Nejste přihlášen/a.
Ahoj. Mám kamaráda, který se prvním rokem učí na zedníka. Přes týden je na intru, ale na víkend musí domů. A chce odejít z domu. Jeho táta jen chlastá a nikde nepracuje. Maminka je listonoška. Táta všechny peníze propije a potom nemají skoro ani na jídlo. Má ještě 2 mladší sourozence a bratra 22let. A starší bratr mu říkal, že by se mohl nastěhovat k němu do bytu. Bydlí tam ještě s 2 kámošema. Ale maminka mu říkala, že když se odstěhuje, tak už na něj nebude brát peníze a nebude mu moc platit internát. Tak bych se chtěl zeptat, jestli by nemohl dostávat peníze ze sociálky on nebo jeho brácha. Ale ještě jeho maminka má strach, aby ho brácha taky nezkazil. Ale kamarád říkal, že brácha si dá jen někdy pivo. Tak může Vojta dostávat peníze on nebo brácha, když mu není 18 let? Děkuju Filda
Ahoj Fildo, je to smutné, že máš zase nějaké starosti, ale zase je to hezké, že se zajímáš o osud svého kamaráda. Jinou a lepší radu, než jsou zde již uvedeny, nemám, ale chtěl jsem Tě jen pozdravit a případně se zeptat, jak se máš. Vzpomínám na některé Tvé příspěvky zde, ale potom už dlouho nebylo nic. Nevím, jestli přežil ten pochroumaný kocour, jak se má Bryks u babičky a dědy a hlavně, jestli se učíš na vysněného truhláře (a budeš dělat řemeslo, jako děda) nebo studuješ SŠ (jak chtěl asi otec). Jestli budeš chtít, tak nám to napiš (určitě nejsem sám, kdo si na Tebe občas vzpomene). Ahoj!
Bene,dík,přemýšlel jsem,jestli to je ten klučina,co se tu objevoval před pár lety. Potom ho někdo,mslm,utřel,a on se už neozval. Takže je to on? Fajn...
berger - ano, je to Filda. Tehdy klučina a šikula přes práci se dřevem a dnes skoro 16ti letý mladík. Jsem zvědav, jestli se ještě ozve.
Taky jsem si vzpomněla na prima Fildu, který sem kdysi přispíval. Moc ráda jsem jeho články četla. Krásně psal o dědečkovi, o psovi Bryksovi...Byl velice bezprostřední, bylo mi při jeho vyprávění moc dobře. Pak se ztratil.
Fildo, pokud jsi to Ty, napiš sem zase něco. jak šel život dál, co děláš, co dědeček, co pes...Těším se na Tvé příspěvky. Jaga.
Dobrý den Bene, babojago a ostatní. Ano kamarád to má doma těžké. Ale bude se muset s tím nějak poprat, když to nejde jinak. Ale budu mu pomáhat. Chodím s ním po sobotách roznášet letáky. Ale peníze si již od nich neberu. Jeho maminka mi vždy chce nějaké dát, ale odmítám. Já je nepotřebuji, jako oni. V květnu mi už bude 16 let. Hodně jsem vyrostl, občas se mi udělají i bedary na obličeji. Taky jsem začal chlupatět. No a děda říká, že i rozum mám lepší. Ale babička zase říká, že to bylo lepší, když jsem byl ukecaný kluk, kterého bylo v chalupě plno. Jinak jsem v prváku na gymplu. Po gymplu můžu jít na Lesnickou a dřevařskou fakultu do Brna. To byla podmínka rodičů, abych si udělal VŠ. Potom at si klidně dělám truhlařinu. Ale chtějí, abych měl nějakou školu a nebyl jen odkázaný na truhlařině. Jezdím za dědou každé prázdniny a pomáhám mu v truhlárně brigádně. Taky mi dává peníze, tak si šetřím. Umím už na všech strojích a ani babička se už nebojí. Taky je tam jedna holka, která se mi líbí Někdy vydělám i peníze, když udělám nějakou stoličku nebo malé dřevěné schůdky a potom je někomu prodám. Bryks je v pořádku a je největší kámoš s babičkou. Ale dědův pes už umřel, tak má aspon Brykse. Kocour druhé babičky přežil. Jen asi měl něco zlomeného, protože má na zádech u zadních nohou takovou vystouplou kost. Ale nepřekáží mu to. Chodí normálně. Ten soused co měl Brykse, loni umřel. Někdy jsem za ním chodil a nosil mu fotky Brykse. Tak ahoj Filda.
filip2004 - Fildo, děkuji Ti za napsání a hezký příspěvek. Jsem rád za kocoura i Brykse. A hlavně jsem rád, že jsi stále ten slušný a empatický chlapec, který pomáhá, když to jeho kamarád potřebuje. Přeji Ti vše nejlepší do dalšího života, ať se Ti vše splní a jednou budeš možná největší odborník přes lesnictví nebo truhlařinu (to ber jako nadsázku, ale přál bych Ti to). Tak se měj fajn a ahoj.
Je to smutné, ale pokud má kamarád oba rodiče, tak by se měli oba dva starat, pečovat a vydělávat peníze pro svoji rodinu.
Mě napadá jedna věc, jestli by kamarád nesehnal nějakou brigádu o víkendu a tím si zvýšil svoje kapesné, ale na odstěhování od rodičů to ještě nevidím.
Protože kdyby se odstěhoval k bratrovi, tak by mu stejně musel přispívat na provoz.
Zde soupis životních situací, které by stát mohl pomoci řešit. Sám ale píšeš, že už maminka nějaké dávky dostává.
Takovou kolonku, jakou si představujete, asi v nabídce nenajdete. uradprace.cz/...
Pokud jsem pochopila, jeho 22 bratr by chtěl také dostávat peníze ze sociálky. Takový mladý člověk by se měl umět postarat o sebe, studovat, nebo si najít vhodnou práci, případně si sám dojít na úřad a tam žádat o informace.
Myslím, že takovými otázkami by se měli zabývat lidé, kterých se to týká a ne ty za ně. Ať si neuděláš sám nějaké problémy, je to jejich život, nemůžeš se z pozice svého mládí starat ještě o jiné. Předpokládám tedy, že jsi také ještě student.
Pěstounství? Tam jsou dávky vysoké.
Aby rodiče přiznali své selhání, to asi těžko. Takže jedině požádat sociálku o prošetření poměrů jak u matky tak u bratra a soud rozhodne. Protože, aby bratr zodpovídal za bratra, to opravdu musí sociálka prošetřit, jinak zodpovídají rodiče a mají své povinnosti k synovi a syn má také povinnosti k nim.
Děkuju. Ne, jeho bratr nechce peníze od sociálky. On pracuje. Ale kamarád, jestli může dostávat peníze od sociálky místo maminky.On by z těch peněz něco platil na bydlení a školu. Doma nechce být. Nenávidí, jak jeho táta je stále opilý. Křičí, nadává a musí pro něj chodit do hospody. Jeho maminka musí schovávat peníze, aby je neprochlastal. Stydí se. Říkal, že má chut někdy strčit fotra cestou z hospody do potoka, aby se utopil. Jeho táta je na důchodě. Je nemocný.
Rozumím, tak to je hodně smutné. Jak první odpověď, do 18 nemůže, odpovědnost nesou rodiče.
Musí to nějak překlepat, i s ohledem na svoje mladší sourozence a mamku.
Nehezké dětství.
Chtěla jsem navrhnout, aby se zdržoval doma co nejméně, občas přespal někde jinde, ale jestli zase mamce trošku pomáhá, tak by se měl naučit být silný a zvládat tyto krizové situace. Hlavně neudělat nic nepředloženého.
Popřípadě si alespoň s někým o svém životě popovídat. Když s tebou, tak i na lince pomoci pro nešťastné děti a mládež.
tel. zdarma - 116 111
Nemůže se svěřit ve škole? Školnímu psychologovi?
Lipanek děkuju. Jj někdy u nás přespí. Já to všechno vím, jak to tam je. Bydlíme kousek od sebe a kamarádíme spolu už odmalička. Ale on se nechce nikomu svěřořovat. Stydí se. Když jsem se doma ptal rodičů, jak by se dalo pomoci, tak mi říkali, že hlavně musí chtít problém řešit jeho maminka. Tak mu aspon někdy dám třeba mikinu nebo věci co moc nenosím. Vím, že se stydí si to vzít. Tak mu řeknu, že jsem vyklízel skřín a že to nenosím jestli to nechce. Někdy i u nás jí. Loni v létě byl semnou u dědy a babičky na celý měsíc. Hm, tak to bude muset nějak vydržet doma. Řeknu mu aby chodil víc za mnou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.