Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Svítíci tečky na obloze letíc za sebou co to?

Od: nenipodstatne odpovědí: 17 změna:
Zdravím to si to tak sedíme u ohýnku a najednou si všimnem že na obloze lítá něco jako družice nic neobvyklého v dnešní době ale najednou s začínáme všímat že to letí v řadě za sebou a je tam toho hodně (Konečný výsledek počtů které jsme zbystřily byl asi 60) nemáme tucha co to je nebylo to letadlo svítilo to jasně bíle a s nádechem takové červené odhadem z našeho uhlu pohledu tak 500M za sebou tak jsme na to tak koukali počítali jsme a furt to letělo jasně jako podle pravítka řade za sebou až najednou se asi 3 vychílily a utvořili trojuhelník zbytek šel zase v řadě za sebou to bylo dost divné tolik družic ( v tu chvíli jsme měli už cca27) za sebou ale tak v ohodě prostě jsme koukali a počítaly dál až jsme se zasekli na nějaké 38 a přestali jsme to počítat ale pak jich tam proletělo eště jednou tolik a najednou jako poslední proletěla jakoby do právého ůhlu oproti ostatním taková pomalejší co blikala (2x slabě a po 3 Silně) tak nějak na pul sekundy to bylo i vidět tu jsme natočili a když dolítla zhasla už nebyla vidět a od té doby už se neukázala žádná nemá pro to někdo nějaké vysvětlení co to je? viděl to eště někdo? z pořízeného videa máme i nekvalitní fotku objektu kdyžtak zašlu na email děkujeme moc.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Myslíš něco takového?

To je Starlink Elona Muska.

nenipodstatne
hodnocení

No bylo to docela podobné ale ty tečky byli mnohem dále od sebe

nenipodstatne
hodnocení

Byli o dost dále od sebe a nejely tak rychle když píšu 500M myslím tím tak jako že kdybych to přirovnal k 500M tady na zemi Jinak přikládám odkaz na článek z Roku 2009 de pán viděl něco dost podobného co dnes my ( novinky.cz/... )

Tak záleží, jak dlouho jsou družice ve vesmíru a na jaký dráze se pohybují. Takže klidně můžou být i dále od sebe, ale zase čím jsou výše, tím méně jsou vidět. Konečná výška je asi 550 kilometrů a raketa je vynese asi do 200 kilometrů, zbytek musí zvládnout samy.

Dnes po obědě byl start s pátou várkou šedesáti družic.

Jinak, tady si můžeš nechat zobrazit všechny viditelný družice z tvého místa pozorování.

heavens-above.com/...

Vpravo nahoře si místo Prahy nastavíš svoje městečko a už můžeš sledovat. Třeba ISS bývá vidět naprosto dokonale.

nenipodstatne
hodnocení

Díky moc Zkoušeli jsme takovou aplikaci na hvězdy souhvězdí družice atd.. ael ta to nerozpoznala :/

Každopádně Děkujeme moc za normální radu a vysvětlení vypadá že tato možnost to opravdu byla a jsme stále udivení co vše už dnes můžem na obloze nalézt :D

Není zač.

Pokud to bylo opravdu více svítících bodů v řadě za sebou, momentálně vlastně neexistuje jiná možnost, co by to mohlo být.

Další satelitní internetový sítě jsou zatím víceméně jen na papíře. Ostatně i Starlink je zatím jen ve stadiu zkoušek. V operačním nasazení by mohl být snad koncem letošního roku po vynesení více než 700 družic, a to ještě jen v Americe. Pro jakž takž použitelný pokrytí světa je potřeba skoro 1500 družic.

S dnešním startem jich je použitelných asi 300.

hodnocení

2x

Tak jsem našel ještě jednu stránku, kde je vše zobrazeno podstatně lépe.

Vlevo jsou všechny viditelné přelety z našeho místa pozorování, uprostřed je vidět globus s naší polohou a družice jak přelétají a napravo, při zadání tvé adresy, se ukáže Google Street View s pohledem na oblohu. Tam jsou krásně vidět přelétající družice, klidně i s několika jakoby stranou.

kepler*
hodnocení

0x

A hvězdy z místa toho ohníčku byly vidět? To sotva, byli byste oslněni. Nebo bylo zataženo? Možná si někdo hrál s laserovou promítačkou na oblaka. Nebo se snažíš být zajímavý/á. Takových už bylo...

nenipodstatne
hodnocení

Když nevěříte tdy přikládám foto objektu do Mailu pošlu i video :)

Svítíci tečky na obloze letíc za sebou co to?
nenipodstatne
hodnocení

Takhle jsme to pozorovali asi 15-20 minut

kepler*

Ano, těch 60 bodů je tam jasně vidět. Tak to jsem teda úplně vedle sebe...

nenipodstatne
hodnocení

Toto je ten jeden poslední blikající jak jsem zmínil v dotazu trvalo mi asi 10 minut než jsem tu jednu milisekundu kdy bylo to světlo největší zachytil :)

mashki
hodnocení

0x

Zdravím

Viděl jsem včera to samé, bylo to cca kolem 8h. večer. Rozhodně to nebylo to co je na videu od Jenyk.

Tady byli o hodně větší rozestupy. Já jsem pozoval z Pardubic. Body se postupně pravidelně objevovali cca na zapádě a letěli konstantní rychlostí vždy ve stejných rozestupech směrem na jih, kde postupně jedna po druhé mizeli.

Tu jednu co letěla do pravého úhlu od ostatních jsem také viděl. Ale podle mě nebyla poslední, protože jsem jí nevěnoval moc pozornosti a stále jsem koukal na ty ostatní v řadě.

Trojúhelník jsem nezaznamenal, ale je možné, že jsem neviděl podívanou celou.

Také by mě zajímalo co to mohlo být.

Můžete mě poslat video a foto do emailu prosím? mashki@seznam.cz

Děkuji

P.

hodnocení

0x

Tohle jsem viděla myslím 17. ledna asi o 1/2 7 večer, moc ráda sleduju oblohu, ale tohle jsem dřív nikdy neviděla. Neviděla jsem jich tenkrát tolik, ale 10 jich bylo určitě. Nikdo mi to nedokázal vysvětlit, rozestupy byly přibližně stejné, velikost taky, svítily taky úplně stejně, ale letěly stále rovnědál. Jednou kdysi na jasné obloze v noci - šli jsme se pozdě večer projít, jsme najednou uviděli velkou jasnou hvězdu, nepohybovala se, za chvíli zmizela a potom se objevila o kus dál a to několikrát. Taky jsme nezjistili, co to bylo.

hodnocení

0x

Taky se hlásím.

16 března ve 4,15 hod. ráno, letěli od západu na východ přes souhvězdí Malého vozu.

jezevec44
hodnocení

0x
Pošlete mi foto a video dneska sem viděl to samé 4.10.2021 dekuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]