo? Ano, ti co se dobře učili a neflákali to, dostanou asi pěkné známky. Ale kdo prolézá se čtyřkami, jakou asi může mít maturitu? Zadarmo?

Vnučka má letos maturovat a docela ji lituju, o co všechno přijde. Vzpomínám na své mládí. Maturitní ples /ten tedy ona ještě stihla/, ale dál pak poslední zvonění, pochod po městě v maskách, kytary, verše na naše ubohé profesory. Někdy to byly verše až dost opovážlivé, to chápu až teď. Opisování matur. otázek na psacích strojích, přes kopíráky. Taková 5. kopie už byla takřka nečitelná. Pak přišel svaťák. Pokud jsem se potkala s někým ze třídy, otázky zněly: Kolik toho umíš? Umíš už...? Co ti ještě zbývá? Já se z toho zblázním...atd.;)

K maturitní zkoušce patřily i zbrusu nové šaty /tehdy z modrého krimplenu :)/, večer maturitní večírek, kde jsme to pořádně roztočili.

Raději bych znovu odmaturovala, než se plácat v tomto dnešním divném a nejistém světě. Neznám nikoho, kdo si dnešní dobu chválí. Snad jen pár závistivců s pokřiveným myšlením, kteří si naivně myslí cosi o maturitě zadarmo. Jaga.

hodnocení

1x

Nemyslím si o tom nic, protože ted je ze všeho nejdůležitější zdraví nás všech.

Přesně tak, nějaké spekulace chytrolínů jsou k ničemu. Je to nepředvídatelná situace, kterou je nutno nějak řešit. A takové ty "chytré kecy" nikomu nepomůžou a jsou zbytečné.Rejpalové byli a budou. Svůj rozum nemají, ale hlavně že rejpají.

Ted se musíme všichni přizpůsobit této nebezpečné situaci. Věční stěžovatelé si budou neustále stěžovat na všechno, znám takové lidi, sotva ráno otevřou oči, už je všechno špatně počasím počínaje a tak to pokračuje po celý den. Buďme stastni, že žijeme, že se ráno probudíme, že máme co jíst...

hodnocení

0x

Nikdo neví, jestli to tak opravdu bude a kdy se školy zase otevřou. Je jasné, že závidíš, ale třeba můj brácha na to řekl, že kdo bude mít maturitu za 2020, tak jako by ji neměl - myslel to i ohledně toho, jak se uvažovalo o lehčí formě bez písemných částí (toho to zase štve dodatečně, už ji má). Zaměř se na sebe během příštího roku, tohle ty žáky spíš znevýhodní.

joudic*
spis bych rekl, ze kdo delal maturitu za pomoci testu a, b, c jako by ji nemel, a jeste vic pravda je, ze jakoukoli maturitu ma 60% lidi, jako by ji vubec nemel, protoze v praxi je pak stejne nepouzitelny. Proto zastavam nazor "nech si svoje papiry na zachod a ukaz co umis".

hodnocení

0x
Nesouhlasím. Dnešní maturity jsou celkem k ničemu. Dříve byla jiná situace a maturitní zkouška znamenala hodně. V současné době je bakalář na úrovni maturit (u některých lehčích oborů ano) a maturity samotné rozhodně nemají stejnou úroveň jako kdysi, státní část určitě ne. Když jsem maturovala já, hodnocení didaktických testů si Cermat udělal tak, aby prošlo co nejvíce lidi. Ve výsledku na tom ošidili nejlepší studenty, protože zkoušku udělili skoro každému

smode*
hodnocení

0x
Dobrý den. Na tomhle je alespoň vidět jakou váhu dnes maturita má. Žádnou. Na Vašem místě bych byl také rozezlen, na místě čtvrťáka potěšen a doufaje že tu zavřené školy budou ještě dlouho :) na druhou stranu udělat dnes maturitu je jako se projít po zahradě. Nepřijdete-li v absolutně nepoužitelném stavu, máte to jisté ;)

hodnocení

0x

Musíš si zvykat, že život není fér.

Pro mě bylo učení na maturitu stres - byla to první velká zkouška, která navíc měla nějakou důležitost. Ale bojovala jsem a dala jsem to nakonec se samými jedničkami. A pak po maturitě ten pocit, že jsem to zvládla, byl k nezaplacení. Kdybych to tehdy dostala "zadarmo", asi bych se v tu chvíli zaradovala, ale teď po letech jsem ráda, že jsem si tím vším prošla. Bylo to náročné, ale nakonec jsou z toho moc hezké vzpomínky a vzniklo u toho taky spoustu historek, nad kterými se s bývalými spolužáky s úsměvem a lehkou nostalgií bavíme dodnes, i když už jsme dávno velcí kluci a holky :) S profesory (i s těmi, co nás celou střední drtili a nic nám neodpustili a teprve u maturity jim obměklo srdce) jsme pak popili, podali si ruce a všichni jsme byli plní dojmů a pocitu zadostiučinění. Letošní studenti o to možná přijdou a já jim to teda vůbec nezávidím. Nebudou mít tu zkušenost a ještě si o nich všichni budou říkat, že to jsou ti, kteří to dostali "zadáčo", aniž by se museli snažit.

lidus*
hodnocení

0x

Ano, vyjimečný stav si žádá vyjimečné. Učte se a snad to dáte i bez závisti.

asd1
hodnocení

0x

S maturitou podle vysvědčení absolutně nesouhlasim.

Maturita je zkouška kde se prokazují nejen znalosti ale i ostatní související věci - přednes ve stresu atd. Organizačně to není problém udělat, prostě "svaťák" nebudou mít týden ale do otevření školy. Veškeré učivo už mají probrané, maturitní okruhy zpracované = pro studenta nemůže být problém připravit se sám doma a pak jen jít na zkoušku. pokud to nezvládne tak prostě maturitu mít nebude, holt není pro každého. Přijde mi to jako kdyby v autoškole rozdali řidičák jen za odchozené hodiny a zkoušku by zrušili. Prostě nesmysl a vymyslet to mohl jen nějaký hyperkorektní sluníčkový debil.. Ale návrh odpovídá obecné úrovni současných maturit, kdy projde i odpad který by za střední školy měl být vyhozen v půlce prváku...

klera*

Trochu zapomínáte, že kromě těch odchozených hodin existuje taky něco jako testy, ústní zkoušky, pětiminutovky, projekty, domácí úkoly a pololetní písemné práce.

asd1

To se pak můžou zrušit zkoušky i u řidičáků, taky stačí odsedět teorii, odjezdit jízdy a instruktor řekne že ti to šlo. Stejně tak státnice, stačí zápočty a hotovo.. Prostě maturita neni za prezenci a písemky, ale závěrečná zkouška která shrne celou střední školu. Dát maturitu bez zkoušky považuju za řádové snížení úrovně, to v reálu bude jen střední vzdělání, ale ne s maturitou.

hodnocení

0x

Možností je víc. Třeba dát dočasně platný maturitní vysvědčení, např. na dva roky. Nebo to na základě známek dát jen těm, kteří měli průměr do nějaké hodnoty, např. do, 2,5 a ostatní by meseli udělat maturitu třeba v září.

lidus*

Pokud někdo studoval 4 roky a z každého ročníku má vysvědčení, že prospěl, pokládám jakousi maturitu za naprosto zbytečné stresování, stejně tak státnice na Vš.

asd1

Pleteš do sebe dvě věci, střední vzdělání a střední vzdělání s maturitou. Bez zkoušky to není s maturitou a dávat jí automaticky ke střednímu vzdělání je nápad dobrosera... Vůbec to není zbytečné stresování, prostě zkouška kterou buď uděláš nebo ne. Nestudovala jsi v Plzni?

lidus*

Kde jsem studovala je moje věc a tvoje zbytečná starost. Je zbytečné stresovat děti od ZŠ stupidními písemkami každé čtvrtleti, je zbytečné toho kdo 4 roky studuje vystavit opět stresu a to stejné na VŠ. Je to můj názor a názor mnoha dalších které znám.

asd1

Maturita ani střední vzdělání není povinnost, kdo nechce stres tak tam chodit nemusí.

A je trošku rozdíl načit se na písemku a za týden zapomenout (tak pořád dokola), a znát kompletní učivo pro závěrečnou zkoušku. Dávat maturitu bez maturity je cesta do p...ekel, stejně jako jiný sluníčkový hyperkorektní dobroseroviny.. A jako sorry, student který nezvládne připravit se na maturitu když akorát poslední dva měsíce jede školu po netu, tak si maturitu nezaslouží. A zorganizovat zkoušku třeba měsíc po zrušení vyjímečného stavu nevidim jako nějaký větší problém..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]