Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řekli byste si o peníze?

Od: nikc® odpovědí: 23 změna:

Zdravím. Zkuste si, prosím, představit tuto situaci: Zapomenete si peníze, máte jen kreditní kartu a potřebujete někam jet autobusem. Řekli byste si někomu známému na zastávce o peníze nebo byste se vrátili domů pro ně?

doplněno 12.03.20 21:15:

Samozřejmě byste řekli, že je pak vrátíte.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Ano, někoho známého bych o půjčení peněz požádala. Pokud by v dohledu nebyl někdo známý a ani bankomat, zkusila bych se domluvit v nějakém obchodě, že zákazníkovi zaplatím jeho nákup kartou a vezmu si od něj hotovost. A určitě bych známému i případnému neznámému v obchodě přidala nějakou korunu za ochotu.

72mona3*
hodnocení

3x

Nepatřím k lidem, kteří žádají o pomoc, pokud to není vyloženě nutné. M.

janm*
hodnocení

2x

Ahoj, ano, známému bych si řekl o peníze a pak mu to bez řečí vrátil i s nějakým drobným bonusem za ochotu, cizího se ptát nemá cenu..., i když jsem v případě drobných sám kolikrát pomohl /když jsem viděl že mu třeba v obchodě chybí pár korun drobák apod./ i cizímu, sám mám zkušenost že naopak to nejde :)

hodnocení

Ta sousedka mi navíc nedala nic. Nevadilo mi to, ale nelíbilo se mi, jakým způsobem se mě ptala a že chce rovnou stovku. Nakonec padesát jsem jí půjčila. Ale když se potkáme, tak si připadám divně. Já bych se neptala, ale vrátila se domů. Je to kousek od zastávky.

janm*

Tak samozřejmě, o tom kolik člověk půjčí si rozhodne ten kdo půjčuje, případně dává, mně většinou stačí že mi vrátí to co půjčím i to je někdy úspěch. Je totiž nutné rozlišovat, protože jsou lidé kteří si peníze nepůjčují nýbrž z člověka "vytahují" a jak zjistí že je člověk trochu dobrosrdečný hledí z něho vytáhnout hned větší obnos, čili když to o dotyčné/m vím, tak mu také nedám dvě stovky když si řekne že chce dvě, dám kolik uznám v dané situaci za vhodné, protože vím že tady už jde o "kalkul" nikoli půjčku na drobný nákup nebo autobus například...to zase nemám rád když je někdo "vypečený" :-D

janm*

P.S: Divně se cítit nemusíš, zachovala jsi se správně, pomoc nebyla odmítnuta a to je dle mně správné, co se částky týká nevím kam jela, ale myslím že 50 Kč mohlo v dané situaci stačit, to jestli se urazila nebo ne už je jen a jen její věc, také jak by to u většiny bylo, nemusela dostat nic, ani korunu, čili výčitky svědomí stranou, taky jsi totiž nemusela mít, takže se mohla obrátit i na někoho jiného když chtěla a hned by viděla jak by nepořídila ani kdyby šlo o korunu :) Inu znám už ten náš "nárůdek" za tu dobu co se po tomhle světě potloukám...:)

hodnocení

2x
Já zažil příhodu, kdy ráno před pátou hodinou čekala tlupa výrostků na autobus. Byli opilí ale chovali se slušně. Přijel autobus, nastoupili a jeden z nich začal diskutovat s řidičem, neměl hotovost. Autobus se rozjel, asi po 300 metrech zastavil v zatáčce před pobočkou Raiffeisen, kluk se dopotácel k bankomatu a vybral peníze. Čekali jsme asi 4-5 minut.
Ovšem nebylo to v Česku :-D
hodnocení

Taky se mu mohlo chtít na záchod a čekalo by se na něj. :-D Není to ten případ, ale mohlo by i to se stát.

To ani nemohlo být v Česku. Tady by totiž řidiče za takové zastavení mimo zastávku čekal docela slušný kárný a finanční postih. A na to, že by ho někdo prásknul klidně vemte jed.

dolga*

magdone, u nás by ho někdo natočil a šlehnul to na youtube. Policie prý pravidelně hledá na youtube...ale nevím, jestli je to pravda, že hledá policie, spíše bych řekla, že ochotní češi kliknou na tlačítko - nahlásit... *co*

hodnocení

2x

Stát se může, stalo se mi a bylo mi vyhověno. Lepší, než mazat domů a pak další 2 hodiny čekat na autobus. Stalo se mi v životě asi 2 x a v co nejbližší době jsem vše vrátila. Tedy, proč ne? Jaga.

hodnocení

Nehrozilo, že by 2 hodiny čekala na další autobus. Jezdí každých deset minut v tu dobu. Byla navíc s dcerou. Mohla jí domů pro peníze skočit ona.

Nick, to jste opravdu šťastný člověk, když Vám jezdí autobusy v tak krátkých intervalech. V tom případě bych opravdu dioběhla pro zapomenuté peníze domů. Bydlím ale na vsi, kde je jen kupka hnoje, několik domů, obecní kaštan a autobus opravdu jezdí každým směrem 3 - 4 x denně. Ty 2 hodiny prodlení, to byla ještě veliká kladná nadsázka. Tak jsem to brala podle své situace. U nás bych se zaručeně nevracela. To bych mohla ten den úplně zrušit, nezařídila bych nic. . Jaga.

hm*
hodnocení

2x

Toto by se mi nestalo. Buď mám jen peníze, nebo mám peníze a kartu (protože u karty mám peněžní "zálohu"), nebo nemám nic.

Kdybych neměl nic, tak bych si známému klidně řekl. Kdyby tam známý nebyl (velmi pravděpodobné), vrátil bych se domů, cizímu bych si neříkal.

hodnocení

Já mám peníze u karty a hotovost mám vždycky. Taky se mi to nestalo.

Nick, i já mám peníze u karty a hotovost mám vždycky. Stejně jako Vy. Ale stalo se mi třeba, že celá ta peněženka s kartou i těmi penězi zůstala v jídelně na komodě a já vyrazila bez. Jednou se mi stalo následující: Jela jsem za nákupy do krajského města. Po 15 km jízdy na předměstí u pumpy jsem doplnila benzín, bylo to za hodně peněz. Chystám se jít zaplatit a vtom před sebou vidím tu peněženku na komodě. Jako živou. Co teď? Benzín už byl v nádrži. Šla jsem se omluvit a domluvit. Asi měli s podobnými ptáčky své zkušenosti, i když u mně se to opravdu nestalo úmyslně. Chtěli do zástavy občanku. Vím, že se to dělat nemá, navíc mě čekala cesta domů a co kdyby mě zastavila hlídka? OP bych neměla. Ale jiné řešení nebylo. Nechala jsem na čerpačce občanku, mazala pro peněženku, vrátila se, zaplatila a OP tak dostala zpátky. ;)

Jinak, pokud Vám paní dluží půjčené peníze a hraje mrtvého brouka, při nejbližší příležitosti bych ji slušně upozornila o vrácení. A vůbec by mi nevadilo, kdyby kolem byli jiní lidé. I padesátka jsou peníze a když jste jí v dobré víře vypomohla, je její povinností to to vrátit. Proč byste ji dotovala? Nemusíte se proto stydět jí to připomenout. Já bych to rozhodně udělala. Jaga.

hodnocení

2x

Skutečně dobrému známému (třeba i tomu sousedovi) bych si klidně řekl, cizímu určitě ne.

Stejně tak i opačně. Cizímu bych takhle peníze nepůjčil v žádném případě. Před časem mě takhle zastavil před nádražím celkem důvěryhodně vypadající člověk a požádal mě o peníze na vlak do blízkého města. Že prý musí za matkou, která má nějaké potíže a on za ní co nejrychleji musí zajet. Nabídl jsem se, že mám do onoho města zrovna taky cestu a že ho tam dovezu autem... Zmizel, ani nepozdravil :(.

doplněno 13.03.20 16:12:

nick - duch to určitě nebyl. Když se objevil, zdravil docela uctivě. Před jeho zmizením už jsem ho asi nezajímal. ;)

hodnocení

Jestli to nebyl nějaký duch. Ti se objeví, zmizí a bez pozdravu. *smich*
hodnocení

Magdone, to byl ten "vypečenec", o kterém psal janm.

hodnocení

2x

Tak to by musel být někdo hodně známý. A ne jenom nějaký člověk, kterého vídám u stejného autobusu. V tom případě bych holt hledala jinou alternativu. Rozhodně bych nikoho, kterého znám od vidění, nepožádala o peníze. Já ne.

hodnocení

Bydlí 3 patra pode mnou ta paní. Nic se nestalo. Akorát když jí potkám, není mi to příjemné. Jsem rozpačitá z toho.

Podle mne k tomu máte vnitřní důvod. Ale už se stalo. Nemyslete na to. Špatný pocit by měla mít ona a ne Vy.

dolga*
hodnocení

0x

O peníze bych si neřekla nikdy. Ale ponechala bych jako zástavu u řidiče nějakou věc, aby věděl, že se mu vrátím s penězi, pokud spěchám třeba k doktorovi, jen trochu nechápu, kam bych jinak nutně jela, když sebou nemám peníze, nebo jakože vyzvednu pak z bankomatu, pokud mám sebou kartu, to mi tam nějak logicky nezapadá. A přepokládám, že ti řidiči jsou tam stejní. Nemění se každou hodinu nebo tak nějak.

Já jsem opravdu ještě za socíku podobnou situaci zažila a věřte, nevěřte, tehdy lidé těch asi 40 kč vybrali rychle mezi sebou. Sklerotická mamina, která peněženku nechala doma, mohla odjet autobusem. Myslím, že nejen řidiči, ale i ostatní cestující dobře odhadnou, kdo ty peníze zrovna nemá a vážně je zapomněl...jinak vypadá ochlasta a jinak paní s taškou věcí pro vnoučata.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]