Nejste přihlášen/a.
Podle OSN a USA jsou tu Romové utlačováni. Co si o tom myslíte Vy?
Pokud to vezmu ze svého pohledu, tak makám jak blbec, a v obchodě počítám a počítám. Při pohledu na jednu igelitku s nákupem a peněženkou lehčí často o tisícovku mě přechází chuť i na jídlo.. Pak vylezu z obchodu, před ním stojí cigi která nemaká a žije ze soc.dávek a čeká na taxíka s narvaným vozíkem...V našem městě dostali nedávno k zabydlení 3 paneláky, během chvilky je okolo nich bordel, mladí lidé čekají na byt a nic.. atd atd Posledně mě vytočila zpráva o kofolách, které zdrhli do Kanady a teď se vrací a rozčilují se,že nemají své byty. atd atd Diskriminovaná si tu připadám já GADŽO
tohle je výborná odpověď, vnímám to naprosto stejně. Oni si stěžují, že musí žít v šílených podmínkách a rozmlácených panelácích - ale kdo jim to rozmlátil? Já? Nebo někdo jiný? Přijde mi, že se všichni cikánů bojí, dřív to byly cikáni, dnes romové. Jednou jsem byla svědkem toho, jak před marketem zastavila audina, z ní vylezla rodina cikánů ověnčených zlatými prsteny a řetězy, naklusali mezi regály, zfutrovali co se dalo a pak odcházeli se slovy, že tak hnusný jídlo, shnilá jablka, zkažené salámy apod. platit nehodlají. A nikdo nic neudělal. Co kdyby byl snad někdo nařčen z rasismu? Ano, je pár světlých výjimek, sama jednu takovou znám, ale když vidít ostatní cikány, chápu, že slovo výjimka je oprávněné. A naprostá většina to těm pár lidem kazí...
doplněno 24.03.10 15:03:Jednalo se o reakci ma marenka
Dovolte mi k této větě několik vět.
1)Cikánům bych odebral sociální dávky a přídavky na děti. (Může někdo dostat soc. dávky někdo, kdo v životě nepracoval? Může někdo dostávat přídavky na děti, když se o ně nedokáže kvalitně postatrat).
2)Cikánům bych zavedl trestní odpovědnost od 6-ti let věku cikána (už takhle malý děcka kradou a okrádají)
3)Cikány a všechny nepřizpůsobivé obyvatele vystěhovat buď do tzv.kontejnerových bytů nebo do tzv. mobilních buněk.
4)Pokud by si cikán úmyslně zničil byt, tak by na nový mohl zapomenout, maximálně by mohl dostat tu mobilní buňku nebo kontejnerový byt. (Protože, když si "normální" člověk zničí byt, tak nový většinou nedostane a skončí na ulici)
5)Cikán by mohl mít maximálně 2 děti, aby se nezvyšoval jejich počet. Za každé třetí, čtvrté, páte,... dítě by cikán ještě platil pokutu
6)Cikán, pokud by chtěl pobírat sociální dávky a dlouho nepracoval, tak by musel mít odpracovaných alespoň 25 hodin týdně(tj. každý den, aby 5 hodin dělal veřejně prospěšné práce.
7)Cikán, pokud by dlužil městu (příp. obci), tak by musel dluh postupně splácet a úrok splatit pomocí veřejně prospěšých prací.
8)Pokud by to bylo nutné, tak by to chtělo zřídit něco jako gladiátorské hry, s tím rozdílem, že by místo otroků by tam byli cikáni, kteří spáchali nějaký trestný čin. Bylo by to poučné.
A nějací zasraný ochránci lidskáh práv typu Kocáb ty mi tak akorát můžou políbit ...
Hned bych jim vyjednal byt někde mezi cikánama a na týden, měsíc bych je tam nastěhoval a bylo by. Tyto lidi já rád nemám a upřímně řečeno, jsou zralí na psychiatrické vyšetření.
To je asi můj bratr, poněvadž jsme na stejném počítači .
Já si to sním vyříkám osobně, ju?
Nebo že by soused? Máme společný internetu v paneláku.
Hlavně mě štve, když chci stahovat z Rapidshare, tak mě to tam píše, že něco stahuju, ale ve skutečnosti stahuje soused.
Kde lezi ROMSKA ZEME-STAT?A v Indii taky rikaji cikanum romove?Je zajimave ,ze puvodni obyvatele jako byli indiani v Americe,hodne rychle potlacili do rezervaci a ted nam Amerika chce hlasat cosi o diskriminaci.Jsme maly statecek a neustale jsou nasi vlade a uradum blizsi cizaci!Cikani si umeji privlastnit slovo diskriminace za sve,ale to je snad vse,krome zlodejen a vyzirstvi statu vsechno!Kdyz je Kocab miluje tak proc neprosadi pro ne reservace,snad byl dost dlouho v Americe a tam mu to u indianu nebylo cizi a nebo si je muze nastehovat domu a ne jen Kocab-kterej si rikal tvrdy roker.
1- Neuznávám označení "ROM" - na serveru Romea.cz je Čechům zakázáno používat české označení "Cikán". Takže sprostá cenzura. Pro mě jsou to cikáni a cikánama zůstanou. A že to má hanlivý nádech? Já se o něj nezasloužil, je to jejich vizitka - a na té žádný ROM nic nezmění.
2- Makám jako blbec a když jsem v práci, tak mi cikánští spratci ničí plot, hází mi do zahrady odpadky a tahají ze schránky složenky - takže jsem pak za neplatiče...
Když si stěžuju v nedaleký zvláštní škole, kde jsou ty chudinky "neprávem" tak mě odpálí s tím že cestou ze školy je to věc rodičů. A ti jsou kde? Jak se starají o svý potomky?
Jako dítě mě cikáni několikrát zmlátili - bezdůvodně. Teď už jsem na ně nachystanej ale radši budu když to nezajde tak daleko.
Sám se řídím pravidlem "nulové tolerance".
Kdykoliv vidím cikány že dělají nějakej bordel - nešpiním si ruce a volám policii. Když nedorazí urguju a posílám stížnost.
Zabiju tak dvě mouchy jednou ranou. Cikáni nemůžou tolik prudit a policajti mají míň času aby dělali to co mají a nemají tolik času aby buzerovali řidiče za rezervu nahuštěnou "jen" na 1,6.
Pokud to někdo nepochopil - OPRAVDU NEMÁM RÁD CIKÁNY
a už nerozlišuju ty dobrý a špatný. Taky nešaháte na každý kamna jestli nepálí. Prostě se ke každým chováte tak že můžou pálit. To není rasismus, xenofobie ale obyčejnej selskej rozum - a ten mnoha lidem chybí...
Vážený vojtazanda, pokud Vám není lhostejný dnešní přístup k cikánům, běžte k volbám a odevzdejte lístek s kandidáty SPR-RSČ (Sdružení pro republiku - republikánská strana Československa) (Sládkovci).
Já také nemám rád cikány. Vládnoucí garnitura to moc neřeší, akoát paní Řápková z ODS a paní Janáčková (nezávislá za SNK-ED) chtějí bojovat, ale nestačí na to a navíc pomoc od vlády je téměř mizivá. Cikáni mohou a mají právo žít mezi námi, ale musí se přizpůsobit. A pokud tady existují lidé jako pan Kocáb, tak je to havarijní, protože v blízké budoucnosti se stane z České republiky Cikánská republika.
Takže všem, pokud Vám není lhostejný dnešní přístup k cikánům, bežte k volbám a volte SPR-RSČ.
doplněno 21.03.10 18:49:WEB SPR-RSČ: republikani.com/...
Je pravda že pan Sládek použil stranické peníze na výstavbu nebo rekonstrukci své vily. Je to špatné, ale jinak je to člověk, kterému to myslí a chce tu pořádnou demokracii. Ne tuhle - zlodějů a lhárů typu J.Paroubek, D.Rath, R.John, V.Klaus, M.Grebeníček, V.Filip, P.Bém, B.Sobotka, M.Urban a další.
Velmi zajímavá otázka, jsem zvědav zda se nezhroutí server. Jinak je mi úplně fuk, co si mysli o ciganech OSN a USA. Podstatné je jaký názor na ně má většina obyvatel ČR. Do te většiny nepočítám pana Kocaba.
nech Kocába a další, ono jedna věc je něco říkat a druhá věc je mít ve vedlejším bytě, chtěl bych všechny tyhle ministry a komisaře vidět, ono se to kecá z vilky nebo bytu v dobré čtvrti.
Ano zrovna Amerika bude poučovat. Ješte ve 20.století se tam veřejně černí lynčovali. Jinak k otázce: Situaci Romů v ČR hodnotím jako výbornou. Situace neRomů už bude o něco horší.
Odmalička se u nás říkalo:Krade jak cgán,ty ogare cigáníš,a v písničkách černooká cigánka,a podobně.Proč najednou to má být jinak?Nikdy jsem proti této entitě neměl to nejmenší,i když si můj syn vzal za ženu cikánku.Ten vztah skončil na tom,že v době,kdy stavěl barák,ona nechtěla do práce.Vyhýbala se práci tak intenzivně,že to až uráželo.Dítě po rozvodu vbychovala tak kvalitně,že vnukovi hrozí kriminál.Jeho krédo je "Co ukradeš je tvoje"Podvod není zlý.A podobné názory.To vše znali i naši předkové.A sami cikáni na tom nechtějí nic měnit.
JABRAKA
Košice, sídliště Luník IX.
Zde ještě ... žijí, vegetují, přežívají, prostě doplň si, co se ti hodí. Nedám fotky, není místo, vygůgluj si asi 18 500 obrázků na toto téma na heslu : Luník IX a přepni na Obrázky.
Kdybych měl napsat co si myslím, tak si pro mě nejpozději zítra přijedou policajti. Vím o čem mluvím, máme jich plné sídliště a jedny v baráku. Pravda, nemůžeme házet všechny do jednoho pytle, ale hledejme těch pár slušných!
doplněno 21.03.10 22:13:Ještě něco na čtení: zpravy.idnes.cz/...
Myslím, že nejsem rasista, mám i mezi cikány pár dobrých kamarádů. Ale, bohužel, statisticky mezi Rómy je víc průserářu než mezi "bílejma"...
Silene jak nam porad nekdo vnucuje, abychom meli nekoho radi.. Pred chvili bezelo na TV NOVA, ze bude ve skolach jako volitelny jazyk romstina. Kam speje tahle spolecnost? Kde to kua zijeme?
Hm,to chci vidět kdo si ten jazyk zvolí !Ještě by měla vláda zavést povinnou adopci na dálku-každý dostane na starost 1 parazitickou rodinu
.
Proč by jako volitelný jazyk nemohla být rómština, hantec, či cokoliv jiného? Rád bych uměl cikánskou řeč, chci se trošku naučit hantecem, nejsem proti tomu!
Shodou okolností (ne příliš šťastných) romy učím. No lépe řečeno, učila bych, až bych brečela, ale fakt není koho.. Škola je pro ně nutné zlo, vyhýbají se jí, jak mohou, rodiče je nechávají bezdůvodně doma, do školy si k nám chodí pro prachy (buď půjčit nebo nás okrást), co děcka dostanou zadarmo (učebnice, pastelky, sešity ap.) okamžitě zničí, všechno je špinavé (od žrádla, polité, poblité, prostě hnus),ve třídách to smrdí, protože většina se nemyje, když na něco upozorníme, tak na nás nehorázně rodiče i děcka řvou a vyhrožují. Škola nemá žádné pravomoci, každeé sebemenší postesknutí je považováno za diskriminaci, prý máme ctít (!) jejich tradice. Po 2 vyučovacích hodinách jsme jak žumpy (nasraní a vyčerpaní) a nejhorší je ta bezmoc. Studovala jsem vysokou školu, cítím se o 10 let starší, do důchodu daleko, plat mizerný, furt píšeme přiblblé zprávy o našich "žácích", které jsou stejně k ničemu, každý idiot, který je zná jen z obrázků do toho kecá a dokonce nám určuje, jak to máme dělat, od normálních lidí slyšíme jen kritiku, že nic s nimi neděláme a jak je vychováváme, ale nikdo si neuvědomuje, že díky politice v našem státě a tzv. POZITIVNÍ DISKRIMINACI ( taky dobrý,že?), jme my učitelé těchto stále jednou nohou v krimu, přestože nám sprostě nadávají, vyhrožují zabitím, vymýšlí si různá udání, že je týráme apod. Je toho mnohem víc a já už jsem z toho na psychinu. Proč jsem se nenarodila blbá, brala bych dávky, smrděla bych a bylo by mě to jedno,chovala bych se sprostě a ulevila bych si. Teď můpžu akorá držet hubu a krok, jinak mě ti s jinou kulturou zničí. A perlička na závěr, rodí nám už ve 14 ti a pokud se to narodí nějak postižené, tím líp, budou na ně větší dávky. Nám platy vláda snížila a dost...
Silene, ale verim Vam. Vidim take co se v tomhle kurv.ystanu deje, pravo nevymahatelne a cim vetsi grazl, tim se ma lepe. Je mne uprimne lito vasi situace, ale bohuzel jednotlivec jako vy nebo ja neudela nic, musime jenom drzet hubu a krok...
Ani za komence se tohle nedelo.. Ti vedeli jak na ne. Bohuzel, demokracie po Cesku je neuveritelna..!
doplněno 22.03.10 22:21:Oprava - komance ...
Kde je cigán tam je problém! !Zrovna ted řešíme že jedou na chodbový proud paraziti
! V životě jim nebudu říkat Romové ale cigáni! Vždycky byli cigánama a zůstanou! Ku.va proč je kolem nich tolik povyku,kdy už konečně nahlas se bude říkat že je to problém! Oni jsou utlačováni! Já bych jim dala utlačování svoloč jedna prašivá
! Proč nejsou utlačováni třeba Vietnamci a jiní? Když je problém tak mají plnou hubu o diskriminaci že jsou Romové ale jak jdou na sociálku tak se z nich stávají najednou Češi! Jen at přijedou zástupci z OSN a USA a rovnou do Chánova.Máte vidět když zaberou dávky jaký mají mejdany!At si dávky odpracujou sbíráním třeba vajglů!Mně kdyby do okna někdo hodil zápalnou láhev a spálil moje dítě a barák tak se na mně všichni vys.rou,myslíte že kdyby ta rodina byla třeba židovská tak by byl kolem toho takový humbuk?Samozřejmě že je mně holčičky líto,to ano,ale vadí mi opačná diskriminace.Vietnamci jsou taky menšina ale přizpůsobili se a co cigáni?
Jak jsem se jednou dočetl tak název Cikán pochází z řečtiny a znamená NEDOTKNUTELNÝ. Myslím ,že tento název pro ně naprosto sedí a říká úplně všechno.
No, přečtěte si něco o výkladu tohoto pojmu v systému kast. Stojí mimo kastovní systém. pode všemi.
Tak nějak my to je fuk z čeho ten pojem cikán vzniknul. Stačí aby platily zákony pro každého stejně.
Jak tenkrát řekl pan dokror Sládek v devadesátým šestám v PS PČR "Cikáni by měli být trestně odpovědni už od narození, protože to už je prakticky jejich největší zločin".
Já prostě cikány a přistěhovalce nesnáším a nejlepší by bylo je vyvézt z republiky České a Slovenské za Ural nebo na Saharu.
Navíc na Sahaře by se cikáni mezi černochama docela ztratili. Udělat jim tam ghetto s vysokou zdí a elektrickým ohradníkem ať si tam klidně shnijou.
Božínku - vždyt jsou to taky lidi, tak proč jim nadávte do romu když jsou to cikáni,založme nadaci "VŠICHNI CIKANI DO PRAHY" osobně přispšji tisícovkou, nepřeji si nic jiného než integritu cikanu do společnosti - v Praze je nejmenší nezaměstnanost,dost bytu, baráku které davají zadarmo sqoterům, plno supermarketů kde mohou cikani nakupovat, obchodů s hadrama, turistů kterým mohou povídat jak jsou zde terorizováni,plno škol a ochotných dětí a nadšenych rodičů kteří své děti přihlásí na nepovinný jazyk - cikánštinu, parků kde je možno dělat ohně při slavnostních příležitostech, nejvíce policajtů / státních i městských/ kteří dohlédnou na to aby cigani nebyli diskriminováni, projekt opencard na který jako utlačovaná menšina určitě dostanou slevu, parlament a senát kde mohou hnedle zčerstva vznášet své připomínky ke státní spravě, kocábovo cigoš ministersto které bude řešit jejich oprávněné požadavky, opravdu všechny prosím o lidskost a ohleduplnost vůči tomuto etniku a založme hnutí každá rodina sponzoruje jízdenku do Prahy pro svoji cikánskou rodinu,věřím že vlna solidarity se zvedne na severu čech v Přerově, Kroměříží, Vsetíně i Ostravě a lidi pochopí že integrace cigánů je možná jen v Praze kde se jim dostane dobrého bydlení, zacházení,kultury - několikero divadel a kin,restaurací,dobrá doprava - mohou být flexibilní při dojíždění do zaměstnání, vzdělání a všeho čeho se jim nedostává ve shora uvedených místech, proč je nechat stěhovat do kanady či jinam - každý člověk je přínosem pro společnost, platí daně vychovává děti a tvoří národ...a národ to je síla, budme prosím humanisty a ne xenofobními rasisty...
Článek z internetu. PT /stařenka/
doplněno 22.03.10 19:42:bena, jsou věci, v kterých nemáte pravdu. Tím končím, stařenka
Nyní to vypadá jako klasický "kanadský žert..."
... a najednou čtu hodnocení Kanaďanů, že se jim nechcedělat, dětem se nechce do školy, nechce se jim učit,nemají úctu k autoritám.
To zavání rasismem ze strany kanadských učitelů, politiků, sociálních pracovníků...
Fuj! Hanba, styď se Kanado!
Vždyť Jsi říkala, že je to chyba v nás, v Češích.
Že my Romům nerozumíme, nechápeme je a nepomáháme jim začlenit se do společnosti.
A Ty, mocná a silná Kanado si najednou dovolíš tvrdit, že jsme asi měli pravdu?
Že je to jako házet perly sviním? My jim je házeli mnoho let před revolucí a dalších dvacet let po ní.
A když už nechceme, jsme špatní a Ty, Kanado, Ty je přijmeš a dáš jim tu tolik upíranou možnost..., kterou oni zase a zase odmítají...
Dobře Ti tak, Kanado...Měla by ses stydět za to,že romské děti ve škole mohou onemocnět "chycením" virů od kanadských dětí.
Je to nezodpovědné, posílat do školy děti, kteréjsou nemocné, když mohou nakazit romské děti.
Udělat školu pro romské děti přitažlivou znamenáneučit v ní nic, co Róm k životu nepotřebuje. A naopak zavést předměty jako znalost v čerpánísociálních dávek, znalosti v oboru kapsářství,podvodech, kuplířství, hraní hazardních her,tančení na ulici, konzumaci alkoholu a distribuci drog.
A koneckonců, to by mohlo být i formou samostudia nebo formou zájmových kroužků...
Se zadostiučiněním bych - být nezávisloutelevizí - poslal do Kanady reportéra, který by
natočil dokument o životě a problémech emigrantůčeské romské elity v Kanadě, kteří nás opustili v touze po lepším životě.
A co doporučit Kanadě?
Měla by se rozhodně víc snažit o dobrou integraci Romůdo kanadské společnosti...
...a měla by být na pozoru, aby tím nediskriminovala vlastní dlouholeté tzv.nepřizpůsobivé občany
(například Indiány a Eskymáky - původní obyvatele, okradené o svoji zem, holdující drogám a alkoholu).
To by se Ti, Kanado, opravdu mohlo vymstít...
P.S.
Kanado, můžeme Ti poskytnout bezplatně experta - je to ministr Kocáb,
zdravého rozumu, nepříliš majetný, ale přihlouplých keců má na rozdávání.
Prostě cikáni, židé, mohamedání, šikmooký, černoši a další přistěhovali tady nemají co dělat a pokud chcete konečné řešení otázky přistěhovalectví, cikánů a dalších věcí, tak volte SPR-RSČ. web: www.republikani.com
A buzeranti a lesby by tu také neměli mít tolik možností, například mít dítě, registrované partnerství - to je debilina vládnoucí garnitury a další "vymoženosti"pro tyto nenormální lidi.
a to si nemyslím. Ať si tu klidně jsou, ať se tu klidně usídlí modrožlutí s chobobotem, ovšem podle našich zvyků a zákonů.
Alfe na druhou stranu máte pravdu. Ale většina přistěhovalců se zde usadí, má víc jak 3 děti, tak jich tu přibývá jako hub po dešti.
Já, abych se přiznal nesnáším přistěhovalce a cikány.
však píšu ať se drží našich zvyků a krom jiného je zde obvyklé ač smutné a vede to k záhubě mít max 3 děti, dnes spíše jedno až dvě. Já se do měšity také musím zouvat a nesmím a musím ... když jsem tam.
Jenže Židé,Muslimové,Vietnamci,gayové a lesby, černoši nikdy nevyvolají tolik odporu a nenávisti a vzteku co cigáni.Ještě jsem nikdy neviděla na pracáku a sociálce tyhle vyjmenované,jen cigánské rodiny .
Bena -
Bena, kdyz jse sem pristehuje zid, mohamedan, cinan, vietnamec nebo cernoch, obvykle se tito lide myji, posilaji deti do skoly, pracuji, nauci se cesky, nedemoluji svoje obydli, nedistribuuji drogy... proti tem jaksi nemam nic. Ti neziji z nasich dani a nevykrikuji porad dookola jak jsou porad diskrominovani...
Mně by zajímalo proč emigrovali do Kanady a ne tam odkud pochází? .Že by v Indii se měli špatně?
Prostě 98% cikánů do slušné společnosti neptaří a jak jsem říkal, dát to do ghett s vysokou zdí a s elektrickým, ostnatým drátem.
Dali by se zpracovat na něco užitečného, ale při dnešní svobodě slova si to musí každý domyslet.
tak je dejte do klobás a už se na to vykašlete, fakt děsný
to bena- myslím,že zacházíte dost daleko, i když je tu diskuze jak píšete, ale Vaše myšlenkové pochody jsou k pláči.Možná byste měl zkusit nějaké politické diskuzní forum
Náš právní řád stojí tak akorát za vyliž prdel. Dříve jsem sice fandil ODS, ale teďka se chová jako ostatní strany a SPR-RSČ je jedinou stranou, která má zdravý rozum. Navíc svoboda tu je na mizerné úrovni, sice je to lepší jak za bolševiků, ale není to vončo. Teďka zařvete na ulici na cikáni jsou debilové a už Vás divné zavřou? Jakápak svoboda slova? Další příklad zmlátíte cikána do krve a jste obvinění nejen z ublížení na zdraví ale ještě z rasismu. Naopak když cikán zmlátí do krve Vás, tak v lepším případě je obviněn z ublížení na zdraví, v horším jste obvinění Vy, protože jste na cikána údajně zaútočil a tak cikán vše dělal v obraně nebo byl nepříčetný a tak mu maximálně hrozí šoupnutí do blázince. taký je náš právní řád a vládnoucí garnitura s tím nic nedělá. Cikáni si tu 20 let žijí v lxusu a ostatní ne.
Proč dávat cikány do klobás? Vždyť by to nikdo nekupoval a lvům a ostatní masožravcům v ZOO by to asi taky nevonělo a nechutnalo
. Takže já se nebojím říct svůj názor a nechápu jak se pořád někdo může zastávat cikánů. Rasista nejsem a jestli si to někdo myslí, tak ať si to myslí, ale já opravdu rasista nejsem.
Jsem od zalozeni u Republikanu,jedna z prvnich-i presto,ze se na Sladka svedlo co se dalo,ale je lorad s rozumem na miste!Neprevlika kabaty,neustupuje se svym presvedcenim,nedela z lidi blbce je svuj a to se ceni.Republikani nemaji s rasismem co spolecne, tak ze nick;bena ma pravdu.
doplněno 26.03.10 17:35:Na vlastni oci vim jak se chovaji cikani ,kteri odesli z neunosnych podminek u nas do Anglie.Sem tam shani praci,jak mile ji maji ,uz zadaji o tax credit(doplatek tydne k vyplate,o priplatky na deti a priplatky na byt)!U prekladatelek je touto populaci narvano a resi se tam jen jejich vymozenosti co se tyce financi.V bytech pronajatych bydli pohromade vice jak 8 lidi a deti.Venku cikanska populace se sdrzuji v houfech,jak -mile dostanou vyrizeni penez ,tak nejdou do prace a tech vymluv proc nedelaji,perou se na ulici,z oken se line jejich hudba a venku take sborove zpivaji,nadavaji cikansky na zamestnatele i obyvatele Anglie.A to nemluvim o pujckach,brani telefonu na pausaly ci pujcovani deti kvuli pridavkam.Tak o cem je tu rec,neprispusobivost,vypocitavost a sprostost,ktera jim neni cizi,ale jsou porad chudackove.Ostuda-podle obcanky je to Cech.
Iliines, psal jsem Vám zprávu přes Poradte.cz, tak se prosím koukněte do vnitřní pošty.
Co se týče republikánů - často bývávají obviňováni z rasismu a xenofobie. To pravda není, protože republikáni nejsou krajně pravicovou stranu, ale pravicovou, trošku radikálnější stranou. Přece nechceme házet cikány a další do plynu. Nejsme krajní pravičáci ani neonacisté jako Národní strana nebo Dělnická strana sociální spravedlnosti. Jsme republikáni. Republikáni byli, jsou a budou, jak tehdy řekl Dr. Sládek.
doplněno 26.03.10 17:33:Kdyby to šlo, dám Vám velmi rád bodíka, ale ve volné diskuzi to nejde
Takovehle diskuse jsou - jak se zcela potvrdilo - zcela k nicemu.
A do takovych je obvykle ztrata casu prispivat. Presto si vsak kratky prispevek neodpustim.
Nejprve par k slov k Bena.
Pises, ze nemas strach vyslovit svuj nazor. A ja tvrdim, ze strach mas a ze pouze machrujes pod pseudoanonimitou internetu a sveho nicku. Vzdycky nejvic steka ten nejmensi a nejslabsi pes.
A ted obecne.
Precetl jsem si tu spousta vylevu na puvodni, jednoznacne popudlive lazenou otazku, ktera mela prvoplanove vyvolat diskusi presne takovou, jakou take vyvolala.
Jenze sem se tu nedocetl to nejdulezitejsi. A to, jak tuto situaci resit? Nadavat a stezovat si totiz umi kazdy, ale prijit s nejakym resenim uz tak lehke neni. To by teprve bylo to prave tema k diskusi. A tim rozhodne nemyslim plynove komory, tudiz timto zadam Benu, aby radeji vubec nereagoval(a).
Vetsina se shoduje, ze jsou Cikani neprizpusobivi. Ale kouknete se na to z druhe stranky. Oni se nikdy prizpusobit nechteli. To my je v minulosti nutili zmenit jejich zpusob zivota. Ve spouste jinych zemi Cikani zijou stale podobnym zivotem (v ramci pokroku), jakym zili po stovky let. Od vychodni Evropy az po Ameriku.
Vsude, kam jako kocovnici prijdou, jsou s nimi problemy lokalniho vyznamu - drobna kriminalita. Pouze ale tam, kde se je snazili usadit, jsou s nimi rozsahle problemy socialni - stejne jako u nas.
A co ted s tim? Oni se uz ke svemu puvodnimu zpusobu zivota nevrati, ale zaroven se neprizpusobi. Nejenze jim to vyhovuje jak to je nastavene ted, ale oni maji zkratka takovou povahu. Je to jako ucit opici plavat ci rybu lezt po stromech.
Je to obdobna situace jako byla u kolonizatorskych velmoci. Prisli do Afriky, vytrhli cernochy z jejich zpusobu zivota, v uvozovkach je civilizovali, postavili tovarny a dali jim velkoryse praci a pak kdyz odesli, tak se divili, ze cernosi sami nepracovali, nechali tovarny zchatrat. Nevedeli, proc by meli pracovat v tovarne cely den, kazdy den. K puvodnimu zpusobu zivota se ale take jiz nedokazali vratit. A zacali stradat.
A co kolonizatorske zeme ted? Byli za tento stav zodpovedne, ale vinu shazovali na cernochy, ze se nechteli prizpusobit. Oni to ale meli jednoduche, ze se to odehralo v jine zemi, tak zkratka pred timto problemem zavreli oci, odesli a zapomeli...
Jenze Cikani jsou primo u nas. My nemuzeme zavrit oci a odejit. My se musime snazit najit reseni. A to je jake?
Jenze Cikani jsou primo u nas. My nemuzeme zavrit oci a odejit. My se musime snazit najit reseni. A to je jake?
no právě... já upřímně, se jich bojím
Otázku si zde založil bena = honza2581, jak na to upozornil jirbar. Zřejmě ji založil s úmyslem vynadávat se, a asi nemá jedinou osobní zkušenost, s kterou by si nevědel rady. A protože je to citlivé téma, které lidi osloví a pak následně je přivede k reakci, tak napíší. Stejně diskuze na toto téma nedojde k řešení, na to jsme malí páni. A extrémní výlevy nejsou k ničemu. Ale je pravda, že někteří tazatelé, kteří mají osobní špatnou zkušenost a nevědí kudy kam, a nemají nikde dovolání, tak ze zoufalství napíší dotaz sem. Je mi takových lidí moc líto, ale nevím, jak jim pomoci. Každý nemá prostředky k tomu, aby se odstěhoval. A jestliže se někdo narodí bez hudebního sluchu, nikdy z něho zpěvák nebude. Snad zde na stránky chodí i lidé vícekompetentní a přiměje je to k nápravě stavu věci. PT /stařenka/
Bohužel pravdu nemáte, protože honza2581 mi nepatří - patří mému bratrovi, který bydlí se mnou v jenom bytě a sedíme každý u jednoho počítače.
Otázku cikánsku jsem probíral s bratrem a tak nějak jsme se shodli, že cikáni si zde žijí jako páni a že bychom je měli občas klepnout přes prsty. Na několika věcech jsme se neshodli, přecijenom, on má rád jinou stranu než já, já podporuji SPR-RSČ a jestli má někdo problémy, tak ať mi napíšeme a můžeme si o nich popovídat, ju?
Dobrý den.
Můj příspěvek neuvádím jako omluvu Rómů , ale pokusím se nestranně a laicky podívat na problém.Já vidím změnu a přizpůsobeni se Rómů jako dlouhodobou záležitost.Podívejme se jak se změnili za naší generace.Již nekočují a vedou poměrně usedlejší život.Tato změna byla pro Rómy obrovská. Jejich přizpůsobeni _ se , vyžaduje výměnu několik generací , vzdělání i trošku pochopení. Podívejme se jak jsme ochotni sami se změnit za život. Neseme si tradice návyky i způsob života tak , jak jsme viděli , prožili a podle vzoru naši rodičů , naši předků. Jen těžko měníme to co jsme se naučili v rodině , a získali ve společnosti. Stejně jako naši rodiče obhospodařujeme domácnost , jíme stejné pokrmy ,chováme se v rodině tak jak se chovali naši rodiče , dokonce zpravidla pokračujeme v zaměstnání , sportu , i kultuře , vše se dědí z otce na syna. Dovedu si představit , že i normální občané , tedy my všichni , se můžeme dostat do podobné situace tím, např. , že konzumujeme hovězí maso , když jinde je kráva posvátná a další.Jak bychom byli ochotni přizpůsobit své tradiční návyky?Vždyť etnické menšiny v cizí zemi , zakladají a udržují krajanské spolky ve kterých uplatňují svoji kultůru. A ještě úvaha , proč je náš sociální systém v tomto případě poměrně štědrý. Nebude to také tím , že velmoci , se brání přílivu tzv.nepřízpůsobivých lidí tím , že používají svůj nezanedbatelný vliv a nátlak , aby v původních zemích , kde Rómové žijí , byly sociální výdobytky takové , aby nebyl důvod pro jejich emigraci ze sociálních a politických důvodů.Viz., poslední krytické vyjádření USA k situaci Rómů u nás. - miro
doplněno 23.03.10 17:58:Promiňte doplněk otázkou.
Kdo je větší darebák? Ten kdo využívá zákonných možností (sociální výdobytky) a nebo ten ,který neodvádí zákonné daně a pod.?
Rómové je pouze část cikánů. Existují ještě například Sinti.
Všichni tihleti jsou cikáni, navíc slovo róm nenajdete v každém slovníku.
Ale to jim přeci nebudeme omlouvat že jejich tradice je krást,dělat bordel kolem bydliště a dělat děti které v budoucím životě státu neodvedou ani korunu protože už jsou vychovávany v tom duchu.Ještě jim ve finále projde že si můžou rozdělat ohen kde se jim zachce protože to je jejich tradice.
Nechce s tím jít spíš třeba na www.vyplnto.cz? Tam si můžete zadarmo udělat průzkum mínění. Tohle je poradna.
A teď jste na to kápl(a). Já ho udělám. O vypňto.cz jsem někde slyšel.
Později Vám dám odkaz a vyplň.to!
Zde jsem zřídil slibovaný průzkum: vyplnto.cz/...
Vyplňte jej prosím a vyjádřete svůj názor na cikánskou problématiku.
Děkuji
Bohužel starý průzkum mi byl smazán a tak Výs prosím o vyplnění nového "nerasistického".
Zde je: vyplnto.cz/...
Vážení po přečtení těchto odpovědí na tuto otázku jsem docela v šoku k jaké nenávisti tu dochází připadá mi to jako za Hitlera ještě postavit plynové komory a měly by jste to vyřešené Věřim tomu že někde žijí problémové cigáni ale i mezi naše občani nejsou všichni dokonali vždyt ve věznicích nejsou jenom cigáni ale většina bílich a za co, určitě za krádeže ,vraždy a pod.Neříkam že mají ničit byty a dělat nepořádek to určitě ne, ale házet je do stejného pytle všechny to se mi zdá moc. Znám spoustu cigánu kteří žijí slušně chodí do práce a nepobírají dávky
Myslim, ze kazdy normalni clovek lidskeho mineni vi, ze co si dovoluji a co se deje v CR je do nebe volajici!
Bohuzel vyplnit dotaznik nemohu a to, ze se nesmi v tehle diskuzi udelovat souhlasne bodovani mluvi taky samo za sebe!
Tak jsem si dala tu práci a postivě diskusi pročetla. Stoprocentně souhlasím s Axusem, i když přiznávám, že když jdu po ulici a vidím cikána, také se leknu víc, než když proti mě jde "bílý". Ale proč? Vždyť onen cikán může být student a bílý grázl. To je holt a bohužel vypěstovaná xenofobie - a pozor, netvrdím, že "si za ni nemůžou". Když jedu z Nuslí tramvají a jsou tam dva cikáni, dělá bordel 1 procento osazenstva tramvaje, ale 100 % cikánů; bohužel skutečně je to tak. A tak jsem se jednou dívala líp. Nastoupí dva cikáni do tramvaje a kolem nich vznikne metrový prázdný kruh, jako by měli mor. No to by mi pak už taky bylo jedno, co dělám.
Nezastávám se jich, ale také tvrdím, že nutit je usadit se a držet je na jednom místě, to byla osudová chyba. Do maringotek, kde jim bylo nejlépe (a to myslím vážně, nikoliv jako odsudek či "radu, jak se jich zbavit"), už se nevrátí, protože to reálně v dnešním světě nejde. Tak jak teď na ně?
Osobně vidím obrovský problém v tom, že jim není "dopřána" žádná zodpovědnost, jejíž nedodržení by se ale mělo velmi přísně trestat. Jestliže dostanou byt a zničí ho, ať nemají nárok na dávky - napříště si to rozmyslí. Jestliže neposílají do školy děti čisté, jak přikazuje školní řád, ať má škola právo zakročit - ze zákona. Jestliže neodpracují xy let, ať dávky nedostávají. SKutečně metoda trestu a cukrátka, jako s dětmi - jenže oni v té společnosti dětmi jsou. Komunismus jim něco nakázal a oni plnili. Dnes mají svobodu - jenže svoboda se musí umět, protože jinak se snadno zvrhne v anarchii. To není "demokracie po česku", ale neschopnost přijít se zákony, které by takové chování eliminoval. A proboha, aby mě někdo neinterpretoval "po svém", nemyslím zákony pro cikány! Samozřejmě pro všechny! I "bílý", který zničí přidělený byt, musí nést následky. Toto u nás velmi chybí - vymahatelnost důsledků, to pokládám za největší chybu daného stavu.
Chce to několik generací trpělivého vysvětlování a začleňování. Jestliže cikánům nedáme do ruky odpovědnost, aby se s ní naučili zacházet, těžko ji od nich můžeme čekat. Podobný příklad nabízí film "Freedom Writers". Obyčejná americká škola, imigranti (v našem prostředí by to mohli být cikáni), neochota se vzdělávat. Už jenom to, že těmto žákům vždy přistanou ve třídě vyřazené lavice z jiných tříd, potrhané vyřazené knihy apod., v nich vyvolává pocit méněcennosti, vše doničí, nesnaží se začlenit, protože "proč bych měl, když to stejně k ničemu není". A skutečně, kromě jejich třídní k nim všichni takto přistupují. A stačí jedno jediné - ona učitelka jim koupí nové knihy. Ale musejí je přečíst a mají za ně odpovědnost - všechny do jedné jsou v bezvadném stavu. Atd atp. Film je podle skutečné události.
K tomu dodávám - já sama jsem učila v jedné NL škole. Jako asistentka jsem dostala na starost děti problémové, rozuměj imigranty. Téměř do jednoho to byli muslimové, problémové děti jak sociálně tak z hlediska učení (se). Jaké bylo moje překvapení, když na mých "skupinkách" bažili po výuce (!). A to proto, že jsem byla cizí, neměla jsem je zaškatulkované. A tak věřili, že je budu vidět jako lidi. Věřili správně. Po tom roce se všichni zlepšili - do jednoho. Ale nebylo to žádnou mou geniální vyučovací schopností, tak naivní ani namyšlená nejsem. Jen jsem prostě epřišla do třídy s předsudkem - oni to vycítili, věřili mi a já jim. A povedlo se. A podotýkám, že pro ně nebyl nejmenší problém ani moje příslušnost k jinému "etniku", přestože mě místní učitelé "varovali", než jsem vůbec přišla do třídy, ať si dávám pozor. Na co, proboha?
Chápu ale, že u nás na to většinou nejsou podmínky a vůbec se nedivím přispěvatelce "ucitelka". Jen tvrdím, že i my, většinová společnost, musíme něco dělat. A kdo už může za satus quo, to je jako ono profláklé slepice nebo vejce, bezpředmětná diskuse.
Neodpustím si reakci na vesnach - toto je volná diskuse a body byste nemohla dát, ani kdyby byla na téma čokoládový dort. I to by "hovořilo za vše"?
A rovněž si neodpustím reakci na bena. Zcela konkrétně - vy JSTE rasista, a to přesně odpovídající definici. Nesnášíte jakoukoliv jinou rasu než tu, která tady žije, aniž se díváte na to, jestli pro nás náhodou nemá "jiná rasa" přínos. Např. Vietnamci zalepili díru v tžní ekonomice. A když jsme u Židů - největší neštěstí českého národa tkví ve vyvraždění či vyhnání židovských elit. Mrkněte na roky 1897, 1899, 1933, 1941, 1948, 1968 pouze z hlediska židovství a nebudete se stačit divit, co to udělá, když vezmete národu ty, ke komu mohou ostatní vzhlížet. Bylo by to na dlouho a jinou diskusi, ale jsme národ bez elit, a to je špatné. A že v mnoha směrech tu elitu tvořili právě Židé, není celosvětovou konspirací, ale tím, že prostě mají ve vínku dřít na sobě a svých znalostech do úmoru - stejně jako cikáni jsou skvělí hudebníci a v jádru duše kočovníci.
Opakuji, pravdu má axus. A stejně jako jemu ani mně nedalo sem nenapsat. Nejsme hitler a nemůžeme chtít od někoho, koho permanentně ubíjíme, aby se nám přizpůsoboval, když k tomu nemá prostor. Ale také ho nesmíme zbavovat odpovědnosti za sebe a rozmazlovat.
PS: Termín "cikán" používám schválně, neboť je etymologicky bližší tomu etniku, které u nás žije. Politická korektnost je někdy skutečně přeháněná.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.