Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cestování nebo rekonstrukce

Od: metallica odpovědí: 13 změna:

Zajímalo by mě jak by jste to měli vy...kdybyste se měli finančně fajn vybrali by jste si rekonstrukci domu( kde se dá normálně bydlet )nebo cestování?Díky

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vilik*
hodnocení

4x
Máte peníze a nevíte, co s nimi?
Normální člověk by měl být schopen přesně specifikovat dotaz, pokud to nezvládne napoprvé, později dotaz vhodně doplňuje.
Vy však zřejmě radu nechcete, možná si chcete jen popovídat.
V každém případě, jestli cestování nebo rekonstrukce domu, záleží na mnoha faktorech.
Věk dotyčného. Schopnost výdělku dotyčného. Finanční rezerva. Návyky a styl života. Potřebnost bydlení, respektive možnost přerušení práce a možnost začít později znovu pracovat a i třeba v jiné lokalitě. Závazky k okolí.
Z vašeho dotazu si vyberu toto: před svatbou a pořízením bydlení a dětí bych chvíli cestoval. Bral bych to zároveň jako poznání a seberozvoj.
Po pořízení dětí, respektive s dlouhodobým partnerem, bych upřednostňoval stabilitu. Tedy místo k bydlení, budování finanční rezervy (děti můžou jít na VŠ, může přijít ztráta zdraví nebo zaměstnání, bude potřeba tvorba rezervy na stáří, i kdyby ve formě vlastního bydlení bez nutnosti pozdějších velkých investic.) I při tom bych se chtěl účastnit některých volnočasových aktivit typu koníčky a dovolená.
Pro úplnost, cestování chápu jako dlouhodobější proces a rekonstrukci považuji za rozumnou v případě, že je potřebná a zvyšuje mi kvalitu života, tedy že není provedena bezúčelně a je přiměřená situaci. Chápejme to například tak, že rozumné je rekonstruovat koupelnu v okamžiku, kdy stará nevyhovuje nebo dosloužila, je přitom vhodné udělat i nově rozvody vody, elektřiny a odpadů, ale není rozumné mít dlaždice za 3000 korun metr čtvereční, pokud si na to musím deset let šetřit a stejně zbytek financovat z úvěru ze stavebního spoření.
doplněno 21.02.20 21:05: Ještě doplnění. Zachytil jsem váš dotaz na cestování s čtyřletým dítětem. Jestli řešíte zahraniční drahou dovolenou nebo raději rekonstrukci střechy, zkuste se buď uskromnit a volte levnější lokalitu, nebo prostě s dovolenou počkejte. Část prací můžete také zkusit svépomocí. Rozhodně bych nevolil kvůli Turecku na 14 dní za sto táců krátkodobou půjčku, když mi doma teče do postele.

hodnocení

4x

Pokud se dá v domě normálně bydlet tak cestovat, ,cestovat,cestovat. Když jsem byl mladej tak jsem byl štastnej, že mně pustili do Jugoslávie.Po sametu, když už se mohlo všude,jsem předělával barák,takže bylo pocestování.Když bylo hotovo tak jsem se rozved,5let v pr...i strhanej jak péro z budíku a na cestování nebyla chut´. Takže já bych cestoval,pokud´ vám nepadá střecha na hlavu.

hodnocení

3x

Z dlouhodobého hlediska rekonstrukce, z krátkodobého cestování. Znám spoustu lidí, kteří si kdysi tzv. užívali a nyní na stará kolena mají ho...o a jen nadávají na celý svět.

fero*

naprosto souhlasím se @ sisi,jen bych ještě dodal,že ti ,kteří si jezdili po dovolených u moře,později záviděj těm co se

snažili o dobré bydlení a bytí v důchodovém věku.

Trošku nelogické ne? Tak pokud se rozhodnu, že peníze investuju do cestování, které mě baví a naplňuje, tak pak musím být nenáročný v "hrabání" majetku a pak si nemůžu stěžovat, že soused má "víc" než já :-D Aspoň co znám lidi, kteří to tak mají nastavené. To co píšete, se dá tak akorát poukázat na mladé lidi, kterým se věkem hodnota obrátila..ale určitě ne lidem alespoň ve středním věku a dále.

lidus*
hodnocení

2x

Záleží na věku, zda máte rodinu, děti. Rekonstrukce nikdy, stavěla bych nový dům. Jste-li mladá, bez rodiny, cetujte co to jde.

liska5

Uvažuje cestovat se čtyřletou dcerou, jak píše jinde.

lukan
hodnocení

2x

Cestování je krásné, ale když se máte vrátit do neútulného domova, to zase není moc veselé. Ale byt se dá rekonstruovat i levněji. Nemusí to být ten úplný luxus, abyste se vydali ze všech financí.

liska5
hodnocení

1x

Musí se zvládnout obojí. V domě opravit podstatné a cestovat nějaký čas třeba jen po Česku a Slovensku. Prostě podle finančních možností.

rv*
hodnocení

0x

Jsou lidé, kteří upřednostňují okamžitý užitek a pak ti, kteří vidí déle do budoucna. No a tyto dva typy se rozhodují různě.

hodnocení

0x

Já bych volil asi střední cesty: co je nutné udělat na baráku, to bych udělal a jinak cestoval, poznával, žil v klidu a vpohodě. Nikdy jsem neměl ambice pořád na baráku něco dělat, přistavovat, dělat z něj luxusní sídlo a já nevím co, jak vedle soused, který nemá žádné koníčky, zájmy a jen pořád něco vrtá na baráku..pořád je nervózní, nadává, pomlouvá ostatní (už mu to zřejmě leze na mozek) , pořád říká jak ušetří, když tam dá to a tam tamto, ale zatím je akorát v pořádném dluhu (bral si na to před lety další hypošku) , rve do toho všechny vydělané prachy, je už starší =prostě se mu nemůže nikdy vrátit to, co do toho vrazil..-v tomhle já prostě opravdu štěstí nevidím. Ale každý jsme nějakej a vo tom to je.

hodnocení

0x

Ani jedno ,ani druhé!

hodnocení

0x

A tu bajku od Ezopa o mravenci a cikádě znáte? Jestli ne, tak si ji najděte. Je to poučné a možná Vám to i odpoví na Vaši otázku. ;) Ta si také tancovala zpívala...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]