Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pandemie je oficiálně vyhlášená

Od: suzymon® odpovědí: 33 změna:

Tak 11.3. Světová zdravotní organizace prohlásila tento koranavirus za pandemii. A to už končí veškerá sranda. V rozlišování toho, zda nějaká nákaza dosáhla hranic epidemie, nebo zda jde dokonce o pandemii, se vědci i lékaři liší. Většinou platí, že za pandemii se považuje epidemie obrovského rozsahu, zasahující několik kontinentů. Všichni se také shodují na tom, že toto strašidelné slovo popisuje šíření nemoci nad rámec toho, co by se za normálních okolností dalo v daných zeměpisných oblastech očekávat.
Zdroj: denik.cz/...
Tak se smějte dál.

doplněno 14.03.20 19:22:

Chěla jsem napsat je oficielně vyhlášená. Omlouvám se.

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

007cz
hodnocení

4x

Králičí mor či myxomatoza nejsou žádné uměle vytvořené nemoci. Tak jako koronavir není uměle vytvořená a uniklá zbran. Já bych to o těch hlupácích trochu poopravil, jen hlupák věří každé hlouposti.

lidus*

Jste si tím jistý? Já ne a pokud umím číst, nesem sama, dokonce jedné laboratoři zakázali testování když si dovolila říct, že vir vykazuje něco co jistě z přírody není.

007cz

Kdo komu co zakázal? Budte konkrétní. Ten vir je v celém světě, v celém světě se zkoumá a testuje. Já vím jen o zákazu ministerstva zdravotnictví na testy v soukromé laboratoři Tilia. Asi nějaké České specifikum v boji s epidemií.

hodnocení

Také jsem neslyšela o žádném zákazu testování. Všichni se snaží něco najít. A ano, někteří vědci se domnívají, že to je virus který unikl z laboratoří ve Wu-chan. Ale nikdo nic neví jistě. Domnívají se, protože virus vykazuje "známky složení", které nikomu nejsou známy a nevykazují žádný doposud známý původ. Píši to velmi neodborným způsobem, ale já vědec nejsem. A kdo chce, tak si může najít sám články, kde se vyjadřují vědci a používají odborné výrazy. No a lidé, kteří nemají vzdělání v oboru, musí použít vlastní mozek a snažit se to pochopit. A i oni se pořád pletou. Poslední dohady jsou o těch netopýrech, ale jistí si tím nejsou.

007cz

Viry mutují neustále, příroda je vždy o několik kroku dopředu. Člověk se muže jen bránit. Nepoznaného je ještě mnoho.

hodnocení

A ta laboratoř která to má zakázané, netestovala ten vir, ale lidi kteří tam chodili na testy, jestli nejsou nakažení.

hodnocení

4x

Ještě nedávno se chlubili TV reportéři ve zprávách, kolik roušek a dalších věcí naše republika posílá v rámci humanitární pomoci do Číny. Byly toho kamióny, vozily to na letiště do Vídně, dál to cestovalo letadly.

A teď, když bychom podobné věci potřebovali sami, nejsou. S naší vládou je to tak vždycky, okolo sebe rozhazuje plnými hrstmi a nám zbudou jen víčka od PET lahví.

Myslím si, že na ministerstvech, ve sněmovně, senátu a na Hradě je zdravotnických pomůcek dost. Ti nejlepší z nás přece musí být chráněni, nemám pravdu? ;) Na těch ostatních už tolik nezáleží. Jaga.

Napadlo mě to samé, že ti co jsou "u zdroje", si jich nakoupí plno do zásoby a pro své známé a pro obyčejné lidi nezbyde.

Čína nám to darovala zpátky ..

lipanek

Pokud si to pamatuji dobře, tak Čina požádala v nouzi o pomoc nějaké země. Včetně nás. A Babiš tenkrát odmítl, že nemáme. Na to se na něj snesla snůška nehezkých reakcí.

Některá města a firmy proto uspořádala sbírku materiálu a posílalo se to snad z Brna, a bylo toho tolik, že se materiál do letadla nevešel. O té Vídni jsem to nezaznamenala, ale je to možné. Čína vzkázala, že ten zbytek tu má zůstat, že to naší republice daruje.

Přestože je v Číně silná výroba těchto roušek a respirátorů, po počátečním kolapsu, kdy byl na tento materiál velký požadavek, nastal nedostatek a proto vyslali do světa tu prosbu. Ale dokázali výrobu zajistit a zvýšit.

Nyní Čína může naopak světu pomoci. Proto i naše republika objednala v Číně tento materiál. Prostě se s tím v Číně dokázali poprat, jsou ukáznění a pracovití.

Pokud byla pravda s tou nemocnicí, co dokázali postavit snad během 10 dnů, tak to tam prostě funguje jinak.

trump

Jedna baba povidala...lipanek to popsala po pravde, ale to se lidem nehodi do kramu! Od zeme, kde se porusuji lidska prava atd., o tom se moc nemluvi, ze nam chteji pomoci a nejen nam, do Italie prileteli odbornici na ten virus. Obracene by to asi nebylo mozne.

hodnocení

Všechno to tkví v té ukázněnosti. A to se u nás prostě "nenosí". Naše zem byla "napadená" poměrně pozdě a měli jsme už příklady zrovna z té Itálie a co se se u nás dělo? Lidé si z toho dělali legraci a zlehčovali situaci a klidně si vyjížděli do ohrožených oblastí na lyžovačky. A i v tuto chvíli tady čtu dotazy, jestli někdo pojede na dovolenou do Turecka, nebo kam, když vůbec nikdo v tuto chvíli neví, co bude za měsíc. A hlavně nikdo neví, jak to bude třeba v červenci v Turecku. To jako si všichni myslí, že když se tam běžně jezdí na dovolenou, že tam ten virus z toho důvodu bude mít vstup zakázán? *ee*

72mona3*
hodnocení

3x

Smích je jednou z obranných reakcí organismu (psychiky) před stresem. M.

Jenom na okraj mimo téma..."oficielně "není pravopisně správně.

prestik*
hodnocení

2x
Nepatrně OT: Děsí mě způsob, jakým informují Novinky. Obecně, nejen o koronaviru. Novinky byly odjakživa negativní, ale jsou stále horší. Dříve se jednoduše vezly na vlně ostalgie. Pak je koupil Bakala a došlo k dalšímu propadu. Poté je Bakala prodal Američanům a stala se z nich nefalšovaná žumpa. Jeden clickbait vedle druhého, tlupa pěstěných trollíků v debatách a stupidní bulvár. Kde je ten smajlík...jo, tady: *blee*doplněno 14.03.20 21:28: Třeba tady, ukázkový clickbait. Zákaz vycházení: Chápete - vystrčíte nos a ihned vám ho ustřelí příslušník Guardia Civil. Teprve po přečtení zjistíte, že makat, nakupovat a chodit k felčarovi se samozřejmě bude dál.
hodnocení

Moc nerozumím odpovědi. Nečetla jsem to na Novinkách. To bych to sem nepsala. A v této situaci je mi jedno, kdo koho koupil a kdo na co kliká.

hodnocení

1x

Smějí se jen hlupáci. Ovšem je faktem, že vše je přehnané. Manžel si myslí, že pravda je někde jinde. Ten virus byl uměle vytvořen v laboratořích v tom Wu.chanu nebo tak, protože jsou tam opravdu nějaké speciální laboratoře. A ono jim to uniklo, jako se to stalo třeba s králičím morem nebo myxomatózou. To jsou taky uměle vytvořené nemoci, které byly vytvořeny, aby se eliminovaly obrovské počty dovezených králíků v Austrálii a nakonec dnes člověk nemůže mít králíky ani u nás, protože to bez očkování chcípne.

72mona3*

První větu bych poopravila: posmívají se jen hlupáci. M.

motak
jak si to myslí vas manzel, tak to uz je co rict! to bude urcite pravda...

P.Motaku mazel myslí za pí.Dajku.Ona asi svůj názor nemá.

hodnocení

No tak pozor, v tomto případě je opravdu podezření, že vir unikl z těch laboratořích ve Wu-Chanu, kde vědci pracují s virem SARS, který se u nich objevil myslím že v roce 2003. Takže ono to zase až tak zcestné tvrzení není. Manžel paní Dajky asi něco četl a vysvětlil si to po svém, protože určitě nebyl uměle vytvořen. To paní Dajka zřejmě špatně pochopila a o tom to celé je. Někdo si něco přečte a pak si to vysvětlí jinak, napíše to na internet, na to se chytí další "odborníci" a ti přidávají zase své dedukce a domněnky až se z toho stane úplná pitomost.

lidus*

Dajko, některým to nedojde nikdy a to jsou tu dva odkazy kde o tom lékařka velmi opatrně mluví. Opatrně proto aby ji nezavřeli ještě dnes.

prestik*

4 diesel: Určitě není nutné uchylovat se k atakům ad hominem. Někdo to vidí tak, jiný zase jinak. *tyty*

hodnocení

liduš, nevím na co narážíte, protože ta lékařka o tom mluví zcela otevřeně. Naprosto v klidu vysvětluje, co by mohlo být možné. A to, co se Vám zdá "opatrné" je pouze to, že ona sama neví nic s jistotou. Tak to přece nebude tvrdit. To by musela být hloupá a to zrovna ona rozhodně není. Nevím proč by za to co říkala, mohla být nějak stíhaná. *co*To je hloupost.

hodnocení

Tady si liduš přečtěte, že ta lékařka se ničeho nebojí a naopak vše říká tak, jak si to myslí a ve své práci pokračuje. Takže jste se ve Vašich dedukcích o nějakém strachu z postihu, mýlila Vy.

novinky.cz/...

hodnocení

Mám velký smysl pro humor a v životě jsem díky tomu dokázala překonat hodně těžkých nesnází. Ale smát jsem se tomu dokázala až v okamžiku, kdy to bylo za mnou, protože do té doby jsem na nějaké srandy čas neměla, musela jsem situace řešit. Tím pádem to nenechalo žádné následky na mé psychice a nehroutila jsem se z toho a nebrečela jsem, co všechno mne potkalo. A je to zajímavé, ale zrovna v této poradně čtu pořád všelijaké breky jak chodí každý druhý k psychologovi kvůli každé prkotině a hroutí se. Takže já humor ráda mám, ale v myslím si, že tady na místě ještě není. Ale klidně se smějte, já se nesměji, já se snažím situaci řešit. Smát se budu až potom. Teda doufám, že tu možnost mít budu.

hodnocení

0x

Za velký problém považuju nedostatek (roušek a respirátorů), nezávisle na tom, jestli je vyhlášena epidemie nebo pandemie. Docela by mně zajímalo, jaké nnožství respirátorů(roušek) mají k dispozici na Úřadu vlády a na ministerstvech.

doplněno 15.03.20 07:56:

Myslím si, že členové vlády a krizových štábů evidentně "zaspali". Víc jak měsíc bylo jasné, že v Číně je epidemie, a přesto státní orgány např. "nezrekvírovali"do zásob roušky a respirátory (myslím tím pro nemocnice atd.).

Tady je odkaz na článek na novinkách

novinky.cz/...

Např. na "hradě"pravděpodobně dostatek respirátorů mají. Tady je odkaz na článek o tom

https://zpravy.aktualne.cz/do...c36a5ee511ea8972ac1f6b220ee8/
Zdroj:
poradte.cz/...

Jestliže není prováděn dostatek testů, tak by byl zázrak, aby se podařilo "vyselektovat"všechny nakažené. Navíc i kdyby se v ČR podařilo "vyselektovat"všechny nakažené, tak dokud nebude epidemie vyřešena v ostatních státech světa, tak nám to stejně nepomůže. Ironicky napsáno, nelze ČR izolovat tak, jako je izolována severní korea.

Jestliže např. von der Leyen (předsedkyně evropské komise) má v období epidemie/pandemie starost o to, zachovat volný pohyb osob mezi státy EU a mluví ve smyslu, že bude připravena strategie, jak epidemii zvládnout, tak to jenom přispívá k ještě většímu snížení důvěryhodnosti orgánů EU řešit složitější problémy (především migraci a epidemii) než je např. směrnice na tvar banánů.

hodnocení

No on je trochu rozdíl mezi epidemií a pandémií. Proto jsem to sem také napsala. Kdyby se jednalo "jenom" o epidemii, tak by nemusela být tak přísná opatření a nebyly by zasaženy všechny kontinenty. Ale jedná se o pandemii, tedy o takzvaný "mor". V minulých stoletích se sice šířil rychle, ale v žádném případě ne tak rychle, jako v tomto století. Ale tenkrát měli na přepravu k dispozici jenom koně, dnes máme letadla a žijeme úplně jiným způsobem. To přece každému dojde, jak to myslím, nemusím jít do podrobností.

Pandemie pro svůj vznik obvykle potřebuje zcela nový typ patogenu, se kterým se organismus ještě nesetkal. Nezná ho a nemá proti němu vytvořeny žádné protilátky. Jedině tak se nemoc může rychle šířit napříč kontinenty.

Takže pokud byla už oficielně vyhlášená pandemie, tak ty všelijaké zlehčující dedukce, že to nic není a že je to něco jako chřipka a že se jedná o epidemii, nejsou relevantní. Ale věřím, že se rychle najde nějaký protilék, jenom by se do té doby asi měli lidé chovat zodpovědněji. Toť vše.

prestik*

Nevhodné jsou jak zlehčování, tak panikování. Samozřejmě netrvalo dlouho a začalo se čile politikařit. Podle Petra Fialy (toho z Brna, ne z Hranic) dělá Andy málo, podle Pehe(ho) dělá Andy moc. Hledají se i prvotní viníci: Zatím jsou ve hře Číňané, kteří sežrali luskouna, jiní Číňané, kteří vyvinuli virus a rozšířili ho, Američané, kteří virus vyvinuli a importovali do Číny, aby nemuseli splácet své obří dluhy vůči Říši Středu. Čekám na první prst, který ukáže na Moskvu. Ale i ten určitě přijde. *jasne*

hodnocení

No já nevím, ale asi nemáte správné informace. Zrovna s tím luskounem určitě ne. A k dalšímu co píšete se raději nebudu vyjadřovat. Ale máte svůj názor. Panikaření by bylo jednodužší a nemusíte psát úvozovky. ;)

prestik*

Otázkou zůstává, zda si na základě informací učiníme příslušný názor, nebo na základě názoru dodatečně vyhledáváme příslušné informace. *vtip*

hodnocení

No přece by si každý měl ověřit, že to co čte je pravda. Pokud to ovšem jde a má k dispozici i jiné zdroje. Ale v některých případech nemá smysl ztrácet čas, protože je na první pohled vidět, že to je zase výplod mozku nějakého toho samozvaného "odborníka". A k tomu pak už stačí vlastní úvaha. ;)

prestik*

Jedno je neoddiskutovatelné: Pokud má koronavirem onemocnět některý z poradců, je velmi pravděpodobné, že to budu já - kvůli "rizikovému" počínání při výkonu povolání. Ale co naplat? My stáhnout roletu nemůžeme a v pyrotechnickém obleku chodit nebudu. *nevi*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]